TOP posily aktuálneho ročníka: Kto sa ihneď zaradil medzi opory?

Podobne, ako vo všetkých súťažiach, aj v TIPOS Slovenskej hokejovej lige dochádza k prestupom hráčov. Všetky tímy sa chcú pred sezónou alebo počas nej posilniť, a tak získavajú hokejistov, ktorí by mali pomôcť klubu na ceste za stanovenými métami. A niektorí z nich sa dokážu okamžite stať pilierom zostavy. V nasledujúcich riadkoch predstavíme jedného hráča z každého klubu, ktorý hneď po príchode presvedčil o svojich kvalitách.

HK Brezno Knights: Michal Jasenec

Stále len dvadsaťročný krídelník zbieral svoje prvé seniorské štarty v sezóne 2020/21, kedy sa v trinástich zápasoch ukázal na súpiske bratislavského Slovana v extralige. V tom istom ročníku odohral aj jeden zápas za Trnavu a dva za Topoľčany v SHL. V lete 2021 si to namieril do zámoria, aby strávil minulý ročník v súťaži NAHL v drese Austin Bruins. V septembri prišiel bývalý mládežnícky reprezentant do Brezna a Horehronci jeho angažovanie rozhodne neľutujú. Spolu s Marošom Surovým vedie produktivitu tímu. A Brezno bude jeho body potrebovať v náročnom boji o záchranu.

HK Levice: Vladislav Leščenko

Ruský útočník prišiel do centra Tekova s vizitkou produktívneho hráča, veď vo svojom poslednom klube, lotyšskom HK Dinaburga zbieral viac ako bod na zápas. Svoj potenciál napĺňa od úvodu sezóny aj v Leviach, aktuálne je najproduktívnejším hráčom tímu. V októbri zaujal gólom Humennému strelou spoza bránky, čím len dokázal svoj hokejový kumšt.

HC Topoľčany: Michal Vojvoda

Dotiahnuť do tímu talentovaného brankára sa „žochárom“ vyplatilo. Opora tímu sa nachádza na najvyšších priečkach viacerých štatistík. Percentuálnou úspešnosťou zákrokov sa blíži k vynikajúcim 94%. Vypýta si stále len 22-ročný brankár, ktorý si v minulosti vyskúšal aj KHL, svojimi výkonmi letnú extraligovú pozvánku?

Michal Vojvoda

Michal Vojvoda Zdroj: Mário Bóna

HK MŠK Indian Žiar nad Hronom: Viktor Fekiač

Keď pred sezónou oznámili „indiáni“ príchod zvolenského rodáka, azda každému bolo jasné, že sa zaradí medzi hviezdy celej súťaže. Veď ešte v minulej sezóne odohral v drese extraligového Prešova 51 zápasov a celkovo nastúpil v najvyššej súťaži viac 400-krát. V Žiari do bodky napĺňa očakávania do neho vkladané, za mimoriadne vydarenú možno označiť jeho spoluprácu s Martinom Jakúbekom. Kabína si ho po Novom roku zvolila za svojho nového kapitána. Center, ktorý na Valentína oslávi tridsiate narodeniny, nastúpil deväťkrát aj v extralige za Zvolen.

Modré krídla Slovan: Ľubomír Fetkovič

Center, ktorý do Modrých krídel prišiel z Nových Zámkov, kde pravidelne hrával extraligu, potvrdzuje svoje kvality. V tabuľke produktivity sa drží v rámci klubu v najlepšej pätici hráčov. Aj vďaka jeho výkonom bojuje rezerva Slovana o prvú šestku tabuľky.

HK ‘95 Považská Bystrica: Jakub Cíger

Z pohľadu Považskej Bystrice bolo angažovanie Jakuba Cígera logickým krokom. Jeho hokejový životopis jasne ukazuje, aká dôležitosť pre tím sa v ňom skrýva. Viacero fanúšikov možno zostalo prekvapených z jeho konca v Žiline. A všetky predpoklady potvrdzuje aj po svojom opätovnom návrate do Považskej Bystrice. A ako sám priznal v rozhovore začiatkom novembra, vízia a podmienky jeho súčasného klubu sa mu veľmi páčia.

HK ESMERO Skalica: Conor Landrigan

Pre 26-ročného Američana je Skalica vôbec prvou zahraničnou štáciou. Od svojho príchodu na Záhorie ukazuje, čo v ňom je. Ovládol všetky sledované štatistiky- produktivitu, góly, body, +/-. Veľmi dobre si rozumie v útočnej formácii s Hujsom a Šátekom. Za december získal ocenenie Najkrajší gól mesiaca. V Skalici napriek nie príliš vydarenému výsledkovému obdobiu veria, že produktívny center im výrazne pomôže v boji o TOP 6 v zostávajúcom priebehu základnej časti.

HK VITAR Martin: Marcel Petran

Skúsený bek, ktorého by chcel mať v tíme každý. O to väčšie bolo prekvapenie, keď po neúspešnej extraligovej baráži nepokračoval v Žiline, ale zamieril cez Strečno do metropoly Turca. Skúsenosti, kvalita, ale aj jeho nesporné hokejové srdce hovoria v prospech 36-ročného obrancu, ktorý dokazuje, že do starého železa rozhodne nepatrí. Priemer viac ako 0,5 bodu na zápas a predovšetkým výkony, ktoré predvádza, vzbudzujú rešpekt.

MArcel Petran

Marcel Petran Zdroj: Mário Bóna

TSS Group Spartak Dubnica: Lukáš Škvarek

Ďalší z hráčov, ktorí vymenili klub v rámci TIPOS Slovenskej hokejovej ligy. Stále len 21-ročný bývalý mládežnícky reprezentant prežíva výbornú sezónu. Produktivita, ktorá ho zdobí v Dubnici môže byť pre Spartak kľúčom v náročnom boji v závere základnej časti. Dubnica môže prehovoriť do boja na prvých troch miestach tabuľky, no stále nemá ani istotu udržania si prvej šestky, ktorá zaručuje priamy postup do play-off.

HK Gladiators Trnava: Henry Maarnela

V slovenskom Ríme udivujú predovšetkým štatistiky nestarnúceho dua Miklík-Kukumberg, no výborne sa ukazuje aj 26-ročný obranca, ktorý prvýkrát vo svojej kariére zamieril mimo rodné Fínsko. Vďaka svojim štatistikám sa drží na treťom mieste v bodovaní obrancov celej súťaže. Jeho angažovanie bolo pre Trnavu správnym krokom.

HC 19 Humenné: Igor Safaralejev

Šikovný krídelník vždy vynikal svojou produktivitou a inak tomu nie je ani v Humennom. Prakticky od úvodu vedie klubovú produktivitu a vďaka tomu sa aj epizódne na dva duely dostal do extraligových Michaloviec. Hneď v úvode sezóny sa stal Hráčom týždňa a v rozhovore pri tejto príležitosti priznal, že jeho nepokračovanie v Žiline bolo logické vyústenie životných okolností.

VLCI Žilina: Róbert Varga

Keď koncom októbra ohlásili Vlci Žilina príchod Róberta Vargu do svojho tímu, fanúšikovia ihneď pochopili, že pôjde o skvelú posilu. Rodák z Bratislavy sa v minulej sezóne podieľal na extraligovej ceste Nitry za striebrom štyridsiatimi bodmi. A svoju šikovnosť začal podľa predpokladov dokazovať už od prvých dní v novom mužstve. Napriek nižšiemu počtu odohraných zápasov je medzi najproduktívnejšími hráčmi tímu a vedie bilanciu +/-. Už v novembri sa dokonca stal Hráčom mesiaca TIPOS SHL. Dotiahne Varga Žilinu do extraligy?

Robert Varga

Róbert Varga Zdroj: Mário Bóna