Chváli vývoj mladíkov, popri hokeji podniká. Učím sa každý deň, vraví Klučiar

Aj v druhej sezóne Modrých krídel Slovan v TIPOS Slovenskej hokejovej lige potvrdzuje Dušan Klučiar svoju nesmiernu dôležitosť pre tím. Dokazuje to od prvého zápasu, ale náramne mu vyšiel uplynulý týždeň. Vďaka piatim bodom v dvoch zápasoch sa zaslúžene stal prvým Hráčom týždňa SHL v roku 2023.

Z náročných duelov s Trnavou a v Martine si rezerva „belasých“ uchmatla štyri body. „Spokojní sme len čiastočne. Prvý zápas s Trnavou sme mali vo svojich rukách, po dvoch tretinách sme vyhrávali, ale neudržali sme to a prehrali sme po predĺžení. Tie nám všeobecne príliš nejdú,“ začal s bilancovaním rodák z hlavného mesta.

Teraz treba zbierať body

Tri body z horúcej martinskej pôdy však boli dostatočným zadosťučinením. „Mali sme sériu štyroch prehier a potrebovali sme sa odraziť. Rovnako Martin, ktorý nemá najlepšie obdobie. Vedeli sme, že na nás vybehnú. Body odtiaľ si veľmi vážime, špeciálne po takom dobrom výkone, aký sme predviedli,“ teší sa Klučiar.

S blížiacim sa záverom základnej časti čakajú fanúšikov napínavé duely nielen v boji o prvé miesto a o záchranu, ale aj o čo najlepšie umiestnenie pred play-off. „Všetky tímy sa budú posilňovať, všetci sú blízko vedľa seba. Malý výpadok sa vie hneď prejaviť a už nebude čas na zbytočné zaváhania. Teraz treba zbierať body,“ uvedomuje si 29-ročný útočník.

V tomto smere je jasné, čo budú v Bratislave považovať za dobrý sezónny výsledok. „Do play-off chceme ísť z čo najlepšieho miesta a dopadnúť lepšie než pred rokom, kedy sme skončili hneď v prvom kole. To je náš malý cieľ,“ tvrdí Klučiar.

A čo poteší jedného z najskúsenejších hráčov tímu z osobného pohľadu? „Chcem čo najviac pomôcť mladým chalanom na ľade i mimo neho. Oni sú teraz vo veku, kedy sa v ich kariérach láme chlieb. Z osobného hľadiska už nemám veľké ambície a najradšej budem, keď sa bude dariť tímu a všetci v klube budú spokojní s naším projektom,“ hovorí skromne odchovanec Slovana.

Z chlapcov sa stávajú chlapi

Ako bolo už naznačené v predchádzajúcich riadkoch, projekt Modrých krídel je predovšetkým o zbieraní prvých seniorských skúseností pre juniorov. Niekdajší hráč Skalice či Trnavy si už v minulom roku všimol potenciál viacerých hráčov. Ich zaujímavý vývoj pokračuje aj v tejto sezóne.

„Vnímam, ako sa chalani menia po hokejovej aj ľudskej stránke. Menia sa z chlapcov na chlapov. Už si s nimi rozumiem ako so seberovnými. Sú to pokorní ľudia. Na začiatku to bolo samé ´chichi-chacha´ a nevedeli na seba brať zodpovednosť. Dnes väčšina z nich vie, čo chce a uvedomujú si, akú majú vďaka tomuto projektu šancu. Aj pracovná morálka je u nich oveľa vyššia. Vidím v nich obrovský progres,“ chváli pokroky svojich spoluhráčov Dušan Klučiar.

Aj pri pohľade na štatistiky viacerých hráčov je zrejmé, že napredujú. Za všetko hovoria aj ich štarty v A-tíme. „Najlepšie to vidíme na Janovi Petriskovi. Minulý rok podľa mňa patril v tíme k priemerným hráčom a nijak neprevyšoval ostatných. No už počas letnej prípravy som videl, ako na sebe tvrdo pracuje. To sa odzrkadlilo aj na ľade, už v príprave patril k najlepším hráčom a dnes už je plnohodnotný člen prvého tímu.“

Dušan Klučiar, Marek Pač

Dušan Klučiar patrí k oporám Modrích krídel Slovan. Zdroj: Ivana Zošiaková

Pravda, Petriska má v tomto ročníku na svojom konte už viac ako 20 extraligových štartov. „To je najlepší príklad toho, ako má náš projekt fungovať. Z ďalších hráčov by som spomenul obrancu Vila Hausera či Františka Deja, ktorý bol aj na MS do 20 rokov. Pekný príklad je tiež mladý Roman Kukumberg,“ menuje ďalej Klučiar.

Pendlovanie hráčov medzi prvým tímom a rezervou má dopad na tréningový proces Modrých krídel. „Je to trochu komplikované. Na tréningu sme v kadejakých zostavách a nikdy nevieme, s kým pôjdeme na zápas, či nám niekto príde pomôcť z A-tímu. Ale sme s tým oboznámení a nič s tým nespravíme. Keď chalanov povolajú do prvého tímu, je to len pre ich dobro, áčko je u nás na prvom mieste. Aj teraz tam máme našich dôležitých hráčov, ale to je len šanca pre ostatných, ktorí dostanú viac priestoru.“

Po kariére sa vidí v stavebnom priemysle

Krídelník, ktorý v minulosti vyskúšal aj nižšie súťaže vo Švédsku, pôsobí od roku 2017 nepretržite v Slovenskej hokejovej lige. A vďaka tomu vie porovnávať vývoj. „Bavili sme sa o tom aj s chalanmi, že liga ide výkonnostne hore. My sledujeme množstvo videí, máme veľa taktických stretnutí, kde rozoberáme herné situácie. Vidíme, že to už nie je súťaž o dvoch-troch tímoch, ktoré to ťahali, ale každý vie zdolať každého. Nie je tu ani žiadny fackovací panák ako v minulosti. Každý to má aspoň na akej-takej profesionálnej latke. A mladým hráčom to vie veľmi veľa dať, keď sami chcú,“ chváli kvalitu SHL Klučiar.

Hoci ho oslava tridsiatych narodenín čaká len v tomto roku, už myslí aj na budúcnosť. „Hokeju sa snažím dávať sto percent, ale aj ja mám svoju aktivitu. Už štvrtý-piaty rok podnikám v stavebnom priemysle, ale hokej je stále na prvom mieste a snažím sa, aby mi to do neho nezasahovalo. Riešime stavby, prerábky, verejné obstarávania. Nerobím na stavbe priamo ja, skôr dohadujem zákazky. Myslím už aj na zadné vrátka.“

Dušan Klučiar

Projekt Modrých krídel je ideálny odrazový mostík pre mladých hráčov. Zdroj: Ivana Zošiaková

Zaujímavé odvetvie, ktoré na prvý pohľad vôbec nesúvisí s hokejom. Ale opora Modrých krídel sa v tomto obore našla. „U hokejistov je bežné, že si v lete idú privyrobiť, často na stavby. Tak som sa na podobnú brigádu dostal aj ja. Nabaľovali sa to takým spôsobom, že som mal zavolať ďalších a ďalších chalanov. Postupom času som sa tam udržal, začalo ma to baviť a teraz už riešime aj väčšie veci. Baví ma to, je to úplne niečo iné ako hokej. Vidím sa v tejto oblasti aj po konci kariéry,“ priznáva.

Ako hovorí, v podnikaní chce pokračovať aj po zavesení korčúľ na klinec. „Hlavne je to stále niečo nové a učím sa každý deň. Baví ma byť tam a mať na starosti stavby, prerábky a všetko okolo toho. Vidím tam svoju cestu. Ak by som mal hlavu ako dnes v sedemnástich-osemnástich rokoch, možno by som to využil aj v hokejovej dráhe. Ale to už je za mnou. Všetky životné a hokejové skúsenosti chcem zužitkovať v tejto sfére a posúvať sa aj tam osobnostne aj ľudsky,“ dodal na záver rozhovoru Dušan Klučiar.