Michalovce a Martin sa vzdialili prenasledovateľom, Prešov vybojoval na Spiši druhú výhru

Druhá štvrtina základnej časti odštartovala piatkovým dvanástym kolo St. Nicolaus 1. Hokejovej ligy, v ktorom sa pozornosť upriamila na Zemplín a Turiec. Na východ Slovenska k lídrovi do Michaloviec cestovala Dubnica, ktorá dokonca nad domácou Duklou dvakrát viedla, no Michalovčania dokázali v tretej tretine strhnúť zápas na svoju stranu. Martin predviedol spoľahlivý výkon, hoci v závere hral oslabenie o dvoch hráčov, no prežil ho a aj vďaka dvom gólom skúseného zadáka Jána Tabačeka zvíťazil nad Topoľčanmi. Prešovčania doviedli zápas na Spiši až do predĺženia, v ktorom rozhodol štyri sekundy pred koncom Dominik Novák len o druhom víťazstve Prešova v aktuálnej sezóne. Skalica nasúkala rezerve Nových Zámkov neuveriteľných 19 kúskov. Zápas Považskej Bystrice s Humenným sa predohral ešte vo štvrtok. 
 

Výsledky 12. kola St. Nicolaus 1. Hokejovej ligy

HK Spišská Nová Ves – HC Prešov 3:4pp (0:1, 1:1, 2:1 - 0:1)

Góly: 25. Pastucha (Ondov, Zwick), 45. Cvengroš (Václav, Krmenčík), 46. Štrauch (Václav, Kundrik) – 19. Tužinský (Novák, Novotný), 33. Novák (Novotný, Tužinský), 46. Lupták (Stena, Lunter), 65. Novák (Tužinský). Strely: 30:39. Vylúčenia: 7:3 na 2 min., navyše Findura 10 min. OT za napadnutie hlavy a krku. Presilovky: 0:1. Oslabenia: 0:0. Rozhodovali: Korba – Riš, Janiga. Diváci: 258.

Spišská Nová Ves:  Surák – Zekucia, Vantroba, Osuský, Cvengroš, Kyčák, Krmenčík, Hvizdoš – Vartovník, Nagy, Olejník – Ondov, Pastucha, Zwick – Findura, Kundrik, Václav – Raáb, Štrauch.

Prešov: Babik – Španko, Rudy, Kováč, Dubina, Török, Benko – Lunter, Stena, Lupták – Novák, Tužinský, Novotný – Shevchenko, Hrabčák, Magdolen – Liubimov, Lamač.

Dopisovateľ: Róbert Ludányi, HK Spišská Nová Ves
Dobrý prvoligový hokej sa hral vo východniarskom derby. Od úvodného vhadzovania bolo zrejmé, že hostia neprišli zabetonovať modrú obrannú čiaru, ale s  úmyslom konečne zabodovať aj na cudzom ihrisku. Hra sa prelievala na obe strany, brankári  museli  byť v strehu pri každom náznaku útoku. Celá prvá tretina bola vyrovnaná no v jej závere domáci chybovali v obrannej činnosti a hostia gólom Tužinského v presilovke otvorili skóre stretnutia.

Domáci nezačali dobre druhú tretinu, Findura po faule dostal menší trest + 10 za údery do hlavy a krku, tréner domácich musel pozmeniť zloženie formácií a hostia mali možnosť zvýšiť. Opak bol pravdou, po uplynutí trestu Pastucha vyrovnal na 1:1 v 33. minúte Novák po spolupráci Novotný -Tužinský išli znovu do vedenia.

Domáci v tretej tretine predsa len prevzali iniciatívu a v 45. min Cvengroš vyrovnal. O minútu Prešov odpovedal vedúcim gólom z hokejky Luptáka. O 33 sekúnd však Štrauch vyrovnal. Do konca riadneho hracieho času sa stav nemenil, i keď hostia mali možnosť hrať presilovku o dvoch hráčov, domáci sa ubránili. V závere hostia sa oslabili, a tak predĺženie začali domáci hrou štyroch proti trom. Po minúte sa počet hráčov vyrovnal a 4 sekundy pred koncom predĺženia strelil Novák víťazný gól. Remíza by lepšie vyjadrila dnešný zápas. Hostia si tak odvážajú dva body.

 

HK Gladiators Trnava – HC Osmos Bratislava 1:2 (0:0, 0:1, 1:1)

Góly: 55. Valo (Hudec, Hrbáčik) – 27. Vidovič (Prokop), 47. Musliu (Ficel, Danišovský). Strely: 49:33. Vylúčenia: 6:6 na 2 min. Presilovky: 0:1. Oslabenia: 0:0. Rozhodovali: Purgat – Junek, Jedlička. Diváci: 165.

Trnava: Košút – Schmidt, Poláček, Kuna, Burian, Kortmúth, Buianov, Šanko, Klein – Szalay, Šiška, Ševčík – Hrbáčik, Valo, Hudec – Ftáčnik, Klema, Lukačovič – Mikeš, Oľša, Škokor.

HC Bratislava: Mega – Vidovič, Ficel, Juriga, Valjent, Hřebíček, Vyskoč, Guoth, Čech – Musliu, Prokop, Danišovský – Klučiar, Mlynčár, Mikolášek – Brodek, Šalka, Ondris – Bednarič, Smolka, Puš.

Súhrn zaslal klub HK Gladiators Trnava
Trnavčania po dvoch víťazstvách boli od začiatku zápasu pri chuti a ani dnes nechceli predať svoju kožu lacno. V prvej tretine mali síce navrch aj vďaka presilovým hrám, ale bohužiaľ nevyťažili z nich ani jeden gól. A tak skončila tretina bezgólovým pomerom.

V druhej tretine zvýšili obrátky aj hostia, vznikli šance na oboch stranách, ale pozorní brankári držali čisté konto. V 27. minúte sa po chybe domácich individuálne presadili hostia. Trnavčania nedokázali udržať na modrej čiare Vidoviča a ten prekonal z blízka brankára domácich Sama Košúta. Tak sa skončila druhá tretina v prospech hostí.

Trnavčania sa nevzdávali a stále sa snažili dobíjať súperovu bránku o čom svedčí aj pomer striel 49:33, ale prekonať brankára hostí im dnes súdené nebolo. Práve naopak, hostia dostali možnosť hrať presilovú hru, ktorú využili na strelenie svojho druhého gólu. Gladiátori zbrane nezložili, za čo boli konečne odmenení aj gólom, keď Valo v 55. minúte znížil na 1:2. V samotnom závere domáci využili možnosť hrať bez brankára, vytvorili obrovský tlak aj sľubné gólové šance, ale dať vyrovnávajúci gól im súdene nebolo. Napriek tomu sa za dnešný predvedený výkon nemusia hanbiť. Ich hru odmenili aj domáci fanúšikovia a po zápase, napriek prehre, chalanom zatlieskali.

 

HK Dukla Ingema Michalovce – MHK Dubnica nad Váhom 3:2 (1:1, 1:1, 1:0)

Góly: 11. Linet (Safaraleyev, Róth), 29. Chalupa (Banovský, Cútt), 44. Safaraleyev (Hopkovič, Linet) – 9. Serkin (Rehák, Kanaet), 24. Kútny (Hohl, Jakubík). Strely: 46:22. Vylúčenia: 7:7 na 2 min., navyše Mašlonka 10 min. OT za vrazenie na mantinel, Kokavec 10 min. OT za nešportové správanie sa a Mašlonka DKZ za nešportové správanie sa.  Presilovky: 0:0. Oslabenia: 0:0. Rozhodovali: Žák – Gavalier, Ordzovenský. Diváci: 1426.

Michalovce: Trenčan – Korenko, Kolba, Hančák, Valečko, Hopkovič, Novický, Balko, Mesaroš – Gavrik, Piatak, Mašlonka – Cútt, Chalupa, Banovský – Safaraleyev, Linet, Róth – Pulščák, Toma, Hamráček.

Dubnica nad Váhom: Pajpach – Brňák, Jarábek, Rehák, Serkin, Vladimirov, Hohl, Kozačuk – Kristín, Lantoš, Macek – Kokavec, Ďuriš, Trenčan – Kútny, Jakubík, Kanaet – Vakhrameev, Medek, Plavecký.

Dopisovateľ: Peter Brendza, novinyzemplina.sk
Domáci začali drvivým tlakom, ktorým súpera prakticky na celé tri minúty prišpendlili do jeho pásma. Gól sa im ale nedoparilo streliť, za čo pykali. V deviatej minúte Serkin nahadzoval puk na bránu a ten skončil za chrbtom bezmocného Trenčana – 0:1. Domáca odpoveď ale prišla expresne rýchlo. Postaral sa o ňu najproduktívnejší hráč Dukly Jakub Linet, ktorý efektne vyrovnal na 1:1. Nasledovali šance na oboch stranách, obaja brankári ale držali svoje tímy nad vodou.  

Skóre sa menilo až v druhej tretine. V 24. minúte si nakorčuľoval do michalovského pásma Vladimír Kútny, ktorý poslal Dubnicu po druhýkrát v stretnutí do vedenia. To trvalo iba štyri minúty. Predtým mohli hostia definitívne zlomiť zápas na svoju stranu, z presilovky ale nevyťažili nič, za čo takisto pykali. Po krásnej spolupráci druhej lajny vyrovnal na 2:2 Samuel Chalupa. Vyrovnaný stav ostal až do konca druhej tretiny hoci nemusel, keď v záverečných sekundách sa rútil sám na Trenčana Vladimír Lantoš, ktorého ale michalovský golman vychytal.

Chlieb sa lámal v záverečnej tretine. Po vyrovnaných prvých minútach udrela opäť tretia michalovská lajna, keď na 3:2 skóroval v 44. minúte Igor Safaraleyev. Hoci následne si obe družstvá vypracovali niekoľko šancí a hostia sa v záverečných sekundách odhodlali aj k power-play, gól ruského útočníka bol nakoniec víťazný a hráči Dukly tak dali parádny darček k narodeninám asistentovi trénera Richardovi Šechnému.

 

HK Martin – HC Topoľčany 4:1 (1:0, 1:0, 2:1)

Góly: 19. Tabaček (Pacalaj, Markovič), 21. Poliaček (Jurášek), 52. Langhammer (Rusina, Rudzan), 59. Tabaček (Pokrivčák, Dírer) – 54. Kluka (Ďurčo, Bystričan). Strely: 34:29. Vylúčenia: 8:3 na 2 min. Presilovky: 1:1. Oslabenia: 0:0. Rozhodovali: Knižka – Hanko, Kramár. Diváci: 1158. 

Martin: Bernát – Tabaček, Themár – Pacalaj, Burzík – Rusina, Oravec – Rechtorík, Lednický – Markovič, Langhammer, Rudzan – Poliaček, Jurášek, Brezniak – Zeliska, Dírer, Pokrivčák – Paulíny, Barto, Brveník.

Topoľčany: Halo – Hrudík, Kováčik – Král, Ďurčo – Bystričan, Hruška – Grman, Duran – Kluka, Laššo, Podstavek – Tábi, Uhnák, Dvonč – Pekarčík, Klenko, Bečka – A. Gergel, Šťastný, D. Gergel.

Dopisovateľ: Daniel Modrovský, HK Martin
Úvodná tretina zápasu patrila hosťujúcim hráčom, boli to však domáci hráči, ktorí sa zásluhou využitej presilovej hry v podaní Tabačeka ujali vedenia. Domácim následne stačilo zachytiť úvod druhého dejstva a Poliaček zvyšoval na rozdiel dvoch gólov. Na tretí gól si diváci museli počkať do poslednej tretiny, Langhammer bol posledným z hráčov, ktorý sa dotkol puku. Následne sa hosťom podarilo využiť presilovú hru a po góle Kluku zdramatizovať duel. Záver stretnutia bol o niečo nervóznejší, po návrate z trestnej lavice sa ale počas power-play hostí dokázal presadiť po druhýkrát v zápase Tabaček a trafiť prázdnu bránku. Martin si doma poradil s Topoľčanmi 4:1 a v domácom prostredí v tejto sezóne ešte neprehral.

Radovan Somík (asistent trénera HK Martin): "Bol to asi najťažší zápas, ktorý sme doma odohrali. Musím mužstvu poďakovať za bojovnosť a prístup od začiatku do konca. Zápas bol vyrovnaný, pomohol nám gól v závere tretiny, najmä z pohľadu psychiky. Rovnako tak nás psychicky povzbudil i gól v úvode druhej tretiny. Povzbudilo nás to do ďalších minút, tretiu tretinu sme si ale sami skomplikovali početnými vylúčeniami. Klobúk dolu ale pred hráčmi, ktorí dokázali fantasticky zvládnuť oslabenia. Rovnako tak pred gólmanom, ktorý nás v rozhodujúcich chvíľach podržal. Určite tu je veľká spokojnosť s výsledkom, so zápasom pri ktorom si diváci prišli na svoje. Veľká vďaka fanúšikom za podporu, je radosť hrať v takejto atmosfére." 

Ľubomír Hurtaj (tréner HC Topoľčany): "Vedeli sme, čo nás v tomto zápase čaká. Detailne sme si preštudovali video zo zápasu medzi Martinom a Dubnicou. V úvodnej tretine sa nám pomerne darilo, škoda však vylúčenia v závere počas ktorého sme inkasovali. Mohli sme udržať bezgólový stav do druhého dejstva, odchádzať do šatní za nerozhodného stavu. V druhom dejstve sme inkasovali rýchly gól hneď po buly, dvojgólový rozdiel sa následne ťažko doháňa. Na jednej strane som sklamaný z prehry, na druhej strane som rád, že sme ukázali, že hokej hrať vieme a prispeli sme k výbornému zápasu. Diváci museli byť spokojní. Po zápase som hráčom prízvukoval, že rozdiel medzi dobrými a zlými mužstvami, respektíve medzi víťazmi a porazenými je v detailoch. Tie rozhodovali o inkasovaných góloch, ktoré sme možno nemuseli dostať. Naopak, mohli sme streliť gól z niektorých príležitostí, ktoré sme mali. Možnosť na to sme mali aj v prípade dvoch presilových hier o dvoch hráčov, ktoré sme nevyužili. To je veľký hriech v hokeji a následne sme inkasovali gól na 3:0, čo sme tiež mohli riešiť jednoduchým lobom von z pásma. Žiaľ, stále sú hráči, ktorí to hrajú po svojom, nevedia hrať jednoducho na čo doplácame všetci. V tomto nás Martin predčil, v tom, že si na svoju príležitosť počkal a vedel ju využiť. Majú skúsenejších, organizovanejších hráčov. Podali sme bojovný, sympatický výkon, ktorý ale na body nestačil. Na druhej strane som ale rád, že sme zanechali dobrý dojem a máme sa od čoho odraziť."

 

HC Mikron Nové Zámky B – HK Skalica 1:19 (0:3, 1:8, 0:8)

Góly: 29. König (Maroš, Buc) – 6. Kutálek (Vaškovič), 11. Kutálek (Vaškovič), 14. Jaša (Straka, Štumpf), 25. Kniazev (Janáč, Kotzman A.), 26. Jurák Štumpf, Jaša), 28. Janáč (Kniazev), 30. Štumpf, 30. Trnka, 32. Mowrey (Škápik, Kutálek), 36. Jurák (Štumpf, Jaša), 40. Trnka (Mrázik), 42. Okoličány (Hílek), 43. Kotzman A. (Vanek, Kniazev), 46. Kotzman A. (Janáč, Trávniček), 47. Mowrey, 49. Jurák (Mrázik), 50. Kniazev (Janáč, Kotzman A.), 54. Vanek (Škápik, Kniazev), 57. Janáč (Kotzman A., Kniazev) . Strely: 16:36.  Vylúčenia: 2:2 na 2 min. Presilovky: 1:1. Oslabenia: 0:1. Rozhodovali: Valko – Ziolkovský, Kovalík. Diváci: 32.

Nové Zámky B: Vyžinkár – Sabo, Kudrna, Konig, Hain, Sorokin, Štefánik, Jesenský, Evdokimov – Kucsera, Voros, Ryšavý – Gubó, Buc, Maroš – Haniš, Danilov, Židulják – Petro, Otruba, Janka.

Skalica: Trutt – Škápik, Janík, Trávniček, Straka, Hílek, Mrázik, Vanek – Vaškovič, Mowrey, Kutálek – Jurák, Jaša, Štumpf – Trnka, Dufek, Okoličány – Kňazev, Kotzman, Janáč.

 

HK 95 Považská Bystrica – MHK Humenné 1:7 (0:3, 1:1, 0:3) - predohrané vo štvrtok

Góly: 40. Cíger (bez asistencie) – 2. Babynets (Pavúk), 8. Babynets (Mačkovič), 18. Cibák (Vaško, Babynets), 33. Baláž (Jokeľ), 45. Vaško (Fedorko, Babynets), 49. Babynets (Fedorko, Mačkovič), 57. Baláž (Krempaský). Strely: 23:24. Vylúčenia: 5:5 na 2 min., navyše Solomonchak 5+DKZ za pichnutie. Presilovky: 0:0. Oslabenia: 0:0. Rozhodovali: Hatala – Makúch, Drblík. Diváci: 186.

Považská Bystrica: Kompas (21. Klinčúch) – J. Ďurkech, L. Ďurkech, Dubeň, Fančovič, Augustín, Trška, Niník – Dolinajec, Pšurný, Cíger – Mokrohajský, Jakubec, Špankovič – Rodionov, Turan, Koleda – Miro, Németh, Bednár

Humenné: Sidor – Ondrej, Buraľ, Pavúk, Mačkovič, Michalčin, Cibák, Krempaský, Kamenický – Solomonchak, Bylina, Mikula – Vaško, Babinets, Fedorko – Jokeľ, Vrábel, Baláž – Markuš, Hudák, Majerník.

Súhrn zaslal klub HK 95 Považská Bystrica
Domáci nastúpili do zápasu akoby sa im nič zlé nemohlo prihodiť. Ani niekoľko minút, keď sa nedostali poriadne z pásma im na pohode neubralo. Po dvoch šťastných góloch vo vlastnej sieti sa trochu osmelili a pohrozili Humenčanom. No ani z prečíslení sa strelecky nepresadili a zákonite prišiel trest ešte v prvej tretine v podobe tretieho gólu. Odzrkadlila sa ich nedôslednosť, nedôraznosť a celkovo malátny prístup k zápasu. Humenčania boli počas celého zápasu lepším mužstvom. Dobre korčuľovali, kombinovali,prihrávali si a bolo badať, že ich hra teší. Domáci sa neprebrali a pokazili dojem z predchádzajúcich zápasov.