Potvrdia Topoľčany stúpajúci trend finále?

Topoľčiansky hokej v posledných dvoch rokoch nabral stúpajúci trend. Síce „Žochári“ dvakrát stroskotali v play-off na Skalici, raz vo štvrťfinále a naposledy v semifinále, vlaňajšie štvrté miesto bolo po dlhých jedenástich rokoch ich najlepším umiestnením. V novej sezóne sa určite budú pohybovať v hornej polovici tabuľky a radi by svoj tieň opäť prekročili. Potichu hovoria aj o finálovom sne, čo umne vyvážený tím skúsenosťami aj mladíckou dravosťou pokojne môže dosiahnuť. 
 

Predsezónna príprava

Topoľčany mali sťaženú predsezónnu prípravu rekonštrukciou zimného štadióna, ale o to ju mali pestrejšiu, keď trénovali na ľade v Nitre či absolvovali sústredenie v Krásne nad Kysucou. Zverenci trénera Ľubomíra Hurtaja odohrali päť prípravných zápasov, z toho až štyri proti maďarským celkom. Tie boli kvalitným protivníkom a Topoľčany zdolali iba jeden. K tomu pridali aj víťazstvo v prvom prípravnom zápase na ľade Považskej Bystrice. Výsledkovo nie celkom vydarená príprava však nič neznamená, Topoľčany majú dosť skúsený tím na to, aby vstup do sezóny zvládol.

Výsledky prípravných stretnutí HC Topoľčany
(5 zápasov – 2 výhry, 3 prehry)

16. 8. 2018

Považská Bystrica – HC Topoľčany

2:3

V

24. 8. 2018

HC Topoľčany – UTE Budapešť

1:4

P

28. 8. 2018

HC Topoľčany – KMH Budapesť

2:5

P

30. 8. 2018

HC Topoľčany – Dunaújváros

6:3

V

5. 9. 2018

HC Topoľčany – Székesfehérvár

2:4

P

   

Nové posily

Topoľčianska výborná partia z minulej sezóny v podstate ostala pokope. Namiešaný nápoj mladosti, dravosti a skúsenosti fungoval, a tak ho trebalo udržať a vhodne doplniť. Z vyrovnanej brankárskej dvojice sa porúčal do Považskej Bystrice Erik Kompa. Citeľné straty budú určite Dávid Minárik a Filip Nemček, ktorí laborujú so zraneniami a ich návrat je nateraz otázny. V minulej sezóne patrili k najproduktívnejším hráčom mužstva. Z odchodov kľúčových hráčov je to všetko.

Práve týchto dvoch ofenzívnych lídrov by mal nahradiť Michal Kluka, ktorý sa do Topoľčian vrátil po roku strávenom v Dubnici. Do tímu pribudol tiež 20-ročný odchovanec Patrik Bečka, ktorý sa vrátil zo skúšky v Detve, v predošlých dvoch rokoch už pravidelne hrával tretiu najvyššiu seniorskú súťaž vo Fínsku. „Žochári“ by útok ešte veľmi radi vystužili Jozefom Tomčákom, o ktorého má však záujem aj tisportligová Detva. Čo sa týka obrany, tak sezónu vo svojom materskom klube začnú nesmierne skúsení Milan Hruška aj Jozef Kováčik. Veď obaja sú majstri Slovenska, Kováčik dokonca aj majster Česka, a majú za sebou stovky zápasov v slovenskej i českej najvyššej súťaži.
 

Káder HC Topoľčany

Brankári: Halo, Komžík
Obrancovia: Bystričan, J. Kováčik, Ďurčo, Duran, Hrudík, Hruška, Král, Kohút, K. Grman
Útočníci: Uhnák, Gergel D., P. Šťastný, R. Dvonč, Kluka, Pekarčík, Tábi, Klenko, Laššo, Podstavek, Bečka, A. Gergel

 

Zhodnotenie prípravy a ciele do sezóny

Ervín Mik (prezident HC Topoľčany): „Prípravu sme mali trošku sťaženú kvôli rekonštrukcii zimného štadióna, celý august sme dochádzali na ľad do Nitry či Partizánskeho. Vyvrcholila sústredením v Krásne nad Kysucou, kde mali chlapci poriadnu zaberačku. Odohrali sme len päť prípravných zápasov s rôznou kvalitou súperov, ale aj tie nám napovedali, kde nás tlačí topánka a čo nám treba ešte zlepšiť. Zostava zostala spred roka pokope. Obranu nám môžu, myslím si, momentálne závidieť aj extraligové mužstvá. Pripojili sa k nám naši dvaja super odchovanci Jožko Kováčik a Milan Hruška, ktorí vystužia naše obranné rady. Do útoku sa vrátil po roku Mišo Kluka, pribudol aj náš odchovanec Paťo Bečka, ktorý bol na skúške v Detve. So zraneniame sa zatiaľ boria Dávid Minárik aj Filip Nemček, takže uvidíme, ako to dopadne s nimi. Ciele máme vysoké, veď každým rokom ideme vyššie. Pred dvoma rokmi to bolo štvrťfinále, vlani semifinále, teraz by sa nám mohlo podariť finále a trochu poškuľujeme aj po baráži. Všetko záleží aj od šťastia, či budú chlapci zdraví, no perspektívu na to máme. I keď to bude nesmierne ťažké, pretože aj ostatné kluby zbroja a silná šestka, ktorá sa vytvára, bude vyrovnaná. Skalica, Michalovce, Martin je síce nováčik, ale bude určite čiernym koňom celej súťaže, má dosť nabitý káder. Svoju kvalitu bude mať Dubnica, Bratislava a takisto aj my. Ostatných nechcem podceňovať, ale zrejme to bude u nich ako po ostatné sezóny. Pokiaľ všetko pôjde dobre, chceme našim fanúšikom ukázať, že patríme k top mužstvám prvej ligy a oni by si to finále zaslúžili.“
 

Naša prognóza

Síce Topoľčany prišli o výborného brankára Erika Kompasa, 1. liga nemá natoľko nahustený program, že by ho nezvládol Juraj Halo, ktorý mal ešte lepšie štatistiky. „Žochári“ sa minimálne zo začiatku sezóny budú môcť oprieť o skvelú defenzívu, zrejme najlepšiu v celej súťaži. Záleží aj na tom, ako dlho udržia také osobnosti ako Kováčik či Hruška vo svojom tíme. S nimi môžu hľadieť veľmi vysoko. Doplatiť môžu jedine na šírku kádra, preto ak sa im počas sezóny budú vyhýbať vážne zranenia, semifinále by im nemalo ujsť. Tam sa už môže stať všeličo.
 

Tip na umiestnenie v tabuľke: 3. – 5. miesto

 

Foto: Noam Photo