Pod Dubeň ho dotiahli ambície, na Nitru bude napriek koncu spomínať v dobrom

Keď koncom októbra ohlásili Vlci Žilina príchod Róberta Vargu do svojho tímu, fanúšikovia ihneď pochopili, že pôjde o skvelú posilu. Rodák z Bratislavy sa v minulej sezóne podieľal na extraligovej ceste Nitry za striebrom štyridsiatimi bodmi. A svoju šikovnosť začal podľa predpokladov dokazovať už od prvých dní v novom mužstve.

Od svojho príchodu pod Dubeň stihol odohrať v Tipos Slovenskej hokejovej lige 11 zápasov, v ktorých nastrieľal 12 gólov a celkovo získal 16 bodov. Niet divu, že sa stal Hráčom mesiaca a s bilanciou 5 gólov v dvoch zápasoch aj hráčom uplynulého týždňa v SHL.

V Žiline si pochvaľuje kvalitu aj súdržnosť kádra

„Som rád, že sa mi takto darí a pravidelne bodujem. Dôležitejšie je však to, že takýmto spôsobom pomáham tímu k víťazstvám,“ neskrýva spokojnosť Róbert Varga. Vlci, ktorí v utorok postúpili po predĺžení do finále JOJ ŠPORT Slovenského pohára, kde obhajujú minuloročný triumf, začali po nepresvedčivom úvode stúpať aj v tabuľke.

Aktuálne patrí zverencom trénera Skaldeho tretie miesto po boku Skalice, na vedúce duo Humenné-Martin strácajú päť bodov. „Áno, ideme pomaličky hore. Veríme, že postupom času doženieme náskok súperov, ktorí sú v tabuľke pred nami,“ dúfa krídelník s takmer 300 štartami v našej najvyššej súťaži.

Po príchode do Žiliny ihneď zistil, že bývalý tradičný účastník extraligy to s postupom myslí vážne. „Nejakých chalanov som v kabíne poznal. Sila kádra je podľa mňa veľmi veľká. Stretla sa tu dobrá partia a som rád, že môžem byť jej súčasťou,“ pokračuje odchovanec Ružinova.

Koniec v Nitre a príchod do Žiliny

Jeho koniec v Nitre bol napriek nevydarenému štartu ročníka pre mnohých prekvapivý. Veď Varga bol v striebornom ročníku šiesty najproduktívnejší hráč „corgoňov“ v základnej časti. „Čo k tomu povedať? V Nitre so mnou ukončili zmluvu a musel som si vybrať, čo ďalej. V priebehu jedného týždňa som sa dohodol so Žilinou a som za to rád,“ vraví. Na Nitru napriek spomenutému koncu nezanevrel. „Budem na ňu spomínať vždy len v dobrom.“

Počas vydarenej sezóny dokonca nakukol aj do reprezentácie Slovenska, za národný tím nastúpil dvakrát. Z tohto pohľadu by sa jeho prechod do SHL mohol zdať ako krok späť. „Pozeral som sa na to z každého aspektu a nemyslím si, že to tak je. Pre niekoho možno áno, ale ja verím, že sa nám podarí postúpiť a v budúcom roku si zahráme v Žiline extraligu,“ tvrdí Varga.

Ako ďalej priznáva, po ukončení zmluvy si mal z čoho vyberať. „Nebola to jediná možnosť, mal som aj iné ponuky z extraligy. Žilina mi prišla ako najlepšia voľba pre mňa a celú našu rodinu. Rozhodlo aj to, že sa chce postúpiť, diaľka od domova a samozrejme aj finančne bola pre mňa ponuka Žiliny jedna z tých zaujímavejších,“ neskrýva pozadie svojho rozhodovania sa.

Róbert Varga

Varga sa ihneď po svojom príchode zaradil medzi opory Žiliny. Zdroj: Mário Bóna

Play-off bude celkom iná súťaž

Isté je tiež, že v tejto sezóne už nebude meniť pôsobisko ani v prípade zaujímavej ponuky z najvyššej súťaže. „To určite nie. V Žiline máme jasný cieľ, ktorý chceme splniť.“ Ofenzívny ťahúň „vlkov“ si naposledy zahral v SHL za Topoľčany v sezóne 2020/21. Vtedy sa aj stal najlepším strelcom súťaže. „Úroveň ligy sa opäť o niečo posunula a podľa môjho názoru napreduje,“ pochvaľuje si Varga.

Spokojný je aj so spoluprácou s trénerom Jarrodom Skaldem. „Čo sa týka prípravy na každé stretnutie, ide do detailov. Vidieť, že je to veľký profesionál,“ vraví krídelník, ktorý v mladosti obdivoval Petra Bondru. Hlavných súperov Žiliny v boji o postup do extraligy však špecifikovať nechcel. „Uvidíme, myslím si, že tam je viac adeptov. Play-off je však úplne iná súťaž,“ dodal na záver rozhovoru Róbert Varga.