Slovanista telom a krvou. Petráš vníma SHL ako výbornú šancu

Nie príliš vydarený návrat do súťažného kolotoča prežívajú hokejisti Modrých krídiel Bratislava. Domáce zápasy s Humenným i Žiarom nad Hronom prehrali zhodne 1:4, aby následne nestačili ani na „panterov". Priebežná desiata priečka s pohodlným štrnásťbodovým náskokom na jedenáste Levice im zaručuje predkolo play off TIPOS Slovenskej hokejovej ligy.

Dva či tri zápasy k dobru oproti niektorým súperom im však dávajú nádej na vyššie tabuľkové postavenie. „Nie sme až  tak ďaleko od najlepšej šestky, hoci tabuľka je skreslená kvôli pandémii,“ hovorí v rozhovore Richard Petráš, mladý center bratislavského klubu. „Ale ďaleko od nás nie sú ani tímy na spodku tabuľky. Je to tam nahusto. Každý zápas je mimoriadne dôležitý.“

Začiatok bol ťažký

Počas povinnej „odstávky“ tímu chcel aspoň čiastočne nestratiť natrénované. „Každý mal iný priebeh. Ja som mal skôr ľahší s miernejšími príznakmi, takže to nebolo také zlé. Snažil som sa nejako udržiavať v kondičke, ale hlavné bolo neprepáliť to. Okrem toho som sa pripravoval na skúšky. Už som sa však ku koncu tešil na tréningy,“ vraví 19-ročný hokejista, ktorému začiatkom februára skončilo skúškové obdobie na Ekonomickej univerzite v Bratislave.

Návrat na ľad nebol zo začiatku vôbec jednoduchý. Stáť na korčuliach po toľkých dňoch dalo všetkým zabrať. „Samozrejme, bolo to ťažké, lebo ľad nenahradí nič. Museli sme sa do toho dostať, ale po pár tréningoch to už bolo fajn,“ pokračuje Petráš.

Ako bolo spomenuté v úvode, ostatné dve stretnutia rezerve Slovana príliš nevyšli. Odhliadnuc od toho však mladý káder, ktorému pomáhajú aj extraligový hráči, určite nesklamal. „Ako tím to zvládame celkom dobre. Sme mladé mužstvo, začiatok sezóny bol pre nás ťažký. Oťukávali sme sa, získavali sme skúsenosti. Teraz už sme konkurencieschopní každému súperovi a zbierame slušné výsledky. Niekedy to je ešte ako na hojdačke, ale celkovo to hodnotím pozitívne,“ bilancuje Petráš.

„Sme tu na to, aby sme sa zdokonaľovali, mierili čo najvyššie a možno v budúcnosti pomohli hlavnému tímu Slovana a prípadne sa dostali ešte niekde vyššie."

Modré krídla sú na to, aby sa mladíci zdokonaľovali

Podobne ako hodnotenie tímu vyznieva aj jeho pohľad na svoje vlastné výkony a štatistiky. „Na začiatku ročníka to bolo z mojej strany bodovo lepšie, presadzoval som sa viac. Nechcem povedať, že mi až tak nezáleží na bodoch, ale snažím sa robiť všetko pre tím. Verím, že štatistiky a najlepšia forma prídu v najdôležitejších zápasoch, ktoré nás ešte len čakajú,“ dúfa rodák z nášho hlavného mesta.

Tak, ako naznačil, hoci je center, jeho hlavnou úlohou nie je naháňanie osobných štatistík. „Myslím si, že som zodpovedný, snažím sa plniť si tímovú robotu. Som síce útočník, ale nestratím sa ani vzadu, vypomáham tak tímu a plním to, čo od mňa tréneri chcú. Som taká spojka medzi obranou a útokom,“ opisuje svoje silné stránky bývalý mládežnícky reprezentant.

Projekt Modrých krídiel môže byť z hľadiska budúcnosti mladých hráčov v hlavnom tíme Slovana veľmi užitočný. „Sme tu na to, aby sme sa zdokonaľovali, mierili čo najvyššie a možno v budúcnosti pomohli hlavnému tímu Slovana a prípadne sa dostali ešte niekde vyššie. Uvidíme, ako to dopadne,“ myslí si Petráš.

Slovanista od narodenia

Rovnako dôležitú úlohu vo vývoji hráčov zohráva aj stále stúpajúca kvalita SHL. „Pre mladých chalanov je to výborná súťaž. Pri prechode od juniorov k seniorom končí asi najviac hráčov s hokejom. Nevedia sa presadiť v áčku, za juniorku už hrať nemôžu. SHL je pre všetkých ideálny krok a my sme radi, že ho môžeme spraviť doma vo svojom klube. Je to pre nás skvelá šanca,“ tvrdí.

Richard Petráš

Richrad Petráš pochádza z hokejovej rodiny. Zdroj: SportZoo

V minulej sezóne nastala zaujímavá situácia. V Slovane hrával Richardov starší brat Samuel, medzičasom hráč Popradu. V klube dlhodobo pôsobí aj otec Samuel, nestarnúci technický manažér klubu. A tak na predsezónnom Tatranskom pohári hrali spoločne za jeden klub. Rovnako tak aj počas sezóny v Slovenskom pohári proti Nitre. Na tento nevšedný zážitok teraz spomína Richard s úsmevom.

„Otec sa snažil do toho nevstupovať. Určite bolo pre neho ťažké nepochváliť nás či neusmievať sa z toho. Je to super hrať s bratom v jednom tíme a vždy sme dúfali, že sa nám to podarí. Verím, že to nebolo poslednýkrát,“ vracia sa k minulej sezóne.

Pri otázke smerujúcej k obľúbeným klubom a hráčom ani na chvíľku nezaváha. „Na Slovensku samozrejme Slovan, hrám tu celý život, dalo by sa povedať, že tu pôsobíme celá rodina. Celosvetovo obľubujem v NHL Colorado a Nathana McKinnona. Počas dospievania bol mojím vzorom Miro Šatan. Mal som možnosť stretávať ho na štadióne a pozerať sa na jeho zápasy, veľmi som k nemu prihliadal,“ dodal na záver rozhovoru Richard Petráš.


Súvisiace články