Michalovce vstúpili do baráže prehrou, Žilina trestala individuálne chyby

Baráž o Tipsportligu odštartovala v utorok na žilinskom ľade. Víťaz St. Nicolaus 1. Hokejovej ligy z Michaloviec sa v úvodnom zápase prezentoval nebojácnym výkonom, no o víťazstvo prišiel po individuálnych chybách. Tie dokázala skúsená Žilina potrestať troma gólmi v rozpätí desiatich minút druhej časti hry, počas ktorých rozhodla o svojom triumfe. V barážovej sérii hranej na štyri víťazstvá sa tak ujíma vedenia 1:0, druhý zápas je na programe v stredu opäť v Žiline.

 

Baráž o Tipsport ligu

MSHK Žilina – HK Dukla Ingema Michalovce 3:1 (0:0, 3:0, 0:1) STAV SÉRIE: 1:0

Góly: 24. Surovka (Ondruš, Rehák), 27. Beránek (Podešva), 34. Huna (Matejka) – 51. Toma (Chalupa). Strely: 28:24. Vylúčenia: 3:2 na 2 min. Presilovky: 0:0. Oslabenia: 0:0. Rozhodovali: Kalina, Rencz – Šoltés, Muzsik. Diváci: 1012.

Žilina: Fučík  – Matejka, Kučný, Jankovič, Dubeň, Piegl, Bagin, Turian, Hudec – Jenčík, Húževka, Huna Rud. – Bárta, Ručkay J., Milý – Hvíla, Podešva, Beránek – Ondruš, Surovka, Rehák Dom.

Michalovce: Trenčan  – Kolba, Korenko, Košecký, Novický, Bdžoch, Valečko, Gavrik, Mesároš – Giľák, Piatak, Mašlonka – Sarafalejev, Linet, Róth – Dvurečensky, Cútt, Boiko – Chalupa, Toma, Hamráček

Úvodná tretina sa síce začala v opatrnom tempe, no čo len na moment otvorilo jedno mužstvo defenzívne rady, to druhé sa to okamžite snažilo využiť. Na konci štvrtej minúty sa do veľkej príležitosti dostal po Košeckého strieľanej prihrávke Piatak, no puk nedokázal zasunúť za domáceho gólmana. Na druhej strane nevyužili prečíslenie 3 na 2 Žilinčania, na ktorého konci bol Beránek. V 8. minúte sa strhla menšia strkanica, keď Milý dobiedzal do Trenčana. Prvá presilovka michalovským hokejistom vôbec nevyšla, na žilinskú bránku nedokázali ani raz vystreliť. V 14. minúte napriahol Hvila, no jeho delovku aj dorážku Surovku kryl ochranca michalovskej svätyne. Do kontry na druhej strane sa okamžite dostal Boiko, no minul. V 17. minúte našiel Linet v striebornej prilbe pred bránkou osamoteného Rótha, ten namieril len do žilinského brankára. Útočný hokej sa v závere prvej časti upokojil.

Na začiatku druhej tretiny podkúrili pred michalovskou bránou Hvila aj Podešva, Hvila skúšal z prvej spomedzi kruhov, Podešvova strela z uhla trafila Trenčana bolestivo do nechránenej časti nohy. V 24. minúte slávila žilinská zvýšená aktivita úspech, Ondrušovu strelu nedokázal prikryť Trenčan, no a vypadnutý puk dostal za jeho chrbát Surovka. V 26. minúte sa natlačil zo strany Róth, no bolo to ojedinelé zakončenie Michaloviec v druhej tretine, s ktorým navyše Fučík nemal žiaden problém. V 27. minúte zaváhal pri mantineli Novický, Podešva naservíroval puk Beránkovi medzi kruhy, a ten z prvej zvyšoval na 2:0. V 30. minúte vybojovali hostia puk za bránkou, Chalupa sa spoza nej natlačil pred Fučíka, ktorý napokon puk prikryl. O minútu neskôr Mašlonka v prečíslení hľadal pred bránkou vzdušnou prihrávkou Piataka, ten na puk nedočiahol. V 33. minúte Matejka obkorčuľoval bránu, pred ňou sa uvoľnil Rudolf Huna, ktorý z prvej zvyšoval náskok už na tri góly.

Michalovce v záverečnom dejstve pridali do tempa a pritvrdili aj v osobných súbojoch. Badateľná snaha o kontaktný gól však úspech dlho neprinášala. Až v 51. minúte využil zlú žilinskú rozohrávku Toma, ktorý pohotovou strelou zaskočil Fučíka. Zbytočnými vylúčeniami sa Dukla zbrzdila vo svojej stíhacej jazde, v oslabení sa v šanci ocitol Mašlonka, napokon bol však až príliš aktívny a Žiline dokonca ponúkol presilovku o dvoch hráčov. V samom závere ešte mali početnú výhodu aj hostia, ktorí zvierali žilinských vlkov vo vlastnom pásme, skórovať sa už Michalovciam nepodarilo.