Glosár hľadí na výhry, nie výsledky. Nič nedostanú zadarmo, upozorňuje Janáč

Martin zvádzal so Skalicou počas celého ročníka vyrovnané boje a obaja účastníci pokračujú v nastolenom trende aj vo vyraďovacej časti. S výnimkou štvrtého štvrťfinálového duelu nebolo meno víťaza známe do posledných sekúnd. Dva finálové mečbaly však majú pred nadchádzajúcim stretnutím série k dispozícii hokejisti z Turca.

Pred začiatkom semifinálovej série druhého proti tretiemu tímu po základnej časti sa veľa skloňovalo o nevýhode domáceho prostredia. Úvodné duely na ľade Skalice ovládli „rytieri“, po presune do Turca sa zasa tešili hráči zo Záhoria a dlhočizná séria výhier hostí vo vzájomných stretoch týchto dvoch tímov sa natiahla na okrúhle číslo desať.

„K prvému zápasu sme nepristúpili zodpovedne. Zrejme sme si mysleli, že to už pôjde samo, no opak bol pravdou,“ ohliada sa za tretím štvrťfinálovým vystúpením brankár Vladimír Glosár. Martin prehrával už o dva góly, avšak duel napokon dokázal dotiahnuť do predĺženia. „Viac-menej sme už iba chytali zajaca za chvost. Aj keď sa nám podarilo vyrovnať, možno sme si trochu urazili šťastenu a v predĺžení inkasovali,“ zamýšľa sa minuloročná trojka extraligových Michaloviec.

S novým dňom však prišla ďalšia príležitosť a „rytieri“ ju využili. Kliatba bola finále odčarovaná. „V utorok sme vynikajúco reagovali na prehru. Všetci sme boli plne koncentrovaní a k zápasu pristúpili stopercentne. Od začiatku sme boli vo vedení a diktovali tempo hry. Tohto sa musíme držať aj smerom k ďalším stretnutiam,“ upozorňuje jeden z hrdinov tretieho víťazstva Martina v sérii.

Stále iba 23-ročný rodák z východu republiky nepustil vo štvrtom štvrťfinále za svoj chrbát ani jeden z 33 pokusov strelecky aktívnejších Skaličanov, vďaka čomu zaknihoval už piate čisté konto v sezóne. Vôbec ako prvý gólman nedovolil Záhorákom skórovať čo i len raz. „Teraz to počujem prvýkrát. Samozrejme, teší to, avšak výhra je stále iba za jeden bod – či už vyhráme tesne alebo dominantne. Dôležitejšie ako výsledok je v tomto období víťazstvo.“ Musel Vladimír Glosár prispieť do klubovej pokladne vzhľadom na shutout vo vyraďovacej časti viac ako obvykle? „Chalani mi nechali zľavy zo sezóny, cena bola rovnaká,“ smeje sa dobre naladená jednotka martinského bránkoviska.

V osobe Vladimíra Glosára našli „rytieri" oporu medzi troma žŕdkami. Zdroj: HK Martin

Skaličanom sa stáva to, čo by sa už nemalo

Skalica skončila po základnej časti na druhej priečke, aj preto vstupovala do série proti Martinu ako papierový favorit. Hokej je však šport, kde sa papierové predpoklady mihnutím oka otáčajú naruby. „Bolo to veľmi náročné, keďže do oboch zápasov sme šli s tým, že musíme vyhrať. Boli sme nastavení tak, že im ideme vrátiť dve domáce prehry. Jednoznačne sme šli ovládnuť oba duely, čo sa nám, žiaľ, nepodarilo,“ vracia sa k úvodu pracovného týždňa Patrik Janáč.

Aj keď sa mu so spoluhráčmi najskôr podarilo martinský ľad dobyť, o deň neskôr sa museli iba prizerať radosti domácich. „Utorňajší zápas nebol taký, aby sme ho prehrali trojgólovým rozdielom a ešte aj na nulu,“ myslí si člen druhej útočnej formácie. „Na druhej strane s rukou na srdci priznávam, že Martin bol lepší. My sme si nevytvorili v tretej tretine súvislý tlak, práve naopak, ešte sme inkasovali. To nás zrejme položilo úplne.“

Potenciálne chyby si mužstvo pod vedením hlavného trénera Michala Ružičku uvedomuje, napriek tomu ich nedokáže eliminovať. „Niekedy až príliš jednoducho prechádzajú do nášho obranného pásma - proste si cez krídlo zadarmo pretečujú puk do našej tretiny. Aj si to povieme, aj si to nakreslíme, no stále sa to proste deje,“ neveriacky krúti hlavou 25-ročný odchovanec hokeja na Záhorí.

Glosárovi veľká vyťaženosť vyhovuje 

„Som veľmi rád za priestor, ktorý dostávam. Snažím sa, aby sme aj vďaka mne mali v každom zápase šancu na výhru,“ vraví jeden z najviac vyťažovaných brankárov naprieč TIPOS SHL. Vladimír Glosár započal v utorok už šiestu desiatku súťažných stretnutí medzi troma žŕdkami. „Byť neustále v bránke mi vyhovuje, mám možnosť naberať skúsenosti. Za príležitosti, ktoré dostávam, patrí realizačnému tímu obrovská vďaka.“

Cestu na zimný štadión v Martine si našlo behom pondelka a utorka dokopy takmer štyritisíc priaznivcov. „Pre každého hráča je to super. Niektorí chalani hrajú play-off prvýkrát v živote, iní sa zasa nikdy nedostali takto ďaleko. Po tej dvojročnej prestávke je to neskutočné,“ vyjadruje sa na margo atmosféry hlava martinskej defenzívy. „Fanúšikovia nám dodávajú silu v momentoch, kedy nám to nejde úplne podľa predstáv. Je úžasné hrať pred toľkými ľuďmi, ide o obrovskú motiváciu,“ pokračuje slovami chvály smerom k priaznivcom hokeja v Turci.

Patrik Janáč so spoluhráčmi ani náhodou zbrane neskladá. Zdroj: HK Skalica

Výborným herným prejavom sa prezentuje aj na opačnej strane barikády stojací Patrik Janáč. Na klzisku hýri pohybom, pravidelne sa dostáva do šancí, avšak kanadské body nie a nie pribúdať. „Každý hráč chce tímu istým spôsobom prispieť. Aj keby som bol celú sériu bez zisku kanadského bodu a vyhráme ju, tešilo by ma to viac ako gól a asistencia v každom stretnutí. Do každého zápasu idem s tým, aby sme ho vyhrali. V play-off už nikto nepozerá na individuálne štatistiky, aspoň v to verím,“ hovorí autor 13 gólov a 27 asistencií.

Martin o postup do finále, Skalica o predĺženie sezóny

S veľkým nadhľadom by sme mohli povedať, že zatiaľ čo Martin v ďalšom zápase vyhrať môže, Skalica musí, inak sa pre nich sezóna skončí pred bránami finále. „Keďže nás zdolali v oboch našich domácich vystúpeniach, rozhodne si na nás veria. My však nič nevzdávame, nie je rozhodnuté a kým máme šancu, budeme bojovať naplno, nič nedostanú zadarmo,“ sľubuje 25-ročný Patrik Janáč.

Nie je rozhodnuté a kým máme šancu, budeme bojovať naplno, nič nedostanú zadarmo.

„Nejaká psychická výhoda by mohla byť na našej strane, avšak k duelu nemôžeme pristúpiť laxne. Je potrebné, aby sme sa v hlavách pripravili na sto percent. Verím, že to vyjde,“ vraví pred piatym duelom semifinálovej série Vladimír Glosár, ktorému sa už s tímovými kolegami podarilo prelomiť kliatbu domáceho ľadu. Skaličanom však ešte stále nie, no neexistuje vhodnejšia chvíľa, ako nadchádzajúce stretnutie. „Rozpráva sa o tom veľa. Oni to už prerušili, teraz prichádza rad na nás,“ zakončuje Patrik Janáč.  


Súvisiace články