Žochári rabovali v Martine, Michalovce uštedrili Dubnici debakel

Atraktívne súboje prvej štvorky mali v 34. kole St. Nicolaus 1. Hokejovej ligy prekvapivo jednoznačný priebeh. Súboj druhého s tretím ovládli Topoľčany, ktoré spustili v Martine gólový uragán. Ten sa zastavil na čísle sedem a takmer 1300 divákov odchádzalo zo štadióna v Turci domov so sklamaním. Líder z Michaloviec pokračuje v dominantných výkonoch a štvrtej Dubnici uštedril pred návštevou kola šesťgólový debakel. Humenné dokázalo vyhrať najtesnejším rozdielom na ľade Považskej Bystrice, Trnave sa podarilo okradnúť o bod Bratislavu a proti outsiderom z Prešova a Nových Zámkov hokejisti Spišskej Novej Vsi, respektíve Skalice, nezaváhali.

 

Výsledky 34. kola St. Nicolaus 1. Hokejovej ligy

HK Spišská Nová Ves - HC Prešov 4:2 (2:0, 2:0, 0:2)

Góly: 14. Zekucia (Nagy, Halász), 17. Findura (Vartovník, Kover), 22. Findura (Grebenyuk, Kover), 39. Nagy (Mikula, Vartovník) – 43. Pulščák (Marcinek), 50. Magdolen (Dubina, Iždinský). Strely: 51:23. Vylúčenia: 4:5 na 2 min. Presilovky: 1:0. Oslabenia: 0:1. Rozhodovali: Vido – Knižka, Holienka. Diváci: 317.

Spišská Nová Ves: Surák – Soveľ, Vantroba, Knižka, Grebenyuk, Krmenčík, Zekucia, Murashov, Selickis – Pischalnikov, Koky, Ondov – Kover, Vartovník, Findura – Halász, M. Nagy, Zwick – D. Mikula, M. Olejník, Polomský.

Prešov: Babik – Voticekh, Hajda, Dubina, Matejovie, Lamač, Benko – Marcinek, Stena, Pulščák – Luprák, Kicha, Iždinský – Liubimov, Chlepčok, Magdolen – Vrbka.

Dopisovateľ: Róbert Ludányi, HK Spišská Nová Ves
Novoročný zápas priniesol svižný hokej s množstvom šancí najmä na strane domácich. V úvode prvej tretiny hrali Prešovčania vyrovnanú partiu, postupom času však domáci plne ovládli stretnutie. Hostia len vďaka Babikovi v bránke neinkasovali viac gólov. Aj pomer striel 51:23 hovorí o prevahe domácich. Skóre zápasu otvoril v 14.min. Zekucia tvrdou strelou od  modrej po prehrávke Nagya. V 17.min. Findura zvýšil na 2:0. Domáci aj v druhej tretine pokračovali v rýchlej nátlakovej hre a tak hostia mali čo robiť, aby neinkasovali.

Už v úvode druhej tretiny zvýšil Findura svojim druhým gólom na 3:0 a v 39.min. zvýšil Nagy na 4:0. Domáci diváci čakali, že skóre bude narastať naďalej, opak bol však pravdou. Domáci poľavili, čo Prešov využil v 43. min. a Pulščák strelil prvý gól hostí. Po góle hostia otvorili viac hru a už aj domáci sa museli mať na pozore, aby sa Prešovčania nevrátili do zápasu. Napriek pozornej hre domácich to boli znovu hostia a pri vlastnom oslabení strelil Magdolen druhý gól v 50. min. Prešov sa snažil naďalej, ale Spišiaci im už nedovolili meniť skóre a tak tri body zostali na Spiši. Víťazstvo domácich je plne zaslúžené.

 

HK Skalica - MHC Mikron Nové Zámky B 7:0 (3:0, 2:0, 2:0)

Góly: 5. Jurák (Pač), 6. Vaškovič (Štumpf, Nemec), 9. Jurák (Štumpf, Janík), 28. Vaškovič (Štumpf), 39. Dufek (Janík, Trnka), 45. Mowrey (Jurák, Pač), 48. Straka (Štumpf, Janáč). Strely: 67:20. Vylúčenia: 4:7 na 2 min., navyše Slávik 10 min. OT za nešportové správanie. Presilovky: 2:0. Oslabenia: 0:0. Rozhodovali: Valachovič – Junek, Šefčík. Diváci: 609.

Skalica: Borák – Janík, Škápik, Pač, Trávniček, Straka, K.Grman, Mrázik – Štumpf, Nemec, Vaškovič – Okoličány, Mowrey, Jurák – Janáč, Jaša, A.Kotzman – Trnka, Dufek, Kniazev.

Nové Zámky B: Glosár – Kudrna, Hain, Židulják, Ryšavý, Štefánik, Procháczka, Šimko – Slávik, Ondrušek, Jakúbek. – Dobrotina, Ľ.Buc, Maroš – D. Novotný, Voros, Kucsera – Danilov, Mihalčín. 

Dopisovateľ: Vlado Miček, nazahori.sk
V bránke domácich sa premiérovo predstavil junior Dávid Borák, ktorý dostal príležitosť v tomto stretnutí spoločne s ďalším juniorom Nemcom, ktorý nahradil v prvom útoku oddychujúceho Hujsu. Zápas sa začal dvoma vylúčeniami na oboch stranách, ale potom už nabehol na očakávaný scenár, keď sa domáci tromi rýchlymi gólmi dostali do pohodlného vedenia ešte v prvej desaťminútovke. Skóre stretnutia otvoril už v 5. minúte Roman Jurák a o minútu a pol mieril presne Ľubo Vaškovič. Autor prvého gólu využil v 9. minúte presilovú hru, ale potom sa gólostroj Záhorákov zadrhol.

Ak niekto očakával ďalší prísun gólov v sieti hostí, ale padli iba dva. Svoj druhý gól v stretnutí zaznamenal kapitán Vaškovič po prihrávke Štumpfa a necelé dve minúty pred koncom druhej časti sa presadil Aleš Dufek, ktorému gólovú radosť pripravili Janík a Trnka.

V záverečnej tretine dostali Skaličania výhodu dvojnásobnej presilovej hry, ktorú využil Dustin Mowrey a o ďalšie tri minúty sa gólovo presadil Adolf Straka. V posledných dvoch minútach sa Záhoráci ešte museli brániť v oslabení, ale Borákovu nulu v jeho premiérovom stretnutí uhájili.

 

HK Gladiators Trnava - HC Osmos Bratislava 2:3pp (0:0, 1:2, 1:0 - 0:1)

Góly: 27. Lukačovič (Štepanovský), 50. Szalay (Schmidt, Mrava) – 25. Valjent (Rzavský), 37. Vidovič (Šalka, Smolka), 61. Pavešic (Rzavský, Danišovský). Strely: 45:56. Vylúčenia: 4:4 na 2 min., navyše Valjent a Vidovič 10 min. OT za napádanie rozhodcov. Presilovky: 0:1. Oslabenia: 0:1. Rozhodovali: Píšťanský – J.Konc ml., Tvrdoň. Diváci: 135.

Trnava: Brucháč – Poldruhák, Michalko, Burian, Kuna, Klein, Štepanovský – Szalay, Schmidt, Mrava – Hrbáčik, Valo, F.Hudec – Lukačovič, Olša, Kamenický – Škokor, Mikeš, Grell.

Bratislava: Lakosil – Vidovič, Hedera, Valjent, Juriga, Čech, Pavešic, Vyskoš, Trudman – Musliu, Prokop, Danišovský – Rzavský, Pék, Ondris – Klučiar, Smolka, Šalka – Mlynčár, Bednarič, Mucha.

Súhrn zaslal klub HK Gladiators Trnava
Hneď od začiatku sa hral rýchly, vyrovnaný hokej s veľkým množstvom pekných šancí na oboch stranách, ale brankári boli pozorní. Druhú tretinu začali aktívnejšie hostia. Domáci v presilovej hre pokazili rozohrávku, čo náležite využili dobre napádajúci hostia a tak sa ujali vedenia 1:0. Trnavčania sa ale rýchlo oklepali a o necelé dve minúty po peknej individuálnej akcii Lukačovič spoza bránky vyrovnal. Znovu sa pokračovalo vo veľkom tempe hore dole na obe strany. Brankári sa na nedostatok práce sťažovať nemohli. Ale prišiel moment, 4 min pred koncom druhej tretiny, keď domáci prepadli pri mantineli a hostia strelou od modrej strelili svoj druhý gól.

V tretej tretine sa pokračovalo v rýchlom tempe, Trnava hrala aktívne s odhodlaním o vyrovnanie, čo sa aj v 50. min zaslúžene podarilo. Po peknej kombinácii prvého útoku sa dostal k puku Szalay a nekompromisne vyrovnal na 2:2. Obe mužstvá pokračovali zo zabezpečenej obrany a vyrážali do nebezpečných brejkov. Hektické boli najmä posledné dve minúty, kedy boli vylúčení naraz dvaja domáci hráči a súper hral presilovú hru. Dobrým bránením a hlavne výkonom domáceho brankára Bruchača Gladiátori remízový stav udržali. V predlžení presilová hra o dvoch hráčov pokračovala a hostia strelou od modrej čiary rozhodli o konečnom výsledku vo svoj prospech.

 

HK Dukla Ingema Michalovce - MHK Dubnica nad Váhom 6:1 (2:1, 1:0, 3:0)

Góly: 18. Róth (Linet, Safaraleev), 19. Toma (Hamráček, Chalupa), 23. Chalupa (Hamráček), 41. Róth (Giľák, Valečko), 46. Hančák (Cútt, Toma), 53. Toma (Cútt, Hamráček) – 11. Kristín (Švec). Strely: 38:30. Vylúčenia: 6:9 na 2 min., navyše Krajči 10 min. OT za nešportové správanie. Presilovky: 3:1. Oslabenia: 0:0. Rozhodovali: P. Korba – Riš, Pribula. Diváci: 1571.

Michalovce: Trenčan – Kurbatov, Kolba, Hančák, Novický, Hopkovič, Valečko, Korenko, Mesaroš – Dvurečensky, Piatak, Bojko – Giľák, Cútt, Gavrik – Safaraleyev, Linet, Róth – Chalupa, Toma, Hamráček.

Dubnica nad Váhom: Pajpach – Matejovič, E. Švec, Rehák, Lee, Hlaváček, Hohl, Kozačuk – Kokavec, Krajči, Kristín – Kútny, Lantoš, Macek – Mikolášek, Jakubík, Kanaet – Medek, Trenčan, Vakhrameyev.

Dopisovateľ: Peter Brendza, novinyzemplina.sk
Michalovčania mohli za šiestym víťazstvom v rade vykročiť už v úvodných sekundách, presilovku po faule Lantoša ale nevyužili. Po nej mal gól na hokejke Mikolášek, Trenčan však famóznym semaforom zabránil puku v ceste do siete. Michalovský golman sa vyznamenal aj v následnej presilovke Dubničanov, keď skrotil strelu Kozačuka, v jedenástej minúte, deväť sekúnd pred návratom Gavrika na ľad, už ale inkasoval, keď si Kristínovo nahodenie do vlastnej siete zrazil Valečko. Michalovčania mohli kontrovať v ďalšej presilovke, Giľák ale mieril do žŕdky. Dôležitý moment sa udial na konci prvej tretiny. Domácim najskôr vyšla v osemnástej minúte rýchla kontra, po ktorej Mário Róth prestrelil Pajpacha a o minútu neskôr skončila v sieti aj strela Lukáša Tomu. Michalovská Dukla tak tesne pred prestávkou dvoma gólmi za necelú minútu otočila skóre vo svoj prospech.

Dvoma gólmi pokropená Dukla pokračovala v aktivite aj v druhej tretine. V 23. minúte si Chalupa položil Pajpacha a do opustenej brány pridal jej tretí gól. Hostia mohli kontrovať v presilovke štyroch proti trom, z ktorej ale nič nevyťažili, ako aj z Kristínovho samostatného nájazdu, s ktorým si poradil Trenčan. To, ako sa vyžívajú presilové hry im ukázali Michalovčania v tretej tretine. Troma presilovkovými gólmi, keď sa presadili postupne Mário Róth, Daniel Hančák a Lukáš Toma definitívne zlomili zápas na svoju stranu a dosiahli tak šieste víťazstvo v rade.

 

HK Martin - HC Topoľčany 4:7 (1:2, 1:4, 2:1)

Góly: 17. Brezniak (Urbánek, Poliaček), 33. Zeliska (Dírer, Pokrivčák), 45. Markovič (Oravec), 55. Rudzan (Dírer) – 10. Kalináč (Kluka, Nemček), 11. Uhnák (Hrudík), 21. Podstavek (Tábi), 23. Tábi (Podstavek, Ďurčo), 36. Pekarčík (Uhnák, Laššo), 40. Kluka (Nemček, Kalináč), 52. Hruška. Strely: Vylúčenia: 6:6 na 2 min. Presilovky: 3:2. Oslabenia: 0:0. Rozhodovali: Bachúrik – Durmis, Makúch. Diváci: 1296.

Martin: Bernát (23. Gavalier) – Rusina, Themár, Pacalaj, Burzík, Lavička, Oravec, Brveník, Dvořák – Markovič, Langhammer, Rudzan – Poliaček, Urbánek, Brezniak – Zeliska, Dírer, Pokrivčák – Paulíny, Barto, Jurášek.

Topoľčany: Halo – Ďurčo, Král, Hrudík, Ďurech, Hruška, Hřebíček, Bulák, Martiška – Podstavek, Tomčák, Tábi – Kluka, Kalináč, Nemček – Uhnák, Laššo, Pekarčík – Dvonč, Klenko, Bečka.

Dopisovateľ Daniel Modrovský, HK Martin
Domáci mali aktívnejší vstup do zápasu, boli to ale hostia, ktorí v priebehu necelej minúty strelili dva góly. Kalináč a Uhnák prinútili domácu striedačku vziať si oddychový čas, ktorý aspoň na určitý čas zastavil rozbehnutých hostí. Na začiatku 17. minúty sa z presilovej hry dokázal presadiť Brezniak, úvod druhého dejstva ale domácim opäť nepomohol. Najskôr Tábi vyškolil obranu súpera a následne sa mu podarilo využiť presilovú hru. To zapríčinilo odchod Bernáta na striedačku, nahradil ho Gavalier. V 33. minúte z prvej trafil puk Zeliska a znížil na rozdiel dvoch gólov, záver tretiny ale patril hosťom. Najskôr mal Pekarčík uľahčenú prácu pri dopravení puku do prázdnej bránky, v záverečných sekundách ho napodobnil Kluka. V poslednej tretine sa domácim podarilo streliť tretí gól zásluhou využitej presilovej hry vďaka Rudzanovi, rovnako tak ale reagoval aj Hruška. Po góle ešte zaujala potýčka medzi Klenkom a Bartom, posledné slovo mali v stretnutí domáci hráči kedy Rudzan sklepával puk do bránky pod hornou žŕdkou. V zápase bohatom na góly tak napokon Martin podľahol Topoľčanom 4:7.

Radovan Somík (asistent trénera HK Martin): "Sami sme sa pripravili o dobrý výsledok individuálnymi chybami. V úvode sme mali dve príležitosti, padlo nám to ale na opačnej strane. Boli tam prečíslenia, stratené puky, hrubé individuálne chyby, situácie dvaja na jedného, kedy nás súperovi hráči prechádzali. Toto všetko nás pripravilo o víťazstvo. Keď sme sa chceli dostať do zápasu gólom, prišlo vzápätí vylúčenie, ktoré súper potrestal. Toto sa nám v stretnutí vypomstilo dvakrát. Súperovi musím pogratulovať, nielen trénerovi ale celému tímu. V herných činnostiach, či už individuálnych alebo kolektívnych boli určite jeho hráči lepšími. Jediné, s čím môžem byť spokojný, je prístup hráčov k tretej tretine. Za stavu, za akého sme do nej vstupovali to hráči nevzdali a bojovali. V hernom prejave však nie je možné nájsť viac pozitív. Z tohto zápasu sa musíme čo najskôr dostať, v nedeľu cestujeme do Humenného. Zajtra je nový deň, je na čom pracovať."  

Ľubomír Hurtaj (tréner HC Topoľčany): "Sme veľmi spokojní so ziskom troch bodov. Vedeli sme, že nás čaká ťažký zápas. Súťaž, ako aj prvá osmička je pomerne vyrovnaná. Sústredili sme sa na začiatok, prvú tretinu. Rozobrali sme si stretnutie medzi Martinom a Dubnicou, pri ktorom sme videli rýchly nástup domáceho tímu, kedy po niekoľkých minútach hry bolo 3:0. Zápas sa od tohto momentu už len dohrával, sústredili sme sa preto na začiatok nášho duelu. Apeloval som na hráčov, úvodná tretina nám vyšla na výbornú. Škoda gólu v závere tretiny po dorážke v oslabení. Chceli sme viesť 2:0, výborne nám ale vyšla i druhá tretina. Vzadu nás vždy podržal brankár, z protiútokov a z minima šancí sme vyťažili štyri góly, dostali sme sa do solídneho náskoku. Naopak, som nespokojný s treťou tretinou. Len sme bojazlivo stáli a čakali na to, čo sa bude diať. Bolo tak len otázkou času, kedy nám Martin strelí gól. Našťastie sa nám počas presilovej hry podarilo streliť gól po šťastnej strele. To nás upokojilo, tretina ale bola z našej strany zlá. Sme radi, že sme získali tri body a strelili sedem gólov. Na druhú stranu sme inkasovali tri góly v oslabení. Počas súťaže sme tieto štatistiky držali, dnes nám to nevyšlo. Nedokázali sme chytať krížne prihrávky, toto si musíme prebrať. V nedeľu nás čakajú Michalovce, na ktoré sa musíme zodpovedne pripraviť." 

 

HK 95 Považská Bystrica - MHK Humenné 3:4 (0:1, 2:1, 1:2)

Góly: 32. Cíger (Dolinajec, Trška), 33. Niník (Pšúrny, Drevenák), 60. Drevenák (Fančovič, Cíger) – 5. Majerník (Fedorko, Vaško), 28. Fedorko (Vaško), 52. Bylina (Michalčin, Solomončak), 53. Krajňák (Vaško, Markuš). Strely: 26:26. Vylúčenia: 6:6 na 2 min., navyše Mačkovič 10 min. OT za nešportové správanie. Presilovky:2:3. Oslabenia: 0:0. Rozhodovali: Diváci: 225.

Považská Bystrica: Kompas – Frančovič, Trška, Nahálka, Niník, L. Ďurkech, Augustín, Rodionov, Leško – Dolinajec, Ligas, Cíger – Koleda, Pšurný, Drevenák – M. Novotný, Turan, Špankovič – Bednár, Németh, Mokrohajský.

Humenné: Sidor – Michalčin, Ondrej, Mačkovič, Majerník, Sirotňák, Patlevič – Babinets, Bylina, Solomončak – Fedorko, Markuš, Vaško – Jokeľ, Krajňák, Hudák – Matej, Študenc, Šiňanský.

Súhrn zaslal klub HK 95 Považská Bystrica
Začala sa posledná štvrtina súťaže a domáci do nej vôbec nevstúpili dobre. Nehrali uvoľnene. Zbytočné fauly a chyby ich stáli lepší výsledok. Prvý gól dostali v oslabení. Druhý po chybe L. Ďurkecha, keď si neporadil s dravým Fedorkom. Ešte do konca druhej tretiny vyrovnali na 2:2, no ani to ich neukľudnilo. V tretej tretine domáci opäť v oslabení inkasovali dva góly a v závere sa tečom Drevenáka zmohli iba na prikrášlenie výsledku na 3:4.Nenadviazali tak na zlepšenú hru z posledných zápasov.