Derby v znamení desiatich gólov, žilinskej efektivity a chýb Považskej Bystrice

Druhýkrát si v prebiehajúcej sezóne zmerali sily Žilinčania s hráčmi Považskej Bystrice. Tá začala pod Dubňom veľmi dobre, ujala sa vedenia, avšak to Vlkov naštartovalo. Tí následne začali panterov poriadne hrýzť a hostia produkovali hrubé individuálne chyby. Líder tabuľky sa tak tešil z víťazstva 7:3.

Vlažný vstup do zápasu domáceho mužstva skvele využil hosťujúci Hrušík. Ten po asistencii Miroslava Zaťka prekvapil strelou švihom Stanislava Škorvánka mladšieho v bránke Žiliny. V rozmedzí štrnástej a devätnástej minúty však panteri chybovali a „vlci" troma gólmi priebeh duelu otočili.

„Zápas sa začal dobre, dali sme prvý gól, ale hrubými chybami sme nechali súpera odskočiť na 3:1. Boli to chyby individuálne a taktické. To sa jednoducho nemôže stávať. Nemôže sa stať, že nedobekčekujeme tak, ako máme. Domáci si vymenia puk a idú sami na bránku, je z toho gól. Potom pri mantineli prehráme súboj a je z toho opäť gól. Následne Žilina už skúsene vedela, čo má robiť. Prečíslovali nás a hrali omnoho lepšie takticky,“ zhodnotil stretnutie bezprostredne po jeho ukončení Miroslav Zaťko.

Pod obrat Žiliny sa výraznou mierou podpísala čerstvá akvizícia Vladimír Vybíral. Ten si v druhom dueli v novom pôsobisku pripísal prvé dva body na svoje konto, keď svojim spoluhráčom dvakrát asistoval na gól. „Odohrali sme dobrý zápas. Po tom inkasovanom góle sme si však niečo povedali a začali sme jazdiť. Mali sme dobrý pohyb, boli sme hlavne efektívni a z toho následne pramenilo tých sedem gólov. Sme spokojní, máme tri body a ideme ďalej,“ hovorí krídelník vedúceho mužstva tabuľky.

Krik v šatni, individuálne chyby, ale aj pochvala žilinským ľadárom 

Bolo to ale kriku. Po zápase bolo zo šatne hosťujúceho tímu počuť rázne slová Júliusa Pénzeša, ktorý poriadne zvýšil hlas na svojich zverencov. Panteri si v stretnutiach nemôžu dovoliť také množstvo individuálnych chýb, keďže ich ofenzívna produkcia na tom nie je práve najlepšie. Len trikrát sa im podarilo v doterajšom priebehu súťaže streliť viac ako tri góly.

„V niektorých zápasoch nám góly chýbajú. Musíme sa vrátiť k našej poctivej hre. My nie sme takí hráči, že traja z nás dajú po dva góly a vyhráme. Nemôžeme dostávať toľko gólov,“ zastal sa svojich spoluhráčov líder ich defenzívy Miroslav Zaťko. Ten je zároveň najproduktívnejším hráčom Bystrice, keď v doterajšom priebehu pozbieral šestnásť bodov za sedem gólov a deväť asistencií. Kapitán tak ide svojim spoluhráčom najlepším možným príkladom.

Miroslav Zaťko

Miroslav Zaťko sa na Považie vrátil pred sezónou z Poľska. Zdroj: SportZoo

„Som tu najstarší. Snažím sa dať zo seba maximum a podporiť aj útok. Hokej ma baví, som doma v rodnom meste,“ hovorí Zaťko, ktorý v sezóne 2015/2016 obliekal aj dres s vlkom na hrudi. „Cítil som sa tak troška špecificky, keď sa mi vrátili spomienky na toto miesto. Hralo sa mi tu dobre, bol tu výborný ľad a majú tu výborné podmienky,“ vystrúhal pochvalu žilinským ľadárom 37-ročný bek.

V Žiline našiel bývalých spoluhráčov a výborný kolektív

Prvýkrát sa domácom ľade predstavil Vladimír Vybíral. 22-ročného odchovanca Liptovského Mikuláša zaradil tréner Škorvánek do formácie k Sebastiánovi Šmidovi, s ktorým sa poznajú už z reprezentačných výberov. Doplnil ich ruský legionár Igor Safaralejev. „S chalanmi sa mi hralo dobre, ale hral som s nimi prvýkrát. Musíme si na seba zvyknúť a postupom času to bude lepšie. Je tu však kvalitný káder, ktorý je zameraný na postup do extraligy. Pár chalanov som tu už predtým poznal. Sebastiána Šmidu z reprezentácie a zase Marcela Petrana z Liptovského Mikuláša. Je tu veľa mladých chalanov, ktorí sú doplnení skúsenými hráčmi, čiže všetko v kabíne v pohode,“ dodal s úsmevom Vybíral.

Jeho príchod do Žiliny sa po tragických okolnostiach v Bratislave upiekol veľmi rýchlo. Ak nerátame reprezentačné výbery, tak pre Vybírala ide o štvrtý klub, ktorý si na Slovensku vyskúša. „Šiel som z Bratislavy domov a volal mi akurát manažér Žiliny František Skaladaný. Upieklo sa to celé pomerne rýchlo, ústne sme sa dohodli a v pondelok som prišiel a podpísal zmluvu s „vlkmi". Na to, že tu sa hrá prvá liga, tak tie podmienky sú výborné, povedal by som, že až extraligové. Hral som v Liptovskom Mikuláši aj v Banskej Bystrici extraligu, takže podmienky sú tu naozaj na tejto úrovni,“ pochvaľuje si rodák zo Starej Ľubovne.

Vladimír Vybíral

Vybíral si medzi slovenskou elitou zahral aj za Banskú Bystricu. Zdroj: Jäzva

Derby nechýbali góly, ale diváci

Aktéri oboch celkov sa zhodli, že derby chýbali len fanúšikovia. Pre tých sa brány štadiónov opäť zatvorili. „Je to také, aké je. Čo na to povedať. My s tým veľa nespravíme a uvidíme, či sa vôbec bude hrať. Nie je to dobrá situácia pre nás hráčov a pre šport. Je to škoda, lebo keď sa toto regionálne derby hralo v Považskej, tak prišli Žilinčania a bolo ich počuť. Myslím, že na tento žilinský zápas by tiež zavítali ľudia z oboch miest, bola by dobrá atmosféra, padlo desať gólov... Je to škoda,“ povzdychol si Zaťko, ktorého doplnil aj Vybíral: „Bez divákov to nie je ono. Chýbajú emócie a ako sa hovorí, diváci sú šiesty hráč na ľade a to je poznať.“


Súvisiace články