S Rusmi sa vidíme už aj naslepo, pochvaľuje si jeden z humenských lídrov

Jediný klub TIPOS Slovenskej hokejovej ligy z východného Slovenska prežíva výsledkovo zmiešanú sezónu. Raketový vstup, ktorý ho vyniesol až na priebežné čelo ligy, sa zastavil v polovici októbra a odvtedy si Humenčania pripísali na konto rovnako jedenásť prehier aj výhier. Nič to ale nemení na tom, že sa v tabuľke držia medzi treťou a piatou priečkou. Jedným z ťahúňov kádra je center Dominik Šimčák, ktorý má priemer 0,9 bodu na zápas a neraz sa zaslúžil o bodové ťaženie svojho tímu.

Dominik Šimčák sa v mesiaci december dostal do najproduktívnejšej desiatky hráčov celej ligy, a to hneď na tretie miesto. Na svoje konto si pripísal desať bodov za šesť gólov a štyri asistencie. So svojimi výkonmi bol prirodzene spokojný, ale viac by si prial, aby sa rovnako darilo aj celému tímu.

„Myslím si, že na začiatku decembra sa nám darilo celkom fajn. Akurát potom tri zápasy okolo sviatkov sme nezvládli. Osobné body ma potešili, avšak v tabuľke sme spadli a hoci je to klišé, radšej by sme brali body do tabuľky ako tie osobné. Ale samozrejme, poteší to aj z môjho vlastného hľadiska,“ hovorí Šimčák.

Za bodovým rozletom 29-ročného útočníka môžeme hľadať výbornú spoluprácu so spoluhráčmi v útoku. Koniec koncov, druhý najvyšší počet bodov (12) v celej lige za december nazbieral Vladislav Solomončak hrajúci po Šimčákovom boku.

„Mám dobrých spoluhráčov v päťke, legionárov. Či Vlado alebo Igor (Vladislav Solomončak, Igor Veličkin, pozn. red.), obaja sú skúsení hráči. Vzadu máme tiež dobrých obrancov. Celkom nám to spolu sadlo a chémia funguje. Hráme spolu už od februára, takže sa dobre poznáme a vidíme takmer naslepo. Zatiaľ nám to klape a budem rád, ak to tak pôjde aj naďalej,“ pochvaľuje si rodák z Košíc.

Tréner chcel premiešať zostavu, mali sme v tíme aj nejaké zranenia a myslím si, že sa snažil rozložiť sily do každej päťky. Zrejme nám prospelo, keď nás dal späť.

Útočná trojka Solomončak, Šimčák, Veličkin začala hrať pokope hneď, ako posledný menovaný posilnil minulú sezónu zemplínsky klub. Odvtedy im to spolu klapalo, avšak na konci októbra sa humenský lodivod Parfjonov rozhodol túto formáciu rozdeliť. K sebe sa vrátili až v treťom decembrovom zápase proti Leviciam.

„Tréner chcel premiešať zostavu, mali sme v tíme aj nejaké zranenia a myslím si, že sa snažil rozložiť sily do každej päťky. Zrejme nám prospelo, keď nás dal späť, a zatiaľ nám to ide,“ spokojne hodnotí Šimčák a naznačuje, že odkedy hrajú znovu v jednej lajne, tak sa im bodovo veľmi darí.

Obaja krídelníci zo Šimčákovho útoku pochádzajú z Ruska, humenský center však medzi nimi nevníma jazykové bariéry. „Nemáme žiaden problém. Vlado Solomončak je na Slovensku už šiestu sezónu a Igor Veličkin sa chytá. Takže s dorozumievaním nie je problém,“ jasne konštatuje útočník „levov“ a na spoluhráčov pridáva aj slová chvály. „Sú to dobrí korčuliari, silní na puku. Vedia dobre vystreliť aj dobre prihrať.“

Patrik Janáč

Zohraný útok Solomončak, Šimčák a Veličkin výrazne ťahá Humenné za víťazstvami. Zdroj: HC 19 Humenné

Kabína je nastavená pozitívne, nezdary hráči hodili za hlavu

Humenné odštartovalo aktuálnu sezónu vo veľkom štýle a z prvých desiatich duelov odišlo iba jediný raz so sklonenými hlavami. Následne sa však zaseklo, tri razy po sebe prehralo a odvtedy sa už k stabilným výkonom zo začiatku ročníka nevrátilo.

„Prišli zranenia, mali sme v šatni kadečo, boli choroby. Jedni prišli, druhí odišli a všetko sa medzi sebou miešalo. Po Novom roku sme sa dali konečne všetci dokopy a už nám to možno bude šľapať,“ s nádejou hovorí Šimčák.

Zemplínčania si nedávajú ďaleké ambície a pozerajú sa predovšetkým na vyraďovacie boje. „Ideme od zápasu k zápasu. Chceme sa v základnej časti dostať čo najvyššie a potom uvidíme. Play-off bude iná súťaž,“ vysvetľuje humenský center.

K dobrým výsledkom by Humennému mohlo pomôcť aj pozitívne nastavenie šatne, ktoré sa nezmenilo ani počas zaťažkávajúcich chvíľ. „V kabíne je určite dobrá nálada a bola aj predtým. Zápasy, čo sme prehrali...tak to sa stalo. Taký je šport, raz sme hore, raz dole, no ideme ďalej,“ necháva sa počuť Šimčák.

Rodák z Košíc je na Zemplíne už druhú sezónu a v tíme je spokojný. „Pred príchodom som mal echo od spoluhráčov kamarátov, ktorých som poznal z Košíc, či už Denisa Markuša, Filipa Vaška, ale aj ďalších. Mal som dobré referencie. Minulý rok tu bol pán tréner Staš, čiže som v podstate vedel, do čoho idem a tiež som vedel, že tu je dobrá partia,“ pozitívne hodnotí klímu v tíme.

Lukáš Ďurkech

V decembri bol s desiatimi bodmi Dominik Šimčák tretím najproduktívnejším hráčom ligy. Zdroj: HC 19 Humenné

Otvorený je všetkým možnostiam, zahraničie mu pomohlo

Ešte predtým, ako sa Dominik Šimčák upísal Humennému, mal dvojročný angažmán vo francúzskom Dunkerque v tamojšej druhej najvyššej súťaži. „Bolo to zhodou okolností. Po sezóne v Prešove sa mi ozval jeden pán z Francúzska a písali sme si do leta, či to chcem, alebo nechcem skúsiť. No a povedal som si, že prečo nie. Vyskúšal som, videl som, aká súťaž je tam, aká kultúra je vo Francúzsku, aký je tam hokej. Neľutujem to, som vďačný, že som tam dostal šancu a určite ma to posilnilo. A nielen po stránke hokejovej, ale aj osobnostnej,“ kladne hodnotí svoje zahraničné pôsobenie.

Keby prišla nejaká zaujímavá ponuka, poviem si: prečo nie?

Mimo Francúzska odohral Šimčák celú svoju seniorskú hokejovú kariéru v našej druhej najvyššej hokejovej lige. V nej pred Humenným obliekal dresy Michaloviec, Bardejova a Prešova. Súčasné smerovanie ligy sa mu pozdáva.

„Určite má potenciál. Všimol som si, že aj marketingovo išla hore, taktiež viem, že bývajú televízne zápasy. Je podľa mňa dobré, že sa to posilňuje a že je snaha dostať túto ligu do popredia,“ zamýšľa sa forvard Humenného.

Šimčák je stále otvorený aj možnosti vyskúšať si extraligu, no nie nasilu. „Nehrotím to. Čo príde, to bude. Keď sa mi bude dariť a niekto sa mi ozve, tak pôjdem. Uvidíme, čo život prinesie. Nechávam tomu otvorený priestor.“ Podobne to má aj so zahraničnými angažmánmi. „Keby prišla nejaká zaujímavá ponuka, poviem si: prečo nie? Je to na zváženie,“ odľahčene uzatvára košický rodák.

 


Súvisiace články