Z Modrých krídiel je úplne iný tím ako na začiatku. Odhodlaných mladíkov usmerňuje Klučiar

Okrem iného je aktuálny ročník TIPOS Slovenskej hokejovej ligy špecifický v tom, že na mapu druhej najvyššej slovenskej hokejovej súťaže pribudli tri mužstvá. Nováčikom súťaže sú okrem Brezna a Žiaru nad Hronom aj hráči úplne nového projektu Modré krídla Slovan. V metropole republiky vznikol klub, ktorý má dávať priestor mladým hokejistom hrať na seniorskej úrovni už v nižšom veku. Talenty v juniorskom, respektíve stále dorasteneckom veku sa snažia na správnu kariérnu koľaj nasmerovať niekoľkí ostrieľaní harcovníci, medzi nimi aj Dušan Klučiar.

Bodový ťahúň sa do hlavného mesta republiky vrátil po roku strávenom na Záhorí. Tentokrát však nezamieril do Capitals, kde bol taktiež hráčom rozbiehajúcim projekt so zaujímavou myšlienkou. „Už dlhšiu dobu som bol ohľadom možnosti hrať za Modré krídla v kontakte s Mirom Lažom. Aj keď ešte nič nebolo stopercentne isté, pýtal sa ma, či by som mal záujem hrať v Bratislave. Prakticky som sa zaručil do niečoho, čoho budúcnosť sa definitívne vyjasnila v dobe, kedy sme začali trénovať a klub dostal licenciu,“ rozrozprával sa v úplnom úvode rozhovoru 28-ročný útočník, ktorý svojím rozhodnutím trochu riskoval.

Náročnú predchádzajúcu sezónu zakončil ako štvrtý najproduktívnejší hráč Skalice, tímu vtedy ušlo play-off iba tesne. Keďže sa Klučiar dostal do veku, kedy uznal za vhodné byť bližšie rodného mesta, ponuka z Bratislavy a s ňou spojené podmienky mu padli vhod. „Dookola mi bola predostieraná možnosť posunúť sa v prípade dobrých výkonov do A-mužstva Slovana. Popravde, celkom som sa na tom pobavil, keďže kluby väčšinou spravia všetko preto, aby vás podpísali,“ vtipkuje na tému možnosti zahrať si aj Tipos Extraligu odchovanec Slovana Bratislava.

„Úprimne som už s touto možnosťou nerátal. Hokej robím celý život preto, lebo ma baví. Už sa na to nepozerám tak, ako keď som bol mladší,“ priznáva Dušan Klučiar. Podobne ako niektorí ďalší šťastlivci, aj jeho si vďaka kvalitným výkonom všimli o stupienok vyššie a hneď v dvoch prípadoch mal možnosť vypomôcť klubu, ktorý ho vyslal do veľkého hokeja.  „Šanca došla, ťukol som si tam zopár zápasov, čo ma veľmi potešilo. Snažím sa podávať kvalitné výkony všade, kde hrám, veď nikdy neviete, kto sa na vás pozerá.“

Dušan Klučiar

Dušan Klučiar už jedenásťkrát rozvlnil sieť súperov. Zdroj: Modré krídla Slovan

Pre mladých je akýmsi mentorom

Na súpiske Modrých krídiel sa nachádzajú iba deviati hokejisti s ročníkom narodenia nižším ako 2000. Treba však podotknúť, že niektorí z nich sú viac-menej stabilnou súčasťou A-tímu, iní majú iba o rok viac ako ich mladší kolegovia. Zodpovednosť a pozícia motivátorov ostáva na prevažne štyroch lídroch. „Nie je to pre mňa úplne novinka, keďže už aj počas môjho pôsobenia v Skalici, respektíve Trnave dostávalo priestor viacero mladých hokejistov. Pokiaľ majú chuť pracovať, zlepšovať sa a na ľade odovzdajú všetko, nie je žiadny problém,“ vyjadruje sa na margo svojich mladších kolegov Klučiar.

Na nedostatok hráčov sa Bratislavčania sťažovať nemôžu. Ako s nadhľadom tvrdia aj samotní tréneri, niekedy majú príjemné starosti s nomináciou hráčov na zápasy, inokedy pomaly zabúdajú, koho každého v tíme majú. Nie so všetkými sa však pracuje jednoducho. „Nebudeme si klamať, sem-tam sa nájdu aj horší jednotlivci, je to tak asi všade. S tými je roboty ako na kostole, avšak to k vývoju hráča patrí. Pracuje sa mi s nimi fajn, k tomu som po príchode okrem Paťa Danišovského a Mira Preisingera, ktorý pendluje medzi nami a Áčkom, nikoho nepoznal.“

Vstup do sezóny nebol z pohľadu B-mužstva Slovana ideálny. Na prvé víťazstvo čakali Modré krídla do piateho kola, premiérový zisk plného počtu bodov prišiel až v tom ôsmom. „Už pred štartom sezóny sme sa rozprávali o tom, že úvodných desať stretnutí bude ťažkých. Polovica tímu zhruba rok nehrala hokej, niektorí sa k mužom presunuli priamo z dorastu, a to je enormný rozdiel, ktorý sa oklamať nedá,“ ohliada sa za nedávnym obdobím Klučiar.

„Postupom času sme sa oťukali a máme skvelých trénerov s bohatými skúsenosťami. Tí mladí chlapci si ani lepších nemohli priať, je to pre nich obrovská škola. Snažíme sa im pomôcť ako sa dá, sú šikovní a ak sami budú chcieť, pôjde to ako po masle,“ so spokojnosťou konštatuje držiteľ 21 kanadských bodov a jednoznačne najproduktívnejší hráč aktuálne desiateho tímu tabuľky.

Dušan

Skúsený útočník si už stihol obliecť aj dres A-tímu. Naskočil do dvoch duelov Tipos Extraligy. Zdroj: Jäzva

Úplne iní a pritom tí istí

Herný prejav tímu sa s príchodom každého ďalšieho kola zlepšuje. Z outsidera, ku ktorému sa chodí po body, je zrazu celok, ktorý dokáže nielen vytrápiť, ale aj uchmatnúť body tým najväčším favoritom. „Od zápasu k zápasu je bádať výrazný progres a podľa môjho názoru tí chalani, ktorí sú tu dnes, sú úplne iní ako tí zo začiatku. A pritom sme naďalej pokope v rovnakom zložení. Nesmieme zaspať na vavrínoch, musíme naďalej tvrdo pracovať, iba tak z nich spravíme hokejistov a predáme ich o šatňu vedľa,“ pripomína Klučiar vidinu výchovy perspektívnych hráčov pre slovenský i svetový hokej.  

Čomu možno pripisovať fakt, že po sérii prehier Modré krídla pomaly vzlietli a v polovici októbra zbierali bod za bodom? „Zlepšenie prišlo po tom, čo sme pochopili systém, ktorý od nás tréneri vyžadujú hrať. Spočiatku sme mali prakticky každý deň rozbor videa, cítil som sa ako na prednáškach. Zo svojich predchádzajúcich pôsobísk som na to vôbec nebol zvyknutý,“ smeje sa dobre naladený Klučiar. „Dalo nám to veľmi veľa, teraz je videí už omnoho menej, keďže chápeme tímovú myšlienku. Stále to nie je hitparáda, veď sa pohybujeme okolo 8. – 10. miesta, ale postupom času sa z nás stáva veľmi konkurencieschopný tím,“ dodáva.

V osemnástich stretnutiach, do ktorých naskočil, už stihol vsietiť jedenásť gólov a pridať desať asistencií. Vďaka tomu si drží miesto medzi desiatkou najproduktívnejších hráčov i najlepších strelcov celej súťaže. „Vyvíjam na seba obrovský tlak, v každom zápase chcem odovzdať maximum a byť čo najprospešnejší pre tím. Všetko čo robím, robím na sto percent. Verím, že sa naďalej budeme takto zlepšovať a naša forma vygraduje v play-off. Našim cieľom nie je vyhrať ligu, ale nikto nepovedal, že ju vyhrať nemôžme, nemáme možnosť iba postúpiť,“ odhodlane zakončuje rozhovor Dušan Klučiar, hráč Modrých krídiel Slovan.

 


Súvisiace články