Vytvoriť projekt Modré krídla? Najlepšie rozhodnutie, tvrdí generálny manažér Lažo

Spomedzi nováčikov obstáli najlepšie. Modré krídla vo svojej historicky prvej sezóny na hokejovej mape dokráčali až do štvrťfinále, kde si hanbu ani zďaleka nespravili proti neskoršiemu víťazovi TIPOS SHL zo Žiliny. V hlavnom meste republiky sú pripravení posunúť latku ešte vyššie. Viac nám pred štartom súťažného kolotoča prezradil športový manažér klubu Miroslav Lažo.

Koncept svoj účel plní podľa predstáv. Rok fungovania Modrých krídiel priniesol priaznivé výsledky, s ktorými sú kompetentní do určitej miery spokojní. „Ísť touto cestou bolo asi to najlepšie rozhodnutie. Projekt nám ukázal veľa vecí. Pre mladých hráčov je to vynikajúca možnosť plynulého rozvoja a prechodu z juniorského hokeja do seniorského,“ hovorí iba o jednom z mnohých benefitov športový manažér „belasých“.

Základom je, aby dostali priestor a dôveru

Pre väčšinu mladíkov šlo o prvú sezónu na seniorskej úrovni. Mladé mužstvo sa každým zápasom osmeľovalo čoraz viac a vo finále bolo príjemným prekvapením sezóny. „Nesmieme sa báť dať im priestor, kľúčové role, zapracovať ich do dôležitých herných situácií, pracovať takisto na ich osobnostnom rozvoji a týmto spôsobom ich pripravovať na veľký hokej, respektíve športový život všeobecne. Presne preto tu Modré krídla sú,“ pripomína Miroslav Lažo.

Organizácia si veľmi dobre uvedomuje, že nie všetko sa točí okolo najrýchlejšieho kolektívneho športu. „Nedávno za mnou prišiel Dominik Verčík s tým, že pravdepodobne skončí, keďže ho prijali na vysokú školu a už dlhšie obdobie premýšľa, čo ďalej. Bolo to pre neho veľmi ťažké rozhodnutie. Avšak naším cieľom je takisto pripraviť hodnotového človeka do športového, ale aj pracovného života. Ide to ruka v ruke so vzdelaním,“ vyťahuje jeden z aktuálnych príkladov.  

O tom, že projekt má zmysel, svedčí aj fakt, že viacero mladíkov sa prebojovalo do končených reprezentačných nominácií na veľké podujatia. „Škoda, že tesne pred odletom na šampionát sa zranil Šotek. Proti o dva roky starším hokejistom, ktorí pravidelne nastupujú v profesionálnych súťažiach, si na majstrovstvách sveta zahral Žabka,“ vyzdvihuje dvojicu hokejistov. Na medzinárodnej úrovni najsledovanejšieho mládežníckeho turnaja Hlinka-Gretzky Cup zasa odborníci vyzdvihli mená Františka Deja a Romana Kukumberg. Vynikajúcu prípravu za sebou majú Petriska, Noskovič, Ožvald, Myšiak a ďalší.

Boris Žabka

Obranca Boris Žabka je stabilnou súčasťou mládežníckych reprezentačných výberov. Zdroj: Jakub Homoľa

Líder tímu Dušan Klučiar v závere minulého ročníka ocenil prístup svojich mladších kolegov. Nazval ich úplne inými osobami ako na začiatku, pritom myslel tých istých ľudí. „Vidím, ako sa mi chlapci menia pred očami. U každého jedného z nich bádať progres. Dozrievajú po osobnej, aj hokejovej stránke, latka sa posúva opäť o čosi vyššie,“ dáva mu za pravdu Lažo, ktorý je s tímom takisto v dennodennom kontakte.

„Netreba sa ponáhľať, chlapci majú na všetko svoj čas, proces nie je možné preskočiť,“ upozorňuje jeden z vedúcich mužov Modrých krídiel. Podľa jeho slov si vedenie dobre uvedomuje, kde boli v ostatnej sezóne medzery. „Vďaka tomu sa aj my snažíme vytvoriť lepšie podmienky, pozrieť sa, čo môžeme robiť lepšie a odstrániť chyby z minulej sezóny. Trpezlivou a odbornou robotou to je možné dosiahnuť. Dôležité je aby sme ich nechceli  meniť, ide nám o to, aby sme rozvíjali ich potenciál správnym smerom. Našou úlohou je primárne pripraviť mladých hráčov pre A-mužstvo, respektíve medzinárodnú a svetovú úroveň,“ vyslovuje motto projektu.  

Šanca priučiť sa niečo z iného súdku

V hlavnom meste Slovenska chcú pracovať koncepčne a dlhodobo, preto sú očakávania akejsi veľkej prestavby zbytočné. „Snažili sme sa tím doplniť staršími hráčmi. Minulý rok nám chýbal skúsený obranca, ktorý by mužstvo viedol. Do určitého času tam bol Paťo Luža, na chvíľku sme mali zapožičaného aj Dana Dema, ktorého sa nám teraz podarilo získať,“ vyjadruje sa štvornásobný slovenský extraligový majster na margo letných akvizícií.

Lukáš Bohunický

Mladíci z defenzívy sa budú môcť mnoho priučiť od skúseného Lukáša Bohunického. Zdroj: Jäzva

Azda najväčšou posilou B-tímu Slovana je statný obranca Lukáš Bohunický. „Záujem o jeho služby už bol v predchádzajúcej sezóne. Mal však platný kontrakt mimo Slovenska. Som veľmi rád, že tu je. Ide o obrovského profesionála, pamätám si ho ešte z doby, kedy ako mladý hráč prišiel medzi mužov Slovana. Vie byť vzorom pre svojich kolegov,“ vraví Lažo o hráčovi, ktorý by mal zaujať pozíciu spomínaného lídra zadných radov.

„Spolu s Klučiarom, Preisingerom, Fetkovičom či Bezákom sú lídri, ktorí majú chlapcov viesť a čo najviac im odovzdať. Nielen na ľade, ale aj mimo neho.“ Extraligoví fanúšikovia si môžu kvalitného zadáka pamätať ako nebojácneho hokejistu. „Už od neho nebudeme očakávať primárne tento štýl hry, avšak je známe, že sa nebojí pritvrdiť, a to nie je na škodu. Chlapci aspoň uvidia, ako pristupovať k podobným situáciám.“

Počet odchovancov: 18 (Lubomír Fetkovič, Daniel Demo, Lukáš Bohunický, Wiliam Hauser, Luca Krakovský, Andrej Škultéty, Adam Bezák, František Dej, Roman Kukumberg, António Ožvald, Lukáš Lipiansky, Dušan Klučiar, Richard Petráš, Richard Noskovič, Adam Beke, Maximilián Bubica, Václav Trubač, Šimon Hamer)

Počet legionárov: 0

Rozpočet na sezónu: presné číslo nestanovené – o čosi vyšší oproti predchádzajúcej sezóne

Ambície: dobrá pozícia v strede ligovej tabuľky

* údaje aktuálne k dátumu vydania článku 22.9.2022

Najmladší káder posúva latku vyššie

Medzi enklávu mužstiev, u ktorých došlo k trénerskej výmene, patria aj Modré krídla. „Predošlým trénerom skončili zmluvy. Z A-mužstva sa uvoľnil Ján Lipiansky, okamžite sme po ňom siahli. Chceme, aby Modré krídla hrali aktívny, korčuliarsky rýchly hokej, kde budú mladíci maximálne vyťažovaní. Radi by sme zapracovali na hernom prejave, zlepšili premieňanie šancí, efektivitu pri presilových hrách“ poodkrýva jeden z cieľov pre budúcu sezónu.  

„Hlavný tréner vyžadoval k sebe niekoho, kto sa bude starať o obrancov,“ pokračuje na otázku šéfov lavičky Miroslav Lažo. Manažment lovil vo vodách na opačnej strane republiky. Pozíciu asistenta zaujal niekdajší obranca so skúsenosťami zo zámoria, KHL či českej extraligy. „Vhodný typ sme našli v podobe Tomáša Slováka, ktorý ukončil aktívnu hráčsku kariéru. Má čo odovzdať, ako ambiciózny mladý tréner hráčom vie stále ukázať riešenie konkrétnych herných situácií. Cítiť z neho veľkú chuť pracovať. Je to človek s vysoko postavenými hodnotami, čo je pre nás dôležité.“

Tomáš Slovák

Tomáš Slovák po ukončení aktívnej hráčskej kariéry presedlal na pozíciu trénera. Zdroj: Jäzva

Celok z hlavného mesta Slovenska má na svojej súpiske suverénne najviac domácich hokejistov. „Osemnásť hráčov sú odchovanci klubu, respektíve sa v Bratislave minimálne narodili. Je to skvelý signál – hokejisti z celého bratislavského regiónu majú možnosť sa uplatniť a presadiť,“ s radosťou hovorí športový manažér organizácie.  

„Minulý rok sme mali vekový priemer 20,5 rokov, teraz sa to posunie na zhruba 21,7. Viac ako polovica tímu má menej ako 20 rokov,“ vyzdvihuje ďalšie skutočnosti bývalý dlhoročný extraligový hráč.

Práca však ani zďaleka nekončí, práve naopak. Zhruba dvojmesačné letné úsilie chcú Modré krídla pretaviť v úspešný výsledok. „Radi by sme si vybojovali dobrú pozíciu niekde v strede tabuľky. Ja verím, že poctivou robotou, ktorú dennodenne odvádzajú, budú príjemným prekvapením ročníka a pôjdu ešte vyššie,“ pozitívne uzatvára ambíciami Miroslav Lažo.  

Aktuálna súpiska tímu Modré krídla Slovan: 

Brankári: Richard Noskovič, Ádam Beke, Alexander Marossy

Obrancovia: Boris Žabka, Lukáš Bohunický, Jozef Myšiak, Daniel Demo, Wiliam Hauser, Luca Krakovský, Marko Lopuchovský, Andrej Škultéty, Dávid Mrva

Útočníci: Adam Bezák, František Dej, Ľubomír Fetkovič, Ján Petriska, Miroslav Preisinger, Roman Kukumberg, António Ožvald, Lukáš Lipiansky, Dušan Klučiar, Michal Matoušek, Richard Petráš, Maximilián Bubica, Václav Trubač, Šimon Hamer

Hlavný tréner: Ján Lipiansky

* súpiska aktuálna k dátumu vydania článku 22.9.2022