„Vlci“ sú hladní po postupe. Nikdy sa nevzdávame, odkazujú históriu prepisujúci „indiáni“

Po napínavom štvrťfinále, kde až v dvoch prípadoch rozhodli o postupujúcom siedme zápasy, odštartuje už vo štvrtok semifinále TIPOS Slovenskej hokejovej ligy. Prvú dvojicu tvoria víťaz základnej časti Žilina s prekvapením sezóny Žiarom nad Hronom. Tabuľkové postavenie stavia do roly jasného favorita „vlkov“. No ich súper dokázal už vo štvrťfinále takmer nemožné. Zaskočia „indiáni“ vyššie nasadený tím aj do tretice?

Štvrťfinále

Vlci Žilina   Vlci Žilina

Žilinčania potrebovali na postup medzi štvoricu najlepších päť zápasov. Hoci výsledok 4:1 v ich prospech hovorí o pomerne jasnej záležitosti, pri pohľade na jednotlivé zápasy to až také jednoznačné nebolo. Predovšetkým na ľade Topoľčian sa zrodili tesné výsledky. „Štvrťfinále bolo pre nás určite náročné. Možno to tak podľa výsledkov nevyzerá, ale Topoľčany hrali dobre. Boli nepríjemní, dohrávali súboje, nebolo to nič jednoduché,“ potvrdzuje kapitán Róbert Varga.

Keďže pre zverencov trénera Skaldeho sa skončilo štvrťfinále už minulý štvrtok, stihli si aj trochu oddýchnuť. „Mali sme nejaký ten deň-dva voľno a potom sme sa už začali pripravovať na štvrťfinále,“ pokračuje opora „vlkov“, ktorí na meno svojho súpera čakali do poslednej chvíle.

Jasné bolo len to, že sa stretnú s najnižšie nasadeným tímom. Napokon si zahrajú proti Žiaru. „Pravdupovediac, keď bolo na zápasy 3:0 pre Dubnicu, nemyslím si, že veľa ľudí čakalo, že to dokážu otočiť. V tomto je však play-off krásne. No my sme nijako nekalkulovali, čakali sme, ako to dopadne. Teraz máme konečne súpera a dobre sa na neho pripravíme. Aj keď sme nemohli mať na nich špeciálnu prípravu, poznáme sa z ligy,“ vraví Varga.

Vlci Žilina radosť

Žilina potvrdila svoje prvenstvo v základnej časti výhrou na ľade Žiaru v predposlednom kole. Zdroj: Mário Bóna

HK MŠK Indian Žiar nad Hronom   HK MŠK Indian Žiar nad Hronom

„Indiáni“ zažívajú neuveriteľnú sezónu. V jej úvode sa pohybovali veľmi blízko čela tabuľky, aby ich následne dve hrôzostrašné série prehier (9 a 8 zápasov, pozn.) odsunuli na predposlednú priečku tabuľky. Vzchopili sa, novoročné pookriatie bolo pre nich dôležitým momentom. No aj tak si účasť v kvalifikácii o play-off zabezpečili až v poslednom kole v Humennom. Tam sa však nezastavili, po najdlhšej možnej, päťzápasovej sérii vyradili Považskú Bystricu a historicky prvýkrát postúpili do play-off.

Aby toho však nebolo málo, tam sa im podarila nevídaná vec. Obrat série s Dubnicou z 0:3 na 4:3 a postup do semifinále. „Klobúk dole pred chalanmi. Takúto otočku som ešte nikdy nezažil a bola to parádna jazda. Už niekoľkýkrát sme hrali s nožom na krku, veď už na konci základnej časti sme si vybojovali postup do predkola. Pocity z postupu do semifinále sú skvelé,“ priznáva brankár Roman Petrík, jeden z hrdinov série proti Dubnici.

Po poslednom zápase na ľade Dubnice zavládla v tábore Žiaru nefalšovaná eufória. No tú po krátkom čase nahradila poctivá príprava na ďalšieho súpera. „Na oslavy nebol čas, keďže už vo štvrtok štartujeme semifinále. Užili sme si cestu domov, ale ako sa hovorí, radovali sme sa len do polnoci a potom sa začala ďalšia príprava,“ priznáva 28-ročný rodák zo Zvolena.

Štatistické porovnanie

Vlci Žilina 

 

HK MŠK Indian Žiar nad Hronom  

Žilina Ukazovateľ Žiar
51 Odohrané zápasy 58
209 Strelené góly 177
129 Inkasované góly 173
1904 Strely na bránku 2074
10,98 % Úspešnosť streľby 8,53 %
599 Trestné minúty 829
23,12 % Využitie presiloviek 20,88 %
85,00 % Úspešnosť v oslabeniach 83,72 %
91,27 % Úspešnosť zásahov 91,32 %
8:0 Najvyššia výhra 16:2
0:7 Najvyššia prehra 0:7

Vzájomné zápasy

Základná časť hovorí v prospech favorita spod Dubňa. Štyri vzájomné merania síl priniesli tri výhry „vlkov“. No jediná výhra Žiaru v októbri na svojom ľade 7:0 dokazuje, čoho je ofenzíva „indiánov“ schopná.

01.03.2023 HK MŠK Indian Žiar nad Hronom vs VLCI Žilina 1:5 (1:0, 0:4, 0:1)

18.01.2023 VLCI Žilina vs HK MŠK Indian Žiar nad Hronom 6:2 (2:0, 3:1, 1:1)

07.12.2022 VLCI Žilina vs HK MŠK Indian Žiar nad Hronom 8:4 (4:2, 2:2, 2:0)

26.10.2022 HK MŠK Indian Žiar nad Hronom vs VLCI Žilina 7:0 (3:0, 2:0, 2:0)

Hlasy respondentov

Vlci Žilina   Róbert Varga, útočník a kapitán Vlci Žilina:

„Neviem, či vzájomná bilancia bude hrať nejakú rolu. Predsa len, základná časť a play-off sú dve rozdielne veci. Veríme však, že túto bilanciu pretavíme aj do semifinále. Musíme si dať pozor na všetko, predovšetkým na sústredenie a detaily. Dôležité tiež bude vyhnúť sa oslabeniam a naopak, naše presilovky musia fungovať. Chceli by sme pozvať ľudí na štadión, myslím si, že naše výkony v play-off by mohli byť pre nich dobrou pozvánku. Budeme sa tešiť, keď si nájdu cestu na štadión.“

HK MŠK Indian Žiar nad Hronom   Roman Petrík, brankár HK MŠK Indian Žiar nad Hronom:

„Do semifinále ideme ako outsider. Oni musia, my môžeme, ale každý zápas sa začína za stavu 0:0. Vyhrať môže hocikto s hocikým. Sme výborná partia, pomáhame jeden druhému a v každom dueli chceme odovzdať maximum. Rozhodovať bude efektivita, na začiatku série s Dubnicou nám to trošku vpredu škrípalo. Pokiaľ sa tomu vyhneme, môžeme byť úspešní. Pozor si tiež musíme dať na žilinské presilovky. Musím tiež vyzdvihnúť našich fanúšikov, ktorí v rozhodujúcich zápasoch v Považskej Bystrici a v Dubnici prevýšili domáce tribúny. Verím, že teraz ich príde ešte viac a spolu si užijeme túto jazdu.“

Roman Petrík

Roman Petrík chytá v tomto ročníku v skvelej forme. Zdroj: Mário Bóna

Zaujímavosti série

Žilina i Žiar nad Hronom píšu v tejto sérii dva rozdielne príbehy. Víťaz základnej časti sa už tretí rok netají postupovými ambíciami a prispôsobil tomu i káder. A hoci v základnej časti sa nevyhol problémom a musel naháňať Humenné, v januári sa natrvalo usadil na čele tabuľky. Naopak, Žiarčania majú za sebou výborný úvod, náročný stred s výmenou trénera Javorčíka za Šimka a euforický záver so zatiaľ semifinálovým vyvrcholením.

Kým favorit TIPOS SHL oddychoval počas kvalifikácie play-off aj po skoro najrýchlejšom ukončení štvrťfinále, ich súper má v nohách poriadnu porciu zápasov. Za 20 dní odohrali „indiáni“ 12 zápasov. Bude zaujímavé sledovať, ako sa prejaví faktor únavy. „Čo rozhodne sériu a či to môže byť aj o únave súpera, to nechcem riešiť teraz pred sériou. Uvidíme,“ odmieta predčasné debaty Róbert Varga.

Jeho náprotivok verí, že napriek únave môžu byť tri euforické momenty v krátkom čase tou správnou vzpruhou. „Je to tak a aby toho nebolo málo, ešte sme si k maximálnemu možnému počtu zápasov pridali aj nejaké to predĺženie. Únavu určite pociťujeme, veď sme odohrali dve náročné a dlhé série. Máme však nejaké dva dni na to, aby sme sa dali dokopy a pripravili sa na Žilinu,“ zakončil Roman Petrík.

 

Program semifinále play-off

VLCI Žilina VLCI Žilina
17:30
30.03.2023
JOJ Šport
HK MŠK Indian Žiar nad Hronom HK MŠK Indian Žiar nad Hronom
VLCI Žilina VLCI Žilina
17:30
31.03.2023
Niké TV
HK MŠK Indian Žiar nad Hronom HK MŠK Indian Žiar nad Hronom
HK MŠK Indian Žiar nad Hronom HK MŠK Indian Žiar nad Hronom
18:00
03.04.2023
JOJ Šport
VLCI Žilina VLCI Žilina
HK MŠK Indian Žiar nad Hronom HK MŠK Indian Žiar nad Hronom
17:00
04.04.2023
JOJ Šport
VLCI Žilina VLCI Žilina
príp. VLCI Žilina VLCI Žilina
16:00
07.04.2023
JOJ Šport
HK MŠK Indian Žiar nad Hronom HK MŠK Indian Žiar nad Hronom
príp. HK MŠK Indian Žiar nad Hronom HK MŠK Indian Žiar nad Hronom
16:00
09.04.2023
JOJ Šport
VLCI Žilina VLCI Žilina
príp. VLCI Žilina VLCI Žilina
17:30
11.04.2023
JOJ Šport
HK MŠK Indian Žiar nad Hronom HK MŠK Indian Žiar nad Hronom