TIPOS Slovenská hokejová liga

1:2
(1:0, 0:1, 0:1)
19. kolo, Číslo zápasu 614 (Základná časť) ZŠ Humenné 50 divákov

Novák zavelil k obratu v šlágri, bývalému hejterovi dvíhajú tlak hoaxy (FOTO)

Šláger 19. kola TIPOS SHL zachytil tímy z Humenného a Topoľčian na víťaznej vlne, no na oboch stranách sa museli vyrovnať s absenciami viacerých hráčov. S maródkou sa lepšie popasovali Žochári, ktorí boli strelecky výrazne aktívnejší a prevahu šancí napokon pretavili aj v gólový obrat.

Zverenci trénera Ľubomíra Hurtaja dokázali tabuľkovo vyššie postaveného súpera prestrieľať vo všetkých troch tretinách, pričom už v tej prvej čelil domáci brankár Eugen Rabčan viacerým veľkým šanciam. Po šikovnom prieniku Martina Krajňáka sa však dostali do vedenia domáci. Vedenie „levov“ vydržalo do 33. minúty, keď vyslal presilovkovú ranu od modrej čiary Michal Novák.

Michal Novák po góle

Už predtým som mal nejaké šance a pri tom góle mi strela vyložene sadla. Brankár sa presúval a možno mal trochu zakrytý výhľad. V mojom veku však už nejde o góly a teším sa hlavne z každého víťazstva,“ pousmial sa 39-ročný matador, ktorého potešil kolektívny výkon topoľčianskeho tímu. „Hrali sme naozaj veľmi dobre. Množstvo zranení nás akoby zomklo a hráme ešte lepšie, ako v plnej sile. Vyhrali sme štyri zápasy, hráme obetavo a veľmi poctivo. Bol to veľmi dobrý výkon a myslím si, že sme mohli pokojne vyhrať aj 5:1. Teší ma, že sme nemerali takú dlhú cestu zbytočne.“

O víťazný návrat domov sa postaral v 47. minúte Dávid Gergel, ktorý sa dostal v presilovej hre k puku ako slepé kura k zrnu. Domácu obranu ochromil pocit, že malo ísť o postavenie mimo hry a 21-ročný krídelník nezaváhal.

„Domáci mal puk na hokejke a vrátil ho späť do pásma. Ja som si ho teda vzal a išiel som zakončiť. Víťazný gól ma určite veľmi teší,“ pousmial sa D. Gergel, pre ktorého išlo o piaty presný zásah sezóny. Výsledkový obrat na ľade tímu z čela tabuľky vníma ako jeden z najcennejších úspechov doterajšej sezóny. „Do Humenného sme pricestovali bez viacerých zranených hráčov, ale jazdili sme, hádzali sme do striel a bol to bojovný výkon, ako má byť. Dlho sa nám nedarilo premieňať vypracované šance, ale našťastie sme to napokon zlomili. Mali sme krízu, ale pomaly sa dostávame hore a takto chceme pokračovať.“

Vzostup formy teší aj obrancu Nováka. „Chytili sme sa na tabuľkovo slabších súperoch. To nás naštartovalo a psychicky sme sa zodvihli. Teraz sme zdolali aj tabuľkovo vysoko postaveného súpera a to potrebujeme. Chceme sa totiž držať hore.“

Topoľčianska sezóna sa zatiaľ vyvíja ako sínusoida. Žochári sú raz hore, potom zase dole.

„Veru, keď sme vyhrali prvých šesť zápasov a dostali sme iba dva góly, tak som si myslel, že tú ligu v pohode vyhráme. Potom prišla kríza, hrali sme otrasne a vyzeralo to tak, že sa ledva dostaneme do play-off. Závisí teda od toho, ako hráme. Potrebovali by sme ešte posilniť obranu, pretože to ťaháme na šesť obrancov. Celkovo však máme dobrý tím a cieľom musí byť vždy postup,“ zamýšľa sa ostrieľaný obranca s bohatými extraligovými skúsenosťami.

Topoľčany stiahli bodovú stratu na tretie Humenné na dva body, no dôvod na paniku nemajú ani pri Laborci. Postavenie v elitnej trojke je stále veľmi lichotivé a trojbodové manko na prvú Žilinu je minimálna.

„Pohodu máme a sami sme nečakali, že budeme takto vysoko. Užívame si to, ale tabuľka je nabitá od prvého do ôsmeho miesta a každý zápas je veľmi dôležitý. Toto bol šesťbodový zápas a tesná prehra teda mrzí,“ povzdychol si obranca HC 19 Michal Pichnarčík.

V zostave trénera Andreja Parfenova absentovali obrancovia Kaščák a Maury, do hry nemohli zasiahnuť ani bratia Markušovci, Šimčák či Šiňanský.

„Boli sme celkom dobre pripravení a hoci nás bolo pomenej, nechceli sme si to pripúšťať. Po prvej tretine sme viedli a bola to vyrovnaná partia. Pribrzdil nás prvý gól, ale to bola otázka času. Priveľa sme sa motali v našom pásme a nevyhadzoval sme puky. Ochromil nás druhý gól, ktorý padol po dvojmetrovom ofsajde a to sme videli všetci. Akoby nás to úplne zastavilo,“ analyzoval tesnú prehru 1:2 Pichnarčík. Ako ďalej pridal, o výsledku napokon rozhodli presilové hry. Domáci nevyužili ani jednu z troch, hostia dve zo siedmich. „V poslednom čas nám to v oslabení nejde a súperi v nich majú veľa šancí. Snažíme sa na tom pracovať, ale opäť to nevyšlo. Verím, že to zlepšíme.“

Michal Pichnarčík pred bránkou Eugena Rabčana

Jediného zástupcu východu v TIPOS SHL teraz čakajú cesty do Brezna a Martina. Úlohou dňa bude návrat čo možno najväčšieho počtu hráčov zo zoznamy maródov.

„To je teraz hlavý problém. V šatni sa to melie a stále vypadávajú iní hráči. Nie sú to našťastie žiadne vážne zranenia, ale sú to oslabenia. Verím, že sa dáme rýchlo dohromady a pôjdeme opäť v plnej sile,“ zaželal si 31-ročný obranca.

Šláger medzi Humenným a Topoľčanmi sledovalo aspoň 50 divákov, no v najbližších týždňoch budú hľadiská úplne prázdne.

„Bohužiaľ, musíme to nejako prežiť. Verím, že to budú naozaj iba dva či tri týždne a potom sa diváci vrátia. Bez nich je hokej úplne iný a určite by nám veľmi chýbali,“ podotkol Michal Pichnarčík a absencia fanúšikov nie je ľahostajná ani Michalovi Novákovi. „Keď som prišiel do Topoľčian, tak tam bola atmosféra ako „hovado“. Chodilo 3500 ľudí a osobne som sa tešil na každý zápas. Teraz je tam úplne ticho. Aj tí čo prídu, tam iba potichu sedia. Z toho som sklamaný. Atmosféra robí veľa a napríklad v Považskej Bystrici sme prehrali zápas po tom, čo súpera začali hnať diváci. V Leviciach sme prehrávali 0:3 a keď tam začalo sto divákov kričať, tak bolo zrazu 2:3 a strachovali sme sa o body. Atmosféra robí veľa a nech sa na mňa topoľčianski diváci nehnevajú, teraz mi ich podpora chýba.“

Strata búrlivej kulisy sa však netýka iba Topoľčian a výrazný divácky pokles hlásia z viacerých klubov. Počty divákov nedosahovali spravidla ani beztak oklieštené kvóty. „Diváci spohodlneli a cestu na štadión si hľadajú oveľa ťažšie. Športu to však veľmi škodí,“ povzdychol si bývalý obranca Skalice, Nitry, Košíc či Zvolena.

Súčasné opatrenia znížia počet divákov na nulu, no opora zadných radov topoľčianskeho tímu nutnosť lockdownu chápe. Pandémiu totiž zažíva intenzívnym spôsobom priamo vo svojom bezprostrednom okolí.

„Moja mama pracuje na covid oddelení a mám tak informácie z prvej ruky. Priznám sa, že som bol veľký hejter covidu a rúšok. Chcel som si v pokoji dohrať kariéru pred plnými tribúnami a nie hrať v takejto uspávacej atmosfére. Keď však vidím vážnosť situácie, vnímam vec aj z druhej strany. Tlak mi dvíhajú všetky tie hoaxy a hlúposti o očkovaní na facebooku. Covid naozaj ničí aj mladé pľúca a ľudia denne zomierajú. Mama mi otvorila oči a sama je nešťastná z toho, že musí pracovať v takom depresívnom prostredí. Je naštvaná na ľudí, ktorí sa odmietajú zaočkovať a pridávajú problémy. Ak je to v našich možnostiach, mali by sme pomôcť aspoň týmto spôsobom,“ vyslal na záver jasný apel Michal Novák.

Fotogaleria