TOP 5 legionárskych posíl v TIPOS SHL

TIPOS SHL sa už poriadne rozbehla a za sebou máme celých trinásť kôl. Po prehupnutí sa do druhej štvrtiny základnej časti je tak na mieste začať postupne hodnotiť faktory, ktoré stoja za výsledkami každého tímu. Aktuálne sa pozrieme na päť najvydarenejších prestupov zahraničných hráčov v lige.

Vladislav Leščenko - HC Prešov

Dvadsaťtriročný rodák z Ruska nie je na Slovensku nováčikom. Väčšinu ostatného ročníka odohral v Leviciach a na konci sezóny ho povolala extraligová Nitra, za ktorú odohral dokopy jedenásť duelov. Šikovný ľavák sa v Prešove od začiatku aktuálnej sezóny zaradil medzi ťahúňov svojho tímu a s 20 bodmi (7+13) mu patrí druhé miesto v klubovej produktivite. So spoluhráčmi z prvého útoku, Dávidom Kohútom a Františkom Poliačkom, je určite jedným z hlavných dôvodov, prečo Prešov zažíva vydarený vstup do základnej časti.

Lescenko

Každý zápas získa Leščenko v priemere viac ako jeden a pol bodu. Zdroj: Peter Ilenčík

Oleksandr Peresunko – Aquacity Pikes

Ukrajinský krídelník nechal o sebe počuť hneď v úvode sezóny, keď sa v prvom aj druhom kole zaskvel hetrikom. Svojimi výkonmi si vypýtal miesto aj v extraligovom Poprade a okrem desiatich štartov za „šťuky“ má na konte aj šesť odohratých stretnutí za „kamzíkov“. V TIPOS SHL doteraz Peresunko získal priemerne takmer dva body na zápas (1,90), čo je najviac spomedzi všetkých hráčov, ktorí odohrali aspoň 10 duelov. Celkovo má na konte 19 bodov (15+4). Dvadsaťtriročný útočník pochádza z ukrajinského Charkova, no okrem domácej ligy a Slovenska už stihol navštíviť aj USA, Kanadu či susedné Maďarsko.

Peresunko

Výborné výkony vyniesli Peresunkovi miesto aj v extraligovom Poprade. Zdroj: Aquacity Pikes

Alexander Jerofejevs – HC Prešov

Skúsený lotyšský obranca prestúpil do Prešova po tom, ako minulú sezónu odohral za poľský Osvienčim. Na východe Slovenska sa od začiatku zaradil medzi výrazné opory tímu. Je najproduktívnejším obrancom tímu (3+13) s priemerom 1,54 bodu na zápas. Tridsaťdeväťročný zadák zahviezdil predovšetkým pri domácej výhre 4:3 nad Žilinou, keď zaznamenal asistenciu a dva góly, z toho jeden bol víťazný. Do posledných dvoch duelov však nenastúpil kvôli zraneniu a na ďalšie body si tak ostrieľaný obranca bude musieť počkať.

Jerofejevs

Jerofejevs je najproduktívnejším obrancom ligy. Proti Žiline bol hlavným strojcom úspechu. Zdroj: Peter Ilenčík

Viktor Šakvorostov – HC Topoľčany

Dvadsaťosemročný útočník sa narodil v ruskej Kazani a prešiel si juniorkou tamojšieho účastníka KHL. Z Ruska sa dlhodobo odsťahoval až v minulej sezóne, keď odohral dvadsaťdva duelov za Levice a záver sezóny strávil v štvrtej nemeckej lige v Königsbrunne. Pred aktuálnym ročníkom ho oslovili „žochári“ a momentálne je v tíme najproduktívnejším hráčom (9+6) s priemerom viac ako jedného bodu na zápas (1,07). Dvomi gólmi pomohol Topoľčanom proti Skalici a Trebišovu, no predovšetkým pri dôležitej výhre 4:2 v metropole Šariša. Spolu s Plochotnikom a Legalinom vytvorili zaujímavý rusko-ukrajinský útok, ktorý môže byť pre celý topoľčiansky tím ešte veľmi prínosný.

Viktor Šakvorostov

Šakvorostov sa stal v Topoľčanoch dôležitou súčasťou tímu a najproduktívnejším hráčom. Zdroj: HC Topoľčany / Nikova

Yuri Nazarov - HKM Rimavská Sobota

Rodák z Novokuznecka odohral takmer celú doterajšiu kariéru v domácom Rusku. Až ostatné dve sezóny nastupoval za rumunské mesto Galac, odkiaľ sa odsťahoval do Rimavskej Soboty. Na juhu Slovenska sa výraznou oporou svojho tímu a spolu s Martinom Ďalogom vedie klubovú produktivitu. V trinástich zápasoch nazbieral rovnaký počet bodov (7+6), pričom výrazne pomohol predovšetkým pri víťazstvách nad tabuľkovými susedmi z Trebišova a Trnavy. Proti východniarom otvoril skóre duelu a neskôr pridal aj druhý gól, zatiaľ čo sa v prestrelke proti Trnave zaskvel tromi asistenciami, ktoré okorenil víťazným gólom. Tridsaťročný útočník je tak zaiste jedným z dôležitých faktorov, vďaka ktorým sú Rimavčania na dosah k postupovým priečkam tabuľky.

Juri Nazarov

Nazarov si na juhu Slovenska pripisuje v priemere jeden bod na zápas. Zdroj: Jana Cutt.photography

Súvisiace články