Odfúkne nový vánok novoveský hokej na správnu cestu?

Spišská Nová Ves nezažíva najlepšie hokejové časy. Po striebornej rozprávke z roku 2015 sa stále nepozviechala na nohy. Svitať na lepšiu budúcnosť začne možno s novým ambicióznym vedením. A bez statusu popradskej farmy, ktorej fanúšikovia nevedeli prísť na chuť.

Spišiaci už tradične vytvorili kostru mužstva z vlastných odchovancov. Medzi nimi sú aj takí, ktorí majú skúseností na rozdávanie, aj takí, ktorí sa so seniorským hokejom ešte len zoznámia. Totižto, juniori Spišskej Novej Vsi v minulej sezóne vypadli z Extraligy a tento rok sa na Spiši rozhodli, že juniorskú 1. ligu hrať nebudú. Zopár chlapcov teda rovno posunuli k A-mužstvu a zvyšok doplnili mladíkmi z iných tímov. Zverenci trénera Vladimíra Turana by radi nazreli do play-off, no už v príprave ich pomerne úzky káder sužovali zranenia. 
 

Predsezónna príprava

Spišiaci odohrali po Michalovciach najviac prípravných duelov zo všetkých prvoligistov. Počet by mali rovnaký so Zemplínčanmi, no do Michaloviec necestovali pre početnú maródku. Práve zranenia poznačili celú prípravu Spišskej Novej Vsi. S tímami STN Ligy však ťahali za kratší koniec, a to čosi napovedalo o ich sile. Na domácom Spišskom pohári obsadili druhé miesto.

Výsledky prípravných stretnutí HK Spišská Nová Ves
(8 zápasov – 2 výhry, 6 prehier)

9. 8. 2018

Sp. Nová Ves – Martin

3:4sn

P

17. 8. 2018

Sp. Nová Ves – KMH Budapešť

3:4sn

P

23. 8. 2018

Sp. Nová Ves – Sosnowiec

6:2

V

24. 8. 2018

Sp. Nová Ves – Poprad B

2:3sn

P

25. 9. 2018

Sp. Nová Ves – Michalovce

1:4

P

29. 8. 2018

Sp. Nová Ves – Humenné               

2:7

P

31. 8. 2018

Sp. Nová Ves – Podhale Nowy Targ

3:1

V

6. 9. 2018

Podhale Nowy Targ – Sp. Nová Ves

4:0

P

Nové posily

Na Spiši pocítia najmä odchod bodovo produktívnych mladíkov Jakuba Lesňáka a Mateja Giľáka, i keď Giľák už aj vlaňajšiu sezónu dohrával v majstrovskej Banskej Bystrici. Za kvalitnejšími podmienkami a vyššími ambíciami sa pobral i perspektívny obranca Martin Bdžoch, keď zamieril do Michaloviec. Odtiaľ sa však vrátil do materského klubu Branislav Cvengroš, ktorý by mal vystužiť zadné rady. Do tímu pribudlo ešte niekoľko juniorov, resp. chlapcov na prelome juniorského a seniorského veku - Lukáš Turan, Jakub Soveľ, Marek Macko, Daniel Šebest, Richard Miščík a Dávid Pastucha. 
 

Káder HK Spišská Nová Ves

Brankári: Surák, D. Hudáček
Obrancovia: Cvengroš, Vantroba, L. Turan, Zekucia, Osuský, Krmenčík, J. Soveľ, Kyčák
Útočníci: Koky, Zwick, Macko, R. Štrauch, Raáb, M. Findura, E. Halász, M. Nagy, Šebest, Vartovník, Miščík, Pastucha, Olejník

 

Zhodnotenie prípravy a ciele do sezóny

Peter Potenga (riaditeľ HK Spišská Nová Ves): „Novoveský hokej sa nenechádza v najlepšom stave. Vzhľadom na finančnú situáciu, ktorú sme zdedili ešte z predchádzajúcich období, to bude náročné. Ale mám okolo seba tím šíkovných ľudí, ktorí sú schopní s podporou mesta nastaviť smerovanie hokeja opäť na správnu cestu. Nie je to však vízia na jeden rok, ale skôr na tri, štyri. V príprave sme odohrali osem zápasov, bohužiaľ, zranilo sa nám osem hráčov, takže ťažko hodnotiť prípravu, mužstvo nehralo asi ani jeden duel pokope.

Našou víziou je stavať mužstvo na mladých chlapcoch. V minulej sezóne nám vypadla juniorka, no tých našich hráčov v nej nebolo veľa. Vďakabohu máme šikovný ročník dorastencov, na ktorých chceme postaviť aj v budúcej sezóne prihlášku do 1. ligy juniorov. Už teraz šiesti z nich budú trénovať aj z A-mužstvom. Samozrejme, mladých musíme skombinovať so skúsenejšími hráčmi, srdciarmi, ktorí nám tu ešte ostali. No a chceme začať hrať okulahodiaci hokej pre diváka, pretože návštevnosť, ktorou sme sa niekedy pýšili po celom Slovensku, nám tu upadla. A to je asi najväčší kameň úrazu pre všetkých Spišiakov, že ľudia prestali chodiť na hokej. 

V tejto sezóne by sme radi skončili do prvej osmičky aj napriek tomu, že máme mladý tím, no nejako by som ho nezatracoval, má svoju silu. Aj keď sme nepodpísali spoluprácu s Popradom ako farmársky tím, naďalej budeme s Popradom spolupracovať, takisto s Banskou Bystricou. Ak sa nám podarí play-off, budeme veľmi radi.“
 

Naša prognóza

Spišiaci sa síce môžu oprieť o svojich ostrieľaných hráčov ako Vantroba, Koky, Findura, Vartovník či Nagy, no momentálne im chýba v tíme viac odchovancov. Mužstvo doplnili juniormi, no nielen svojimi, ktorých mali v predošlom ročníku príšerne málo. Všetci mladíci majú motiváciu predviesť sa, no so seniorským hokejom sa budú ešte iba zoznamovať. Ak si na pohľad zvláštne namixovaný tím sadne a bude fungovať spolu dlhšie, Spišská Nová Ves by sa mohla prebojovať do play-off. V opačnom prípade ju zrejme čaká boj v novovytvorenom play-out o záchranu.
 

Tip na umiestnenie v tabuľke: 8. – 10. miesto