Štartuje finále TIPOS SHL, derby Žiliny s Martinom aj na televíznych obrazovkách

Bude to najväčšie derby, aké mohla TIPOS Slovenská hokejová liga ponúknuť. Derby o Strečno medzi odvekými rivalmi, ktorí sú od seba vzdialení necelých tridsať kilometrov. Vo finále druhej najvyššej hokejovej súťaže na Slovensku vyzve Martin favorizovanú Žilinu, ktorá nepozná premožiteľa od novembra. Séria začína v pondelok a utorok pod Dubňom, zápasy naživo odvysiela aj JOJ Šport. 

Cesta v play-off

VLCI Žilina  Vlci Žilina

Žilinčania vstupovali do play-off ako jednoznačný víťaz základnej časti, vo štvrťfinále narazili na bratislavského nováčika, s ktorým si poradili hladko 4:0 na zápasy, i keď Modré krídla dokázali v dvoch zápasov vzdorovať a inkasovať iba po jednom góle. Navyše, brankár Stanislav Škorvánek si pripísal tri čisté kontá, čo bolo, samozrejme, aj zásluhou výbornej defenzívy. V semifinále narazili „vlci“ už na o čosi ťažší oriešok, no napokon zvládli aj semifinálovú sériu proti Topoľčanom v najkratšom možnom čase, hoci až tri duely sa skončili len jednogólovým rozdielom. Žilina inkasovala v ôsmich zápasoch play-off iba sedem gólov, čo len podčiarkuje enormnú silu žilinského tímu. 

HK VITAR Martin    HK VITAR Martin

Martinčania vstupovali do play-off z tretieho miesta, no s húževnatou Dubnicou sa poriadne vytrápili a o postupe rozhodli až v siedmom zápase pred vlastnými fanúšikmi. Po úchvatnej sérii plnej emócií, kvalitného hokeja s peknou kulisou ich čakala v semifinále Skalica. Paradox vzájomných zápasov týchto dvoch mužstiev „rytieri" potvrdili hneď v úvodných dueloch na Záhorí a v sérii viedli 2:0. To, že sa medzi týmito súpermi darí viac hosťom ešte zdôraznilo skalické víťazstvo v metropole Turca. Vo štvrtom meraní síl však už neprajnú štatistiku Martinčania prelomili a zdá sa, že to bolo rozhodujúcim momentom série. O svojom postupe do finále rozhodli v piatom zápase na Záhorí, ktorý vyhrali jednoznačne 5:1. 

Štatistické porovnanie

VLCI Žilina ŽIlina Ukazovateľ HK VITAR Martin    Martin
53 Odohrané zápasy 58
212 Strelené góly 195
83 Inkasované góly 143
2045 Strely na bránu 2181
10,37 % Úspešnosť streľby 8,94 %
808 Trestné minúty 797
25,22 % Využitie presiloviek 19,62 %
93,56 % Úspešnosť v oslabeniach 80,88 %
94,72 % Úspešnosť zásahov 92,14 %

 

Vlci Žilina

Aj Žilinčania sa v play-off už tešia vyššej diváckej podpore. Zdroj: Daniel Stehlík/Vlci Žilina

Vzájomné zápasy

Derby zápasy v tejto sezóny skončili štyrikrát jednogólovým rozdielom, Žilina aj Martin z nich rovnako vydolovali po šesť bodov, dokonca ešte aj dosiahli rovnaký počet gólov. V tomto smere je to absolútne vyrovnaná bilancia, posledný vzájomný duel však kluby odohrali pred dvoma mesiacmi. 

Súhrn: Na zápasy je to v tejto sezóne 2:2, pri celkovom skóre 14:14.

02.02.2022 HK Martin vs VLCI Žilina 1:2 (1:0,0:1,0:1)

28.12.2021 VLCI Žilina vs HK Martin 4:3pp (0:1,2:1,1:1 - 1:0)

17.11.2021 HK Martin vs VLCI Žilina 6:5 (2:3,3:1,1:1)

06.10.2021 VLCI Žilina vs HK Martin 3:4pp (1:2,2:1 0:0 - 0:1)

 

Hlasy hráčov

VLCI ŽilinaJaroslav Markovič, útočník Vlci Žilina: „Všade sa hovorí, že my sme favorit a oni nemajú čo stratiť. Celá sezóna je o tom, či to Žilina zvládne, alebo nezvládne, takže tlak je na našej strane. Oni z toho môžu chcieť ťažiť. My sme na to pripravení a predpokladáme, že rozhodovať budú maličkosti, ktoré sa veríme, priklonia na našu stranu. Pravda je taká, že sme už naozaj dlho neprehrali. Ale finále je finále a mužstvo je nastavené v hlavách tak pozitívne, že aj v prípade nejakej prehry sa rýchlo oklepe a ide si ďalej za svojím cieľom, ktorým je víťazstvo vo finále. Ľudia aj my hráči sme si nemohli nič lepšie priať. Myslím si, že atmosféra na oboch štadiónoch bude elektrizujúca. Pre nás hráčov, to bude po tých dvoch rokoch, veľkou čerešničkou na torte. Veľmi sa na to tešíme.“

HK VITAR Martin   Marek Pacalaj, obranca HK VITAR Martin: „Všetci sa na finále tešíme a ideme si ho užiť. Pred sezónou sme nemali vyslovený cieľ postúpiť do baráže, ale keď teraz máme šancu, tak sa o ňu pobijeme a potrápime papierového favorita. V derby je možné všetko, hocičo sa môže stať a môžeme prekvapiť celú hokejovú verejnosť. Keď sme sa dostali sem, tak urobíme všetko pre to, aby sme mali sezónu čo najdlhšiu. Musíme často strieľať a tlačiť sa do brány. Pokiaľ nám dajú šancu na presilovky, tak hlavne z nich vyťažiť čo najviac. Veľmi dôležité bude, aby sme ich ani nepúšťali do presilových hier zbytočnými faulmi, pretože majú šikovných hráčov, ktorí si to vedia prihrať a sú nebezpeční. Príde asi dosť fanúšikov, z Martina do Žiliny aj naopak. Urobíme všetko pre to, aby sme sa po sérii mohli pozrieť do zrkadla.“

 

Martin po semifinále

Martinčania sa môžu spoliehať na perfektnú domácu kulisu. Zdroj: FB HK Martin

Naša prognóza

Aj keď bilancia vzájomných zápasov Žiliny a Martina je v tejto sezóne extrémne vyrovnaná, „vlci“ vyzerajú byť poučení z vlaňajšieho neúspechu a najmä absolútne odhodlaní ísť si za svojím cieľom. Podriaďujú tomu všetko, posilami počas základnej časti vhodne doplnili a ešte viac skvalitnili beztak vynikajúci tím na druhú najvyššiu súťaž.

Netreba zabúdať, že „rytieri“ majú za sebou sedem a päťzápasovú sériu a vo finále môže zohrávať rolu aj väčšia únava, drobné zranenia, ale tiež šírka kádra. Martinčania by mohli čerpať energiu zo skvelých fanúšikov, ktorú budú určite potrebovať na vzdorovanie favoritovi.

Samozrejme, že na ľade budú rozhodovať detaily, ale rozhodujúce momenty by podľa predpokladov mala zvládnuť Žilina. Avšak preto je šport a hokej taký obľúbený, pretože dopredu nikdy nemožno určiť víťaza. My sa len môžeme tešiť na skvelú finálovú sériu, s plnými tribúnami, elektrizujúcou atmosférou a vynikajúcim hokejom. 

 

NÁŠ TIP: VLCI Žilina 4:2 na zápasy HK VITAR Martin

 

Program finále

VLCI Žilina VLCI Žilina
17:00
04.04.2022
JOJ ŠPORT
HK VITAR Martin HK VITAR Martin
VLCI Žilina VLCI Žilina
17:30
05.04.2022
JOJ ŠPORT
HK VITAR Martin HK VITAR Martin
HK VITAR Martin HK VITAR Martin
17:30
08.04.2022
JOJ ŠPORT
VLCI Žilina VLCI Žilina
HK VITAR Martin HK VITAR Martin
18:00
09.04.2022
JOJ ŠPORT
VLCI Žilina VLCI Žilina
VLCI Žilina VLCI Žilina
11.04.2022
HK VITAR Martin HK VITAR Martin
HK VITAR Martin HK VITAR Martin
13.04.2022
VLCI Žilina VLCI Žilina
VLCI Žilina VLCI Žilina
15.04.2022
HK VITAR Martin HK VITAR Martin

 


Súvisiace články