Zaskočí čierny kôň z hlavného mesta favorizované Humenné?

V tabuľke ich od seba delilo iba šestnásť bodov, na mape je to takmer päťsto kilometrov. Športový osud skrížil štvrťfinálové cesty dvojici polohou najvzdialenejších účastníkov TIPOS Slovenskej hokejovej ligy. Pohárový víťaz z Humenného zabojuje o postup medzi kvarteto najlepších proti šiestym Modrým krídlam.

Základná časť

HK 95 Považská Bystrica   HC 19 Humenné

Východniari vstúpili do prebiehajúceho ročníka ako veľká voda. Z úvodných desiatich vystúpení odchádzali až deväťkrát ako víťazi. Humenné bolo do posledných kôl v hre o najvyššie poschodia tabuľky. „Fantasticky sme vstúpili do sezóny. S príchodom nového kalendárneho roka nastal menší útlm, za ktorý mohli najmä zranenia. Škoda, že nám v závere ušlo druhé miesto. So základnou časťou však vo všeobecnosti vládne spokojnosť. Oproti vlaňajšiemu ročníku sme si polepšili o jedno miesto. Progres mužstva je vidieť,“ spokojne hodnotí kapitán tímu Filip Vaško.

So svojimi spoluhráčmi už jednu trofej nad hlavu pozdvihol. „Levy“ na začiatku februára ovládli JOJ ŠPORT Slovenský pohár. „Triumf nás povzbudil a posilnil naše sebavedomie. Poraziť Žilinu, obzvlášť na ich ľade, je slušný úspech. Stále je to ale iba akýsi bonus. Prioritou sezóny je play-off,“ upozorňuje ofenzívny líder.

Sila celku od Laborca spočíva okrem iného vo využívaní početných výhod, gólom skončí približne každá štvrtá. „Presilové hry trénujeme často. Keďže máme veľa kreatívnych hráčov, disponujeme až tromi formáciami, ktoré naskakujú do početných výhod. Úspešnosť v tejto štatistike nás zdobí celú sezónu. Snáď to bude naďalej pokračovať,“ praje si bývalý mládežnícky reprezentant.

Filip Vaško

Privedie kapitán Filip Vaško „levov" k ďalšiemu úspechu? Zdroj: Peter Šimurda

Modré krídla Slovan   Modré krídla Slovan

Modré krídla sú veľmi príjemným prekvapením ročníka. „Pred sezónou sme si stanovili niekoľko cieľov, pričom jedným z nich bol priamy postup do štvrťfinále. Spočiatku sme sa síce trošku hľadali, ale postupne sa to dobre rozbehlo,“ púšťa sa do hodnotenia základnej časti Lukáš Bohunický.

Vlani sa celok z hlavného mesta prebojoval medzi osmičku najlepších cez predkolo, teraz mu to vďaka šiestemu miestu vyšlo priamo. „Niekedy nám chýbala iba lepšia koncovka k tomu, aby sme zápas dotiahli do víťazného konca. Veľakrát sme takisto stratili tesný náskok. Nebyť týchto zádrhov, mohli sme skončiť ešte vyššie,“ myslí si skúsenosťami ozbíjaný obranca.

Pre odchovanca bratislavského Slovana nebude blížiace sa play-off žiadnou novinkou. Mnohí mladíci ho naopak zažijú medzi seniormi premiérovo. „Absolvovali sme sedenie, na ktorom sme sa im snažili povedať, že stanovený cieľ je splnený. Tlak bude teraz na súperovi. Treba si to užiť, play-off sa predsa nehrá každý rok. Hoci majú celú kariéru stále pred sebou, už si vyraďovačky zahrať nemusia. Ideme do toho naplno,“ odhodlane hovorí muž s vyše 400 extraligovými štartmi.

V kabíne Modrých krídiel patrí k hráčom, ktorý majú perspektívnym mladíkom pomáhať v kariérnom raste. „Veľmi ma táto pozícia teší. Pamätám si, keď som začínal v A-mužstve ja. Zhodou okolností, vtedy zaň hrával aktuálny hlavný tréner Ján Lipiansky. Snažili sa mi pomáhať a odovzdávať skúsenosti. S odstupom času sa snažím byť rovnako nápomocný. Niektorí chalani zaznamenali vynikajúci progres. Prvýkrát sme sa stretli v auguste, odvtedy urobili kusisko poctivej práce nielen na ľade, ale aj mimo neho. Stávajú sa z nich lepší ľudia.“

Štatistické porovnanie

HK 95 Považská Bystrica   

 

HK MŠK Indian Žiar nad Hronom  

Humenné Ukazovateľ Modré krídla
172 Strelené góly 126
127 Inkasované góly 131
1670 Strely na bránku 1431
10,30 % Úspešnosť streľby 8,81 %
532 Trestné minúty 556
25,14 % Využitie presiloviek 19,86 %
80,11 % Úspešnosť v oslabeniach 83,15 %
91,01 % Úspešnosť zásahov 92,05 %
7:0 Najvyššia výhra 7:1
1:5 Najvyššia prehra 2:8

Vzájomné zápasy

V úvode ročníka Humenčania vo vzájomných zápasoch jasne dominovali, ostatné dva však ukázali veľkú vyrovnanosť. V januári aj tesne pred koncom základnej časti dospeli duely Humenného s Modrými krídlami až do samostatných nájazdov, v ktorých sa vždy tešil domáci celok. 

Súhrn: Stav vzájomných zápasov v aktuálnom ročníku je 3:1, gólové skóre znie 18:10 pre Humenné.

01.03.2023 Modré krídla Slovan vs HC 19 Humenné 4:3sn (0:0, 1:1, 2:2 - 0:0)

18.01.2023 HC 19 Humenné vs Modré krídla Slovan 4:3sn (0:1, 1:0, 2:2 - 0:0)

07.12.2022 Modré krídla Slovan vs HC 19 Humenné 1:5 (0:1, 0:2, 1:2)

26.10.2022 HC 19 Humenné vs Modré krídla Slovan 6:2 (2:1, 3:0, 1:1)

Hlasy respondentov

 

HK 95 Považská Bystrica   Filip Vaško, útočník HC 19 Humenné:

„Na súpiske Modrých krídiel figurujú najmä mladí hráči doplnení o niekoľko starších a skúsenejších chalanov. Hrajú hokej založený na korčuľovaní a neboja sa fyzickej hry do tela. Určite ide o veľmi nepríjemného súpera. „Do štvrťfinálovej série ideme s chuťou a odhodlaním. Veríme, že sa nám konečne podarí prejsť cez prvé kolo.“

HK MŠK Indian Žiar nad Hronom   Lukáš Bohunický, obranca Modré krídla Slovan:

„V tíme majú veľmi dobrých legionárov. Musíme hrať disciplinovane, keďže presilové hry Humenného sú na vysokej úrovni. My sme však mladé a energické mužstvo. Nemáme sa čoho obávať. Už od letnej prípravy sme všetko smerovali k tomuto cieľu, teraz ho tu máme. Na začiatok série sa nesmierne tešíme. Nesmieme sa zľaknúť, musíme do toho dať sto percent a urobiť maximum preto, aby sme sa dostali ešte ďalej.“   

Lukáš Bohunický

Lukáš Bohunický pomáha mladíkom v ich seniorských začiatkoch. Zdroj: Mário Bóna

Zaujímavosti série

Keď hráči Humenného a Modrých krídiel zistili, komu budú vo štvrťfinále čeliť, určite im minimálne na chvíľku úsmev z pier opadol. Práve táto dvojica účastníkov je od seba polohou najvzdialenejšia.

„Počas kariéry som sa už nacestoval až-až. Určite pôjdeme do Bratislavy o deň skôr. Predpokladáme, že v ich prípade pôjde o rovnaký scenár. Do duelov vďaka tomu naskočíme aspoň o trošku oddýchnutejší,“ načrtá plány zástupcu východného Slovenska útočník Filip Vaško.

„Cestovanie nechutí nikomu. Niekoľko hodín sedieť v autobuse a hneď potom odohrať zápas nie je nič príjemné. Ale nemôžeme sa vyhovárať, patrí to k našej práci,“ vyjadruje sa k tejto téme Lukáš Bohunický.

Program štvrťfinále

HC 19 Humenné HC 19 Humenné
18:00
14.03.2023
JOJ Šport
Modré krídla Slovan Modré krídla Slovan
HC 19 Humenné HC 19 Humenné
18:00
15.03.2023
Niké TV
Modré krídla Slovan Modré krídla Slovan
Modré krídla Slovan Modré krídla Slovan
13:45
18.03.2023
Niké TV
HC 19 Humenné HC 19 Humenné
Modré krídla Slovan Modré krídla Slovan
16:00
19.03.2023
Niké TV
HC 19 Humenné HC 19 Humenné
príp. HC 19 Humenné HC 19 Humenné
18:00
22.03.2023
Modré krídla Slovan Modré krídla Slovan
príp. Modré krídla Slovan Modré krídla Slovan
13:45
24.03.2023
HC 19 Humenné HC 19 Humenné
príp.  HC 19 Humenné HC 19 Humenné
17:00
26.03.2023
Modré krídla Slovan Modré krídla Slovan