Martin pred 2100 divákmi zdolal Skalicu a ostáva na čele, favoriti s víťazstvami

Čerešničkou piatkového 15. kola St. Nicolaus 1. Hokejovej ligy bol súboj prvého Martina so Skalicou. Šláger v metropole Turca prilákal na tribúny vyše 2100 divákov, a tí rozhodne neodchádzali domov sklamaní. Výborný hokej totiž zakončili domáci Martinčania víťazstvom a ostávajú tak stále na čele tabuľky. V ostatných stretnutiach boli favoriti vopred jasní, a hoci ich súperi poriadne potrápili, ani jeden z nich napokon nezaváhal. Bratislava zdolala Prešov, Michalovce si po nervóznej tretej tretine poradili s Považskou Bystricou, Humenné porazilo Trnavu rozdielom jedného gólu a Topoľčany rozhodli o svojej výhre až v nájazdoch.

 

Výsledky 15. kola St. Nicolaus 1. Hokejovej ligy

MHK Humenné – HK Gladiators Trnava 3:2 (0:1, 1:0, 2:1)

Góly: 33. Baláž (Solomončak, Bylina), 47. Vrábeľ (Markuš, Michalčin), 48. Krajňák (Markuš) – 1. Hudec (Valo), 59. Valo (Olša). Strely: 40:24. Vylúčenia: 2:6 na 2 min. Presilovky: 1:0. Oslabenia: 0:0. Rozhodovali: Korba – Riš, Ordzovenský. Diváci: 880.

Humenné: Sidor – Ondrej, Buraľ, Pavúk, Lenďák, Krempaský, Michalčin, Mačkovič – Solomončak, Bylina, Baláž – Vaško, Babinets, Fedorko – Krajňák, Vrábeľ, Markuš – Kamenický, Majerník, Šiňanský.

Trnava: Kutej – Schmidt, Klein, Kohút, Kormúth, Kuna, Mikeš, Housa – Ševčík, Hrbáčik, Szalay – Olša, Valo, Hudec – Klema – Škokor, Lindeman, Ftáčnik.

Dopisovateľ: Marián Škuba, Podvihorlatské noviny

V teplom hokejovom počasí zamrazila hneď 42. sekunda, hostia sa zásluhou Hudeca ujali vedenia. V 2. min. spálil tutovku Vrábeľ, v 6. min. mali humenské „levy“ presilovku 5 na 3, vzišla z toho iba nastrelená žŕdka trnavskej brány. Prvá tretina bola rýchla, prerušení málo, v 14. min. sa v dobrej pozícii objavil Bylina, brankár reagoval včas. V 18. min. vnikol cez stred humenskej modrej čiary Valo, ale Sidor bol pozorný. Na druhej strane sa v dobrej palebnej pozícii ocitol Krempaský, pálil švihom, ale Brucháč puk schoval do výstroja. Tretinu dohrávali domáci v presilovke, bez úspechu. Humenskú prevahu dokumentoval počet striel 14:5, stav však hovoril opak.

V 25. min. „levy“ pridusili súpera v presilovke, Pavúk minul odkrytú bránu, viackrát pred Brucháčom sa takmer „topil“ ľad, stav sa však nemenil. V 30. min. vychytal Baláža z 2 m Brucháč, trnavský brankár bol mužom diania. V 32. min. sa hostia dostali do brejku, Leďák hákoval a nasledovalo trestné strieľanie: Šefčík v nájazde na Sidora nevyspel. V 33. min. legionárska spolupráca vyústila v efektnú zadovku Solomonchaka, ktorú pred brankárom využil Baláž – 1:1. V 36. min. dvíhal zrak do neba Šiňanský, dobrú strelu spomedzi kruhov mu Brucháč lapil. V 38. min. sa vydal na výlet trnavský Hrbáčik cez dvojicu obrancov, zastavil ho až zákrok Sidora. So zvukom záverečnej sirény zakončoval domáci Solomonchak, ležiaci Brucháč opäť hviezdil.

Hľadisko sa dočkalo odmeny v 47. min., po nahodenom puku Markuša šikovne tečoval Vrábeľ – 2:1. Následne hrali „levy“ presilovku, opäť súpera „dusili“ a 40 sekúnd pred vypršaním trestu Krajňák dostal puk do brány – 3:1. V 50. min. nechal Krajňák vyniknúť Brucháča, ale s pribúdajúcimi minútami západniari logicky viac a viac korčuliarsky ožívali. V 56. min. v humenskom oslabení postupoval Babynets sám na Brucháča, blafák mu nevyšiel. V 59. min. trnavskí „gladiárori“ znížili, v čase 58:41 siahli k power-play, skóre sa nezmenilo.

Milan Staš, tréner MHK Humenné: „Každý zápas je iný, súper sa hneď v 1. minúte ujal vedenia a to nás zaskočilo. Dlho sa nám nedarilo Trnavčanov zlomiť, mali sme po Michalovciach „ťažké“ nohy. Tam sme strieľali góly ľahko, dnes bola cesta k výhre bola náročná. Zviazané boli ruky aj myseľ, ale zvládli sme to najmä bojovnosťou. Tabuľkovo „povinné“ body máme, ale stáli nás veľa síl. Teší ma, že hráči sami vedeli, ako súpera zdolať – dorážali, tečovali puky, boli dotieraví. A malo to účinok.“

Rudlf Macko, tréner HK Gladiators Trnava: „Druhá tretina rozhodla o zápase. Okrem trestného strieľania sme mali aj niekoľko brejkových situácií 2 na 1, ktoré sme nevyužili. Ak by sme boli odskočili na 0:2 a udržali náskok do šatne, už by to mali domáci náročné. Mrzí nás výsledok, chlapcom však musím za bojovnosť poďakovať, od prvého do posledného predviedli bojovný výkon, vyzdvihnúť musím samozrejme brankára. Čaká nás smutná dlhá cesta domov, škoda.“

 

HK Martin – HK Skalica 4:1 (0:0, 2:1, 2:0)

Góly: 24. Pacalaj (Poliaček, Brezniak), 35. Poliaček (Brezniak, Burzík), 54. Brezniak (Jurášek, Rusina), 57. Barto (Markovič, Langhammer) – 30. Vaškovič (Hujsa, Škápik). Strely: 38:27. Vylúčenia: 4:6 na 2 min. Presilovky: 2:1. Oslabenia: 0:0. Rozhodovali: Mĺkvy – Rehák, Jurčiak. Diváci: 2109.

Martin: Bernát – Tabaček, Themár, Pacalaj, Burzík, Rusina, Oravec, Dvořák – Markovič, Langhammer, Rudzan – Poliaček, Jurášek, Brezniak – Zeliska, Dírer, Pokrivčák – Paulíny, Barto, Brveník.

Skalica: Romančík – Janík, Škápik, Pač, Trávniček, Straka, A. Sloboda, P. Kotzman, Hílek – Knyazev, Hujsa, Vaškovič – Štumpf, Jaša, Jurák – Okoličány, Dufek, Trnka – Janáč, Mowrey, A. Kotzman.

V úvodnej tretine mal viac z hry domáci Martin, pozorná hra súpera ale slávila úspech. Zlom prišiel až v 24. minúte kedy Pacalaj ponad plece prekonal hosťujúceho brankára. Odpoveď Skalice prišla počas presilovej hry kedy Vaškovič ako posledný tečoval pred bránkou puk. Radosť hostí trvala necelých päť minút, Poliaček počas presilovej hry vymietol roh bránky. V treťom dejstve sa hostia snažili o vyrovnanie, jedna z mála nepozorností ale v ich prípade spôsobila to, že sa domácim hráčom podarilo dostať za túto líniu puk aj s Brezniakom, ktorý celú akciu dokončil. V záverečných minútach hry mali domáci ešte početnú výhodu, ktorú využil Barto a stanovil na konečných 4:1. Martin tak v šlágri kola uspel a udržal si prvú priečku.

Michal Ružička, tréner HK Skalica: "Poznali sme silu súpera a vedeli sme, že nás tu čaká skvelá atmosféra. Na súboj sme sa pripravovali, zo začiatku sme ale v úvodnej tretine pôsobili o niečo zakríknutejšie. Zabrzdili nás i oslabenia, súper bol aktívnejší. V druhej tretine sme sa snažili hru vyrovnať s tým, že nemáme čo stratiť. Snažili sme sa vytvoriť si šance, tlačiť sa pred bránku. Pred treťou tretinou sme prehrávali o gól, išli sme do tejto časti hry s tým, že to musíme zlomiť, počkať si na chybu súpera. Dostávali sme sa z tohto dôvodu i pod tlak súpera, keďže pri našom útočení hrozili prečíslenia. Žiaľ, jedno z nich domáci premenili. Za stavu 3:1 sme už nemali dosť síl niečo so stretnutím urobiť. Čo sa týka hokeja, musím oba tímy pochváliť. Bola tu zároveň výborná atmosféra, čo sa týka nášho tímu, myslím si, že sme podali kolektívny výkon. Domáci ale mali viac šťastia, zároveň aj boli lepším tímom. Sezóna je ale dlhá, uvidíme preto až v jej závere ako na tom sme." 

Radovan Somík, asistent trénera HK Martin: "Vyšiel nám vstup do zápasu i keď bol tento vyrovnaný. Musím pochváliť všetkých hráčov, od prvého do posledného. Za bojovnosť, za prístup, za to – čo odviedli na ľade. Bol to jeden z najlepších zápasov, aké sme tu odohrali. Rovnako, čo sa týka atmosféry, ktorá bola neskutočná. Predvedený výkon diváci patrične ocenili, najmä na jeho konci. Klobúk treba zložiť pred divákmi, taká atmosféra aká tu bola dnes, pred takou je radosť hrať a bolo ju naozaj vidieť i na chalanoch, ktorí boli ochotní ísť po hlave do každého súboja, do každej hernej situácie. Musím byť pozitívny v každom ohľade, čo sa dnešného zápasu týka." 

 

HK 95 Považská Bystrica – HK Dukla Ingema Michalovce 3:5 (1:2, 0:1, 2:2)

Góly: 17. Koleda (Turan, J.Ďurkech), 43. Drevenák (Cíger, Trška), 60. Danielčák (Trška) – 5. Mesaroš (Valečko, Pilščák), 17. Cútt (Linet), 36. Kolba, 55. Linet (Safaraleyev, Róth), 59. Hamráček. Strely: 29:33. Vylúčenia: 9:8 na 2 min., navyše Bdžoch 5+DKZ za napadnutie. Presilovky: 2:1. Oslabenia: 0:1. Rozhodovali: Vido – Tvrdoň, Hanko. Diváci: 288.

Považská Bystrica: Kompas – J. Ďurkech, L. Ďurkech, Trška, Fančovič, Leško, Ninik, Augustín – J. Cíger, Ligas, Dolinajec – Koleda, Turan, Drevenák – Bednár, Pšurný, Rodionov – Ďurina, Németh, Danielčák.

Michalovce: Takáčik – Korenko, Kolba, Hančák, Novický, Valečko, Hopkovič, Bdžoch, Banovský – Gavrik, Piatak, Mašlonka – Pulščák, Cútt, Mesaroš – Safaraleyev, Linet, Róth – Chalupa, Toma, Hamráček.

Dopisovateľ: Juraj Firit, HK 95 Považská Bystrica
Zo začiatku opatrný zápas otvovrili hostia gólom na 0:1. po inkasovanom góle Považská zvýšila obrátky a vyrovnala po dorážke Koledu, avšak o niekoľko sekúnd hostia opäť získali vedenie späť. Druhá tretine bola v réžii hostí a tí zaslúženie viedli 3:1. Do tretej vstúpili Michalovce vlažne a domácim sa podarilo znížiť a dokonca aj vyrovnať, no gól na 3:3 bol odvolanný po dohode s čiarovými rozhodcami. Nerväozny zápas v závere zvládli lepšie hostia a tak si odvážajú domov všetky body po výhre 5:3.

 

HC Topoľčany – HK Spišská Nová Ves 3:2sn (0:0, 2:1, 0:1 - 0:0, 1:0)

Góly: 23. Laššo (Bystričan, Tábi), 29. Kováčik (Podstavek, Laššo), rozh. náj. Tomčák – 23. Olejník (Vartovník), 59. Koky (Zwick). Strely: 41:22. Vylúčenia: 4:7 na 2 min. Presilovky: 1:0. Oslabenia: 0:0. Rozhodovali: Stano, Hatala – Jedlička, J. Konc ml. Diváci: 1452.

Topoľčany: Halo – Hrudík, Kováčik, Ďurčo, Král, Bystričan, Grman, A. Gergel, Duran – Podstavek, Tomčák, Tábi – Bečka, Laššo, Kluka – Dvonč, Uhnák, Pekarčík – Šťastný, Klenko, D. Gergel.

Spišská Nová Ves: Surák – Zekucia, Vantroba, Kyčák, Soveľ, Česánek, Krmenčík – Vartovník, M. Nagy, Olejník – Zwick, Koky, Mikula – Findura, Halász, Štrauch – Raáb, Macko, Polomský.

 

HC Osmos Bratislava – HC Prešov 5:2 (2:0, 1:1, 2:1)

Góly: 5. Danišovský (Prokop, Ficel), 15. Musliu (Vidovič, Prokop), 33. Musliu (Prokop), 53. Brodek, 59. Klučiar (Šalka, Kalináč) – 25. Lupták (Španko, Matejovie), 47. Liubimov (Lamač, Matejovie). Strely: 47:31. Vylúčenia: 5:8 na 2 min., navyše Bednarič 10 min. OT za bitku a Smolka za nešportové správanie. Presilovky: 1:1. Oslabenia: 0:0. Rozhodovali: Jonák, Purgat – Beniač, Crman. Diváci: 178.

HC Bratislava: Mega – Ficel, Vidovič, Valjent, Juriga, Pavešic, Hřebíček, Guoth, Vyskoč – Danišovský, Prokop, Musilu – Mikolášek, Mlynčár, Brodek – Šalka, Kalináč, Klučiar – Ondris, Smolka, Bednarič.

Prešov: Babik – Nociar, Španko, Matejovie, Krajč, Kováč – K. Lunter, Stena, Lupták – Lamač, Hrabčák, Liubimov – Benko, Górás, Shevchenko.

Domáci nezačali dobre, keď za veľa hráčov na ľade sedel domáci Musliu, hostia však gól nedali. Naopak v 4. minúte sa presadil Danišovský a Bratislava skórovala. Prítomní sledovali dynamický hokej podporený presilovou hrou domácich, z ktorej však gólový efekt nebol . Šanca na nápravu prišla v 13. minúte. Najskôr pykal hosťujúci Španko za bránenie v hre a následne Nociar za vyhodenie puku. V 14. minúte sa Bratislavčania tešili po druhýkrát, presadil sa Musliu. Do konca úvodnej časti hry sa nestalo noč dramatické a teda po prvej tretine teda Bratislava viedla nad Prešovom 2:0.

V prostrednej časti hry Bratislavský Osmos chcel zvýšiť vedenie, ale ako prví sa presadili hostia, keď Megu prekvapil puk od Luptáka a bolo 2:1. Nasledujúca presilová hra domácich gól nepriniesla a skóre sa nezmenilo. V 27. minúte mohol Prešov vyrovnať z trestného strieľania, no nestalo sa. Gólový úder hosťom zasadil Kroni Musliu, ktorý zvyšoval na 3:1. Po štyridsiatich minútach teda HC Osmos Bratislava siahal po trojbodovom zápise.

Tretie dejstvo sa začalo vylúčením Benka, ktorý si odpykával dvojminútový trest za seknutie. Stav stretnutia ostal nezmenený . V 46. minúte putoval na trestnú lavicu domáci Nino Ondris a Prešov tak dostal šancu na zníženie stavu . Na prekvapenie bratislavských hokejistov sa puk ocitol v sieti a hostia skutočne znížili. V 52. minúte priblížil domácich k víťazstvu Brodek, keď po prihrávke Valjenta skóroval a bolo 4:2. O šesť minút pridal ďalší gól za betóny Babika Klučiar a uzavrel tak sled gólov na konečných 5:2 pre hokejistov hlavného mesta.

Miroslav Chlebec, tréner HC Prešov: „Zo začiatku sme nemohli vystrkovať rožky, nakoľko sme prišli so štrnástimi korčuliarmi plus dvaja brankári a na súpera, akým je Osmos Bratislava, to nestačilo. Chceli sme získať nejaké body, pretože ich máme veľmi málo. Domáci využili naše individuálne chyby, ktoré sme urobili a za stavu 3:2 sme chceli s výsledkom niečo urobiť. Obranca neustrážil hráča, ktorý prenikol a skóroval. Ale zase mojich chlapcov môžem pochváliť za ich bojovnosť aj za disciplínu. Hokej je hra o chybách, kto ich spraví viac, tak pyká, dnes sme to boli my.“

Imrich Antal, tréner HC Osmos Bratislava: „Tieto dva zápasy s Novými Zámkami a Prešovom nás veľmi nepreverili. Zobrali sme za tieto zápasy síce šesť bodov, ale herne to nebolo celkom podľa našich predstáv. Bol som spokojný s poslednými desiatimi minútami dnešného zápasu, chalani začali hrať to, čo od nich chceme, boli viac v pohybe, nezahadzovali puky a kombinačná hra bola pekná.“