Tipos extraliga

6:0
(0:0, 4:0, 2:0)
40. kolo, Číslo zápasu 239 (Základná časť) STEEL Arena Košice 1468 divákov
RTVS ŠPORT

Hrnčár zažil druhý debakel od Košíc, Bartánus oslávil pekný míľnik (FOTO)

Martin Hrnčár odštartoval pôsobenie na striedačke HK Poprad vysokou prehrou 1:7 s Košicami. Prešiel týždeň a v poradí tretí tréner „kamzíkov" v aktuálnej sezóne musel po súboji s rovnakým súperom hodnotiť ďalší kolaps svojho tímu.

Hokejisti spod Tatier pricestovali do Steel arény bez siedmich zranených hráčov, no bezgólová prvá tretina im dávala slušné vyhliadky na dobrý výsledok. V druhej časti však inkasovali štyri góly v priebehu štrnástich minút a bolo hotovo.

„V druhej tretine sme nepokrývali hráčov hostí pred našou bránkou a zlyhala nám herná disciplína. Góly sme inkasovali po individuálnych chybách. Keď sa Košičania dostali do vedenia 3:0, tak už bolo ťažké zastaviť ich vlak. V tretej tretine sme chceli upraviť výsledok, ale dostali sme piaty gól, po ktorom už bolo po zápase," zhodnotil prehru 0:6 Martin Hrnčár.

Popradskému tímu chýbal brankár Todykov, ako aj obrancovia Tam s Novajovským a útočníci Vandas, Skokan, Ully a Kundrík. Hrnčár však tieto absencie ako výhovorku nepoužil.

„To jednoducho neobstojí. Máme tu ďalších hráčov na to, aby herná disciplína fungovala na sto percent. Musí tam byť obetavosť, blokovanie striel a správne riešenie herných situácií. Opäť sme sa netlačili do streleckých pozícií v útočnom pásme, ale hrali sme v rohoch. Nevyužívali sme na streľbu obrancov a pokiaľ nevystrelíte na bránku aj s tečmi a blokovaním striel, tak nemôžete uspieť," poznamenal Hrnčár.

„Nemôžeme sa na to vyhovárať," nadviazal obranca Daniel Brejčák. „V prvej tretine sme hrali vyrovnaný hokej, ale potom sme ustúpili od našej taktiky. Úplne sme odišli z ľadu. Košice začali jazdiť, strieľali góly a my sme boli už iba diváci. Jednoducho musíme plniť veci, ktoré nám predpíšu tréneri. Inak to bude vyzerať tak, ako počas celej sezóny. Raz je to dobré, raz horšie. Potrebujeme hrať oveľa konštantnejšie."

Podobné slová zneli z úst Košičanov po predošlom zápase v Prešove. S odstupom dvoch dní však potešili svojich fanúšikov diametrálne odlišným výkonom.

„Vyvarovali sme sa vylúčení v prvej tretine a celý tím bol preto od úvodu v tempe. Napadalo nám to v druhej časti, ale celkovo to bol výborný kolektívny výkon na čele s brankárom Košarišťanom. Som veľmi rád, že sme odpovedali na prehru v Prešove práve takto," pochvaľoval si útočník Marek Bartánus, ktorý strelil za stavu 4:0 jubilejný dvestý gól extraligovej kariéry. „Priznám sa, že som to nevedel a naznačili mi to až po predošlom zápase v Poprade. V tejto sezóne mám však šťastie na viaceré míľniky a najväčšia vďaka patrí mojej rodine, ktorá ma stále podporuje. Po tých rokoch som však rád, že dosahujem nejaké méty."

Z dvoch stoviek svojich gólov spomína najradšej na tie, ktoré padali v play-off. „Najkrajšie sú také, ktoré pomáhajú k postupom či titulom. Rád však spomínam napríklad aj na minuloročný víťazný gól v Trenčíne. V podstate platí, že ak pomôžem k víťazstvu, tak je každý gól cenný."

Zatiaľ čo Bartánus už nastrieľal v košickom drese desiatky gólov, Brian Ihnačák si takýto pocit vychutnal prvýkrát. Od svojho príchodu na východ na to potreboval sedem zápasov.

„Ja som sebavedomý i bez toho gólu. Hokejom sa bavím a beriem to tak, že ak padne gól, tak padne. Rovnako tak sa teším aj z dobrej prihrávky či iného dobrého momentu. Nebral som to teda tak, že ak nedám gól, tak budem nervózny," poznamenal 36-ročný rodák z Toronta. Vo dvoch súbojoch proti Popradu získal štyri zo svojich šiestich bodov v drese „oceliarov". Za kľúč k úspechu označil aktívnu hru. „Na našom veľkom klzisku sme súperovi vnútili svoj herný prejav. Na puku sme boli sebavedomí a ak máte puk na svojich hokejkách, tak sa súper trápi."

Košičania strelili Popradu v priebehu ôsmich dní trinásť gólov a inkasovali iba jediný.

„Nie je to tak, že by nám nejaký súper sedel," zamyslel sa kapitán Michal Chovan. „My máme jednoducho zápasy, v ktorých hráme výborný hokej a potom prídu také, ktoré neodohráme dobre. Musíme sa sústrediť iba na seba, pretože ak odovzdáme svoje maximum, tak môžeme zdolať každého."

Tridsaťštyriročného zvolenského odchovanca naladil už predzápasový ceremoniál, v rámci ktorého si prevzal pamätný dres za 400 asistencií v extralige. Podobných jubilejných dresov už prevzal v tejto sezóne niekoľko. „Asi to hovorí aj o veku. Verím, že to ešte chvíľu potiahnem, ale pod všetkými týmito jubileami sú podpísaní tréneri a spoluhráči. Všetci ľudia, ktorí ma podporujú."

Proti Popradu ďalšiu asistenciu nepridal, no svojim gólom v 50. minúte vyhnal z bránky Tomáša Tomeka. „Neviem čo sa stalo," pousmial sa Chovan. „Vyskúšal som vystreliť a padlo to tam. Teší ma to, ale pre nás je teraz podstatné pozbierať čo najviac bodov. V tabuľke chceme ísť vyššie, ako sme teraz."

Aj podľa Mareka Bartánusa môže v konečnom účtovaní rozhodovať každé víťazstvo. „Tabuľka je natlačená. My atakujeme Michalovce, ale nás atakujú zozadu iné tímy. Musíme teda poctivo zbierať víťazstvá a zabezpečiť si miesto v prvej šestke."

„Chceme vyhrať každý zápas a ideálne by bolo dostať sa do prvej trojky. Či sa to však podarí, alebo nie, podstatné je pripraviť sa na play-off tak, aby sme v ňom boli úspešní," dodal v súvislosti so záverom základnej časti Brian Ihnačák.

Fotogaleria