Trochu viac srdiečka a mohli sme byť vo finále, tvrdí Petran. Bude pokračovať v Martine?

Hokejisti HK VITAR Martin majú za sebou náročnú sezónu s výkonmi a výsledkami ako na sínusoide. V úvode základnej časti TIPOS Slovenskej hokejovej ligy striedali výhry s prehrami, no potom ich dve dlhé víťazné série dostali blízko čela tabuľky. No päť prehier v rade z prelomu rokov, uprostred ktorých skončil vo svojej funkcii tréner Babka, opäť zrazili ambiciózny klub nižšie.

Ako na hojdačke

A hoci Turčania nemuseli bojovať o vrchnú šestku tabuľky, tri prehry z posledných piatich kôl základnej časti rozhodli o tom, že do play-off vstúpili z piateho miesta. „Základná časť bola ako na hojdačke. Dobré výkony striedali zlé. Dlhšiu dobu sme nemali stálu výkonnosť. Následne prišla zákonite aj výmena trénera. Piate miesto bolo určite veľké sklamanie,“ netají v rozhovore skúsený obranca Marcel Petran.

Vo štvrťfinále preto museli zverenci trénera Rudolfa Jendeka začínať na ľade Trnavy. V náročnej sedemzápasovej bitke sa napokon tešili z postupu do semifinále. Tam im už ale stopku vystavil po šiestich zápasoch neskorší víťaz SHL Humenné. Martinu tak pripadlo konečné tretie miesto. „Myslím si, že sme v tejto sérii neboli horšie mužstvo, ale výborne im zachytal brankár, čo bolo kľúčové,“ pokračuje štvrtý najproduktívnejší hráč Martina.

Podľa názoru beka s viac ako 400 extraligovými štartami zobrala séria s Trnavou jeho tímu veľa síl, no v semifinále sa to neprejavilo. „Áno, štvrťfinále bolo fyzicky dosť náročné, ale v play-off sa na únavu nepozerá. Buď to chcete zvládnuť alebo nie. To isté by som povedal aj proti Humennému. Viac srdiečka a mohli sme byť vo finále my,“ tvrdí Petran.

Marcel Petran

Marcel Petran nie je spokojný so sezónou Martina. Zdroj: Mário Bóna

Mali úplne iné ambície

Výhra Humenného v SHL prekvapila nejedného fanúšika. No Zemplínčania sa v okolí čela tabuľky pohybovali prakticky celý ročník. „Celú sezónu hrali dobre. Dlho sa držali na špici tabuľky a vyhrali aj pohár. Čiže nejaké extra prekvapenie to nie je. Možno si väčšina ľudí myslela, že finále bude Žilina-Martin, ale opak bol pravdou. Každopádne, Humennému gratulujem a sám som zvedavý, kde budú hrať v nasledujúcej sezóne.“

Ako ďalej priznáva, v Martine nemôžu hodnotiť práve skončený ročník úspešne. Veď vedenie klubu deklarovalo cieľ postúpiť do extraligy. „Asi ťažko by som hľadal nejaký vrchol sezóny. Myslím si, že som ani žiadny nezažil, keďže sme mali úplne iné ambície, ako sme napokon dosiahli. Čiže pre mňa a celý Martin to bolo sklamanie,“ hodnotí rodák z Liptovského Mikuláša.

Výkony a výsledky tímu však jednoznačne ovplyvnilo množstvo zranení, s ktorými sa realizačný tím musel popasovať prakticky počas celého ročníka. Aj to bol jeden z dôvodov kolísavej výkonnostnej krivky. „Myslím si, že ani jeden zápas v sezóne sme nehrali v kompletnej zostave. Ale to vôbec nie je výhovorka, niektoré naše výkony boli hrozné, čo určite nebolo spôsobené maródkou,“ nehľadá ospravedlnenia 36-ročná opora zadných radov.

HK VITAR Martin

Hokejisti Martina skončili po základnej časti na piatom mieste. Po konci v semifinále play-off im napokon prischla tretia priečka. Zdroj: Mário Bóna

Bude pokračovať v Martine?

Vysoký obranca zmenil pred rokom klub. Nešiel však ďaleko, veď Martin a predchádzajúce pôsobisko Žilinu delí len Strečno. V metropole Turca pokračoval vo dobrej produktivite. Na bodovo vydarenú základnú časť (26 bodov v 46 zápasoch) nadviazal ešte lepšími číslami v play-off. V trinástich zápasoch vyraďovacej časti nazbieral jedenásť bodov.

„Áno, pred ročníkom som sa presťahoval o pár kilometrov bližšie domov. Sezónu z osobného hľadiska hodnotím kladne, ale vždy sa dá spraviť viac. Na to, aký som typ obrancu, som získal dosť veľa bodov. S tým som spokojný.“

Bývalý hráč Košíc, Mikuláša, Zvolena či Popradu má toho vo svojej hokejovej kariére veľa preskákaného. S akými pocitmi prichádzal do Martina a naplnilo jeho pôsobenie očakávania? A bude pokračovať v tíme aj v budúcej sezóne? „Do Martina som prichádzal s dobrými pocitmi, našiel som tam super zázemie a ľudí, čiže z mojej strany veľká spokojnosť. Aj po sezóne sme sa rozišli v dobrom. Ak bude záujem z ich strany, určite sa dohodneme,“ dodal na záver rozhovoru Marcel Petran.