Za Tománka rozhodla manželka, vracia sa aj ex-kapitán. Meszároš má doma smelé plány

Štvrťfinálové výhľady sa na Považí v uplynulom ročníku nenaplnili. „Panterom“ doslova o chlp unikol priamy postup a ich sezónna púť skončila v kvalifikácii po prekvapivom vypadnutí s dravými mladíkmi z Modrých krídiel. Chuť klubu naplniť stanovené ciele je však pre blížiacou sa novou sezónou o to väčšia. Zvučné mená prichádzajú nielen do radov hráčov, ale aj na manažérsky post.

Takmer sedem stoviek zápasov v NHL, účasť na troch olympijských hrách a dlhoročné skúsenosti z reprezentácie – to je vizitka Andreja Meszároša, nového športového manažéra Považskej Bystrice. „Usadil som sa v meste, mám tu v okolí rodinu a kamarátov. Chcem pomôcť pri fungovaní a napredovaní hokejového klubu,“ ozrejmil svoje rozhodnutie 36-ročný obranca.

Bývalý hokejista slávnych organizácií ako Ottawa, Tampa Bay či Philadelphia výkonnostne ešte rozhodne má na to, aby hrával na najvyššej úrovni. Zdravie si však žiada svoju daň. „Doliečujem sa z komplikovaného zranenia a operácie. Začal som však naplno trénovať. Uvidím, čo prinesú najbližšie týždne, ako sa budem cítiť aj po zdravotnej stránke.“ Existuje šanca, že Andreja uvidíme v drese s panterom na hrudi? „Nad hraním hokeja už príliš neuvažujem, skôr sa mi vynárajú myšlienky o ukončení profesionálnej kariéry,“ priznáva.

Andrej Meszároš

Andrej Meszároš zasadol na manažérsku stoličku materského klubu. Zdroj: Jäzva

Posilniť meno klubu aj silu kádra

Meszároš bude primárne plniť povinnosti na manažérskej stoličke, kam ho vedenie klubu angažovalo. Okrem zháňania posíl bude jeho úlohou taktiež finančne stabilizovať klub a vo všeobecnosti zúročiť dlhoročné skúsenosti a povýšiť HK´95 na vyšší level.

„Ide nám o to, aby sa fanúšikovia a partneri cítili v Považskej Bystrici dobre. Zámerom je zvýšiť návštevnosť, postupne rekonštruovať štadión a zlepšiť infraštruktúru. Keď sa nám podarí postaviť tréningovú halu, o čo sa vedenie dlhodobo usiluje, bude to veľký posun,“ hovoril po svojom príchode pre klubovú stránku na Facebooku.

Zámerom je zvýšiť návštevnosť, postupne rekonštruovať štadión a zlepšiť infraštruktúru.

Jedným z hlavných a aktuálnych krátkodobých cieľov je zostaviť káder pre blížiaci sa ročník. „Oproti minuloročnému mužstvu sa buduje silnejší káder. Prvá šestka tabuľky je reálny cieľ, ale musíme ísť koncentrovane od zápasu k zápasu,“ vraví Meszároš, ktorý na príchodoch nových posíl pracuje v spolupráci s generálnym manažérom a prezidentom klubu. „Spoločným cieľom vedenia je postupne priviesť do tímu odchovancov. Divákov chceme na tribúny prilákať atraktívnym útočným hokejom, nech majú zo zápasov zážitok.“

Jeden sa rozhodol sám, za druhého rodina

Vedenie klubu sa už dávnejšie dohodlo na predĺžení zmluvy s hlavným trénerom Júliusom Pénzešom. Okrem toho Považská Bystrica zatiaľ oznámila mená dvoch hráčov, ktorí budú o body bojovať na ľadovej ploche. Domov sa vracia Roman Tománek, návrat na známe miesto hlási Jakub Cíger.

„Mal som rôzne ponuky z iných klubov, ale keď ma oslovil pán manažér Zlocha, rýchlo sme sa dohodli na podmienkach,“ hovorí útočník, ktorý strávil posledné tri roky v štruktúrach konkurencie zo Žiliny. Keď Cíger naposledy obliekal dres „panterov“, bol hrdým nositeľom kapitánskeho „C“. „Už po skončení sezóny som uvažoval nad návratom. Som rád, že môžem byť naspäť.“

Jakub Cíger

Jakub Cíger bol jedným z hrdinov prvého finále JOJ Slovenského pohára. Zdroj: Jäzva

Martinský rodák strávil v Považskej Bystrici celkovo tri sezóny, pričom zakaždým patril k ofenzívnym ťahúňom mužstva. Na toto pôsobenie má iba dobré spomienky. „V minulosti platilo všetko, na čom som sa s manažérom a prezidentom dohodol. Na klub nemôžem povedať jediné krivé slovo. Práve to je jedným z hlavných dôvodov, prečo sa vraciam,“ hľadá slová chvály na margo svojho staronového zamestnávateľa.

Celkovo štrnásť rokov ubehlo od doby, kedy si dres materského klubu naposledy obliekol Roman Tománek. „Rozhodnutie vrátiť sa do rodného klubu bolo spontánne. Viac-menej za mňa rozhodli manželka s dcérkou, ktorá nastupuje do škôlky,“ priznáva niekdajší najlepší extraligový kanonier. Práve Považská Bystrica vyšvihla ostrieľaného útočníka na úspešnú kariérnu cestu. „Tu som s hokejom začal a tu aj rád skončím.“

Medzi slovenskou elitou nastrieľal Tománek vyše dvesto gólov, drvivú väčšinu z nich v dresoch Nitry a Banskej Bystrice. Od roku 2017 ale odohral v rodnej krajine iba dve stretnutia, prednosť dal zahraničiu. „Som si vedomý, že súťaž šla kvalitatívne nahor, takže som plný očakávaní. Som doma, mám tu podporu rodiny a blízkych, s chalanmi v tíme sa poznáme dlhé roky.“

Roman Tománek

Od Romana Tománka sa budú očakávať najmä presné zásahy. Zdroj: Jäzva

Šikovný pravák s čuchom na góly pôsobil naposledy v nemeckej štvrtej lige, kde bol súčasťou tímu EA Schongau. Produktivitou bol známy vo všetkých svojich pôsobiskách, o nič menšie očakávania od neho nebudú mať ani domáci fanúšikovia. „Verím tomu, že namiešame dobrý kokteil a na konci sezóny sa budeme môcť bez výčitiek pozrieť do zrkadla,“ uzatvára Roman Tománek, zvučná akvizícia Považskej Bystrice.

Kompletné rozhovory s Andrejom Meszárošom, Jakubom Cígerom a Romanom Tománkom nájdete na Facebooku klubu HK´95 Považská Bystrica


Súvisiace články