Spišiaci vynulovali Skalicu, v Martine hviezdil Lakosil a Považská Bystrica zaskočila Dubnicu

Piatok v St. Nicolaus 1. Hokejovej lige priniesol hneď niekoľko prekvapení. Spišská Nová Ves uštedrila favorizovanej Skalici lekciu z efektivity a vyhrala suverénne 4:0. Zaváhal aj druhý Martin. Rytieri si vylámali zuby na bratislavskom brankárovi Vlastovi Lakosilovi, ktorý bol blízko k druhému čistému kontu vo svojom druhom súťažnom stretnutí. Považská Bystrica gólom 35 sekúnd pred záverečnou sirénou poslala považské derby do predĺženia, v ktorom rozhodla o jej víťazstve nad Dubnicou Dávid Rodionov. Prekvapenie mal na hokejkách aj predposledný Prešov, no v poslednej minúte rozhodol o víťazstve Dukly dvoma gólmi Lukáš Hamráček. Z favoritov dokázali vyhrať len Topoľčany na ľade Humenného a Trnava proti Novým Zámkom B.

 

Výsledky 21. kola St. Nicolaus 1. Hokejovej ligy

HK Spišská Nová Ves – HK Skalica 4:0 (0:0, 3:0, 1:0)

Góly: 31. Pishchalnikov (Vantroba, Polomský), 37. Krmenčík (Zwick, Vartovník), 37. Ondov (Findura, Olejník), 58. Pishchalnikov (Polomský, Cvengroš). Strely: 31:33. Vylúčenia: 7:4 na 2 min., navyše Romančík 10 min. OT za nešportové správanie. Presilovky: 1:0. Oslabenia: 0:0. Rozhodovali: Mihaľov – Kováčik, Ordzovenský. Diváci: 218.

Spišská Nová Ves: Surák – Krmenčík, Zekucia, Cvengroš, Kyčák, Vantroba, Knižka, Soveľ – Zwick, Vartovník, Olejník L. – Findura, Olejník M., Ondov – Pishchalnikov, Murashov, Polomský – Bača. 

Skalica: Romančík – Janík, Škápik, Pač, Trávniček, Straka, Kotzman P., Mrázik – Okoličány, Hujsa, Vaškovič – Štumpf, Jaša, Jurák – Kniazev, Dufek, Trnka – Janáč, Mowrey, Kotzman A.

Dopisovateľ Róbert Ludányi HK Spišská Nová Ves
Tí najvernejší diváci museli po zápase Spišskej Novej Vsi uznať, že videli veľmi dobré stretnutie, ktoré znesie tie najprísnejšie kritériá. Hral sa obojstranne rýchly kombinačný hokej, ktorý by diváci chceli vidieť častejšie. Zápas bol neporovnateľne odlišný od slabého výkonu v stredu proti Trnave. Skaličania sa netajili, že na Spiš prišli s úmyslom bodovať, no zostalo len pri predstavách. Domáci sa od začiatku vyrovnali rýchlym a skúsenejším hosťom. Hra sa prelínala na obe strany a tak brankári mali čo robiť. Ako hosťujúci Romančík, tak aj domáci Surák si udržali čisté konto v prvej tretine.

Aj druhá tretina bola ako tá prvá, len s tým rozdielom, že domáci dokázali streliť góly. V 30. minúte nová posila domácich Pishchalnikov po strele Vantrobu tečoval puk za chrbát Romančíka. V 37. minúte po najkrajšej akcii Zwick-Vartovník nedal šancu brankárovi Krmenčík . Po 18 sekundách už bol stav 3:0, keď Ondov po prihrávke Finduru strelil ďalší gól. Hostia ťažko niesli daný stav, pridali na obrátkach, domáci však rozumnou hrou držali vedenie.

Hostia nastúpili do tretej tretiny s odhodlaním dostať sa do zápasu, no bez výsledku. Domáci pozorne bránili prakticky už od hosťujúcej modrej a nedovolili Skaličanom zmeniť stav stretnutia. Tréner Záhorákov počas hry odvolal brankára, do konca zápasu chýbalo takmer 180 sekúnd, no v 58. minúte Pishchalnikov svojim druhým gólom uzavrel skóre stretnutia do prázdnej bránky. Domáci si víťazstvo zaslúžili a poslali pozvánku pre najvernejších aj na ďalšie stretnutie.

 

HK Dukla Ingema Michalovce – HC Prešov 4:2 (0:1, 2:1, 2:0)

Góly: 22. Róth (Hančák, Toma), 31. Piatak (Safaraleev, Hančák), 60. Hamráček (Chalupa), 60. Hamráček (Hančák) – 6. Lupták (Novák, Tužinský), 35. Roman (Novák, Lupták). Strely:  Vylúčenia: na 2 min. Presilovky: 0:0. Oslabenia: 0:0. Rozhodovali: Korba – Wolf, Janiga. Diváci: 1125.

Michalovce: Lamper – Bdžoch, Kolba, Hančák, Korenko, Hopkovič, Valečko, Novický, Mesaroš – Mašlonka, Piatak, Gavrik – Pulščák, Cútt, Banovský – Safaraleev, Róth – Chalupa, Toma, Hamráček.

Prešov: Babik – Španko, Zavalniuk, Roman, Dubina, Matejovie, Kováč, Benko – Shevchenko, Stena, Lunter – Novák, Tužinský, Lupták – Magdolen, Hrabčák, Halama – Gorás, Lamač, Luibimov.

Dopisovateľ: Peter Brendza, novinyzemplina.sk
V zápase 21. kola síce proti sebe nastúpili líder tabuľky a predposledný tím, na ľade to ale celkom vidno nebolo. Hostia totiž až do poslednej minúty hrali o obrovské prekvapenie. Úvodná tretina favoritovi absolútne nevyšla. Michalovčania sa vôbec nedostali do tempa, navyše robili jednu chybu za druhou. V úvode sa síce ubránili vylúčeniu Hančáka, no po jeho naskočení na ľade prekvapil strelou od modrej Lampera Ľupták 0:1. Michalovčania mohli vyrovnať Cúttom, jeho strela ale skončila na žŕdke, následne na vyrovnávajúci gól nepretavili ani pol minútovú presilovku o dvoch hráčov. Prešovčania síce v samom závere prvej tretiny nevyužili presilovku, no aj tak po prvej dvadsaťminútovke viedli 1:0.

Od druhej tretiny sa začal súboj michalovských strelcov s brankárom Babikom. V druhej minúte síce Mário Róth zrovnal na 1:1, následne ale brankár Prešovčanov zlikvidoval viacero dobrých šancí domácich. Po druhýkrát ho prekonal až v 31. minúte po krásnej akcii Erik Piatak. Strelený gól domácich nepostavil na koňa. Hostia totiž kontrovali v presilovke presnou strelou Romana, a tak sa aj po druhej tretine rodilo prekvapenie.

To sa rysovalo prakticky až do konca. V úvode tretej tretiny Babik skvele vychytal Chalupu aj Safaralejeva. Hostia naďalej odolávali michalovským útokom. K prekvapivému bodu im svojou nedisciplinovanosťou aj sami Michalovčania. Prešovčania z dvoch presiloviek nevyťažili nič a v poslednej minúte tak prišiel zákonite trest. Po chybe v obrane sa dostal k puku Lukáš Hamráček, ktorý 56 sekúnd pred koncom naklonil misky váh na stranu Dukly. Sedemnásť sekúnd pred koncom ešte putoval na trestnú lavicu Cútt, hostia ale v power-play nevyrovnali a ešte raz inkasovali, keď Hamráček strelou cez celé klzisko upravil na konečných 4:2.

 

MHK Humenné – HC Topoľčany 3:6 (0:0, 2:2, 1:4)

Góly:  37. Bylina (Baláž, Solomončak), 38. Babinets (Vaško, Fedorko), 42. Majerník – 25. Kalináč (Kováčik), 29. Kalináč (Nemček, Kluka), 44. Štastný, 46. Bystričan (Tábi, Podstavek), 53. Podstavek (Kováčik), 55. Kluka (Bečka, Dvonč). Strely: 32:28. Vylúčenia: 5:7 na 2 min., navyše Ďurčo 10 min. OT za nešportové správanie. Presilovky: 0:1. Oslabenia: 0:1. Rozhodovali: Smerek – Riš, Homola. Diváci: 633.

Humenné: Sidor – Ondrej, Buraľ, Pavúk, Mačkovič, Michalčin, Lenďák, Labanc, Rusňák – Solomončak, Bylina, Baláž – Vaško, Babinets, Fedorko – Jokeľ, Markuš, Šiňanský – Matej, Majerník, Kamenický. 

Topoľčany: Halo – Ďurčo, Král, Kováčik, Hrudík, Klenko, Bystričan, Hřebíček, Šťastný – Podstavek, Laššo, Tábi – Kluka, Tomčák, Grman – Dvonč, Kalináč, Uhnák – Nemček, Pekarčík, Bečka.

Dopisovateľ: Marián Škuba, Podvihorlatské noviny
Po úvodnej oťukávačke získavali pevnejší ľad pod korčuľami Humenčania, šance sa však rodili ťažko. V 6. min. nahodený puk Michalčina jemne tečoval Solomonchak, puk sa však zastavil v spleti nôh. Keď mali domáci výhodu presilovky, spomedzi kruhov pálil švihom Buraľ tesne vedľa. V početnej výhode hostí minul v tutovke puk Kováčik. V 13. min. topoľčiansky brankár Halo opustil svoje územie, ale Šiňanský to nevyžil. V ďalšej presilovke „Žochárov“ spálil tutovku Kalináč. V 18. min. sa Baláž preháčkoval až pred Hala, ten jeho strelu z uhla zmaril. 

V 22. min. humenské „levy“ rýchlo i presne kombinovali, až pred brankára sa dostal Fedorko, ale Halo bol priveľmi blízko. Pri topoľčianskej presilovke nevyužil šancu Tábi, delovku Bystričana vyrazil Sidor, v čase, keď Lenďák naskočil na ľad, Kalináč otvoril skóre – 0:1. Šancu na vyrovnanie dostali domáci prakticky hneď, v 25. min. mali 1:53 min. výhodu presilovky 5 na 3, Halo bol oporou, Vaško minul odkrytú časť brány, stav ostal nezmenený. V 29. min. domáci vo vlastnom pásme chybovali, čo Kalináč aj potrestal – 0:2. Obranné rady Topoľčian pokorila až zadovka Baláža v 37. min., po ktorej Bylina zblízka doklepol na kontaktný gól. Ubehlo presne 50 sekúnd a hľadisko burácalo opäť. Spolupráca humenských odchovancov Fedorko – Vaško bola Babynetsom pretavená na vyrovnanie – 2:2. A hostia siahli k tajmu. 

Tretie dejstvo začali domáci presilovkou, v jej závere sa dostával do tutovky Majerník, bol hákovaný a rozhodca signalizoval trestné strieľanie. Realizoval ho práve Majerník a Hala prekonal. V 44. min. domáci hrubo chybovali vo vlastnom pásme, puk zachytil Šťastný a našiel miesto medzi betónmi Sidora – 3:3. A o 25 sekúnd mohlo byť pre nováčika ešte horšie, Mačkovič zahatal šancu súpera hodením hokejky. Trestné strieľanie si vyskúšal Hudák, ale na Sidora nevyzrel. V 46. min. hosťujúci kapitán využil presilovku a hostia opäť viedli. Keď v 53. min. Podstavek v topoľčianskom oslabení v brejku prekabátil Lenďáka a stanovil na 3:5, bol pre humenské „levy“ zlom. Domáci tréner síce stiahol hru na dve útočné formácie, prišiel však gól Kluku, čo bol klinec do domácej snahy. Šance Babynetsa, Solomonchaka i Fedorka už nádej nepriniesli.

Milan Staš (tréner Humenného): "Prvé dve tretiny boli vzácne vyrovnané, tretie dejstvo sme nezvládli, rozhodli individuálne chyby, ktoré súper vedel potrestať... Tentokrát hráči nedodržali povedané, pokyny sme nesplnili. Hostia hrali lepšie presilovky, dobre bránili oslabenia. Súper ukázal, že má vo svojich radoch viac individualít."

Ľubomír Hurtaj (tréner Topoľčian): "Prvým naším cieľom bolo po dlhej ceste udržať prvú tretinu na dištanc a neinkasovať. To sa nám aj podarilo. Vedeli sme, že Humenné hrá celoplošný nátlakový hokej, chceli sme teda aj my napádať, aby sme neboli pod tlakom. Ujali sme sa dvojgólového vedenia, ale naše chyby dovolili domácim vyrovnať. Mrzí ma, že inkasované góly padli presne tak, ako sme si povedali. Po treťom góle v našej bránke bolo dôležité, že sme rýchlo vyrovnali. Pomohli nám veľmi dobre hrané oslabenia 3 na 5 alebo 4 na 5, pri jednom sme dokonca skórovali. Tam sa to asi zlomilo, že my sme presilovky využili, Humenné nie, aj vďaka brankárovi a obetavosti sme tri body udržali."

 

HK Martin – HC Osmos Bratislava 1:4 (0:1, 0:1, 1:2)

Góly: 55. Burzík (Poliaček) – 5. Kratochvíla (Pék, Juriga), 29. Danišovský (Guoth), 47. Ondris (Ficel), 49. Brodek (Pék, Kratochvíla). Strely: 42:26. Vylúčenia: 1:4 na 2 min., navyše Juriga 10 min. OT za vrazenie na mantinel a Pacalaj 5+DKZ za napadnutie hlavy a krku. Presilovky: 0:0. Oslabenia: 0:1. Rozhodovali: Vido – Durmis, Holienka. Diváci: 1500.

Martin:  Gavalier (od 46. Bernát) – Tabaček, Themár – Pacalaj, Burzík – Rusina, Oravec – Lednický – Markovič, Langhammer, Rudzan – Poliaček, Jurášek, Brezniak – Zeliska, Dírer, Pokrivčák – Brveník, Barto, Rešetár.

HC Bratislava: Lakosil – Vidovič, Guoth – Juriga, Valjent – Figel, Pavešic – Čech – Müsliu, Prokop, Danišovský – Brodek, Kratochvíla, Pék – Klučiar, Bednarič, Šálka – Puš, Ondris, Mikolášek.

Dopisovateľ: Daniel Modrovský, HK Martin
Martin vstupoval na domáci ľad v pozícii favorita, hostia ho však zaskočili hneď v úvode a po priamočiarej akcii bol dopredu vyslaný Kratochvíla. Domáci hokejisti mali následne možnosť vyrovnať počas presilovej hry, tú sa im ale nepodarilo zužitkovať. V druhom dejstve sa táto situácia zopakoval, hostia však v oslabení zásluhou Danišovského zvyšovali na rozdiel dvoch gólov. V 47. minúte puk z hokejky Ondrisa pristál až v domácej bránke a keď sa o necelé dve minúty presadil aj Brodek, bolo jasné, že si domáci zaknihujú prvú prehru na vlastnom ľade v sezóne. Burzík síce v závere tretiny ešte dokázal znížiť, na víťazstve hostí to už ale nič nezmenilo.

Radovan Somík (asistent trénera HK Martin): "Celá naša snaha v tomto stretnutí stroskotala na gólmanovi hostí. Pochváliť ale treba i obetavú hru súpera, ktorý dokázal zblokovať veľmi veľa striel. Hráčov ale musím pochváliť za prístup, ak už máme prehrať zápas, tak podobným spôsobom. Jediné, čo sa dá z našej strany vytknúť, je nemohúcnosť v koncovke." 

Róbert Pukalovič (tréner HC Osmos Bratislava): "Očakávali sme veľký nápor zo strany domáceho tímu, čo sa potvrdilo. V búrlivom diváckom prostredí si hráči museli chvíľu zvykať, mnohí pred takýmto publikom nikdy nehrali. Do stretnutia sme vstupovali s rešpektom, o to som rád, že hráči pochopili a dodržali taktiku. Samozrejme, boli tu i náznaky paniky a chaosu, to je ale v takýchto zápasoch prirodzené s tým, že je potrebné pripomenúť skvelý výkon brankára Lakosila i šťatie, ktoré sme mali. Toto všetko prispelo k tomu, že sa domácim podarilo po prvýkrát skórovať až šesť minút pred koncom zápasu." 

 

HK 95 Považská Bystrica – MHK Dubnica nad Váhom 4:3pp (1:3, 1:0, 1:0 - 1:0)

Góly: 11. Ligas (Cíger, J. Ďurkech), 38. Drevenák (Trška, Fančovič), 60. J. Ďurkech (L. Ďurkech, Ligas), 64. Rodionov (Trška, Drevenák) – 3. Vakhrameev (Prna, Trenčan), 9. Kútny, 13. Lantoš (Kristín, Brňák). Strely: 41:36. Vylúčenia: 5:6 na 2 min. Presilovky: 0:1. Oslabenia: 0:1. Rozhodovali: Valachovič – Nosek, Jurčiak. Diváci: 308.

Považská Bystrica: Kompas – L. Ďurkech, J. Ďurkech, Fančovič, Trška, Niník, Leško, Augustín – Cíger, Ligas, Špankovič – Drevenák, Zlocha, Rodionov – Koleda, Németh, Mokrohajský – Danielčák, Turan, Bednár.

Dubnica nad Váhom: Pajpach – Jarábek, Brňák, Serkín, D. Rehák, Hohl, Hlaváček, Plavecký, Kozačuk – Kútny, Lantoš, Kristín – Krajči, Ďuriš, Kokavec – D. Trenčan, Jakubík, Kanaet – Medek, Prna, Vakhrameev.

Súhrn zaslal klub HK 95 Považská Bystrica
Do zápasu vstúpili lepšie hostia, keď sa ujali vedenia po dôraznej hre mladíkov a nedôraze domácej obrany. Na druhý gól Kútnemu pomohol domáci Trška, keď nedôraznou prihrávkou ponúkol šancu Kútnemu a ten nechytateľnou strelou poslal hostí do vedenia o dva góly. Prvá tretina sa skončila 1:3 pre Dubničanov, no domáci nevyužili zopár vyložených šancí. Hostia boli lepší na puku a domáci v bojovnosti, čo sa im vyplatilo v dalšom priebehu zápasu. Bojovali do samého záveru, keď  35 sekúnd pred koncom vyrovnal Juraj Ďurkech a v predĺžení si zaslúžene vybojovali 2 body po góle Rodionova.
 

MHC Mikron Nové Zámky B – HK Gladiators Trnava 0:11 (0:3, 0:3, 0:5)

Góly: 2. Hrbáčik (Kohút), 13. Schmidt (Burian, Kuna), 19. Lindeman (Burian, Ševčík), 26. Hrbáčik (Mrava, Valo), 27. Hudec (Klema, Olša), 37. Škokor (Lindeman, Olša), 41. Schmidt (Ševčík, Szalay), 43. Klema (Kuna, Poldruhák), 47. Valo (Mrava, Hrbáčik), 55. Schmidt (Ševčík, Mihalko), 59. Lindeman (Škokor, Olša). Strely: 27:56. Vylúčenia: 4:5 na 2 min. Presilovky: 0:3. Oslabenia: 0:0. Rozhodovali: Druga – Beniač, J. Konc ml. Diváci

Nové Zámky B: Glosár – Šimko, Petro, Evdokimov, Židulják, Štefánik, Procháczka – Hariš, Vörös, Ryšavý – Maroš, Buc, Kucsera – Otruba, Gubó, Janka – Dybanev, Novotný.

Trnava: Brucháč – Klein, Mihalko, Burian, Kohút, Kuna, Poldruhák, Mikeš – Ševčík, Schmidt, Szalay – Hrbáčik, Valo, Mrava – Lukačovič, Klema, Hudec – Škokor, Lindeman, Olša.

Dopisovateľ: Patrik Koči, MHC Mikron Nové Zámky B
Hoci sa v prvom vzájomnom zápase týchto mužstiev zrodil pomerne vyrovnaný súboj a výhra Trnavčanov 6:3, duel v Nových Zámkoch mal úplne odlišný priebeh. Gladiátori sa dostali do vedenia už v 2. minúte a na prvú prestávku odchádzali s pohodlným trojgólovým náskokom. Strelecká aktivita im priniesla v druhej dvadsaťminútovke ďalšie tri góly, pričom v 27. minúte vyhnali z novozámockej brány Glosára, ktorého nahradil Vyžinkár. Zmena na brankárskom poste však defenzíve domácich nepomohla. V poslednej časti hry dokázali hostia udrieť ešte päťkrát. Aj vďaka hetriku Schmidta a 27 úspešným zákrokom Brucháča vyhrala Trnava v Nových Zámkoch 11:0. Zverenci Garipa Salijiho neskórovali už v šiestom zápase v rade.