Štatistiky hovoria jasne: SHL dokáže pripraviť hráčov pre kvalitnejšie ligy!

Mnoho fanúšikov, hokejistov či ľudí z hokejového prostredia sa zaujíma o to, aká je kvalita TIPOS Slovenskej hokejovej ligy. Zaznievajú názory, že je to dobrá príležitosť pre mladých hráčov, ale aj výborná voľba pre skúsených veteránov. Nespochybniteľným faktom však je, že z TIPOS SHL sa dá odraziť smerom do extraligy. Aj rok 2022 bol toho dôkazom.

Najžiarivejším príkladom vyššie uvedeného je Šimon Petráš. Útočník, ktorý už predtým nastupoval v najvyššej súťaži za Košice a Slovan, no výrazne sa tam nepresadil, zamieril v roku 2020 do Žiliny. Po dvoch výborných sezónach s „vlkmi“, ktorým sa však nepodarilo postúpiť do extraligy, bol o bratislavského rodáka minulé leto veľký záujem. Napokon zamieril do Trenčína a ihneď sa stal oporou „vojakov“. V priemere zbiera takmer bod na zápas (40 zápasov, 34 bodov za 21 gólov a 13 asistencií).

Brankári sa dostali aj do reprezentácie

Bývalý mládežnícky reprezentant zažíva prelomovú sezónu. A ako sám priznáva, v jeho raste mu pôsobenie v druhej najvyššej súťaži určite prospelo. „Keď sa na to pozriem spätne, môžem povedať, že to bol správny krok. Zázemie a ľudia v Žiline boli úžasní, starostlivosť o hráčov bola na extraligovej úrovni. Hlavné však je, že som tam dostal priestor a vďaka tomu som sa mohol ako hráč posunúť na vyššiu úroveň,“ myslí si najproduktívnejší hráč Dukly.

Šimon Petráš

Šimon Petráš presvedčil v Žiline o svojich kvalitách. A exceluje aj v Trenčíne. Zdroj: Vlci Žilina

Aj počas svojho pôsobenia pod Dubňom sa presvedčil o narastajúcej kvalite TIPOS SHL. „Úroveň ligy každým rokom stúpa. Hoci nedosahuje kvalitu extraligy, je to super príprava pre mladých hráčov. Ale aj pre hokejistov, ktorí v extralige nehrávajú veľa, čo bol aj môj prípad. Pre hráčov je super, že dostanú priestor, môžu napredovať a vyvíjať sa. Keď sa im bude dariť, je reálna šanca, že si ich nejaký z klubov Tipos extraligy vytiahne, lebo v nich nájde ten správny potenciál.“

Veľa podobných prípadov nájdeme aj na brankárskom poste. Stanislav Škorvánek síce pôsobil v extralige v podstate od roku 2016, nikdy sa však do bránky nedostal počas ročníka viac ako 20-krát. Po roku v rodnej Žiline si výkonmi opätovne vypýtal miesto v Michalovciach. A vďaka pokračujúcej výbornej forme sa dokonca dostal do reprezentácie. Pri debute v decembri proti Lotyšsku takmer vychytal nulu a potešil aj generálneho manažéra reprezentácie Miroslava Šatana.

Podobne je na tom aj brankár bratislavského Slovana Samuel Hlavaj. Projekt Modré krídla má slúžiť predovšetkým na šancu mladých hráčov zvyknúť si na seniorský hokej. A 21-ročný gólman dokazuje, ako na to. Prvé „dospelácke“ štarty zbieral už v minulosti v extraligovom projekte Slovensko 20. V sezóne 2021/22 zamieril z kanadskej juniorky do Slovana, kde dostal príležitosť predovšetkým v Modrých krídlach.

No už v tejto sezóne je stabilným členom prvého tímu a vďaka dobrých číslam sa rovnako dostal do reprezentácie. Debut si odkrútil na spoločnej akcii dva dni pred Škorvánkom a zaskvel sa čistým kontom. „Moja situácia sa obrátila. Kým v minulom ročníku som chytal viac v SHL-ke ako v extralige, tento rok je to naopak. Vnímam medzi súťažami rozdiel v rýchlosti, v kvalitných legionároch a celkovo v hráčoch, ktorí majú viac skúseností,“ tvrdí rodák z Martina.

Presvedčili mladíci, ale aj skúsení harcovníci

Aj on si myslí, že pôsobenie v TIPOS SHL ho kvalitne pripravila na vyšší level. „Určite mi to pomohlo, veď v podstate som tam prechádzal z juniorského hokeja k mužskému. Je to podľa mňa výborná príležitosť pre mladých hráčov, korí ešte nemajú toľko skúseností. Veď v lige sú tímy, ktoré sa chcú každoročne dostať do extraligy a majú k tomu aj prispôsobený káder. A o to je to pre mladých hráčov zaujímavé, veď sa môžu porovnávať s hráčmi, ktorí majú extraligové skúsenosti,“ pokračuje Samuel Hlavaj.

Mladý brankár opäť presvedčil realizačný tím reprezentácie a začiatkom februára si môže pripísať ďalšie štarty v národnom tíme. Spolu s ním sa v nominácii ocitol aj Eugen Rabčan. Ďalší 21-ročný gólman, ktorý minulú sezónu pôsobil v Humennom a svojimi výkonmi si vypýtal angažmán v extraligovom Prešove, si môže pripísať premiérový štart v reprezentácii.

Samuel Hlavaj

Samuel Hlavaj si výkonmi v Slovane vypýtal miestenku v reprezentácii. Zdroj: SZĽH/jäzva

Z projektu Modrých krídel sa medzi stabilných členov prvého tímu Slovana zaradil aj Ján Petriska. V Trenčíne sa už v závere minulej sezóny objavil skúsený veterán Peter Sojčík, vtedy pôsobiaci v Dubnici. Neúnavný bojovník presvedčil natoľko, že v tomto ročníku je už kmeňovým hráčom Trenčína, za ktorý nastupuje pravidelne.

Mladý obranca Dávid Nátny v minulej sezóne zbieral prvé extraligové skúsenosti v Trenčíne, no väčšinu sezóny strávil v Martine. V tomto súťažnom ročníku je už stabilným hráčom Prešova a predstavil sa aj na MS juniorov na prelome rokov. Aj Sebastián Šmída vymenil v lete Žilinu za extraligový tím. V Liptovskom Mikuláši nastupuje 24-ročný center pravidelne a pomáha Liptákom k záchrane medzi elitou. V Košiciach hráva Jakub Linet, ktorý odohral väčšinu zápasov minulej sezóny v Martine.

Okrem vyššie spomenutých by sa dalo vymenovať aj množstvo ďalších hráčov, ktorí pendlujú medzi dvoma najvyššími súťažami na striedavé štarty. Všetko to sú dôkazy správneho smerovania TIPOS Slovenskej hokejovej ligy. Zostáva veriť, že podobný trend bude pokračovať aj v budúcnosti. Pomôže to hráčom, klubom, súťaži, ale aj celému slovenskému hokeju.


Súvisiace články