Prelomí efektívna ofenzíva „gladiátorov" najlepšiu defenzívu súťaže?

O tom, kto skončí po základnej časti vyššie, rozhodol jediný gól. Vďaka lepšej streleckej bilancii začne štvrťfinálovú sériu TIPOS Slovenskej hokejovej ligy pred očami vlastných fanúšikov Trnava. V papierovo najvyrovnanejšej sérii budú „gladiátori“ čeliť obhajcom strieborných medailí z Martina.

Základná časť

HK 95 Považská Bystrica   HK Gladiators Trnava

Priamy postup medzi osmičku najlepších si hokejisti z malého Ríma zabezpečili prvý raz od sezóny 2016/17. „Že budeme takto vysoko sme nečakali. Keď všetci posilňovali, dokonca sme s chalanmi v kabíne žartovali, že budeme radi, ak sa zachránime,“ vtipkuje v úvode rozhovoru Dávid Schmidt.

„Gladiátori“ mali od záchranárskych starostí poriadne ďaleko. Vo finále obsadili štvrté miesto. „Zvládli sme veľa zápasov, v ktorých sme nepodali žiadny oslnivý výkon. Presne to sa nám vlani nedarilo. Výsledok je určite nad očakávania,“ so spokojnosťou v hlase hovorí trnavský univerzál.

Vzhľadom na priebeh prvej fázy ročníka sa môže priaznivé umiestenie napokon máliť. Medzi najlepšími sa Trnavčania držali permanentne od úplného začiatku. „Záver základnej časti bol neuveriteľne nabitý. Až do posledného kola každý bojoval o čo najlepšie umiestnenie. Ako sa vraví, s jedlom rastie chuť. Cieľom bolo vyhnúť sa predkolu, neskôr sme už poškuľovali aj po vyššom umiestnení,“ priznáva služobne najstarší hráč mužstva.

Dávid Schmidt

Dávid Schmidt je trnavskou hokejovou stálicou. Zdroj: SportZoo

Modré krídla Slovan   HK VITAR Martin

Minulý rok v Turci bojovali o titul a podobné očakávania mala od „rytierov“ verejnosť aj tentokrát. „Začali sme slušne, ale zhruba v polovici sezóny prišiel úpadok, ktorý sa s nami istú dobu ťahal. Napriek viacerým svetlým momentom nedopadla základná časť podľa našich očakávaní,“ netají v rámci hodnotenia Michal Juščák.

Martin napokon vstupuje do štvrťfinálových bojov z piateho miesta, čo znamená, že prvý duel série odohrá u súpera. Nebyť jedného inkasovaného gólu, všetko mohlo byť úplne inak. „Hoci to mrzí, nejde vyslovene o rozhodujúci faktor. Dobré výkony sme podávali aj na klziskách súperov, nielen doma. Vyraďovačky sú o niečom úplne inom. Prvý zápas môžete vyhrať markantným rozdielom, napriek tomu nemusíte postúpiť,“ uvedomuje si autor šestnástich presných zásahov.

„Základom bolo dostať sa do play-off. Samozrejme, skončiť sme chceli čo najvyššie. Pozerať sa za seba už teraz nemá zmysel. Je pred nami podstatná časť sezóny, ideme od zápasu k zápasu,“ definitívne uzatvára kapitolu spojenú s dlhodobou fázou súťaže 23-ročný pravák.

Štatistické porovnanie

HK 95 Považská Bystrica   

 

HK MŠK Indian Žiar nad Hronom  

Trnava Ukazovateľ Martin
175 Strelené góly 140
149 Inkasované góly 112
1708 Strely na bránku 1713
10,25 % Úspešnosť streľby 8,17mali  %
338 Trestné minúty 516
24,10 % Využitie presiloviek 20,12 %
85,82 % Úspešnosť v oslabeniach 80,00 %
92,48 % Úspešnosť zásahov 93,22 %
6:1 Najvyššia výhra 8:2
2:6 Najvyššia prehra 2:6

Vzájomné zápasy

Základná časť priniesla vzácne vyrovnané súboje týchto dvoch celkov, čo len podčiarkuje fakt, že o postavení na štvrtom, resp. piatom mieste v tabuľke rozhodol jediný gól v prospech Trnavy. Navyše, obidva tímy dokázali zvíťaziť aj na súperovom ľade.

Súhrn: Stav vzájomných zápasov v aktuálnom ročníku je 2:2, gólové skóre znie 13:12 pre Trnavu.

03.02.2023 HK Gladiators Trnava vs HK VITAR Martin 2:3 (1:1, 0:0, 1:2)

30.12.2022 HK VITAR Martin vs HK Gladiators Trnava 4:6 (1:1, 1:1, 2:4)

16.11.2022 HK Gladiators Trnava vs HK VITAR Martin 2:1pp (1:1, 0:0, 0:0, 1:0)

05.10.2022 HK VITAR Martin vs HK Gladiators Trnava 4:3sn (1:1, 1:1, 1:1, 0:0)

Hlasy respondentov

HK 95 Považská Bystrica   Dávid Schmidt, univerzál HK Gladiators Trnava

„Výsledky zo vzájomných zápasov základnej časti sú zrkadlom obrovskej vyrovnanosti. Presne takú sériu očakávame. Play-off nepozná jednoduché duely. Chceme postúpiť, byť úspešní a po dlhšom čase si konečne zahrať o medaily. Našou ambíciou naďalej ostáva takisto získať nových fanúšikov, prilákať k tomuto športu deti. Verím, že vyhráme a najlepšiu defenzívu pošleme ešte trochu potrénovať. (smiech) Keďže po sezóne končím s profesionálnym hokejom, rád by som sa rozlúčil úspechom.“

HK MŠK Indian Žiar nad Hronom   Michal Juščák, útočník HK VITAR Martin

„Tímovým úspechom je vždy na prvom mieste – tohto hesla sa u nás držia všetci členovia kabíny. Naším cieľom je postúpiť do extraligy. Individuálne štatistiky sú iba čerešničkou na torte. Bez ohľadu na to, aký počet zápasov budeme musieť absolvovať, všetci do toho jednoznačne ideme s ambíciou postúpiť. Chceme si vytvoriť cestu až do finále. Bude to náročné, ale nič nás nezastaví.“

Michal Juščák

Bude Michal Juščák streleckým ťahúňom Martina aj v play-off? Zdroj: Mário Bóna

Zaujímavosti série

V zápasoch Trnavy sa misky váh častokrát nakláňali z jednej strany na druhú enormným tempom. Môžeme ofenzívne rošády „gladiátorov“ očakávať aj v play-off? „Hádam nie...,“ smeje sa Dávid Schmidt. „Naša filozofia je skôr ofenzívna, čoho dôkazom je samotné zloženie tímu. Asi to priláka viac divákov. Pre fanúšika je atraktívne vidieť veľa gólov. Ale, samozrejme, občas je to naozaj na hlavu. Z priebehov našich zápasov dostávajú tréneri infarkt,“ s dávkou nadhľadu a humoru hovorí hokejista, ktorý už na klziskách druhej najvyššej súťaže odohral vyše 500 duelov.  

Martin si silné stránky svojho konkurenta dobre uvedomuje. Najmenej skórujúci tím ligy je pripravený otupiť silu druhej najlepšej ofenzívy. „Všetko sa bude odvíjať od defenzívy. Vraví sa, že play-off vyhráva obrana. Bude dôležité ubrániť ich ťahúňov,“ hovorí šikovný forvard Michal Juščák. „Produktívne sa darilo hlavne triu Miklík – Kukumberg – Antonov, ale majú ďalších skúsených hráčov. Očakávam hokej hore-dole, pričom rozhodovať budú detaily v obrannej fáze,“ dopĺňa. 

Program štvrťfinále play-off

HK Gladiators Trnava HK Gladiators Trnava
17:30
14.03.2023
Niké TV
HK VITAR Martin HK VITAR Martin
HK Gladiators Trnava HK Gladiators Trnava
17:30
15.03.2023
Niké TV
HK VITAR Martin HK VITAR Martin
HK VITAR Martin HK VITAR Martin
18:00
18.03.2023
Niké TV
HK Gladiators Trnava HK Gladiators Trnava
HK VITAR Martin HK VITAR Martin
18:00
19.03.2023
JOJ Šport
HK Gladiators Trnava HK Gladiators Trnava
príp. HK Gladiators Trnava HK Gladiators Trnava
17:00
22.03.2023
HK VITAR Martin HK VITAR Martin
príp.HK VITAR Martin HK VITAR Martin
18:00
24.03.2023
HK Gladiators Trnava HK Gladiators Trnava
príp. HK Gladiators Trnava HK Gladiators Trnava
17:00
26.03.2023
HK VITAR Martin HK VITAR Martin