Suverénny vstup Žiliny do play-off, Žiar túto sezónu v Dubnici stále nevyhral

Po zhruba dvoch týždňoch príprav vykorčuľovali do štvrťfinálových duelov TIPOS Slovenskej hokejovej ligy tímy, ktoré sa po základnej časti umiestnili na prvom, respektíve druhom mieste. Papieroví favoriti sa tešili z triumfov dvoma úplne odlišnými spôsobmi – zatiaľ čo Žilina „žochárom“ nič nedarovala, Dubnica sa do poslednej sekundy strachovala o výsledok.

TIPOS Slovenská hokejová liga - 1. zapas štvrťfinále play-off

Vlci Žilina – HC Topoľčany 8:0 (4:0, 3:0, 1:0); stav série: 1:0

Góly: 2. Koyš (Macek, Grebenščikov), 8. Paukovček (Sloboda), 11. Macek (Koyš, Mráz), 13. Varga (Kluka, Halama), 22. Mráz (Šidlík, Tomek), 33. Novák (Varga, Mráz), 37. Melcher (Jakubík), 49. Halama (Varga, Růžička). Rozhodovali: Fridrich, Adamec – Bezák, Frimmel; strely: 46:23; vylúčení: 5:4; presilovky: 1:0; oslabenia: 1:0; 986 divákov.

Žilina: Tomek – Pohl, Šidlík, Grebenščikov, Novák, Sloboda, Pacalaj, Růžička, Nahálka – Kluka, Halama, Varga – Koyš, Mráz, Macek – Tibenský, Paukovček, Jakubík – Melcher, Bečka, Rehák

Topoľčany: Kompas (13. Vojvoda) – Valent, Dosek, Bystričan, Dúžek, Štec, Sedlák, Rohaľ – Plochotnik, Tomčák, Hvila – Ručkay, Valent, Vybiral – Matej, Piačka, Šandor – Moringa

„Vlci“ sa do zápasového kolotoča vrátili po pätnástich dňoch. Svoj hlad po hokeji pretavili do ôsmich gólov, čo si odniesli Topoľčany. Hostia vstúpili do štvrťfinálovej série podobne nevydarene ako do tej kvalifikačnej. Od Skalice vtedy inkasovali sedemkrát, avšak napokon sa tešili z postupu. Žilinský brankár Tomáš Tomek si pripísal už piate čisté konto v prebiehajúcom ročníku. Okrem 23 úspešných zákrokov nájdeme pri jeho mene takisto sekundárnu asistenciu.

Jarrod Skalde, hlavný tréner Vlci Žilina: ,,Dôležité pre nás bolo streliť prvý gól. Zápas sme nehrali dva týždne, tak sme v rámci prípravy minulý týždeň vyskúšali simulovaný zápas. Dnes sme sa chceli uistiť, že otvoríme skóre čo najskôr, čo sa podarilo vďaka gólu Koyša. Je dobré, že sme chytili ten správny impulz, čo je v play-off dôležité."

Jozef Kováčik, hlavný tréner HC Topoľčany: ,,Šli sme sem v nestabilnom stave. Mali sme len tri päťky, pretože nám chýbalo päť hráčov, ktorí to dokážu potiahnuť a ustáť to. Žiaľ, už počas série so Skalicou nás prenasledovali choroby a zranenia a keďže v tej sérii sme vydali maximum síl, pokorilo to ďalších chlapcov. Dnes sme teda mali len tri päťky, z toho kopec juniorov. Preto som dnes nečakal nijaký zázrak, ale, samozrejme, nečakal som ani toto. Musíme sa z toho vyspať a rýchlo to hodiť za hlavu. Také zápasy som zažíval ako hráč aj ja v play-off, keď sme dostali po nose. Ďalší deň sa však hrá od nuly. Pevne verím, že zajtra sa aspoň jeden z hráčov vráti do zostavy. Je nás málo, viacero hráčov zranených či chorých, a to je škoda, obzvlášť proti takému silnému súperovi, akým je Žilina. No žiaľ, tak to je. Vyspíme sa, spravíme si rozbor, nachystáme sa a budeme sa snažiť niečo zmeniť. Verím, že sa nám to podarí. A keby aj nie, tak doma im to určite nedáme zadarmo."


TSS Group Spartak Dubnica – HK MŠK Indian Žiar nad Hronom 2:1 (1:1, 1:0, 0:0); stav série: 1:0

Góly: 20. Tábi (Zaťko), 30. Ondruš (Tábi, Ďuriš) – 15. Halama (Gábor, Tatár). Rozhodovali: Goga, Konc st. – Hercog, Šefčík; strely: 32:24; vylúčení: 2:4; presilovky: 1:0; oslabenia: 0:0; 904 divákov.

Dubnica: Lietava – Zaťko, Trška, Mikuš, Švec, Janík, Chatrnúch, Putala, Maniaček – Tábi, Ďuriš, Beták – Géci, Škvarek, Mikula – Mi. Kristín, Haščák, Lunter – Korbel, Huhtela, Ondruš

Žiar nad Hronom: Noskovič – Pač, Čulík, Kobolka, Ganz, Demiters, Gabri, Lopejský, Molnár – Jakúbek, Suchý, Szypula – Gašpar, Magdolen, Václav – Tatár, Halama, Gábor – Čunderlík, Šeliga, Brumerčík

Žiar ešte v tomto ročníku na ľade Spartaka nezvíťazil a toto konštatovanie ostáva v platnosti aj po úvodnom štvrťfinálovom dueli. Mužom od Hronu sa stalo osudným zlé striedanie za vyrovnaného stavu. Pozorní arbitri si všimli v hre príliš veľa „indiánov“ naraz a následnú presilovú hru využila Dubnica poriadne expresným spôsobom. Už po piatich sekundách vsietil gól s prívlastkom víťazný Filip Ondruš, čím zaokrúhlil svoje sezónne strelecké konto na okrúhle číslo desať.

Peter Kopecký, asistent trénera TSS Group Spartak Dubnica: „Ťažký zápas po dlhšej pauze. Rozhodol v ňom malý detail, jedna presilovka, ktorú sme využili a to nás doviedlo ku víťazstvu. Ďakujeme hlavne všetkým fanúšikom, ktorí prišli a vytvorili skvelú atmosféru."

Ján Šimko, hlavný tréner HK MŠK Indian Žiar nad Hronom: „Neodohrali sme vôbec zlý zápas. Myslím si, že sme mali celkom dobré nohy po tej krátkej pauze. Vytvorili sme si niekoľko šancí, no chýbala nám väčšia presnosť a odvaha v zakončení. Potrebujeme do zápasu vtiahnuť všetkých hráčov, aby boli mentálne na túto sériu nastavení. Ak chceme vyhrávať musíme mať stopercentné mužstvo nielen fyzicky ale aj mentálne. Toto mi dnes chýbalo, ale celkovo hodnotím zápas pozitívne."