Tretíkrát za tri roky Michalovce vo štvrťfinále proti Spišiakom

Michalovce si prvenstvo v základnej časti vybojovali už päť kôl pred jej koncom. Na svojho štvrťfinálového súpera čakali až do poslednej možnej chvíle, napokon sa ním stala už tretíkrát v rade Spišská Nová Ves. Michalovčania tak zvedú štvrťfinálový súboj so súperom, ktorému dovolili v tejto sezóne streliť len štyri góly v štyroch vzájomných zápasoch. Spišiaci majú práve so Zemplínčami najhoršiu bilanciu, pretože každý celok, s výnimkou Michaloviec a Topoľčian, ktorým vzali dvakrát po bode, dokázali aspoň raz zdolať. Michalovciam štyrikrát hladko podľahli. Štvrťfinálová séria začína v piatok a sobotu na Zemplíne, na Spiš sa presťahuje v utorok.

 

Základná časť

Michalovce

Víťaz základnej časti predviedol impozantnú základnú časť a najmä jej záver - 16 víťazstiev v rade hovorí jasnou rečou, prečo sú Michalovce na čele súťaže. Michalovce dokázali zdolať iba mužstvá z prvej štvorky a Humenné. Dukla dvakrát podľahla Topoľčanom, raz Martinu aj Dubnici. Špecifickú príchuť malo vždy zemplínske derby s Humenným, ktoré sa až trikrát skončilo najtesnejším rozdielom. Michalovce sa v úvode sezóny naťahovali o vedúcu priečku s nováčikom z Martina, no začiatkom novembra sa usadili na prvom mieste a už naň nikoho nepustili. Hoci na prelome novembra a decembra prežili minikrízu, keď prehrali tri duely v rade, veľmi rýchlo sa z nej otriasli. Napokon nazbierali 117 bodov a v novodobej histórii druhej najvyššej hokejovej súťaže na Slovensku vytvorili nový rekord v počte získaných bodov v základnej časti. 

Spišská Nová Ves

Spišiaci predviedli základnú časť na úrovni svojich možností a veľmi podobnú tým z ostatných dvoch sezón. Prehry striedali výhry a len dvakrát sa im podarilo potiahnuť trojzápasovú víťaznú šnúru. Okrem Michaloviec a Topoľčian však dokázali pokoriť všetky celky, Topoľčanom dva razy ukradli po bode, a tak jediným tímom, s ktorým nebodovali, je práve ich štvrťfinálový súper z Michaloviec. Spiššká Nová Ves mohla pomýšľať aj na vyššie priečky, no zabrzdili ju nečakané dvojnásobné straty s Trnavou či Prešovom. Napokon až do posledného kola Spišiaci bojovali o postup do play-off, so 61 bodmi sa im to podarilo. 

 

Štatistické porovnanie

Michalovce

Ukazovateľ

Spišská Nová Ves

261

Strelené góly

144

85

Inkasované góly

150

2062

Strely na bránu

1575

12,66%

Úspešnosť streľby

9,14%

683

Trestné minúty

700

21,00%

Využitie presiloviek

15,97%

87,02%

Úspesnosť v oslabeniach

86,03%

92,22%

Úspešnosť zásahov

91,28%

 

Vzájomné zápasy

Dukla vyhrala všetky štyri vzájomné zápasy a dovolila Spišiakom streliť len štyri góly. Najprv triumfovali Michalovčania hladko 5:0 na Spiši, potom doma zvíťazili 5:2. V treťom dueli sa tešili opäť z pohodlného víťazstva 6:2 na novoveskom ľade, pred koncom základnej časti, keď už mali vo vrecku isté prvenstvo, doma vyhrali 3:0. 

Súhrn: Na zápasy je to v tejto sezóne 4:0 pre Michalovce, pri celkovom skóre 19:4.
 

Posily pred play-off

Michalovce posilnili ešte v decembri traja ruskí hokejisti so skúsenosťami z KHL, jeden z nich však už odišiel. Ostali Nikita Dvurečenskij a Vladislav Bojko. Tím posilnil z extraligovej Detvy útočník Matej Giľák, ktorý však predtým nastupoval v majstrovskej Banskej Bystrici. Spod Urpína sa na Zemplín presťahoval aj obranca Oliver Košecký, ktorý však počas sezóny hosťoval v Liptovskom Mikuláši. Do michalovskému tímu sa vrátil z banskobystrického hosťovania tiež aktuálny držiteľ striebornej prilby Mário Róth. 

Za Spišskú Novú Ves nastúpilo počas sezóny aspoň na jeden zápas vyše 50 hráčov. Zdá sa, že v závere základnej časti Spišiaci svoj káder stabilizovali a azda za najväčšiu posilu možno považovať ruského útočníka Pavla Pishchalnikova, ktorý pribudol do tímu ešte na konci novembra. V decembri začal hrávať za materský klub Lukáš Novák, no a v januári prišli do mužstva dvaja 26-roční ruskí zadáci Grebenyuk a Gerasimov. Vyzerá to tak, že na play-off by mohol Spišiakom pomôcť aj popradský útočník Rastislav Václav. Pred play-off však Spišiakov opustila trojica hráčov. Jakub Soveľ sa vrátil do juniorky Nitry, Alexander Zekucia posilnil juniorov Trenčína a do košickej juniorky odišiel Jakub Köver.

 

Hlasy zástupcov klubov

Peter Tirpák, športový manažér HK Dukla Ingema Michalovce: „Samozrejme, radi by sme obhájili prvoligové prvenstvo. Naše ciele sú podobné, aké boli v minulej sezóne. Ak to všetko vyjde, tak sa potom určite chceme popasovať v baráži o postup. To, že narazíme vo štvrťfinále tretikrát po sebe na Spišiakov je vecou náhody, aj keď do poslednej chvíle ešte bojovali o postup do play-off s Považskou Bystricou. Kedže máme najvyššie ambície, musíme prejsť cez ktorékoľvek mužstvo. Posledné zápasy ukázali, že vyrovnaných súperov bude viac, či Topoľčany, Martin, ale aj Dubnica. Nezatracoval by som ani Skalicu, ale posledný zápas proti nám hrala výborne aj Bratislava. Humenné bude mať, samozrejme, tiež svoju silu, keďže ich posilnia košickí hráči, takže tiež nemusí byť len do počtu.“

Peter Potenga, riaditeľ HK Spišská Nová Ves: „Z účasti v play-off sa tešíme, naplnili sme naše ciele a napriek problémom, ktoré sme počas sezóny mali, sme uhrali ôsme miesto. Podarilo sa nám úspešne vyriešil trénerskú otázku, čo sa napokon ukázalo ako dobrý krok aj do budúcna. Dali sme mužstvo dokopy, akurát je škoda, že sa nám to nepodarilo skôr. Možno by sme boli v tabuľke vyššie a vyhli by sme sa vo štvrťfinále suverénnym Michalovciam. Chceme však v play-off zabojovať, dáme priestor našim mladíkom, nech sa ukážu. My sme už cieľ splnili, teraz sa môžu chlapci iba ukázať a je to na nich. Môžeme len prekvapiť, Michalovce naopak musia vyhrať, to bude našou malou výhodou.“

 

Naša prognóza

O favoritovi tejto dvojice niet pochýb a akékoľvek zaváhanie dosiaľ suverénnych Michaloviec by v úvode vyraďovacích bojov bolo obrovským prekvapením. Samozrejme, že Spišiaci nepredajú svoju kožu lacno, ale kvalita, doteraz predvedené výkony a aj výsledky sú jednoznačne na strane víťaza základnej časti. O motiváciu navyše má pätica michalovských hráčov, ktorí sú odchovancami spišskonovoveského hokeja. 

NÁŠ TIP: 3:0 na zápasy


Nasledujúce zápasy

Pre vybrané tímy nie sú naplánované žiadne zápasy