Skvelý štart vystriedali bodové suchoty. Javorčík čaká viac od juniorov

Základná časť TIPOS Slovenskej hokejovej ligy čoskoro uzavrie svoju prvú polovicu. Po výbornom štarte prišlo v uplynulých dvoch týždňoch v Žiari nad Hronom k výsledkovému trápeniu. Minuloročný nováčik TIPOS Slovenskej hokejovej ligy prehral posledné štyri zápasy, čo sa prejavilo aj na postavení v tabuľke.

No priebežné siedme miesto o skóre pred Považskou Bystricou a Dubnicou nie je žiadna tragédia. Veď tímy, ktoré sú pred „indiánmi“, sú stále na dostrel. „Ja popravde tabuľku až do polovice súťaže nesledujem,“ priznáva hlavný tréner Norbert Javorčík. „Naše umiestnenie môže byť klamlivé. Veď v prvej štvrtine sme hrali takmer všetky zápasy doma, čo je chvíľková výhoda.“

Doma výborne, trápenie u súperov

A práve domáce prostredie je pre Žiarčanov úrodnou pôdou. Na svojom štadióne získali až 23 z doterajších 29 bodov. Dubnicu zdolali 8:5, Žiline naložili 7:0, Považskej Bystrici 7:2, Skalici 6:2 a zvíťazili aj nad lídrom Humenným. „V druhej štvrtine teda logicky hráme hlavne na súperových klziskách. Je to pre nás veľmi zvláštne a podľa mňa hraničiace s regulárnosťou. Reálne postavenie v tabuľke bude pre nás zrejmé až v polovici základnej časti,“ pokračuje niekdajší tréner mládežníckych výberov Slovenska.

Napriek súčasnej nespokojnosti s výsledkami sa obhliadol aj smerom na úvod sezóny. „Potvrdzujem, že sme s výkonmi a výsledkami boli spokojní s dôrazom na slovíčko boli, nakoľko aktuálne bojujeme s nevýraznými výkonmi. Záver je teda taký, že ideme ďalej a potrebujeme sa zlepšovať. Začiatok ročníka už v šatni nespomíname.“

Norbert Javorčík

Tréner Žiaru nad Hronom Norbert Javorčík. Zdroj: HK MŠK Žiar nad Hronom

Podobne to vidí aj druhý najproduktívnejší hráč tímu Martin Jakúbek. „Áno, začiatok sme mali veľmi dobrý a aj strelecky sme sa dokázali presadiť a takmer všetko nám padlo do bránky. No prišli zápasy vonku a zrazu ako keby sme to miestami ani neboli my. Neviem, čo sa stalo,“ krúti hlavou opora tímu.

Kalich horkosti si „indiáni“ vypili do dna aj v ostatnom domácom zápase s Modrými krídlami Slovan. Viedli 1:0 i 2:1, no inkasovaný gól z hokejky Fetkoviča šestnásť sekúnd pred koncom tretej tretiny rozhodol o troch bodoch rezervy „belasých“.

Rozdiely medzi výkonmi doma a vonku si uvedomuje aj tréner. „Sú až príliš veľké. Neboli sme zvyknutí hrať vonku a momentálne sa u súperov trápime. Chýba nám predovšetkým korčuliarska aktivita, dôraz v súbojoch a vytváranie si väčšieho množstvá príležitostí na skórovanie,“ porovnáva Javorčík­.

Fekiač bol voľba „na istotu“

Minulá sezóna, v ktorej sa Žiar dostal do predkola play-off, bola pre klub veľmi náročná. Realizačný tím hľadal prakticky celý ročník optimálne zloženie kádra. „Teraz sme netvorili tím na poslednú chvíľu a tým pádom bola naša príprava konsolidovanejšia. Jadro tímu sme sa snažili doplniť vhodnými posilami. Tým, že dvanásť hráčov už poznalo náš systém a fungovanie klubu, sa mnohé procesy zrýchlili,“ hovorí 48-ročný kormidelník.

V ofenzíve vyčnievajú hlavne dvaja hráči. Viktor Fekiač a Martin Jakúbek našli spoločnú hokejovú reč. Spolu nazbierali v devätnástich zápasoch už 60 bodov (Fekiač 31 a Jakúbek 29, pozn.). „Hokejovo i ľudsky si veľmi dobre sadli. Martin je v našom klube druhú sezónu a jeho kvality sme mali už overené. Ale ani Viktor nebol pre nás neznáma,“ vraví Javorčík.

„Poznám ho už veľmi dlho a vedeli sme, že v jeho prípade nestúpime vedľa. Som rád, že obaja dobre pracujú v ofenzíve aj v defenzíve. Sú to už skúsení hráči a vedia, že musia stále napredovať, lebo súperi si na nich budú dávať veľký pozor. Veľkú zásluhu na ich hre majú aj ich ďalší spoluhráči z útoku. Či už to bol Nicolas Gašpar alebo momentálne Jakub Kolenič,“ chváli bývalý tréner Banskej Bystrice.

Spoluprácu s donedávna centrom extaligového Prešova si pochvaľuje aj Jakúbek. „Viktor je veľmi skúsený hráč a na prvú ligu aj veľmi kvalitný center. Dovolím si povedať, že jeden z najlepších. Cítiť to aj na ľade, prakticky od prvého tréningu sme si to medzi sebou vedeli hodiť. Bodaj by to tak pokračovalo.“

Medzi Žiarom nad Hronom a extraligovým Zvolenom pokračuje farmárska spolupráca. Aj v tomto smere nastali posuny vpred. „Dobrá spolupráca sa buduje roky a obe strany vedeli, že to bude dlhodobejší proces, ale pokročili sme. HKM nám pomáha personálne aj ekonomicky. Bolo tomu tak aj v minulom ročníku. Keby sme však vtedy nečakali na licenciu až do konca augusta, v tíme by nemusela byť taká fluktuácia hráčov, aká tu bola,“ ozrejmuje Javorčík.

Juniori sa musia zlepšiť

Zo Zvolena putujú do Žiaru získavať cenné skúsenosti predovšetkým mladí talentovaní hráči. Príležitosť dostávajú aj juniori, napríklad dvojičky Adam a Samuel Barcíkovci. Práve druhý menovaný je považovaný za draftovú nádej Slovenska v roku 2023. Na domácich zápasoch sa z času na čas mihnú aj skauti z NHL.

Viktor Fekiač, Martin Jakúbek

Útočná dvojička Fekiač-Jakúbek naháňa súperom strach. Zdroj: HK MŠK Žiar nad Hronom

„Dávať príležitosti mladým zvolenským talentom je jedným z bodov našej spolupráce. Pravidelne o tom diskutujeme aj so zvolenskou stranou. Je záujmom oboch tímov, aby mladí hráči mali u nás ešte väčší priestor a dôležitejšie úlohy. Ja však od nich, vrátane Sama Barcíka, očakávam lepšie výkony. Požadujem od nich veľa korčuľovania, obetavosti, tvrdosti a drzosti. V skratke, chceme od nich energiu. Zatiaľ v tom zaostávajú, musia pracovať tvrdšie,“ burcuje mladíkov tréner „indiánov“.

Aj mladí hráči môžu prispieť k naplneniu cieľa, ktorý si v klube stanovili. „Pokračujeme v tom, čo sme si povedali na začiatku. Chceme zlepšiť naše umiestnenie po základnej časti, rozvíjať hráčov tak, aby boli zaujímaví pre extaligové tímy a neustále kultivovať organizáciu nášho klubu, aby bol vyhľadávanou destináciou pre hráčov,“ uzavrel Norbert Javorčík.

Jakúbek, ktorý v auguste oslávil tridsiatku, si praje, aby so spoluhráčmi príjemne šokovali hokejovú verejnosť. „Ja vždy pomýšľam na tie najvyššie ciele a hoci sme farma a nemôžeme postúpiť, neznamená to, že by sme si nechceli zahrať v semifinále alebo vo finále. Pre klub by to bol veľký úspech,“ dodal na záver rozhovoru odchovanec Dukly Trenčín.