Na úvod play-off dráma v Dubnici, Topoľčany pred dvetisíc divákmi suverénne

Favoriti vstúpili do play-off víťazne. Najväčšie problémy mala Dubnica nad Váhom v zápase s Humenným. Zemplínčania zmazali dvojgólové manko súpera a duel dotiahli až do samostatných nájazdoch. V nich už ale mali viac šťastia Dubničania, výhru im zabezpečil Maxim Veshutkin. Prekvapivo jednoznačný priebeh mal súboj štvrtého s piatym tímom tabuľky, kde pred vyše dvetisíc divákmi zvíťazili Topoľčany nad Skalicou 4:1. Víťaz základnej časti z Michaloviec podal suverénny výkon a Spišiakov porazil na nulu. Martin taktiež nedal Bratislavčanom šancu a vyhral vysoko 5:1.

 

Výsledky 1. kola štvrťfinále St. Nicolaus 1. Hokejovej ligy
 

HK Dukla Ingema Michalovce – HK Spišská Nová Ves 3:0 (0:0, 2:0, 1:0)   STAV SÉRIE: 1:0

Góly: 39. Kolba (Novický), 40. Hamráček (Cútt, Chalupa), 51. Chalupa (Bojko, Cútt). Strely: 46:20. Vylúčenia: 10:10 na 2 min., navyše Hančák a Bdžoch 10 min. OT za vrazenie na mantinel, L. Novák 10 min. OT za nešportové správanie. Presilovky: 2:0. Oslabenia: 0:0. Rozhodovali: Žák, P. Korba – Pribula, Homola. Diváci: 1211.

Michalovce: Trenčan – Kolba, Korenko, Hančák, Košecký, Hopkovič, Novický, Bdžoch, Banovský – Dvurečensky, Piatak, Bojko – Gavrik, Cútt, Mašlonka – Giľák, Linet, Róth – Chalupa, Toma, Hamráček.

Spišská Nová Ves: Surák – Knižka, Vantroba, L. Novák, Grebenyuk, Halász, Gerasimov, Petrek – Pischalnikov, Koky, Ondov – Bača, M. Olejník, Mikula – Findura, M. Nagy, Zwick – I. Novák.

Dopisovateľ: Peter Brendza, novinyzemplina.sk
Aj keď súperov po základnej časti delilo priepastných 55 bodov, na ľade sa to v prvom štvrťfinálovom súboji neprejavilo. Umne hrajúci Spišiaci kontrolovali svoju modrú čiaru a keď sa im naskytla šanca, podnikli rýchly protiútok. Naopak, favorit musel dobíjať súperovu obranu, čo mu skoro dve tretiny robilo obrovské problémy. Prví mohli skórovať paradoxne Spišiaci, keď sa Marek Nagy natlačil až pred Trenčana, michalovský brankár ale s námahou jeho pokus vyrazil a svojich podržal aj pri následných dorážkach. Na druhej strane mieril z ideálnej parkety Dvurečenskij len do lapačky Suráka.

Ani v druhej tretine sa obraz hry nezmenil. Trápiaca sa Dukla nevyužila početnú prevahu v jej úvode, za čo mohla kruto pykať. Lukáš Novák ale z nariadeného trestného strieľania mieril iba do hornej žŕdky. Ako prví dostali puk za bránkovú čiaru predsa Spišiaci. V presilovke sa odrazil od nohy Lukáša Nováka a hlavný arbiter Korba nekompromisne rozpažil. Michalovčania získali v závere druhej tretine veľkú výhodu, keď viac ako minútu hrali piati proti trom, čo presnou strelou využil ich kapitán Marek Kolba – 1:0. V následnej presilovke o jedného hráča sa domáci tešili opäť. Hamráček si parádne nakorčuľoval na prihrávku Chalupa a bolo 2:0.

V tretej tretine sa zápas mohol len dohrávať, no nebolo to tak. Diváci totiž videli viaceré kontroverzné momenty na oboch stranách, z čoho pramenila nervozita. Oba tímy nevyužili viac ako sto sekundové presilovky o dvoch hráčov. Gólovú poistku pridal Samuel Chalupa, domáci ale dnes môže tešiť akurát víťazstvo.

 

HK Martin – HC Osmos Bratislava 5:1 (2:1, 1:0, 2:0)   STAV SÉRIE: 1:0

Góly: 4. Poliaček (Langhammer, Markovič), 11. Brezniak, 39. Poliaček (Pokrivčák), 43. Barto (Tabaček), 44. Šimon (Poliaček, Brezniak) – 11. Klučiar (Musliu, Prokop). Strely: 38:36. Vylúčenia: 6:5 na 2 min. Presilovky: 1:1. Oslabenia: 0:0. Rozhodovali: Bachúrik – Žák, Hanko. Diváci: 1446.

Martin: Bernát – Tabaček, Dvořák, Pacalaj, Šimon, Rusina, Oravec, Brveník, Themár – Markovič, Langhammer, Jurášek – Poliaček, Urbánek, Brezniak – Zeliska, Dírer, Pokrivčák – Paulíny, Barto, Rudzan.

Bratislava: Lakosil – Vidovič, Vyskoč, Juriga, Valjent, Ficel, Pavešic, Čech, Hedera – Musliu, Prokop, Šálka – Rzavský, Pék, Trudman – Klučiar, Smolka, Mucha – Mlynčár, Bednarič, Ondris.

Dopisovateľ: Daniel Modrovský, HK Martin
V úvodnej tretine vyšiel domácim hráčom vstup. Z trestnej lavice sa vracajúci Poliaček svoj únik premenil a domáci sa mohli radovať z vedúceho gólu. V 11. minúte už ale Martin doplatil na vylúčenie a Klučiar z ostrého uhla vyrovnal. Odpoveď však prišla okamžite a Brezniak využil zlého vyrazenia puku brankárom. Na ďalší gól si museli diváci počkať do záveru druhého dejstva. Poliaček si pripísal druhý gól v stretnutí a domáci boli na najlepšej ceste za víťazstvom. Do tretej tretiny nastúpili martinskí hokejisti s odhodlaním rýchlo zlomiť odpor súpera. Barto naznačil prihrávku, napokon však zakončil. V 44. minúte domáci využili presilovú hru, Šimon dokončil akciu a stanovil na konečných 5:1. Hostia sa ešte snažili na domáce góly odpovedať, poradiť si s obranou súpera ale bolo dnes nad ich sily.

Róbert Pukalovič, tréner HC Osmos Bratislava: "V živej pamäti sme mali uplynulé stretnutie, ktoré sme tu odohrali. V predchádzajúcom zápase sme vyšli strelecky naprázdno, dnes sme chceli preto uhrať viac. Chceli sme podať kvalitnejší výkon a byť úspešní. V úvodnej tretine sme mali príležitosť na vyrovnanie, domáci brankár však zázračným zákrokom zabránil gólu. V športe, ani v hokeji sa ale nehrá na keby, takže nemôžeme hovoriť, že by to bolo oveľa vyrovnanejšie. Po druhej tretine sme prehrávali 3:1 a s výsledkom sme ešte niečo chceli urobiť. Nakoniec sa nám to nepodarilo, domáci hráči v pohode zvíťazili aj keď sme sa minimálne z našej strany snažili toto stretnutie skorigovať. Oproti uplynulému zápasu som ale videl pri našej hre aj určité pozitíva. Hráči k zápasu pristúpili ako k zápasu play-off, pri takom počte chýb sme ale nemohli chcieť zvíťaziť, najmä ak domáci boli pri ich trestaní úspešní." 

Róbert Spišák, tréner HK Martin: "Úvod bol z našej strany dobrý. Vytvorili sme si niekoľko príležitostí a dostali sme sa do vedenia 1:0. Paradoxne sme sa ale dostali do útlmu, počas nášho tlaku sme spôsobili niekoľko chýb. Súper prezval iniciatívu, vyrovnal. Z nášho pohľadu bol preto mimoriadne dôležitý druhý gól, ktorý bol reakciou na predchádzajúci zo strany súpera. V druhej i tretej tretine sme sa snažili o kontrolu hry. Dôležité bolo, že sme sa dokázali presadiť i v prostrednej časti. V záverečnom dejstve sme boli jednoznačne lepším tímom, snažili sme sa súpera držať čo najďalej od bránky, nepúšťať ho do protiútokov a nekomplikovať si život. V stretnutí som očakával tlak na našich hráčov, najmä mladých, ktorí ešte uplynulý rok hrávali za Juniorov. Stretnutie zvládli bravúrne, niektoré nepresnosti boli z ich strany nahradené veľkou bojovnosťou. Tá musí byť prítomná v zápasoch play-off, preto som z mojej strany s predvedeným výkonom spokojný." 

 

MHK Dubnica nad Váhom – MHK Humenné 3:2sn (0:0, 1:0, 1:2 - 0:0, 1:0)   STAV SÉRIE: 1:0

Góly: 37. Dvonč (Trenčan, Kanaet), 44. Jakubík (Krajči, Veshutkin), rozhd. náj. Veshutkin – 47. Solomonchak (Krajňák), 51. Vaško (Michalčin). Strely: 42:28. Vylúčenia: 4:3 na 2 min., navyše Kútny 10 min. OT za vrazenie na mantinel. Presilovky: 0:0. Oslabenia: 0:0. Rozhodovali: Vido, Píšťanský – Konc ml., Jedlička. Diváci: 659.

Dubnica nad Váhom: Gibl – Jarábek, Švec, Rehák, Lee, Hlaváček, Hohl, Vladimirov – Krajči, Jakubík, Veshutkin – Mikolášek, Lantoš, Kútny – Kanaet, Dvonč, Trenčan – Macek, Vakhrameev

Humenné: Kasarda – Ondrej, Michalčin, Mačkovič, Majerník, Lenďák, Patlevič – Babynets, Krajňák, Solomonchak – Fedorko, Markuš, Vaško – Žitný, Hudák, Vrábeľ – Juraško, Matej.

Súhrn zaslal klub MHK Dubnica nad Váhom
Zápas začal čestným buly ktoré vhadzoval primátor Dubnice nad Váhom Peter Wolf. Úvodná tretina bola bezgólová v tempe a v réžii pozorných brankárov. Bezgólový boj trval až do 37. minúty keď dostal domácich do vedenia Dvonč po prihrávke Trenčana a Kanaeta. Chladné dubnické publikum sa dostalo do varu v 44. minúte, keď na 2:0 zvýšil Jakubík po prihrávke Krajčího a Veshutkina. Radosť trvala len do 47.minúty, keď strelil kontaktný gól Krajňák po prihrávke Solomonchaka a Lenďáka. Na 2:2 vyrovnal Vaško po prihrávke Michalcina a Mačkoviča. V závere tretej tretiny v 58. minúte darované trestné strieľanie hráč Humenného nepremenil. Dubnica prestrieľala súpera v pomere 42:28. Veshutkin úplne v závere mal rozhodnutie na palici, ale zaznel gong a išlo sa do bezgolového predĺženia. Dubničania sa v samostatných nájazdoch postupne presadili, úspešny bol Lantoš, Trenčan, Veshutkin a za hostí len Vaško.  

 

HC Topoľčany – HK Skalica 4:1 (3:0, 1:0, 0:1)   STAV SÉRIE: 1:0

Góly: 1. Podstavek (Tomčák), 13. Tábi (Bystričan, Hruška), 17. Podstavek (Kalináč, Loydl), 36. Uhnák (Loydl, Lichanec) – 57. A. Kotzman (Grman, Janáč). Strely: 31:42. Vylúčenia: 6:7 na 2 min., navyše Hruška 5+DKZ za pästný súboj. Presilovky: 2:0. Oslabenia: 0:0. Rozhodovali: Mĺkvy, Valko – Gegáň, Beniač. Diváci: 2136.

Topoľčany: Halo – Ďurčo, Bystričan, Kováčik, Hrudík, Hruška, Loydl, Hřebíček, Nemček – Tábi, Tomčák, Podstavek – Lichanec, Kalináč, Kluka – Gergel, Laššo, Uhnák – Pekarčík, Klenko, Bečka.

Skalica: Romančík – Janík, Škápik, Pač, Trávniček, Straka, Grman, P. Kotzman, Hílek – Vaškovič, Hujsa, Štumpf – Jurák, Mowrey, Okoličány – A. Kotzman, Jaša, Janáč – Kniazev, Šmída, Trnka.

Dopisovateľ: Jaroslav Šupa, MY Topoľčianske noviny
Pred peknou diváckou návštevou, najvyššou v aktuálnej sezóne, sa zrodilo víťazstvo domácich. Topoľčany vstúpili aktívne do zápasu a už 21. sekunde mali výhodu presilovky, keď hosťujúci brankár Romančík vyhodil puk na tribúnu. Presilovku domáci zahrali parádne, Podstavek otvoril skóre už v 58. sekunde zápasu. Aj naďalej sa hral útočný hokej, obaja brankári boli pozorní. Skóre sa po druhýkrát menilo v 13. minúte, keď pokus Tábiho brankár hostí vyrazil pred seba, no na nasledovnú dorážku bol už gólman hostí prikrátky – 2:0. Výbornú prvú tretinu Topoľčian zakončil gólovo Podstavek, ktorého počas presilovky skvele našiel Kalináč – 3:0.

Do prostrednej časti hostia vymenili brankárov a začali aktívne. Topoľčany sa dostávali pod tlak, a hralo sa predovšetkým v obrannom pásme domácich. Aj preto musel domáci tréner v strede stretnutia zareagovať oddychovým časom. Skvelý Halo bol však pozorný, vytiahol niekoľko neuveriteľných zákrokov. V 35. minúte zahrmelo na druhej strane, kedy po akcii celého útoku zvýšil Uhnák už na 4:0. Následne bol na striedačku poslaný domáci brankár Halo, ktorý si upravoval výstroj a na tri minúty ho v bránke Topoľčian nahrali Komžík. V závere druhej časti sa však výborný Halo vrátil späť do bránky.

Aj v záverečnej tretine mali prevahu hostia, domáci vedomí si náskoku, sa dopredu príliš nehrnuli. Fanúšikov potešila bitka, keď faulovaný Hruška zložil k zemi Janíka. Čestný úspech hostia zaznamenali v 57. minúte Grmanom, čím tak pokazili Halovi čisté konto.

Ľubomír Hurtaj, tréner Topoľčian: Na súpera sme vyleteli, začiatok sme mali výborný. Dostali sme sa do vedenia, hoci súper mal niekoľko dobrých šancí na vyrovnanie, no nám sa podarilo odskočiť na rozdiel troch gólov. V druhej tretine sme absolútne vypli, minimálne pätnásť minút sme neboli ani na ľade, musel som preto rýchlo zareagovať oddychovým časom. Brankár Halo však predvádzal neskutočne zákroky, a najmä vďaka jeho výkonu sme to ustáli. Neskutočne nám pomohol gól na 4:0. V poslednej tretine sa zápas už len dohrával. Škoda inkasovaného gólu v samom závere, pretože padol okamžite po našej presilovke. Zbytočne sme si ten puk pohadzovali v obrannom pásme a prišiel trest. Sme však radi za víťazstvo, výborne sme zvládli aj oslabenia. Máme prvý bod, ideme ďalej.

Michal Ružička, tréner Skalice: Zápas sa rozhodol už v prvej tretine. V druhej tretine sme mali veľký tlak, a verím tomu, že ak by sme niektoré šance aj premenili, tak by sme sa ešte mohli pobiť o víťazstvo. V zápase rozhodli súperove presilovky. Naše presilovky nám nevyšli, a tak domáci boli úspešnejší. Zajtra je však nový deň, musíme dať hlavy hore