Konečne s divákmi! Aj keď mi nadávajú, robí mi to dobre, smeje sa Michal Novák

Vo štvrťfinále medzi Humenným a Topoľčanmi sa očakával vyrovnaný súboj a dlhá séria, no napokon sa už v piatom zápase môže rozhodnúť o postupujúcom. Humenné totiž vôbec nezvládlo domáce stretnutia a Topoľčany si z východného Slovenska odniesli dve výhry. Zemplínčanom sa ešte podarilo zdramatizovať sériu, keď si tretí duel po nájazdoch uchmatli pre seba, ale v druhom domácom zápase si už Topoľčany výhru ustrážili a po výsledku 5:3 si vybojovali postupový mečbal. Práve po skončení štvrtého duelu sme sa porozprávali s hráčmi z oboch táborov.

Topoľčany túžili v domácom prostredí rozhodnúť celú sériu a za stavu 4:0 na zápasy postúpiť do semifinále. Plány im pokazila sobotňajšia prehra 2:3 po samostatných nájazdoch, z ktorej sa potrebovali čo najskôr otriasť.

„Bolo trochu ťažké mentálne sa nastaviť po predchádzajúcej prehre. Skúsenejší hráči v kabíne sme povedali mladším chalanom, že je to play-off, zápasy sú o jednom góle a treba dať hlavu hore,“ opisoval skúsený zadák Michal Novák situáciu v topoľčianskej šatni po nevydarenom treťom stretnutí.

Prehovory lídrov v kabíne zrejme padli na úrodnú pôdu a „Žochári“ v druhom domácom dueli ešte viac zabrali. „Perfektne sme bránili, išli nám presilovky, čo nám strašne pomohlo, tlačili sme sa viac do brány. Som spokojný. Stali sa aj chyby, ale s tým sme počítali. Máme viacero neskúsených hráčov, ktorí hrajú play-off prvýkrát a čakal som, že chyby prídu. Tak to jednoducho je, keď som bol ja mladý, tiež som robil veľa chýb,“ s pochopením konštatoval 39-ročný Novák.

Hlavnou hviezdou nedeľňajšieho večera sa stal práve Michal Novák. Prispel ku všetkým piatim gólom svojho tímu a z ľadu odchádzal s fantastickou bilanciou 2+3.

Hlavnou hviezdou nedeľňajšieho večera sa stal práve Michal Novák. Prispel ku všetkým piatim gólom svojho tímu a z ľadu odchádzal s fantastickou bilanciou 2+3. „Dnes to padlo mne, niekedy sa darí druhým. Teším sa hlavne, že to pomohlo tímu,“ skromne okomentoval svoj veľkolepý výkon.       

Obranca s extraligovými skúsenosťami je zároveň najstarším hráčom mužstva a spolu s ďalšími ostrieľanými harcovníkmi sa snaží čo najviac pomáhať svojim mladším spoluhráčom.

„Snažíme sa im veľa pomáhať, nenadávame im. Chceme ich viesť pozitívne, keď aj spravia chybu, aby neskláňali hlavu, nerozhadzovali sa tým a nemysleli stále na to. A myslím si, že hráči si idú za svojím cieľom, je to super,“ bol spokojný Novák.

Možno aj mladícka neskúsenosť viedla k tomu, že hoci Topoľčany v zápase viedli už 4:1, napokon sa o výsledok strachovali a upokojil ich až gól do prázdnej brány na 5:3.

„Toto je naša klasika. Celú sezónu sme nemohli odohrať pokojný zápas. Vyhrávame 4:1 a neviem, či si myslíme, že im dáme ešte osem. Je to náš problém od začiatku sezóny, dalo by sa až povedať, že sme na to zvyknutí (úsmev). Takže ja som čakal, že prídu chyby, a preto u mňa ani za stavu 4:1 neprišlo uvoľnenie, že zápas len pokojne dohráme. Vedel som, že to bude ťažké,“ priznal rodák zo Skalice.                                                

Michal Novák ťahá svoj tím za víťazstvami. V play-off nazbieral už osem bodov. Zdroj: Šimurda sportsphoto

Alfou a omegou sú v play-off presilové hry

Menej radosti bolo po zápase na humenskej strane. Zemplínsky celok nenadviazal na výsledok zo soboty a v najbližšom zápase sa bude zachraňovať pred vypadnutím.

„Zápas bol vyrovnaný. A celkovo všetky štyri zápasy doteraz boli vyrovnané. Mali sme šancu na to, aby bola v sérii remíza. Ale dnes rozhodli oslabenia. Súper nám v nich dal góly, naopak, my sme svoje presilovky nevyužili. Hrá sa na to, kto dá viac gólov. Topoľčany ich dali viac, a tak vyhrali,“ sklamane sa k duelu vyjadril humenský útočník Vladislav Solomončak.

Zo štyroch oslabení inkasovali zverenci trénera Parfjonova až trikrát, čo by sa im nemalo stávať. „Musíme na tom popracovať. Máme teraz dva dni voľna, tak sa chceme na všetko pripraviť. Dúfam, že sa zlepšíme,“ uvedomoval si Solomončak slabiny tímu.

Humenčania budú musieť zapracovať aj na presilových hrách. Z dvoch možností nevyužili ani jednu. „Prvú presilovku ani nepovažujem za presilovku, pretože po chvíli bol vylúčený náš hráč a začalo sa hrať štyria na štyroch. V tej druhej sa nám nedarilo. V podstate sme sa nedostali ani do vlastného útočného pásma,“ kriticky sa pozrel na svoj tím rodák z Ruska, ktorý si v zápase pripísal jeden gól a asistenciu.

„Play-off je o presilovkách, kto ich využije, väčšinou vyhrá. Ak máte výhodu o jedného muža, je veľmi dôležité ju využiť.“

Okrem využívania početných výhod bol rozdiel medzi oboma súpermi aj v ich získavaní. Topoľčany sa nechali vylúčiť iba dvakrát, čo veľmi tešilo Nováka. „V celej lige sme boli počas sezóny najviac trestaným tímom, mali sme najviac vylúčených hráčov. Teraz sa snažíme viac korčuľovať a nejdeme do riskantných kontaktov. Vďaka korčuľovaniu a dobrému bráneniu sa nám viac darí a páči sa mi, ako to funguje.“

Efektivita v presilových hrách sa skutočne ukazuje ako kľúčová v celej sérii a posledný zápas to iba potvrdil. V doterajších štyroch stretnutiach Humenné nevyužilo ani jednu presilovú hru a to malo k dispozícii aj štyri početné výhody o dvoch hráčov. Naopak, Topoľčany sa v presilovkách tešili už šesťkrát, pričom premenili takmer každú tretiu výhodu.

Humenné má nôž na krku, no ešte sa nevzdáva. Topoľčanom to vyhovuje

Celé štvrťfinálové zápolenie sa začalo trochu netradične, keď sa po dvoch dueloch na Zemplíne ujali vedenia 2:0 hostia z Topoľčian. Výhoda domáceho prostredia tak v tomto prípade nehrala veľkú rolu, no pre Michala Nováka to nebolo veľkým prekvapením.

„Za dva roky, ktoré som v Topoľčanoch, sme doma proti Humennému nevyhrali a zvíťaziť sa nám podarilo len u nich. Je to paradox, ale na ich väčšom ihrisku sa nám hrá trošku lepšie. Nepreceňujem však to, že sme tam vyhrali, lebo prvý zápas rozhodol náhodný gól a neboli sme v ňom lepší. Ale také je play-off, rozhodnúť môže jeden gól,“ férovo priznala vyše stokilová defenzívna opora Topoľčian.

Na východe Slovenska úradovala predovšetkým výborná topoľčianska obrana, ktorá súperovi dovolila streliť iba jediný gól v dvoch dueloch. „Snažíme sa viac blokovať strely ako v základnej časti. Pred play-off sme apelovali, že potrebujeme bloky, osobnú zodpovednosť, chytať strely a nestáť iba alibisticky pred bránou. Vďaka tomu strašne veľa striel blokujeme a samozrejme, výborne chytá Kompi (Erik Kompas, pozn. red.), čo je sedemdesiat percent úspechu,“ ozrejmil Novák, prečo tak málo inkasovali.

„Za dva roky, ktoré som v Topoľčanoch, sme doma proti Humennému nevyhrali a zvíťaziť sa nám podarilo len u nich. Je to paradox, ale na ich väčšom ihrisku sa nám hrá trošku lepšie.“

Ukončiť sezónu však ešte Humenčania nehodlajú. „Budeme sa snažiť, chceme sa ukázať aj pred našimi fanúšikmi. Ak by sme doma pustili zápas, tak to bude veľmi zle.  Ale nikto nevešia hlavu,“ odhodlane rozprával humenský center Solomončak a v podobnom duchu pokračoval. „Za dvadsať či tridsať minúť musíme na prehru zabudnúť a pripraviť sa na ďalší zápas. Nikto z nás ešte nezložil ruky. Hlavu hore, ideme ďalej.“

Humennému minuloročné play-off nevyšlo, keď vo štvrťfinále neuhralo ani jedno víťazstvo proti Martinu. Tento rok mu hrozí vypadnutie opäť. Rodák z Ruska si však nemyslí, že by štvrťfinále bolo maximum, na ktoré jeho tím má.

„Prečo by to tak malo byť? Minulý rok bolo, čo bolo, urobili sme z toho nejaké závery a teraz ideme ďalej. Myslím si, že hráme vyrovnané zápasy, aj keď pri pozeraní na výsledky to tak nevyzerá. Ešte stále máme šancu a nič pre nás nie je stratené,“ nádejal sa Solomončak.

BR-LV

Vladislav Solomončak verí, že Humennému sa ešte podarí zvrátiť stav série. Zdroj: SportZoo

Základná časť nič neznamená, hrali sa v nej akoby tréningové duely

Vo vzájomných zápasoch medzi Humenným a Topoľčanmi mali v tejto sezóne doposiaľ navrch Východniari, ktorí vyhrali tri zo štyroch zápasov. Napriek tomu sa im vo vyraďovacích bojoch tak nedarí a do play-off si túto pozitívnu bilanciu nepreniesli. 

„Predpokladal som, že výkony zo základnej časti vôbec nerozhodujú. V extralige som odohral veľa play-off, keď sme v základnej časti so súperom nevyhrali a potom vo vyraďovačke sme ho porazili 4:0 alebo 4:1. Základná časť preto vôbec nie je ukazovateľom toho, čo bude ďalej. Play-off je úplne iná súťaž, hrá sa viac zodpovedne dozadu, na ľade nie sme tak rozlietaní ako v lige,“ poukázal na svoje skúsenosti najstarší hráč Topoľčian.

Robustný obranca si zároveň uvedomuje, že pre niektorých hráčov môže byť problémom aj vyšší tlak, a to aj zo strany fanúšikov. Vtedy sa môže publikum premeniť na negatívny faktor.

„Je veľa hráčov, ktorí v základnej časti vynikajú, keď na nich ešte nie je vyvíjaný veľký tlak a nehrá sa až tak zodpovedne. Navyše sa túto sezónu hralo bez divákov, čo boli akoby tréningové duely. Poznám milión takých tréningových hráčov, ktorým sa darilo, keď sa hralo bez divákov a nikto po nich neskríkol a neboli pod tlakom. Momentálne je však play-off, čo spôsobuje samo o sebe väčší tlak, k tomu ešte diváci povzbudzujú a hráči, ktorí si hrali iba tréningovo, zrazu zistia, že ten tlak nezvládajú,“ myslí si Novák.

„Obľubujem, keď fanúšikovia povzbudzujú. Aj keď hráme vonku a diváci mi nadávajú, mne to robí strašne dobre.“

On sám je však rád, že sa tribúny opäť začali napĺňať fanúšikmi a atmosféra na štadiónoch je viac vybičovaná. „Keď som prišiel do Topoľčian, tak na hokej chodilo niekoľko tisíc divákov a veľmi som sa na to tešil. Preto boli tieto dve covidové sezóny pre mňa veľmi smutné. Nemám to rád, práveže obľubujem, keď fanúšikovia povzbudzujú. Aj keď hráme vonku a diváci mi nadávajú, mne to robí strašne dobre (smiech). Emócie mi naozaj chýbali. Teším sa, že už začali chodiť diváci, a musíme to brať pozitívne, ako našu pomoc, a nie byť z toho v strese,“ úprimne sa vyznal skúsený obranca.

Okrem toho, že je Michal Novák najstarším hráčom kabíny, drží aj prvenstvo v klubovej produktivite a dokazuje to aj v play-off . V štyroch doterajších zápasoch nazbieral osem bodov (3+5) a s priemerom dvoch bodov na zápas vo vyraďovacích bojoch patrí medzi najlepších v lige. Svoju rolu v kabíne si uvedomuje a rád ju zastáva.

„Som tu na to. Keby mám byť priemerný hráč alebo iba do počtu, tak by som asi ukončil kariéru. Ale akosi na mňa spoliehajú, som na všetkých presilovkách, čo dosť rozhoduje, lebo v nich sa zbierajú body. My skúsenejší z extraligy sme tu na to, aby na nás tím staval. Body sa od nás čakajú a myslím si, že je to prirodzené,“ uzavrel zadák.


Nasledujúce zápasy

Pre vybrané tímy nie sú naplánované žiadne zápasy

Súvisiace články