Od Prešova po Prešov. Trojmesačné ťaženie vlčej svorky zastavil Ovečka

Osemnásteho októbra utrpeli žilinskí Vlci v Prešove prehru 3:4 a vtedy ešte určite netušili, že najbližšiu porážku budú tráviť opäť až pod Kalváriou. Počas trojmesačného víťazného ťaženia uspeli v rámci Tipos SHL 23-krát v rade a dve výhry pridali aj v rámci pohárovej súťaže. Krásna séria sa tak ukončila na čísle 25 a osud to zariadil tak, že v metropole Šariša prehrali aj tentoraz 3:4.

Priebeh oboch žilinských prehier v Prešove bol ale úplne iný. Zatiaľ čo v októbri viedli hostia po prvej tretine 2:0, tentoraz to bolo presne naopak. V polovici duelu bol náskok zverencov trénera Tibora Tartaľa dokonca trojgólový. Vlci však nezložili zbrane a vyrovnať dokázali v priebehu siedmich minút. Ako rozhodujúci moment zápasu sa ukázal gól Samuela Hrabčáka z 52. minúty. Záverečnú snahu po vyrovnaní Vlkov otupil spoľahlivo chytajúci brankár Juraj Ovečka, ktorému pomohli aj dobre postavené žŕdky.

„Do každého zápasu sa snažíme vybehnúť tak, aby sme sa nedostávali pod tlak a skúsili sa dostať do vedenia. To sa podarilo, no v druhej tretine sme potom trochu poľavili. Pramenilo to z našich nepremenených šancí a inkasovali sme zbytočný gól pri naše presilovke. Súper ožil, využil a vlastnú presilovku a už to bolo vyrovnané. V šatni sme sa snažili opäť upokojiť a som rád, že ten kľúčový štvrtý gól sme tešili my,“ odfúkol si autor gólu a asistencie domáceho tímu Patrik Frič. Svojim druhým gólom sezóny v polovici ôsmej minúty ukončil dlhé suchoty, ktoré trvali od 29. septembra. „Na ten prvý gól som už veru aj zabudol. Bolo to dávno. Gólov veľa nedávam a teší ma preto, že som teraz skóroval práve v takomto dôležitom a vybičovanom zápase.“

Friča bol v súboji proti Žiline plný ľad a jeho výkonu neublížil ani fakt, že po údere do nosa v predošlom súboji musel hrať s celotvárovým ochranným plexisklom.

„Nos sa zlomil a túto ozdobu mám nosiť ešte asi týždeň. Po rokoch vyzerám opäť ako dorastenec a možno to súperov trochu zmiatlo. Darilo sa mi a asi by som si mal nechať tento kryt až do konca sezóny, “ rozosmial sa 23-ročný útočník.

Ukončenie bradatej série lídra tabuľky Prešovčanov potešilo, no oveľa viac sa sústredili na zisk troch bodov do tabuľky. Súboj o druhú priečku je totiž poriadne vyrovnaný.

„Nesústredili sme sa na ukončenie ich série,“ podotkol Frič. „Potrebovali sme vyhrať a veľmi sme chceli potešiť našich divákov. Prišlo ich veľa a verím, že si to užili. Takéto víťazstvo dodá sebavedomie a som rád, že sme zvládli tri domáce zápasy bez zaváhania. Konečne platilo môj dom, môj hrad. Tak by to malo byť.“

Hostia spod Dubňa mohli po zápase ľutovať nevydarenú prvú polovicu stretnutia. V tej druhej síce ukázali silu, no na body to už nestačilo.

„Ten zlý úvod by som nepripísal dlhej ceste, skôr na nás poriadne vyleteli. Všade sme boli o krok neskôr. Cez prestávku sme si niečo povedali a vyrovnali sme za pár minút. Potom to bolo už len o tom, kto dá štvrtý gól. Bohužiaľ to boli oni,“ povzdychol si autor gólu a asistencie hostí Bruno Mráz.

Veľkou prekážkou snahy po vyrovnaní bolo päťminútové vylúčenie Mareka Pacalaja z úvodu 54. minúty. Vlci však odohrali dlhé oslabenie výborne a dokonca v ňom nastrelili tyčku Ovečkovej bránky.

„Musím zaklopať, ale oslabenia nám celkom idú. V tej fáze  zápasu nám to však určite nepomohlo a už sme museli riskovať. Bola tam tyčka, ale vyrovnať sme nedokázali,“ pokračoval žilinský útočník. Prehru po 25-tich zápasoch berie ako nevyhnutnosť, ktorá raz prísť musela. „Je lepšie prehrať teraz, ako v play-off. Pred zápasom sme si vraveli, že poslednú prehru sme mali práve v Prešove a chceli sme sa tomu vyhnúť. Nevyšlo to, ale jedna prehra nás nemôže vykoľajiť. Prešov má predsa len veľmi kvalitný tím a hrali naozaj dobre.“

Žilinčania schádzali z ľadu bez bodov iba tretíkrát v sezóne a pred druhými Topoľčanmi majú naďalej veľmi komfortný 24 bodový náskok.

„Ten náskok je trochu zradný. Áno, máme veľmi silné mužstvo, ale v niektorých zápasoch nás podržali brankári,“ upozornil Mráz. „Tá séria mohla padnúť už oveľa skôr a nemožno povedať, že by sme tu nemali žiadneho vyrovnaného súpera. Práve naopak, hlavne v play-off to bude veľmi náročné. Potrebujeme sa teda pripraviť tak, aby sme to zvládli.“

Práve play-off predstavuje v posledných rokoch nočnú moru Vlkov. Do finále to dotiahli trikrát v rade, no v boji o prvoligové zlato uspeli iba raz a aj to následne neuspeli v baráži s Liptovským Mikulášom.

„Ja verím, že teraz to už zlomíme. Máme skúseného trénera, silný tím a Žilina si extraligu zaslúži. Určite to však nebude ľahké a hráme pod  tlakom. Rozhodovať bude každý tréning, každý zápas. Musíme pracovať naplno a potvrdiť náš potenciál,“ uzatvára s pokorou v hlase 30-ročný Bruno Mráz.


Súvisiace články