Prekvapenie sezóny mení trénera. Do Žiaru mieri majster sveta z Göteborgu

Semifinalista TIPOS Slovenskej hokejovej ligy HK MŠK Indian Žiar nad Hronom mení po historickej sezóne trénera. Pri mužstve nebude pokračovať Ján Šimko, ktorý podľa oficiálneho webu „indiánov“ zamieril na lavičku Popradu na pozíciu asistenta trénera, kde už v minulosti viackrát pôsobil.

Vedenie Žiaru tak muselo hľadať alternatívu. Voľba padla na Jerguša Baču. Niekdajší reprezentačný obranca, ktorý v drese Slovenska získal zlato na MS 2002 vo Švédsku, bol oficiálne predstavený ako hlavný tréner A-tímu pred nadchádzajúcim ročníkom. „Oslovil ma manažér Jozef Budaj a po dvoch-troch rokovaniach sme sa dohodli na spolupráci na jednu sezónu. Aj jeho osoba zavážila v tom, že som sa rozhodol prijať ponuku,“ priznáva 58-ročný odborník.

Otázka hráčskeho kádra sa bude riešiť postupne, no kostra tímu by mala zostať pokope. Jasno však už je podľa slov nového lodivoda Žiaru v otázke realizačného tímu. „To už je vyriešené na 99 percent. Asistentom trénera by mal byť Tomáš Nádašdi, ktorý v Žiari pôsobil aj minulý rok. Trénerom brankárov bude Maximilián Bača, ktorý bol minulý rok v Michalovciach a spolupracovali sme aj v reprezentácii do 16 rokov. Kondičným trénerom zostane Michal Polačko a vedúcim mužstva Stanislav Puťoš,“ povedal Jerguš Bača.

Rodák z Liptovského Mikuláša získal počas aktívnej hráčskej kariéry okrem spomínaného titulu majstra sveta ďalšie dve bronzové medaily z MS v drese Československa. Hrdiť sa tiež môže jedným federálnym a jedným slovenským majstrovským titulom v drese Košíc, ale aj triumfom v AHL. Na konte má desať stretnutí v NHL, pôsobil tiež vo Švédsku, Nemecku či Česku.

Jerguš Bača v Žiari nad Hronom

Jeguš Bača bude hlavným trénerom Žiaru v sezóne 2023/24. Zdroj: HK MŠK Žiar nad Hronom

Po skončení hráčskej kariéry sa vydal na trénerskú dráhu. Zväčša ako asistent trénera pôsobil postupne v Liptovskom Mikuláši, v Žiline, v Košiciach i v Nových Zámkoch. Ako asistent trénera Vůjteka sa tešil na reprezentačnej lavičke zo zisku striebornej medaily z MS v roku 2012. Naposledy pôsobil do apríla 2022 ako hlavný tréner slovenskej reprezentácie do 16 rokov.