Vo Švédsku sa naučil dva jazyky i variť. Koľko bude stáť Martina Benka prvý gól medzi mužmi?

Síce za nami sú ešte iba úvodné štyri kolá nového ročníka TIPOS Slovenskej hokejovej ligy, no strelecký účet medzi seniormi si už dokázali otvoriť viacerí hokejisti. Do tejto skupiny spadá takisto Martin Benko zo svorky žilinských „vlkov“.

Jeden z najmladších mužov na súpiske A-mužstva Žiliny jasne dokazuje, že nie je iba hráčom do počtu. Dôveru realizačného tímu spláca tým najlepším spôsobom. „Veľmi sa teším z príležitostí, ktoré mi tréneri dávajú. Vôbec som nepočítal s tým, že sa mi podarí skórovať takto skoro,“ s radosťou v hlase hovorí Martin Benko o svojom góle zo zápasu druhého kola proti Humennému.

Hviezdna chvíľka topoľčianskeho rodáka prišla v prostrednom dejstve. Po prihrávke Mareka Pacalaja sa odhodlal k strele, po ktorej puk zapadol za chrbát Krasanovského. Stále iba 18-ročný útočník mohol oslavovať prvý gól na seniorskej úrovni. „Popravde, ani som to príliš nevnímal. Až po zápase som si uvedomil, čo sa vlastne stalo,“ vracia sa k celej situácii.

Takýto moment zažije hráč v kariére iba jediný raz. Martinovi ho bude pripomínať pamätný puk. „Jožko Tibenský sa po neho vybral hneď po vstrelení gólu. Chalani mi ho odložili a po zápase odovzdali. Určite sa nájde vo vitríne medzi ostatnými. Musím mu vymyslieť nejaké špeciálne miesto,“ zamýšľa sa Benko nad tým, kam svoju cennosť odloží.

Pokladníkovi neušiel 

Martin Benko zakotvil pod Dubňom pred štartom aktuálneho ročníka. Okrem seniorov má výstroj rozložený takisto v juniorskej kabíne, za ktorú pravidelne nastupuje. Zaregistrovali jeho trefu aj mladší spoluhráči? „Nejaké podpichovanie si neodpustili, ale všetko, samozrejme, beriem v rámci humoru. Bez ohľadu na to, za akú kategóriu nastúpim, stále sa snažím hrať naplno a dať zo seba maximum,“ sympaticky sa vyslovuje.

Po gólovej radosti prišlo aj na o čosi menej úsmevnú tému. Bývalého forvarda trenčianskych mládežníckych kategórii čaká povinný príspevok do klubovej kasy. „Neobišlo ma to. Hneď na ďalší deň mi to pán pokladník Adrián Sloboda spočítal. Budem musieť prispieť zhruba 20 eur,“ s úsmevom si odfúkol žilinský útočník.

Počas predchádzajúcich troch rokov by sme perspektívneho hokejistu na slovenskej hokejovej mape nenašli. Jeho prechodnou kariérnou adresou bola Škandinávia. „Naučil som sa dva jazyky, pritom som to ani nemal v pláne. Rovnako som sa dokázal osamostatniť – musel som sa o seba starať, napríklad si aj variť. Na Slovensku to bolo omnoho jednoduchšie,“ vyjadruje sa na margo pôsobenia vo Švédsku.

Martin Benko

Martin Benko a jeho radosť z premiérového gólu medzi seniormi. Zdroj: Vlci Žilina

Čo sa výchovy mladých hráčov týka, severské európske krajiny sa radia medzi absolútnu špičku. Po prechode medzi seniorov je to však opäť iná šálka kávy. „Ide o korčuliarsky náročnejší hokej, takisto je menej času na premýšľanie. V neposlednom rade podstúpi hráč oveľa viac fyzických súbojov,“ snaží sa aspoň čiastočne porovnať najbadateľnejšie rozdiely.

Zo slov mládežníckeho reprezentanta Slovenska cítiť chuť napredovať po každej stránke. A to za akúkoľvek cenu. „Chcem sa neustále posúvať vyššie. Som pripravený prispieť tým, čo odo mňa budú tréneri žiadať – či už to bude blokovanie striel alebo skórovanie. Spoločným a zároveň hlavným cieľom je spraviť extraligu,“ uzatvára ambíciami Martin Benko, útočník klubu Vlci Žilina.