Ponuka Žiaru prebila aj tie zahraničné. Szypula chce k „indiánom" priniesť víťaznú mentalitu

Prvé európske angažmán nedopadlo podľa jeho predstáv. Vyvrcholením mesačnej skúšky na Zemplíne pre Ethana Szypulu nebola zmluva. Kanaďan v produktívnom veku je aj s odstupom času presvedčený, že všetko malo dopadnúť opačne. Ofenzívnemu pravákovi okamžite pristalo na stole niekoľko zaujímavých ponúk, zvíťazila však tá zo Žiaru.

Ethan Szypula má za sebou pomerne náročné kariérne obdobie. Pred príchodom na Slovensko odohral počas dvoch sezón iba 26 súťažných zápasov. „Rozhodne za to môže COVID. Ročník na univerzite úplne pozastavili. O moje služby malo záujem viacero profesionálnych tímov z Európy a Severnej Ameriky. Keďže škola bola online, minulý rok som mohol odísť do ECHL,“ vysvetľuje forvard, ktorý si v spomínanej súťaži naposledy zahral za organizácie Florida Everblades a Jacksonville Iceman.

Vypadnúť z pravidelného rytmu nie je pre žiadneho športovca nič príjemné. „Bolo to náročné obdobie. Mám vášeň pre hokej, robí mi radosť, čiže nehrať pre mňa bolo obrovským sklamaním,“ priznáva 25-ročný center. Pozitívom pre neho bolo, že vo forme sa mohol udržiavať aspoň vďaka tréningovému procesu. „Vďaka škole som mal možnosť byť celý rok na ľade a pripravovať sa na nadchádzajúcu sezónu.“

Ponuka Žiaru prebila tie zahraničné

Po rokoch strávených v kvalitných zámorských juniorských či univerzitných ligách sa rodák z Ontária rozhodol otvoriť novú kariérnu kapitolu. „Záujem zo zahraničia je veľký. Veľa s tým súvisí môj agent, ako aj kontakty, ktoré tu máme. Moja agentúra má na Slovensku zástupcu, ktorý mi veľmi pomohol. Zatiaľ si to užívam,“ hovorí Szypula o svojom rozhodnutí opustiť zámorie a zakotviť práve v tunajších končinách.

Ethan Szypula

Szypula naskočil za Michalovce sedemkrát - dal gól a na dva prihral. Zdroj: Jäzva

Prvotný záujem prejavil extraligista zo Zemplína. „Moje pôsobenie v Michalovciach bolo solídne, tím bol skvelý, vyhrávali sme a ja som cítil, že mám tímu čo dať. Avšak nevyšlo to.“ Dukla s pracovitým útočníkom po mesačnej skúške zmluvu nepredĺžila. „Nemám presný dôvod, prečo. Verím, že v zákulisí sa diali veci, ktoré som nemohol ovplyvniť. S odstupom času mám pocit, že som tam patril. Ale vedenie malo iné predstavy,“ ohliada sa za obdobím z prelomu novembra a decembra.

Bojovať o podpísanie Kanaďana okamžite začalo hneď niekoľko klubov. „Určitý záujem prejavili celky z Česka, Talianska, Poľska, Francúzska a Maďarska. S agentom sme zvažovali moje možnosti a snažili a nájsť najlepšie miesto, kde by som mohol hrať a uspieť,“ vysvetľuje Szypula, o ktorého sa dokonca zaujímal aj ďalší účastník TIPOS Slovenskej hokejovej ligy.

Voľba napokon padla na „indiánov“ od Hrona. „Agent má dobré kontakty na vedenie Žiaru. Láka má takisto možnosť byť povolaný do Zvolena, keďže sme ich farmárskym tímom. Mojím cieľom je dostať príležitosť v extralige ešte počas tejto sezóny,“ odhaľuje dôvody svojho rozhodnutia a zároveň smelé plány.

K „indiánom" chce priniesť to, čo tímu chýba

„Zatiaľ sa mi v Žiari veľmi páči. Mám pocit, že môžem tímu veľa dať. Nie len na ľade, ale aj mimo neho. Vedenie klubu sa ku mne správa takisto dobre,“ nachádza slová chvály na svojho aktuálneho zamestnávateľa.

Ethan Szypula sa k „indiánom“ pripojil prakticky v rovnakom čase ako došlo k výmene hlavného trénera. Norberta Javorčíka vtedy nahradil Ján Šimko z Liptovského Mikuláša. „Niekedy to je výhoda, inokedy zasa nie. Hoci je to nový kouč, tím sa musí naučiť všetky nové systémy, čo môže byť mnohokrát náročné. Pre mňa osobne to bolo v poriadku, avšak ako celok musíme prijať to, čo nám tréner vysvetľuje,“ vyzýva Kanaďan, ktorého hru v juniorskej OHL zdobila vysoká produktivita.

Žiar nad Hronom ale momentálne neprežíva vydarenú sezónnu pasáž. Mužstvo zbiera body iba sporadicky, odzrkadlením je predposledné miesto zamotanej tabuľky. „Ak sú všetci na rovnakej vlne, veci fungujú. Myslím si, že teraz to tak nie je. Chýba dostatočná podpora a vôľa vyhrávať,“ motivačne vysiela kritiku do vlastných radov.

Ethan Szypula

Strelecký účet v drese „indiánov" si Ethan Szypula otvoril v zápase proti Modrým krídlam. Zdroj: Mário Bóna

„To je to, čo chcem priniesť do tohto tímu a ukazovať pravidelne, deň čo deň. Je frustrujúce prehrávať. Hokej nie je zábavný, keď je to takto. So svojím príchodom chcem priniesť víťaznú mentalitu, ukázať, čo je to profesionálne myslenie na ľade i mimo neho,“ pokračuje Ethan Szypula.

Druhá najvyššia slovenská hokejová súťaž rok čo rok naberá na kvalite. Pozoruhodné výkony jednotlivcov neuchádzajú ani pozornosti zástupcov prestížnych líg. „Verím, že Žiar je pre mňa skvelým odrazovým mostíkom. Som presvedčený, že do extraligy patrím a v Michalovciach som nedostal dostatok príležitostí,“ s presvedčením konštatuje.

Prioritou týchto dní naďalej ostáva tímový úspech, ku ktorému chce prispieť individuálnou výkonnosťou. „Chcem vyhrávať! Pre každého je potom príchod na štadión oveľa príjemnejší. Som odhodlaný na sebe pracovať a zlepšovať sa, aby som dostal príležitosť vo vyšších súťažiach v rámci Európy. Vždy sa snažím o viac, verím vo svoje kvality, ale musím ich ukázať na ľade,“ sebavedomo zakončuje Ethan Szypula, útočník HK MŠK Indian Žiar nad Hronom.