Žilinčania si nevedeli vynachváliť kulisu. Lenďák hovorí o 20 bojovníkoch

Keď už Žilina vo finále play-off TIPOS Slovenskej hokejovej ligy zvíťazí, stojí to za to. Hoci mali „vlci“ v sobotu pomyselný nôž na krku, zopakovali výkon z druhého zápasu série a pre súpera si pripravili ďalšiu kanonádu. Humennému vo fantastickej atmosfére pod Dubňom prvý majstrovský mečbal ušiel, k dispozícii však má ďalšie dva.

Jediný presný zásah chýbal Žiline k tomu, aby na ukazovateli skóre svietilo dvojciferné číslo. „Napadali nám tam rýchle góly a odvtedy sme to už iba kontrolovali. Každý zápas sa začína od nuly. Hoci sme vyhrali 9:1, vedenie v sérii patrí stále Humennému,“ hodnotil po záverečnom klaksóne najproduktívnejší hráč súťaže Bruno Mráz.

Zatiaľ čo líder individuálnych štatistík jednoznačnému finálnemu rezultátu veľkú váhu nepripisuje, trochu inak je to v prípade šéfa žilinskej lavičky. „Najdôležitejšie vec pre nás je, že sme vyhrali rozdielom triedy. Hráči ukázali charakter,“ pochvaľoval si Jarrod Skalde.

Elektrizujúca kulisa

Piatu finálovú bitku sledovalo 4620 divákov, čo je druhé najvyššie číslo v aktuálnom ročníku TIPOS SHL. „Atmosféra bola skvelá už na rozcvičke, kotol začal hučať. Je to veľmi pozitívna energia do kabíny a my sme sa to snažili všetkým ľuďom vrátiť,“ chválil fanúšikov pod Dubňom obranca David Růžička, ktorý rozvlnil sieť prvýkrát od polovice novembra.

Fanúšikovia Vlci Žilina

Žilinský fanklub si pripravil pozoruhodné choreo. Zdroj: Daniel Stehlík

Za pravdu mu v tomto smere dal takisto Bruno Mráz. „Diváci nás hnali vpred. Takúto fantastickú atmosféru som asi ešte nezažil,“ hovoril autor 77 kanadských bodov. Ako samotný domáci tábor priznal, neutíchajúce povzbudzovanie bolo jedným z hlavných faktorov vysokého triumfu. „Bolo to úžasné a pre hráčov veľmi motivujúce. Celý klub oceňuje túto podporu, naozaj nám pomáha,“ doplnil kouč Skalde.

Humenné nepanikári

Z pohľadu zástupcu východu republiky naberá konečné skóre duelu hororové kontúry. Vo vyraďovacej fáze ale zohráva hlavnú rolu celkový stav série. „V play-off sa hrá každý zápas o jeden bod. Vôbec nezáleží na výsledkoch jednotlivých stretnutí. Tentokrát ho získala Žilina, stav série je 3:2 pre nás a vraciame sa na domáci ľad,“ vravel obranca hostí Martin Lenďák.

„Potrebujeme sa naďalej držať našej hry. Nesmieme mať takéto vlažné vstupy do zápasov. Proti mužstvu ako Žilina sa podarí otočiť dvojgólové manko možno raz za tridsať duelov. Jednoducho sme tentoraz prehrali a ideme ďalej,“ nepanikári jeden z lídrov tábora hostí.

Vstup do druhého dejstva Humennému absolútne nevyšiel. Zhruba dve minúty stačili domácim na to, aby sa dostali do štvorgólového vedenia. Celok zo Zemplína už potom chytal zajaca za chvost. „Nechcem nikoho z nášho kádra dehonestovať, avšak skúsenosti sú na strane Žiliny. Ťažko sa nám reaguje, keď dostaneme vyšší počet gólov a začne sa to na nás sypať. Málokto z kabíny mal možnosť hrať vo výšinách ako finále. U nás v šatni vidím dvadsať bojovníkov. To nás bude zdobiť aj v ďalšom zápase,“ nepochybuje 29-ročný pravák.

Martin Lenďák

Martin Lenďák verí, že Humenné na domácom ľade zvládne aj tretí finálový zápas. Zdroj: Tomáš Feigl

Najlepší možný nakopávač 

Deväť presných zásahov z hokejok deviatich rôznych strelcov. Dokopy štrnásť „vlkov“ získalo minimálne jeden kanadský bod. „Víťazstvo nám dodalo sily. Tlak je teraz na Humennom. Oni musia rovnako ako my. Možno čakajú, že to príde ľahko, ale nedopustíme, aby tam skončila séria. Chceme sa vrátiť späť pred domácich divákov,“ stanovuje jasnú ambíciu Bruno Mráz.

Smerom k nadchádzajúcemu vystúpeniu je pre Žilinu dominantná výhra cenným povzbudením. „Všetkých 22 hráčov do bodky splnilo to, čo sme si pred zápasom povedali. Potom vyzerá hra o sto percent lepšie, keď Humennému nedovolíme toľko ako v zápasoch u nich. Musíme si to užiť len do polnoci a potom sa pripravovať na pondelok. Bude to nový zápas, zase hráme o život. Musíme zopakovať to, čo dnes,“ uvedomuje si český obranca David Růžička.