Skalica s fantastickým päťgólovým obratom v Topoľčanoch, Považania získali skalp Bratislavy

Naša druhá najvyššia hokejová súťaž mala v stredu na programe 9. kolo. Atraktícny šláger v Topoľčanoch začali domáci vynikajúco, dostali sa do vedenia 4:0, no Skalica zbrane nezložila, a famózny obrat dokonala v predĺžení gólom Daniela Štumpfa. Predĺženie videli aj diváci v Považskej Bystrici, ktorá zviedla vyrovnaný súboj s favorizovanou Bratislavou. Napínavý duel sa odohral v Humennom, kde sa na góly čakalo až do tretej tretiny. Spišiaci si pomerne jasne poradili s Trnavou. Michalovce a Martin podľa očakávania nadelili outsiderom súťaže vysoké debakle.

 

Výsledky 9. kola St. Nicolaus 1. Hokejovej ligy

 

MHK Humenné – MHK Dubnica nad Váhom 2:3 (0:0, 0:0, 2:3)

Góly: 55. Jokeľ (Ondrej, Petráš), 55. Solomončak (Babinets, Bylina) – 42. Krajči (Ďuriš, Kokavec), 44. Krajči (Rehák, Kokavec), 47. Krajči (Serkin, Kokavec). Strely: 37:27. Vylúčenia: 7:7 na 2 min. Presilovky: 0:1. Oslabenia: 0:0. Rozhodovali: Korba – Gavalier, Ordzovenský. Diváci: 626.

Humenné: Škorvánek – Evstigneev, Ondrej, Pavúk, Mačkovič, Michalčin, Krempaský, Lesňák – Solomončak, Bylina, Babinets – Vaško, Majerník, Fedorko – Jokeľ, Vrábeľ, Petráš – Kamenický, Markuš, Šiňanský.

Dubnica nad Váhom: Gibl – Brňák, Jarábek, Rehák, Serkin, Hlaváček, Hohl, Vladimirov, Kozačuk – Kristín, Lantoš, Macek – Kokavec, Ďuriš, Krajči – Kútny, Jakubík, Kanaet – Medek, Vakhrameev, D. Trenčan.

Dopisovateľ: Marián Škuba, Podvihorlatské noviny
Po slávnostnom buly odštartoval zápas naostro. V humenskej zostave sa v bráne premiérovo predstavil Škorvánek, košická „dvojka“. Hneď po 39. sekundách mali Humenčania výhodu presilovej hry, stav sa nemenil. Ostalo tomu tak pri hre 4 na 4 či početnej výhode západniarov. Oba tímy hrali koncentrovane, šance vznikali sporadicky, prvá vážna strela v 13. min. vzišla z hokejky Vaška, Pri hre 4 na 4 zachytil Petráš pomalý puk pred brankárom Giblom, ale blafák humenský útočník už nestihol zakončiť. V samom závere I. tretiny strelu Ondreja zachytil Gibl betónom, do šatní sa odchádzalo s čistým skóre (strely 11:5).

V 25. min. sa vydaril hosťom brejk od modrej čiary, Kútny však na Škorváneka nevyzrel. Dubničania zatlačili, Ďuriša v ďalšej tutovke vychytal gólman „levov“. V 29. min. ho preverili Kútny i Hlaváček. V 31. min. počas presilovky sa dostal až pred Škorvánka dubnický Macek, brankár však „levy“ opäť podržal. V 32. min. bolo horúco aj pred Giblom, teč i dorážku Solomonchaka brankár znegoval, hľadisko vzdychlo po strele Ondreja z 3 m, Gibl stačil zraziť betóny k sebe. Dubnický tlak silnel najmä zásluhou aktivity kapitána Kútneho. Záver II. tretiny obstarala humenská presilovka, švih Vrábeľa skončil v lapačke Gibla, 61 sekúnd mali domáci presilovku 5 na 3: kombinácia Vrábeľ – Solomonchak – Petráš skončila bekhendovým blafákom tesne vedľa (strely 12:11).

Tretie dejstvo sa začalo humensky smolne, pred Škovrankom puk skákal, nedostal sa k nemu, obrancovia ho netrafili, neodpálili, kým Krajči pred prázdnou bránou áno – 0:1. Následne hrali hostia presilovku, Kokavec zadovkou medzi nohami našiel Krajčiho, ktorý sa zblízka nemýlil – 0:2. Humenský tlak podporený presilovkou nemal úžitok, V 47. min. sa Krajči preháčkoval cez Majerníka a (s predstihom) hetrikom rozhodol. Po faule Bylinu zahrával Macek trestné strieľanie, Škorvánek sa prekabátiť (hráč púšťal pred kľučkou puk) nenechal. V 54. min. zahrávali hostia druhé trestné strieľanie (faul Bylinu), Krajči na Škorvánovi pohorel. V 55. min. hľadisko burácalo, v čase 54:10 odklial Gibla Jokeľ, v čase 54:24 ho prekonal Solomonchak a hostia siahli k tajmu! Z tlaku pálili Jokeľ, Bylina, bez vyrovnania, v 58. min. tutovku dubnického Serkina kryl Škorvánek ramenom. „Levom“ nepomohla k predĺženiu ani 21-sekundová power-play. Zápas sledoval z tribúny aj Tomáš Jurčo, košický odchovanec, hráč Detroit Red Wings, od roku 2017 Chicago Blackhawks.
 

HK Gladiators Trnava – HK Spišská Nová Ves 1:4 (0:2, 1:2, 0:0)

Góly: 37. Klema (Lukačovič) – 8. Vartovník (Nagy, Olejník), 13. Vartovník (Nagy), 23. Nagy (Zekucia, Vantroba), 32. Cvengroš (Osuský, Ondov). Strely: 36:32. Vylúčenia: 4:9 na 2 min., navyše Mikeš 5+DKZ za vrazenie na mantinel. Presilovky: 0:0. Oslabenia: 0:0. Rozhodovali: Jonák, Mĺkvy – Ziolkovsky, Michna. Diváci: 145.

Trnava: Kutej (23. Košút) – Schmidt, Klein, Kuna, Burian, Kormúth, Šanko, Kiss – Szalay, Hrbáčik, Ševčík – Škokor, Valo, Hudec – Ftáčnik, Klema, Lukačovič – Mikeš, Lindeman, Olša.

Spišská Nová Ves: Surák – Zekucia, Vantroba, Osuský, Cvengroš, Kyčák, Krmenčík – Vartovník, Nagy, Olejník – Ondov, Macko, Zwick – Raáb, Pastucha, Polomský.

Rudolf Macko, tréner HK Gladiators Trnava
Prvá polovica prvej tretiny bola vyrovnaná. Domáce mužstvo malo možnosť hrať presilové hry, ktoré však nevyužilo a práve naopak v jednej z nich inkasovalo. Túto situáciu hostia využili a prebrali iniciatívu na svoje hokejky. V druhej tretine Trnavčania zvýšili obrátky, ale boli trestaní dvomi gólmi v oslabeniach. V závere druhej tretiny sa konečne presadili aj domáci a vykresali nádej zabojovať o výsledok v poslednej dvadsaťminútovke. V tretej tretine domáci pokračovali v snahe vrátiť sa do zápasu, ale pozorná obrana ako aj brankár hostí už žiadnu drámu nedopustili.

 

HC Topoľčany – HK Skalica 4:5pp (3:0, 1:1, 0:3 - 0:1)

Góly: 7. Tomčák (Ďurčo, Podstavek), 9. Tomčák (Podstavek, Bečka), 19. Dvonč (Bystričan), 36. Uhnák (Bystričan, Kluka) – 38. Dufek (Kotzman), 47. Straka (Štumpf), 50. Hujsa (Kutálek, Vaškovič.), 60. Janík (Škapik, Kutálek), 62. Štumpf (Kutálek, Trávniček). Strely: 34:34. Vylúčenia: 5:6 na 2 min., navyše Laššo a Mowrey 5+DKZ za pästný súboj a P. Kotzman 10 min. OT za nešportové správanie. Presilovky: 1:1. Oslabenia: 0:0. Rozhodovali: Novák, Valko – Valo, Jedlička. Diváci: 954.

Topoľčany: Halo – Kováčik, Hrudík, Hruška, Bystričan, Ďurčo, Král, Duran, Gergel A. – Kluka, Laššo, Tábi – Dvonč, Uhnák, Bogoslovskii – Podstavek, Bečka, Tomčák – Gergel D., Klenko, Pekarčík.

Skalica: Romančík – Janík, Škápik, Straka, Trávniček, P. Kotzman, Hílek, Mrázik, Kniazev – Kutálek, Hujsa, Vaškovič – Janáč, Jurák, Štumpf – Okoličány, Dufek, A. Kotzman – Trnka, Jaša, Mowrey.

Dopisovateľ: Jaroslav Šupa, HC Topoľčany
Domáci hokejisti odohrali výborné prvé dve tretiny, na záverečnú dvadsaťminútovku by najradšej rýchlo zabudli. Pred peknou diváckou návštevou vybehli domáci hokejisti v plnej paráde, hostí do ničoho nepúšťali a už v 9. minúte po dvoch góloch Tomčáka viedli 2:0. V 19. minúte zvýšil Dvonč už na 3:0 a Topoľčany tak boli nasmerované za tromi bodmi.

V prostrednej časti hostia aj naďalej zaostávali za očakávaním, v 32. minúte zaujala akurát pästná výmena názorov Lašša a hosťujúceho Mowreya. V 35. minúte hrali domáci presilovku a Uhnák zaznamenal štvrtý gól domácich – 4:0. Hostia z ojedinelého protiútoku Dufekom znížili na 4:1. V záverečnej tretine sa ale začali diať priam divy.

V 45. minúte hrali hostia presilovku, kedy sa následne Klenko dopustil zbytočného faulu v útočnom pásme a Straka v presilovke piatich proti trom znížil na 4:2. Vzápätí mal obrovskú šancu domáci Bečka, ale v čistej šanci prestrelil. Nedáš- dostaneš platilo na druhej strane, kedy po obrovskej chybe pri domácej rozohrávke znížil Hujsa už na 4:3. Hneď po vhadzovaní sa k puku dostal Podstavek, bombou opečiatkoval hornú žrď. A aj ďalšia šanca Bečku skončila na žŕdke. Domácim nebolo súdené skórovať, naopak, hostia pri hre bez brankára vyrovnali, keď sa presadil Janík – 4:4. Aj v predĺžení mali prvú šancu domáci, Klenko triafa len do hornej žŕdky. Hneď z protiútoku strieľa Štumpf víťazný gól hostí. Domáci si zaslúžili bodovať naplno, ale v záverečnej tretine svojou nedisciplinovanosťou a najmä nepresným zakončeniam sa pripravili o plný bodový zisk.

 

HK 95 Považská Bystrica – HC Osmos Bratislava 4:3pp (0:0, 1:1, 2:2 - 1:0)

Góly: 24. Rodionov (Koleda, Fančovič), 49. L. Ďurkech (J. Ďurkech, Dolinajec), 54. Mokrohajský (Bednár), 62. L. Ďurkech (Rodionov) – 34. Musliu, 42. Danišovský (Musliu, Prokop), 60. Brodek (Valjent, Prokop). Strely: 43:31. Vylúčenia: 6:3 na 2 min., navyše L. Ďurkech OT 10 min. za vrazenie na mantinel a Pavešic 5+DKZ za pád pod nohy. Presilovky: 1:0. Oslabenia: 0:0. Rozhodovali: Štefík, Purgat – Frimmel, Junek. Diváci: 289.

Považská Bystrica: Kompas – J. Ďurkech, L. Ďurkech, Niník, Augustín, Frančovič, Trška – M. Dolinajec, Zlocha, Cíger – Danielčák, Pšurný, Mokrohajský – Turan, Koleda – Miro, Németh, Bednár, Rodionov, Drevenák, Špankovič.

HC Bratislava: Němec – Kuzmín, Valjent, Guoth, Ficel, Hřebíček, Pavešic, Čech, Vidovič – Mikolášek, Kalináč, Klučiar – Danišovský, Prokop, Musliu – Šalka, Smolka, Ondris – Bednarič, Brodek, Mlynčár.

Dopisovateľ: Juraj Firit, HK 95 Považská Bystrica

Na Považí sa začal hrať od začiatku hokej vo svižnom tempe. V prvej tretine domáci nevyužili 9 minút v presilovej hre. Dokonca mohli aj inkasovať, ale brankár domácich podržal. Góly začali padať až po prestávke. Považania sa ujali vedenia gólom Rodionova po peknej akcii nestarnúceho Koledu. Po góle sa však domáci uspokojili a zákonite prišiel trest a bolo 1:1. Tretiu tretinu načali lepšie Bratislavčania a odmenou im bol gól na 2:1. Úžasní diváci hnali svojich dopredu aj napriek nepriaznivému stavu a dočkali sa vyrovnania. Po buly v útočnej tretine, prihrávku Juraja Ďurkecha nechytateľnou bombou zúžitkoval nechytateľnou bombou Lukáš Ďurkech. Onedlho po individuálnej akcii skóroval Mokrohájsky. Avšak niekoľko sekúnd pred koncom tretiny sa podarilo Bratislave vyrovnať. V predĺžení sa šťastie priklonilo na stranu domácich a po vyšachovaní obrany súpera rozhodol opäť Lukáš Ďurkech.

 

HK Martin – HC Prešov 7:2 (2:0, 3:2, 2:0)

Góly: 8. Themár (Tabaček, Poliaček), 14. Dírer (Oravec), 21. Rudzan (Langhammer, Markovič), 30. Brezniak (Poliaček, Jurášek), 37. Dírer (Pokrivčák, Rusina), 44. Poliaček (Oravec), 47. Dírer (Pokrivčák, Pacalaj) – 25. Halama (Magdolen), 40. Tužinský (Magdolen). Strely: 43:18. Vylúčenia: 3:2 na 2 min. Presilovky: 0:0. Oslabenia: 1:0. Rozhodovali: Krist – Hanko, Jurčiak. Diváci: 938.

Martin: Gavalier – Tabaček, Themár – Pacalaj, Burzík – Rusina, Oravec – Markovič, Langhammer, Rudzan – Poliaček, Jurášek, Brezniak – Zeliska, Dírer, Pokrivčák – Rechtorík, Brveník.

Prešov: Babik – Gábor, Kohút – Nociar, Španko – Dubina, Kováč – Rudy – Novák, Tužinský, Novotný – Lupták, Stena, Miščík – Magdolen, Halama, Hrabčák – Ševčenko, Lamač.

Dopisovateľ: Daniel Modrovský, HK Martin
Martin bol v zápase favoritom, v úvode sa ale presadzoval len veľmi ťažko. O úvodný gól stretnutia sa postaral Themár po prihrávke spoza bránkovej čiary. V 14. minúte doplachtila ďalekonosná strela Dírera pod hornú žŕdku a keď v úvode druhého dejstva skóroval aj Rudzan, nebolo pochýb o dnešnom víťazovi. Súper sa ale nevzdal, odpoveď Halamu z rýchleho protiútoku ukázala, že aj Prešov môže prekvapiť. V 30. minúte ale Brezniak potrestal zmätky pred bránkou hostí a opäť bolo jasné, kto tu je pánom. V závere tretiny ale vyšiel ďalší protiútok hostí a Tužinský znížil na rozdiel troch gólov. V záverečnej tretine Prešovu chýbali sily, domáci tento fakt preto využili na strelenie ďalších dvoch gólov. Poliaček sa dokázal najskôr uvoľniť a svoje sólo zakončiť, posledným z domácich, ktorí sa presadili bol Zeliska z prvej. Po tomto góle si hostia zobrali oddychový čas po ktorom už neinkasovali. Martin si napriek tomu pripísal pohodlné víťazstvo.

Slavomír Chlebec, tréner HC Prešov: "Stretnutie sa mi hodnotí ťažko vzhľadom k vysokému počtu inkasovaných gólov. Podali sme síce dobrý výkon, bojovali sme, na skúsenosť a silu takého tímu ako je Martin ale moji hráči ešte nedozreli. Snahu a bojovnosť im rozhodne nemôžem uprieť, skúsenosti ale boli jasne na strane domácich. Po úvodnej tretine sme chceli niečo urobiť s výsledkom, žiaľ, v 20 sekunde druhej tretiny sme inkasovali tretí gól. Toto skóre mužstvom otriaslo, posledným klincom do rakvy bol inkasovaný gól pri vlastnej presilovej hre. Výborná hra domácich slávila úspech, je vidieť, že domáci tím je konsolidovaný a pripravený bojovať o najvyššie méty. S takto vyspelým tímom moji háči ešte jednoducho nestíhajú. Z našej strany môžem pochváliť brankára, v stretnutí sme mali aj svetlé momenty. Juniori, ktorí z našej strany nastúpili sa takisto ukázali v dobrom svetle. Zápasy však potrebujeme hrať celých 60 minút. Ak sa bude hrať v tak vysokom tempe ako dnes, ťažko sa nám budú zvládať tretie tretiny." 

Radovan Somík, asistent trénera HK Martin: "Určite sme spokojní nielen s výsledkom ale aj predvedenou hrou. Od začiatku sme k stretnutiu pristupovali koncentrovane, vytvárali sme si príležitosti ako v iných zápasoch. Na rozdiel od ostatných zápasov nám ale padli aj góly z veľmi pekných kombinácií, čo určite poteší tak diváka ako aj trénerov. Dnes nie je čo hráčom vytknúť, prevažuje obrovská spokojnosť." 

 

HC Mikron Nové Zámky B – HK Dukla Ingema Michalovce 2:9 (0:3, 1:4, 1:2)

Góly: 32. Maroš (Buc, Sabo), 43. König (Sorokin, Ondrušek) – 1. Piatak (Kolba), 9. Mašlonka (Kolba, Piatak), 15. Hamráček (Balko, Mesaroš), 21. Bdžoch (Mašlonka, Gavrik), 28. Róth (Linet, Mesaroš), 29. Mašlonka (Kolba), 40. Cútt (Valečko, Banovský), 44. Toma (Mesaroš), 52. Linet (Róth, Pulščák). Strely: 16:65. Vylúčenia: 6:3 na 2 min. Presilovky: 1:2. Oslabenia: 0:0. Rozhodovali: Stano, Hatala – Crman, Číž. Diváci: 42.

Nové Zámky B: Glosár – Sabo, Kudrna, Sorokin, König, Židulják, Štefánik, Jesenský, Evdokimov – Maroš, Ľ. Buc, Kucsera – Adámik, Ondrušek, Dobrotina – Janka, Danilov, Hariš – Gubó, Vörös, Ryšavý. 

Michalovce: Lamper – Kolba, Bdžoch, Valečko, Hančák, Novický, Hopkovič, Mesaroš – Mašlonka, Piatak, Gavrik – Banovský, Cútt, Chalupa – Róth, Linet, Pulščák – Hamráček, Toma, Mesaroš – Korenko.

Dopisovateľ: Patrik Koči, HC Mikron Nové Zámky
V predohrávke 42. kola medzi poslednými Novými Zámkami “B“ s prvými Michalovcami padlo až jedenásť gólov. Základy vysokého víťazstva položili hosťujúci hráči už v prvej tretine, keď po góloch Piataka, Mašlonku a Hamráčka vyhrávali na juhu Slovenska 3:0. Do polovice stretnutia pridali ďalšie tri presné zásahy, úspešnými strelcami boli Bdžoch, Linet a opäť Mašlonka. Mladíci z Nových Zámkov sa prvého úspechu dočkali v 32. minúte, Maroš to v prečíslení 2 na 1 zobral na seba a prepálil hosťujúceho brankára Lampera. V poslednej minúte druhej tretiny vrátil Michalovciam šesťgólový náskok Cútt. Tretiu tretinu gólovo otvorili domáci hráči, presilovú hru zužitkoval König. Posledné slovo však patrilo michalovskej Dukle, v 44. minúte mieril presne Toma a na konečných 9:3 z pohľadu hostí upravil v 52. minúte Linet.