Prečo by náš príbeh nemohol mať šťastný koniec, zamýšľa sa Surový

Vo výbornej forme hrajú v posledných týždňoch hokejisti HK Brezno Knights. Tím, ktorý sa prakticky od úvodu ročníka pohybuje na poslednej priečke TIPOS Slovenskej hokejovej ligy, drží sériu troch výhier v rade a z ostatných piatich zápasov zvíťazil štyrikrát. A treba podotknúť, že zverenci trénera Kapustu mali súperov z rangu najsilnejších. Na domáce triumfy nad prvými dvoma celkami tabuľky, teda Žilinou a Humenným nadviazali trojbodovým úlovkom v Skalici.

Veľkou mierou sa pod výhry podpísal Maroš Surový. Vďaka piatim bodom v dvoch minulotýždňových zápasoch sa zaslúžene stal Hráčom týždňa Slovenskej hokejovej ligy. Zažiaril predovŠetkým na Záhorí, kde hetrikom a jednou asistentciou režíroval výhru svojho tímu. „Lepšie to už byť nemohlo. Získali sme maximálny počet bodov a určite nám to pridalo na sebavedomí,“ tvrdí 26-ročný odchovanec Brezna.

Nemajú dôvod neveriť v záchranu

Podľa produktívneho útočníka bolo otázkou času, kedy začne jeho tím zbierať tak potrebné body. „Už zápasy predtým boli z našej strany dobré, no nebodovali sme. O výhru nás vždy pripravila nízka efektivita alebo veľa vylúčení. To sme zlepšili a s tým prišli aj body,“ pokračuje Surový.

Už po príchode trénera Kapustu k tímu koncom novembra sa zdalo, že Brezno môže otočiť kartu a začať víťaziť. Brezno zdolalo Považskú Bystricu i Levice a po prehre v Bratislave i Trnavu. No opäť prišlo obdobie, kedy na výhru nedokázali nadviazať dlhšou sériou úspechov. „Nemyslím si, že naše výkony boli nepresvedčivé. Nedokázali sme zbierať body v zápasoch, v ktorých sme hrali dobre, čo je škoda. Nie sme horší ako iné tímy, ale sme nezodpovední a nedôslední v niektorých úsekoch zápasov, a to nás stálo už veľmi veľa bodov,“ analyzuje niekdajší mládežnícky reprezentant Slovenska.

Vďaka zlepšeným výsledkom stále žije šanca na záchranu. Otázne je, či Horehronci nezačali chytať zajaca za chvost príliš neskoro. „Určite prídu myšlienky na to, prečo takto nehráme od začiatku sezóny. Nezostáva nám nič iné, len bojovať ďalej,“ vraví útočník s bohatými skúsenosťami z extraligy. Strata na predposledné Levice stále činí osem bodov. Oba tímy odohrajú ešte desať zápasov. V Brezne dúfajú, že je v ich silách v závere základnej časti víťaziť a vyhnúť sa tak vypadnutiu.

Nemáme dôvod neveriť, šport píše rôzne príbehy. Prečo by tento nemohol byť so šťastným koncom pre nás? Ak na ľade necháme všetko, môžeme zdolať každý tím v tejto súťaži.“

Brezno je jeho domov

Práve on by mohol spoluhráčom poradiť, ako nájsť recept na strieľanie gólov. V tomto ročníku sa už dokázal presadiť do siete Žiliny, Humenného i Martina. Teda aktuálne prvých troch tímov tabuľky. „Nemám na to žiadny špeciálny recept. Počas zápasu si človek neuvedomuje, či hrá proti prvému tímu alebo predposlednému. Chcem dávať góly každý zápas a pomáhať tak čo najviac tímu,“ vraví krídelník či center, ktorý v 31 zápasoch nazbieral 21 bodov.

Banská Bystrica, Slovensko 20, Detva a Liptovský Mikuláš. To sú tímy, v ktorých Surový dostal šancu hrať extraligový hokej. Na svojom konte má viac ako 220 zápasov. V lete 2021 sa vrátil do rodného Brezna. Aj po bodovo vydarenej sezóne sa rozhodol zostať. „Popravde, z extraligy som ponuky nemal, len nejaké z SHL. Zostal som v Brezne, lebo som tu doma a chcem tunajšiemu hokeju pomôcť čo najviac,“ neskrýva svoje pocity pri letnom rozhodovaní Surový.

Maroš Surový

Maroš Surový je najproduktívnejší hráč Brezna. Zdroj: HK Brezno Knights

Brezno sa aj vo svojej druhej sezóne po návrate do SHL pohybuje na chvoste tabuľky. A hokejistom na ľade chýba aj väčšia divácka kulisa a lepšia atmosféra na štadióne. Aj na prvé dva tímy tabuľky prišlo na štadión len približne 150 divákov. „Je to pravda a mrzí ma to. Je na nás, aby sme hrou a výsledkami dotiahli ľudí na štadión. Určite je príjemnejšie, keď hráme pred väčšou kulisou. Verím, že aspoň ku koncu sezóny ich príde viac, budeme to potrebovať,“ praje si účastník majstrovstiev sveta do dvadsať rokov zo sezóny 2015/16.

Napriek množstvu skúseností oslávi niekdajší dvojnásobný najlepší strelec juniorskej extraligy v lete len 27. narodeniny. Ako ako priznáva, v hokeji ešte nechce povedať posledné slovo. „Chcem sa stále zlepšovať a posúvať sa vyššie. Možno by som sa chcel ešte vrátiť do extraligy, ale takto dopredu momentálne nerozmýšľam,“ dodal na záver rozhovoru Maroš Surový.