Žiline zatiaľ strelili len jeden gól. Prekvapia Dubničania ďalšieho favorita?

Už v piatok odštartuje semifinále TIPOS Slovenskej hokejovej ligy úvodným zápasom série medzi Žilinou a Dubnicou. Víťaz základnej časti postúpil vo štvrťfinále cez Žiar nad Hronom, hráči Dubnice prekvapili tabuľkovo vyššie nasadené Topoľčany. Favorit série je jasný, v prospech „vlkov“ hovoria aj vzájomné zápasy zo základnej časti. Dubničania však už ukázali, že v play-off ich neradno podceniť. 

VLCI Žilina   Z tábora VLCI Žilina

Suverén základnej časti potreboval na zdolanie húževnato bojujúcich „indiánov“ päť zápasov. „Bola to veľmi ťažká séria,hovorí Patrik Koyš.Ja som to aj očakával, lebo Žiar nad Hronom je play-off mužstvo, čo dokázali aj v minulej sezóne. Majú výborného gólmana a trápili nás v každom zápase. Treba dať klobúk dole pred ich výkonmi. Dreli, hrali jeden za druhého a spravili nám to veľmi nepríjemné,“ opísal v úvode svoje štvrťfinálové dojmy 28-ročný krídelník.

Po víťazstve dostali „vlci“ aj voľno na oddych a doliečenie šrámov. „Po piatkovom zápase sme mali cez víkend voľno. Od pondelka trénujeme a už sa aj špeciálne pripravujeme na Dubnicu,“ opisuje návrat do tréningového procesu Koyš.

Dubnica skončila v základnej časti na šiestom mieste. Postup cez tretie Topoľčany by sa teda dal nazvať prekvapivým. „Priznám sa, že ja som tušil, že Dubnica môže prejsť cez Topoľčany, hoci tie boli na tom v dlhodobej tabuľke lepšie. No dubnické mužstvo mi príde lepšie poskladané na play-off so skúsenými hráčmi. Preto to pre mňa nebolo veľkým prekvapením,“ priznáva bronzový medailista z juniorských MS 2015.

Patrik Koyš

Patrik Koyš vie, že Žilinu proti Dubnici nečaká nič ľahké. Zdroj foto: VLCI Žilina/Daniel Stehlík

Hoci Žilinčania v základnej časti zvíťazili vo všetkých štyroch vzájomných zápasoch a inkasovali len jeden gól, tušia, že v semifinále ich nič ľahké nečaká. „Bude to veľmi ťažká séria so súperom, ktorý má výborný fyzický fond a skúsených hráčov. Čo bude na nich platiť, to si necháme pre seba. Verím, že nastavíme správnu taktiku a dostaneme sa do finále.“

Najväčší favorit na postup bude mať veľkú oporu vo svojich divákoch. Proti Žiaru nad Hronom si ich našlo cestu na štadión v priemere viac ako 2800. „Užívame si plný štadión, je to odmena pre každého z nás hrať pred takýmto publikom. Myslím si, že máme jednoznačne najlepších fanúšikov v lige a dokazujú to každý jeden zápas. Verím, že teraz návštevy ešte stúpnu a fanúšikovia budú náš šiesty hráč na ľade. Chceli by sme sa im odvďačiť za podporu,“ dodal Patrik Koyš.

TSS Group Dubnica   Z tábora TSS Group Dubnica

Dubničania skončili štvrťfinále o deň neskôr ako Žilinčania. „Žochárom“ ukončili sezónu po šiestich zápasoch. „Papierovo asi boli favoritom Topoľčany, ale stále tvrdím, že my máme skúsenejšie mužstvo s kvalitnými hráčmi, ktorí majú niečo za sebou a vedia zvládať takéto situácie,“ rozhovoril sa Marek Hovorka. „Máme za sebou nejedno ťažké play-off a aj to bol rozhodujúci faktor. Druhým bola naša výborná partia. Zomkli sme sa, hrali sme maximálne obetavo a dovolím si tvrdiť, že vo všetkých herných aspektoch sme boli o niečo lepší ako Topoľčany.“

O partii, ktorá ťahá za jeden koniec povrazu, svedčí aj fakt, že kapitán tímu pripravil v utorok svojim spoluhráčom raňajky. V stredu sa o to postarali tréneri. Práve v utorok po dvoch voľných dňoch začali zverenci trénera Chatrnúcha s prípravou na semifinále.

Tam sa stretnú so Žilinou, ktorá ovládla základnú časť s 34 bodovým náskokom. „Je to jednoznačne najväčší favorit. Či už kádrom alebo zázemím, ktoré majú vytvorené. My budeme hrať to, čo doteraz. Máme skúsenosti a dúfam, že sa nám budú vyhýbať zranenia. Predsa len, Žilina má širší káder. Oni musia, my môžeme. My nie sme pod tlakom, ale chceme ich zdolať. Máme v tíme víťazné typy. Bude to dobrá séria,“ myslí si skúsený 39-ročný útočník.

Vzájomné zápasy zo základnej časti môžu byť pre Dubnicu miernym strašiakom. Štyri prehry síce znejú hrozivo, ale pri bližšom pohľade sa dá hovoriť o troch tesných zápasoch. Už horšie však vyznieva fakt, že „vlci“ dokázali vygumovať dubnickú ofenzívu. Ich jediný gól strelil Michal Kluka. „Spomínam si, že aj v prvom zápase, ktorý sme prehrali 0:5, sme šli v prvej tretine viackrát sami na bránku, ale nedali sme góly. To isté aj v ďalších stretnutiach, ktoré sme prehrali. Boli to tesné zápasy, ktoré sme mohli vyhrať aj my. Vieme, že sme im dali v štyroch zápasoch len jeden gól, no play-off je iná súťaž a môžu rozhodovať iné veci,“ tvrdí Hovorka.

TSS Group Dubnica

Dubnica už vyradila jedného vyššie nasadeného súpera. Dokáže šokovať aj Žilinu? Zdroj foto: Dušan DuPe Pethö

Ten minulú sezónu odštartoval práve v Žiline, odkiaľ sa neskôr presunul do Košíc, kde sa tešil z majstrovského titulu. Krásne spomienky na pôsobenie pod Dubňom však má zo sezóny 2016/17, kedy ako kapitán priviedol podceňovaný tím k extraligovému bronzu. „Ako totálny outsider sme získali bronz. Rád na to spomínam, ale už tam z toho tímu nikto nie je, všetko sa pomenilo. V minulom roku mali obe strany asi iné očakávania. Podali sme si ruky, rozišli sme sa, veď život ide ďalej. Nakoniec to vypálilo tak, že som získal v Košiciach titul. Ja nie som typ, ktorý by vypisoval a podpichoval súpera. Sústredím sa hlavne sám na seba, nech si rozpráva každý, čo chce. Ja si idem svoje.“

Aj Dubničania veria, že semifinále bude dostatočným lákadlom pre fanúšikov a naplnia zimný štadión. „Dúfam, že v Dubnici bude vypredané. Táto fáza ligy si to už žiada a pevne verím, že fanúšikovia si nájdu cestu na štadión. Vieme, že Žilina ožila hokejom a majú parádnych fanúšikov. Bude to výborná séria v krásnej atmosfére,“ zakončil vicemajster sveta z roku 2012.

Štatistické porovnanie

            

VLCI Žilina   

            
              

Dubnica  

            
VLCI Žilina Ukazovateľ TSS Group Dubnica
230 Strelené góly 147
83 Inkasované góly 139
2114 Strely na bránku 1503
10,88 % Úspešnosť streľby 9,78 %
752 Trestné minúty 750
20,34 % Využitie presiloviek 18,78 %
88,20 % Úspešnosť v oslabeniach 81,64 %
93,34 % Úspešnosť zásahov 91,92 %
11:0 Najvyššia výhra 8:0
2:4 Najvyššia prehra 0:5

Vzájomné zápasy

Program semifinále (hrá sa na 4 víťazné zápasy)

VLCI Žilina VLCI Žilina
17:30
29.03.2024
TSS GROUP Dubnica TSS GROUP Dubnica
VLCI Žilina VLCI Žilina
17:30
30.03.2024
TSS GROUP Dubnica TSS GROUP Dubnica
TSS GROUP Dubnica TSS GROUP Dubnica
18:30
02.04.2024
VLCI Žilina VLCI Žilina
TSS GROUP Dubnica TSS GROUP Dubnica
18:00
03.04.2024
VLCI Žilina VLCI Žilina
VLCI Žilina VLCI Žilina
17:30
06.04.2024
TSS GROUP Dubnica TSS GROUP Dubnica
TSS GROUP Dubnica TSS GROUP Dubnica
18:00
08.04.2024
VLCI Žilina VLCI Žilina
VLCI Žilina VLCI Žilina
17:30
10.04.2024
TSS GROUP Dubnica TSS GROUP Dubnica