Topoľčany ovládli zápas zvratov vďaka štvorgólovej tretej tretine

Humenné najprv otočilo skóre z 0:2 na 3:2. Potom prišiel obrat v podaní Topoľčian, ktoré strelili v tretej tretine štyri góly a zvíťazili na Zemplíne pomerne jednoznačne 6:3.

 

MHK Humenné – HC Topoľčany 3:6 (0:0, 2:2, 1:4)

Góly:  37. Bylina (Baláž, Solomončak), 38. Babinets (Vaško, Fedorko), 42. Majerník – 25. Kalináč (Kováčik), 29. Kalináč (Nemček, Kluka), 44. Štastný, 46. Bystričan (Tábi, Podstavek), 53. Podstavek (Kováčik), 55. Kluka (Bečka, Dvonč). Strely: 32:28. Vylúčenia: 5:7 na 2 min., navyše Ďurčo 10 min. OT za nešportové správanie. Presilovky: 0:1. Oslabenia: 0:1. Rozhodovali: Smerek – Riš, Homola. Diváci: 633.

Humenné: Sidor – Ondrej, Buraľ, Pavúk, Mačkovič, Michalčin, Lenďák, Labanc, Rusňák – Solomončak, Bylina, Baláž – Vaško, Babinets, Fedorko – Jokeľ, Markuš, Šiňanský – Matej, Majerník, Kamenický. 

Topoľčany: Halo – Ďurčo, Král, Kováčik, Hrudík, Klenko, Bystričan, Hřebíček, Šťastný – Podstavek, Laššo, Tábi – Kluka, Tomčák, Grman – Dvonč, Kalináč, Uhnák – Nemček, Pekarčík, Bečka.

Dopisovateľ: Marián Škuba, Podvihorlatské noviny
Po úvodnej oťukávačke získavali pevnejší ľad pod korčuľami Humenčania, šance sa však rodili ťažko. V 6. min. nahodený puk Michalčina jemne tečoval Solomonchak, puk sa však zastavil v spleti nôh. Keď mali domáci výhodu presilovky, spomedzi kruhov pálil švihom Buraľ tesne vedľa. V početnej výhode hostí minul v tutovke puk Kováčik. V 13. min. topoľčiansky brankár Halo opustil svoje územie, ale Šiňanský to nevyžil. V ďalšej presilovke „Žochárov“ spálil tutovku Kalináč. V 18. min. sa Baláž preháčkoval až pred Hala, ten jeho strelu z uhla zmaril. 

V 22. min. humenské „levy“ rýchlo i presne kombinovali, až pred brankára sa dostal Fedorko, ale Halo bol priveľmi blízko. Pri topoľčianskej presilovke nevyužil šancu Tábi, delovku Bystričana vyrazil Sidor, v čase, keď Lenďák naskočil na ľad, Kalináč otvoril skóre – 0:1. Šancu na vyrovnanie dostali domáci prakticky hneď, v 25. min. mali 1:53 min. výhodu presilovky 5 na 3, Halo bol oporou, Vaško minul odkrytú časť brány, stav ostal nezmenený. V 29. min. domáci vo vlastnom pásme chybovali, čo Kalináč aj potrestal – 0:2. Obranné rady Topoľčian pokorila až zadovka Baláža v 37. min., po ktorej Bylina zblízka doklepol na kontaktný gól. Ubehlo presne 50 sekúnd a hľadisko burácalo opäť. Spolupráca humenských odchovancov Fedorko – Vaško bola Babynetsom pretavená na vyrovnanie – 2:2. A hostia siahli k tajmu. 

Tretie dejstvo začali domáci presilovkou, v jej závere sa dostával do tutovky Majerník, bol hákovaný a rozhodca signalizoval trestné strieľanie. Realizoval ho práve Majerník a Hala prekonal. V 44. min. domáci hrubo chybovali vo vlastnom pásme, puk zachytil Šťastný a našiel miesto medzi betónmi Sidora – 3:3. A o 25 sekúnd mohlo byť pre nováčika ešte horšie, Mačkovič zahatal šancu súpera hodením hokejky. Trestné strieľanie si vyskúšal Hudák, ale na Sidora nevyzrel. V 46. min. hosťujúci kapitán využil presilovku a hostia opäť viedli. Keď v 53. min. Podstavek v topoľčianskom oslabení v brejku prekabátil Lenďáka a stanovil na 3:5, bol pre humenské „levy“ zlom. Domáci tréner síce stiahol hru na dve útočné formácie, prišiel však gól Kluku, čo bol klinec do domácej snahy. Šance Babynetsa, Solomonchaka i Fedorka už nádej nepriniesli.

Milan Staš (tréner Humenného): "Prvé dve tretiny boli vzácne vyrovnané, tretie dejstvo sme nezvládli, rozhodli individuálne chyby, ktoré súper vedel potrestať... Tentokrát hráči nedodržali povedané, pokyny sme nesplnili. Hostia hrali lepšie presilovky, dobre bránili oslabenia. Súper ukázal, že má vo svojich radoch viac individualít."

Ľubomír Hurtaj (tréner Topoľčian): "Prvým naším cieľom bolo po dlhej ceste udržať prvú tretinu na dištanc a neinkasovať. To sa nám aj podarilo. Vedeli sme, že Humenné hrá celoplošný nátlakový hokej, chceli sme teda aj my napádať, aby sme neboli pod tlakom. Ujali sme sa dvojgólového vedenia, ale naše chyby dovolili domácim vyrovnať. Mrzí ma, že inkasované góly padli presne tak, ako sme si povedali. Po treťom góle v našej bránke bolo dôležité, že sme rýchlo vyrovnali. Pomohli nám veľmi dobre hrané oslabenia 3 na 5 alebo 4 na 5, pri jednom sme dokonca skórovali. Tam sa to asi zlomilo, že my sme presilovky využili, Humenné nie, aj vďaka brankárovi a obetavosti sme tri body udržali."