Reprízu vlaňajšieho finále rozhodli nájazdy, Trnava potrápila Martin

Šieste kolo našej druhej najvyššej hokejovej súťaže sa nieslo v znamení reprízy vlaňajšieho finále. Diváci na Záhorí videli kvalitný hokej a hoci hostia z Michaloviec boli aktívnejší, o víťazovi rohodli až samostatné nájazdy. V hlavnom meste padli hneď v úvode dva bleskové góly, Dubnica nimi podlomila sebavedomie domácich a zdolala ich na nulu. Martin sa vytrápil s húževnatou Trnavou, Spišiaci tesne zdolali Považskú Bystricu. Jasné výhry zaznamenali Topoľčany a Humenné.

 

Výsledky 6. kola St. Nicolaus 1. Hokejovej ligy

 

HK Skalica – HK Dukla Ingema Michalovce 2:3sn (1:0, 0:0, 1:2, 0:0 - 0:1)

Góly: 12. Hujsa (Janík, Trávniček), 50. Kutálek (Sloboda) – 42. Novický (Cútt, Róth), 52. Banovský (Linet), rozh. náj. Róth. Strely: 24:53. Vylúčenia: 6:4 na 2 min. Presilovky: 1:0. Oslabenia: 0:0. Rozhodovali: Vido – Junek, J. Konc ml. Diváci: 791.

Skalica: Romančík – Janík, Škápik, Pač, Trávniček, Mowrey, Sloboda, Straka, Mrázik – Kutálek, Hujsa, Štumpf – Janáč, Jurák, Vaškovič – Okoličány, Dufek, Kotzman – Trnka, Jaša, Kotzman.

Michalovce: Trenčan – Bdžoch, Kolba, Hančák, Valečko, Hopkovič, Novický, Balko, Bánovský – Gavrik, Piatak, Mašlonka – Safaraleev, Cútt, Tománek – Baláž, Linet, Róth – Chalupa, Toma, Hamráček.

Dopisovateľ: Vlado Miček, nazahori.sk
Od začiatku sa hral rýchly a kombinačný hokej, na ktorom mali podiel obe mužstvá. Postupom času preberali iniciatívu domáci hráči, ktorí sa dostali do niekoľkých nádejných príležitostí, ale skóre sa menilo až v 12. minúte. V nej Hujsa šikovne tečoval strelu Janíka a Trenčanovi prešiel puk medzi betóny.

V druhej časti zvýšili aktivitu hostia, vytvorili si celý rad dobrých príležitostí, ale skvele chytajúci Romančík všetky zlikvidoval. Domáci sa nedali zahanbiť a aj oni podkurovali Trenčanovi, ale ten podobne ako Romančík chytal spoľahlivo.

Vstup do tretej časti vyšiel lepšie hosťom, ktorý si vytvorili tlak a po dvoch minútach aj dosiahli vyrovnanie, keď sa po vyšachovaní defenzívy domácich do prázdnej bránky trafil Novický. Hostia boli v laufe a Záhoráci sa museli mať na pozore. Postupne sa však dostali do zápasu a priebeh tretej časti vyrovnali. V 50. minúte dostali výhodu presilovej hry domáci. Prvý útok rozohral v útočnom pásme kolotoč, prvú veľkú šancu kapitán Kutálek ešte nevyužil, ale pri druhej sa už nemýlil a prudkou strelou dostal Záhorákov do vedenia. Vzápätí sa do dobrej príležitosti dostal Safaraleev, ale Romančík bol opäť pripravený. lenže na nenápadnú strelu hosťujúceho XXX v 52. minúte nestačil zareagovať a stav bol opäť vyrovnaný. Aj naďalej sa hral ofenzívny hokej, ale gól už v riadnej hracej dobe nepadol a tak sa na Záhorí aj po tretíkrát predlžovalo.

V predĺžení sa spočiatku hral opatrný hokej s minimom šancí. Ako prvý sa do šance dostal hosťujúci Tománek a vybojoval pre Michalovce výhodu presilovej hry. V presilovke si Michalovce vypracovali jednu nádejnú príležitosť, ale Romančík ju s prehľadom zlikvidoval. Po presilovej hre sa do šance dostal Linet, ale brankár Skalice bol opäť spoľahlivý a tak sa rozhodovalo až v samostatných nájazdoch. V nich sa presadil jedine Cútt a zabezpečil extra bod pre hostí.

 

HK Spišská Nová Ves – HK 95 Považská Bystrica 3:2 (0:0, 3:2, 0:0)

Góly: 26. Ondov (Koky, Zwick), 33. Ondov (Pastucha, Štrauch), 34. Olejník (Nagy, Vartovník) – 34. Cíger (Drevenák, J. Ďurkech), 35. Drevenák (Cíger, J. Ďurkech). Strely: 33:35. Vylúčenia: 3:5 na 2 min. Presilovky: 0:1. Oslabenia: 0:0. Rozhodovali: Mihaľov – Odzovenský, Wolf. Diváci: 243.

Spišská Nová Ves: Surák – Zekucia, Vantroba, Osuský, Cvengroš, Soveľ, Krmenčík, Kyčák, Turan – Vartovník, M. Nagy, M. Olejník – R. Rapáč, Koky, Zwick – M. Ondov, Pastucha, Štrauch – Raáb, Macko.

Považská Bystrica: Kompas – Leško, Fančovič, Ďurkech L., Ďurkech J., Trška, Niník, Augustín – Drevenák, Cíger, Koleda – Danielčák, Zlocha, Mokrohajský – Špankovič, Pšurný, Bednár – Miro, Turan, Németh.

Dopisovateľ: Róbert Ludányi, HK Spišská Nová Ves
Málo zaujímavý prvoligový hokej sa hral na Spiši. Oba klektívy hrali predovšetkým dozadu, pričom v I.tretine boli na tom opticky lepšie hostia. Niekoľko sľubných šancí mali aj domáci, no skóre v úvodnej tretine sa nemenilo. Domáci do II.tretiny nastúpili predsa len lepšie, úvodné šance nevyužili, skóre sa menilo v čase 25,55, keď úvodný gól strelil navrátivší Ondov zo zámoria - 1 : 0.Ten istý hráč v 33.min potiahol puk pred bránku hostí, jeho prvú strelu Kompas vyrazil ale dôsledné sledovanie dráhy puku využil druhou strelou na zvýšenie skóre. Od tejto chvíle sa rozpútala gólová prestrelka, keď v priebehu 106 sekúnd padli 4 góly, po dva na obidvoch stranách. Ten druhý gól hostí padol v presilovke, keď hostia pekne rozobrali domácu obranu a Drevenák znížil na 3 : 2.V záverečnej tretine úž sa skóre nemenilo, domáci pozornou hrou dokázali zápas priviesť do víťazného konca a zaslúžene zaknihovali 3 body .Bol to sotva priemerný ale slúšný zápas.

 

MHK Humenné – HC Mikron Nové Zámky B 10:0 (5:0, 2:0, 3:0)

Góly: 5. Vaško (Mikula, Fedorko), 7. Babinets (Bylina), 8. Vaško (Fedorko), 10. Šiňanský (Solomončak, Majerník), 14. Šiňanský (Majerník, Markuš), 32. Šiňanský, 36. Jokeľ, 49. Šiňanský (Evstigneev, Majerník), 53. Petráš (Jokeľ), 60. Jokeľ (Pavúk). Strely: 70:12. Vylúčenia: 4:5 na 2 min. Presilovky: 0:0. Oslabenia: 0:0. Rozhodovali: Žák – Pribula, Riš. Diváci: 525.

Humenné: Spodniak (44. Kasarda) – Ondrej, Buraľ, Pavúk, Mačkovič, Michalčin, Lenďák, Evstigneev, Krempaský – Solomončak, Bylina, Babinets – Vaško, Mikula, Fedorko – Petráš, Vrábeľ, Jokeľ – Markuš, Majerník, Šiňanský.

Nové Zámky B: Vyžinkár – Kudrna, Štefánik, Evdokimov, Sorokin, Petro, Sabo – Gubo, Ľ. Buc, Maroš – Hariš, Danilov, Kucsera – K. Jesenský, Židulják.

Dopisovateľ: Marián Škuba, podvihorlatskenoviny.sk
Novozámčania meškali, na štadión dorazili o 17:14 hod., takže zápas začali bez rozcvičky a úvodný hvizd zaznel s 5-minútovým meškaním. Od prvých minút to „horelo“ pred brankárom Vyžinkárom, v 5. min. otvoril strelecký účet kapitán Vaško. Ubehli iba dve minúty, puk medzi kruhmi zamiešal Babynets a zavesil pod hornú žŕdku – 2:0. Keď po 33 sekundách skončila gólom spolupráca Fedorko – Vaško, siahol novozámocký kouč Saliji k tajmu. Humenský gólostroj však neustal, v 10. min. prihrávku spoza brány od Solomonchaka využil Šiňanský a za svoj premiérový gól medzi seniormi si uschoval puk. V 14. min. strelec asistoval Majerníkovi na piaty gól, o minútu zazvonila novozámocká žŕdka. Hralo sa jednu bránu (strely 25:2!).

Obraz hry sa nezmenil ani po príchode zo šatní, súper iba vyhadzoval oslobodzujúce puky zo svojho obranného pásma. Ekvilibristiku strelou spomedzi nôh skúšal zakončiť Lenďák, v 32. min. sa zaskvel Vyžinkár pri blafáku Petráša. V tej istej minúte sa aj s pomocou súpera tešil Šiňanský, v 36. min. nakorčuľoval od modrej čiary Jokeľ a bekhendovou sťahovačkou našiel miesto medzi betónmi brankára. Solomonchak nastrelil žŕdku, záverečný enormný tlak „levov“ zvýšenie skóre nepriniesol.

Do tretieho dejstva vstúpili domáci v bráne s Kasardom, ktorý v 44. min. zlikvidoval nájazd Kudrnu. Na druhej strane neuspel v prieniku Petráš, v 49. min. Šiňanský tečoval bombu Evstigneeva od modrej čiary, zapísal si hetrik a vzal si do zbierky druhý puk. V 51. min. došlo vôbec k prvému vylúčeniu – pästný súboj absolvovali Fedorko – Vaško s dvojicou súpera. V 53. min. skóroval Petráš, desiatka visela vo vzduchu, padla až 39 sekúnd pred sirénou, keď v brejku uspel Jokeľ.

Milan Staš, tréner MHK Humenné: „Veľmi pekný výsledok pre hráčov, samozrejme pekný moment aj pre brankárov, určite si tento zápas zapamätá aj hetrikový strelec, ktorý je vekom ešte junior a hneď vo svojej seniorskej premiére sa takto uviedol. Hráči si zakombinovali, z chuti zastrieľali, predvádzali uvoľnený hokej, v niektorých chvíľach bolo badať až exhibíciu. My sa však už musíme pripraviť na ďalší zápas, v nedeľu nás čaká Slovensko 20. Po prvej tretine náš výkon trochu zľahkovážnel, ale uhrali sme víťazstvo bez problémov.“

Garip Saliji, tréner MHC Mikron Nové Zámky B: „Máme úzky káder mladých chalanov, takmer všetci sú juniori. Keďže naše počty boli štrnásti a brankár, vedeli sme, že nás nič ľahké nečaká. Hneď v prvej tretine sme sa o tom presvedčili, chalani akoby ostali v autobuse. Premávka. Chytili sme dopravnú zápchu v Ružomberku, pred Prešovom i v samotnom meste a napokon aj na trase Prešov – Humenné nás postihlo zdržanie kvôli havárii. Keď prehrávate 0:5, ťažko sa v šatni niečo pozitívne hovorí, motivuje, psychicky odráža. Snažili sme sa potom iba čo najlepšie brániť a čakať na nejaký brejk. Varíme z toho, čo máme. Do piatka rána som dostal štyri sms-ky od chalanov s teplotami, že neprídu. Tí, ktorí sa na humenskom ľade predstavili, odmakali, na čo majú, výborne zachytal opäť brankár Vyžinkár, bez ktorého by to bolo ešte horšie. Chalani sa snažia, základ je, aby sa každým zápasom posúvali ďalej, prvá liga je pre nich veľká skúsenosť, od čoho sa môžu odraziť vyššie“

 

HK Gladiators Trnava – HK Martin 1:3 (0:1, 1:1, 0:1) 

Góly: 40. Šimek (Ševčík, Olša) – 18. Langhammer (Paulíny), 22. Poliaček (Brezniak, Jurášek), 59. Pokrivčák (Markovič, Tabaček). Strely: 27:30 Vylúčenia: 4:5 na 2 min., navyše Pokrivčák a Pacalaj 10 min. OT za napádanie rozhodcov. Presilovky: 1:0. Oslabenia: 0:0. Rozhodovali: Valko – Beniač, Jedlička. Diváci: 205.

Trnava: Kutej – Schmidt, Šimek, Mihalko, Poláček, Burian, Klein, Housa, Šanko – Olša, Hrbáčik, Ševčík – Škokor, Valo, Hudec – Ftáčnik, Klema, Lukačovič – Grell, Lindeman, Mikeš.

Martin: Bernát – Tabaček, Themár, Pacalaj, Burzík, Rusina, Oravec, Brveník – Markovič, Langhammer, Rudzan – Poliaček, Jurášek, Brezniak – Zeliska, Dírer, Pokrivčák – Paulíny, Barto, Rechtorík.

Súhrn zaslal klub HK Gladiators Trnava
Favorizovaný Martinčania začali nátlakovou hrou, ale dobre brániaci Trnavčania svojou bojovnosťou a nasadením, podporený dobrým výkonom brankára odolávali tlaku súpera. V závere prvej tretiny domáci urobili chybu v obrane čo súper využil na strelenie prvého gólu.

Začiatok druhej tretiny patril ešte mužstvu Martina, ktoré sa presadilo po druhý krát. Od druhej polovice zápasu sa však hra vyrovnala. Na konci druhej tretiny hrala Trnava presilovú hru, ktorú využila na strelenie kontaktného gólu.

V tretej tretine sa hral vyrovnaný hokej. Trnava sa tlačila dopredu s chuťou chcela streliť vyrovnávajúci gól, ale pozorná obrana súpera bola proti. V samotnom závere sa pokúsili domáci o hru bez brankára, v ktorej si aj vypracovali sľubné gólové šance. Tie však zlikvidoval spoľahlivo chytajúci brankár z Martina. V posledných sekundách sa dostali k puku hostia a do prázdnej bránky streli svoj tretí gól. Aj keď v dnešnom zápase padlo málo gólov, diváci museli byť spokojní s predvedenou hrou oboch tímov.

 

HC Prešov – HC Topoľčany 1:5 (0:2, 1:1, 0:2)

Góly: 27. Novotný (Dubina, Tužinský) – 8. Duran (Klenko), 14. Pekarčík (Hruška, Grman), 29. Uhnák (Dvonč), 45. Bečka (Podstavek, Tomčák), 51. Podstavek (Tomčák, Ďurčo). Strely: 21:51. Vylúčenia: 4:2 na 2 min. Presilovky: 0:0. Oslabenia: 0:0. Rozhodovali:  Krist – Tvrdoň, Rehák. Diváci: 123.

Prešov: Babik – Gábor, Dubina, Nociar, Rudy, E.Török, Petrík – Miščík, Tužinský, Novotný – Lupták, P. Halama, Magdolen – Lunter, Hrabčák, Lamač – Ševčenko.

Topoľčany: Komžík – Ďurčo, Král, Hruška, Grman, Kováčik, Hrudík, A.Gergel, Duran – Dvonč, Uhnák, Kluka – Tábi, Tomčák, Podstavek – Bečka, Laššo, Pekarčík – D.Gergel, Klenko, Martiška.

Súhrn zaslal klub HC Prešov
Zápas začal vo svižnom tempe na oboch stranách.Od 10.minúty prevzali iniciatívu skúsenejší hostia, čo sa odzrkadlilo aj na výsledku.V druhej tretine sa domáci mladíci snažili výsledok otočiť, ale hostia náporu s prehľadom odolali a udržali svoj náskok.V tretej tretine hostia pridali ďalšie góly a nepripustili žiadnu drámu. Aj preto zaslúžene vyhrali.

 

HC Osmos Bratislava – MHK Dubnica nad Váhom 0:3 (0:2, 0:1, 0:0)

Góly: 1. Macek (Kristín), 3. Kútny (Kanaet, Jakubík), 26. Kristín (Macek, Jakubík). Strely: 32:59: Vylúčenia: 6:7 na 2 min., navyše Lantoš 10 min. OT za nešportové správanie a Brodek 10 min. OT za vrazenie na mantinel. Presilovky: 0:0. Oslabenia: 0:0. Rozhodovali: Purgat – Jurčiak, Nosek. Diváci: 212.

HC Bratislava: Němec – Kuzmín, Valjent, Ficel, Juriga, Pavešic, Hřebíček, Vidovič, Guoth – Klučiar, Kalináč, Danišovský – Musliu, Prokop, Šalka – Mikolášek, Mlynčár, Ondris – Smolka, Bednarič, Brodek.

Dubnica nad Váhom:  Gibl – Jarábek, Brňák, Serkin, Rehák, Hohl, Hlaváček, Kozachuk, Vladimirov – Macek, Lantoš, Kristín – Trenčan, Ďuriš, Kokavec – Kanaet, Jakubík, Kútny – Vakhrameev, Medek.

Dopisovateľ: Matej Čalfa, HC Osmos Bratislava
Domáci do zápasu nevstúpili dobre. Už po 16 – tich sekundách sa presadil Macek a dostal hostí do vedenia.  V druhej minúte kapituloval Němec po druhýkrát,  keď sa za hostí presadil Kútny a bolo 0:2.  Šancu na nápravu dostali domáci pri presilovej hre, keď za napadnutie pykal Dubničan Hlaváček, no gól nepadol.  V siedmej minúte sa na ľade prvýkrát priostrilo za hrubosť, keď hlavní rozhodcovia vylúčili Brodeka na domácej a Serkina na hosťujúcej strane. Hokejisti oboch tímov tak mali na ľade viac priestoru, no červené svetlo sa nerozsvietilo ani za jedným z gólmanov. Nervy na uzde si o pár minút neudržal Michal Šálka a za seknutie dal hosťom možnosť zvýšiť náskok. Nestalo sa.  V 13. minúte sa na trestnej lavici ocitli za držanie hokejky Dubnický Lantoš, Kokavec  a z domácej strany Pavešic. Hráči sa teda viac venovali nehokejovým záležitostiam,  čo podstatne poznačilo prvé dejstvo, ktoré sa skončilo víťazstvom hostí. V závere prvej tretiny inkasoval hosťujúci Lantoš osobný trest. Za jeho udelenie počastoval hlavného rozhodcu  nie príliš vybranými slovami. Toto extempóre uzavrelo prvú dvadsať minútovku.

V úvodných minútach druhej tretiny  Dubničania zavarili domácim,  no Němec nekapituloval. Hra mala spád a minimum prerušení. Prvý hvizd arbitra  prišiel v čase 25:39 ,  opäť sa presadili hostia, konkrétne  Kristín a bolo 0:3. S bratislavským Osmosom to nevyzeralo dobre.  V 29. minúte však pre domácich svitla nádej , keď za napadnutie sedel na trestnej lavici Medek.  No gól domáci nie a nie streliť. Navyše  Brodek za narazenie dostal 2+10 minút. Bratislavský pokus o zvrat teda dostal výrazné trhliny. Ďalšia šanca pre domácich  dorazila v 36. minúte, za seknutie si trest odpykal Hlaváček.  Presilová hra sa prevažne odohrávala v útočnom pásme domácich,  no bez gólového zakončenia. Bratislava teda ani po štyridsiatich minútach strelecky neodkliala svätyňu hostí.   

V tretej časti hry sa domáci snažili nepriaznivý výsledok zvrátiť. Dubničania však umne bránili stredné pásmo a Bratislavčania mali problém vytvoriť si žiadúci tlak. Pôsobili bezzubo, hoci sa snažili.  Ich strely nenašli svoj cieľ v podobe gólu.  Bratislavčania tak nezvládli oba domáce zápasy a dnes si nepripísali ani bod.

Tibor Melichárek, asistent trénera MHK Dubnica nad Váhom: „Dnes sme dosiahli ideálny výsledok na ľade ťažkého súpera. Rozhodol začiatok zápasu z dobrého nástupu smer strelili dva góly. Mužstvo dodržiavalo taktiku, vďaka tomu sme súpera držali na dištanc a zápas doviedli do úspešného konca.“ 

Jaroslav Obšut, asistent trénera HC Osmos Bratislava: „Celkovo bola Dubnica lepšia celý zápas, nemôžeme si doma dovoliť prehrávať 0:2 za prvých päť minút. Proti takému mužstvu sa to potom  ťažko dobieha, naša hra musí byť úplne iná“.