Najlepší veteráni aktuálneho ročníka TIPOS SHL

TIPOS Slovenská hokejová liga je prešpikovaná talentovanými hokejistami. Súťaž sa pre nich javí ako výborný odrazový mostík k vytúženej kariére. Veľkú zásluhu na tom majú aj skúsení harcovníci, ktorí mladíkom uľahčujú prechod k seniorskému hokeju.

A v produktivite s „mladými uchami“ zvládajú držať krok a nenechávajú sa zahanbiť. V redakcii sme pre vás tentokrát vybrali jedenásť hokejistov nad 35 rokov, ktorí vo svojej vekovej kategórii kraľujú individuálnym štatistikám.

Marcel Petran - HK VITAR Martin, obranca

Skúsený bek, ktorého by chcel mať v tíme každý. O to väčšie bolo prekvapenie, keď po neúspešnej extraligovej baráži nepokračoval v Žiline, ale zamieril cez Strečno do metropoly Turca. Skúsenosti, kvalita, ale aj jeho nesporné hokejové srdce hovoria v prospech 36-ročného obrancu, ktorý dokazuje, že do starého železa rozhodne nepatrí. Priemer viac ako 0,5 bodu na zápas a predovšetkým výkony, ktoré predvádza, vzbudzujú rešpekt. V kariére si okrem Slovenska zahral aj vo Veľkej Británii, v Maďarsku, v Česku a v Kazachstane.

Marcel Petran

Marcel Petran. Zdroj: Mário Bóna

Miroslav Zaťko - TSS Group Spartak Dubnica, obranca

Odchovanec Považskej Bystrice má skúsenosti aj so slovenskou extraligou v dresoch Žiliny, Trenčína a Nových Zámkov, oveľa väčšiu časť kariéry však odohral v Poľsku. A práve odtiaľ, konkrétne z Osvienčimu, sa pred minulou sezónou vrátil do materského klubu. Už v tom čase nebolo pochýb, že sa zaradí medzi hlavné piliere tímu.

Tieto predpoklady jednoznačne napĺňa, svoje schopnosti a skúsenosti preukazuje naplno. O to prekvapujúcejšie vyznela správa o jeho konci v Považskej Bystrici. Na nový angažmán však dlho čakať nemusel. Bývalý kapitán „panterov“ pokračuje vo svojej kariére v drese Dubnice. A pri svojej premiére proti Modrým krídlam pomohol svojmu novému zamestnávateľovi k výhre 4:1 gólom a asistenciou.

Miroslav Zaťko

Miroslav Zaťko. Zdroj: Mário Bóna

Henrich Ručkay - HC Topoľčany, útočník

Najväčšie zastúpenie v hokejovom životopise piešťanského rodáka má Nitra. S klubom, v ktorom pôsobil desať sezón, sa tešil v roku 2016 z historického majstrovského titulu a v ďalšej sezóne okúsil  s „corgoňmi“ aj Ligu Majstrov.

Po ročnej anabáze v Nových Zámkoch si epizódne prešiel Topoľčanmi a treťoligovým nemeckým Essenom, aby zamieril do francúzskeho Brestu. Pred minulou sezónou sa vrátil do Topoľčian, kde si jeho líderské schopnosti nevedia vynachváliť. Aj vo veku 39 rokov dokazuje krídelník so 671 extraligovými štartami svoje schopnosti a dôležitosť pre tím.

Henrich Ručkay

Henrich Ručkay. Zdroj: Mário Bóna

Lukáš Hvila - HC Topoľčany, útočník

Obrovské skúsenosti potvrdzuje aj vo svojej 24. seniorskej sezóne. Ihneď po októbrovom príchode do Topoľčian sa zaradil medzi opory „žochárov". Na ľade je vidno, že v extralige odohral úctyhodných 970 zápasov. Na jeden duel si odskočil aj do Košíc. Na svoju najproduktívnejšiu dvojičku sa budú Topoľčany spoliehať v boji o predkolo play-off, ale aj o záchranu, ktorú stále nemajú matematicky istú.

Lukáš Hvila

Lukáš Hvila. Zdroj: Mário Bóna

Martin Hujsa - HK ESMERO Skalica, útočník

V septembri oslávil veterán našich klzísk 43. narodeniny, no na jeho výkonoch a produktivite sa vek nijakým spôsobom neodzrkadľuje. Jeho bodový zisk stačí na tretie miesto v tabuľke produktivity tímu za dvojicou Landrigan-Šátek.

Niekdajší hráč Nových Zámkov, Slovana, kazašského Pavlodaru či francúzskych klubov Brest a Nice, sa do materského klubu vrátil pred ročníkom 2017/18. A na obrovské skúsenosti Martina Hujsu sa môžu tréneri plne spoľahnúť. V extralige sa krídelník, ktorý v mládežníckom veku reprezentoval Slovensko, predstavil vo viac ako 700 zápasoch so ziskom vyše 600 bodov.

Martin Hujsa

Martin Hujsa. Zdroj: Mário Bóna

Michal Šátek - HK ESMERO Skalica, útočník

Aj ďalší ofenzívny ťahúň Záhorákov potvrdzuje svoj vysoký kredit. Po návrate zo zahraničia pred tromi rokmi nazbieral postupne 30 bodov, 41 bodov a aj tento rok sa podľa všetkého sa týmto číslam minimálne priblíži.

Michal Šátek

Michal Šátek. Zdroj: Mário Bóna

Michal Novák - HK Levice, obranca

Dobre známy bek si dlhé roky odkrútil na extraligovej scéne. V dresoch Skalice, Nitry, Košíc, Trenčína, Zvolena a Nových Zámkov bol známy spoľahlivosťou i ochotou zhodiť rukavice a zastať sa svojich spoluhráčov. Vďaka svojim schopnostiam nastúpil v našej najvyššej súťaži na takmer 700 zápasov. Po konci v extralige sa usadil v SHL, ktorú si už v minulosti epizódne vyskúšal. A svojimi číslami dokazuje, že napriek veku 40 rokov stále nepatrí do starého železa.

V lete vymenil Topoľčany za Levice, kde už v minulosti pôsobil. A aj jeho aktuálny angažmán môžeme označiť za úspešný. Ani v extralige nemal zlé štatistiky, v SHL však svoje bodové konto posunul o level vyššie. A ako sám priznal, napriek veku sa cíti lepšie ako kedykoľvek v minulosti a zavesiť korčule na klinec sa rozhodne nechystá.

Michal Novák

Michal Novák. Zdroj: Mário Bóna

Roman Tománek - HK ‘95 Považská Bystrica, útočník

V prípade letnej posily „panterov“ môžeme hovoriť o stávke na istotu. Veď jeho produktvita a strelecký apetít je hokejovým fanúšikom dobre známy. Dvojnásobný najlepší strelec extraligy to od úvodu v novom klube napĺňa. Po Jakubovi Cígerovi, ďalšom letnom zásahu do čierneho, je druhý najproduktívnejší hráč tímu. Po päťročnom pôsobení v nižších nemeckých súťažiach a v Rumunsku dokazuje, že stále dokáže byť rozdielovým hráčom.

Roman Tománek

Roman Tománek. Zdroj: Mário Bóna

Marcel Holovič - HK Gladiators Trnava, útočník

Na čele nášho rebríčka sa usadilo úderné trio zo slovenského Ríma. Vekom najmladší z nich, 35-ročný Holovič, pôsobí v materskom klube druhú sezónu. Celú svoju doterajšiu kariéru strávil na Slovensku. Jedenásť rokov si odkrútil aj v extralige. Vďaka výkonom v drese Piešťan v sezóne 2015/16 si na seba aj dvakrát obliekol reprezentačný dres. V ročníku 2016/17 sa tešil so Žilinou z bronzovej medaily, rovnako tak v sezóne 2018/19 v drese Zvolena. Po spomínanom návrate do rodného mesta si drží bilanciu jeden bod na zápas.

Marcel Holovič

Marcel Holovič. Zdroj: Mário Bóna

Roman Kukumberg - HK Gladiators Trnava, útočník

Hokejový životopis Kukumberga je prešpikovaný zaujímavými destináciami. Zahraničie si vyskúšal v Rusku, v nižšej zámorskej AHL, ale i v Česku. V roku 2010 sa tešil z Gagarinovho pohára v KHL s tímom Ak Bars Kazaň. Trikrát zvíťazil aj v Slovenskej extralige – v drese Trenčína v sezóne 2002/03 a potom dvakrát s bratislavským Slovanom – 2006/07 a 2011/12. Dvakrát sa dostal aj do All Stars výberu slovenskej extraligy. V národnom tíme si pripísal 113 štartov, zahral si na štyroch majstrovstvách sveta. Na sklonku kariéry prišiel do Trnavy. Aj v predchádzajúcich dvoch sezónach bol produktívny, v tejto však bodovo explodoval. Bilancia 55 bodov v 36 zápasoch dáva vynikajúci priemer 1,53 bodu na zápas.

Roman Kukumberg

Roman Kukumberg. Zdroj: Mário Bóna

Michel Miklík - HK Gladiators Trnava, útočník

Práve Michel Miklík má toho spoločne s Romanom Kukumbergom z trnavského kádra preskákaného najviac aj na medzinárodnej úrovni. Tri slovenské majstrovské tituly, strieborná medaila z MS 2012, trofej pre víťaza Ligy Majstrov 2017/18. To sú len zlomky úspechov účastníka piatich svetových šampionátov a jedných olympijských hier.

Svoje skúsenosti prišiel v lete roku 2021 rozdávať práve do Trnavy a táto stávka na istotu sa klubu zo slovenského Ríma rozhodne vypláca. V tomto ročníku doteraz ovládol nielen klubovú produktivitu, ale so spoluhráčmi z útoku Kukumbergom a Antonovom sú aj prví traja najproduktívnejší hráči celej súťaže.

Michel Miklík

Michel Miklík. Zdroj: Mário Bóna

Najproduktívnejší veteráni TIPOS SHL 2022/23 (k 11.2.2023):

1. Michel Miklík, Trnava, 40 rokov - 35 zápasov, 24 gólov, 34 asistencií, 58 bodov
2. Roman Kukumberg, Trnava, 42 rokov - 36 zápasov, 12 gólov, 43 asistencií, 55 bodov
3. Marcel Holovič, Trnava, 35 rokov - 38 zápasov, 11 gólov, 24 asistencií, 35 bodov
4. Roman Tománek, Považská Bystrica, 37 rokov - 34 zápasov, 11 gólov, 19 asistencií, 30 bodov
5. Michal Novák, Levice, 40 rokov - 38 zápasov, 10 gólov, 19 asistencií, 29 bodov
6. Michal Šátek, Skalica, 36 rokov - 37 zápasov, 12 gólov, 15 asistencií, 27 bodov
7. Martin Hujsa, Skalica, 43 rokov - 37 zápasov, 10 gólov, 16 asistencií, 26 bodov
8. Lukáš Hvila, Topoľčany, 41 rokov - 30 zápasov, 9 gólov, 16 asistencií, 25 bodov
9. Henrich Ručkay, Topoľčany, 39 rokov - 37 zápasov, 9 gólov, 16 asistencií, 25 bodov
10. Miroslav Zaťko, Považská Bystrica, Dubnica, 39 rokov - 31 zápasov, 2 góly, 18 asistencií, 20 bodov
11. Marcel Petran, Martin, 36 rokov - 38 zápasov, 5 gólov, 15 asistencií, 20 bodov