Po bronze bude ambíciou dosiahnuť nenaplnené ciele, hovorí skalický riaditeľ Miroslav Lipovský

Na otvorenie novej sezóny ligového kolotoča SHL sa svedomito chystajú aj Skaličania. V minulom ročníku patrili k najlepším mužstvám základnej časti, rovnako aj v play-off a vynieslo im to bronzové medaily. Záhoráci by však tento výsledok radi vylepšili. O predsezónnych podrobnostiach sme sa pozhovárali s riaditeľom tamojšieho hokejového klubu Miroslavom Lipovským.

Nesplnenou ostala jediná méta

Pred bránami vyraďovacích bojov patrila Skalici druhá priečka, ktorú si zaistili kvalitným a produktívnym hokejom počas základnej časti. Ako na Záhorí hodnotia uplynulú sezónu? „Boli sme s ňou celkom spokojní. Vstupovali sme do nej prakticky z deviateho miesta, ktoré sme obsadili v prechádzajúcom ročníku.“

„Úvod nám vyšiel a následne sme celú základnú časť boli v prvej štvorke. Ciele sme si postupne zvyšovali, tým posledným bolo hrať finále play-off, no to sa nám nepodarilo. Bola to však jediná méta, ktorú sme nesplnili. Z celkového pohľadu to bola fajn sezóna,“ obzrel sa za nedávnou minulosťou riaditeľ klubu.

Výkony v play-off

Ozdobou vyraďovacích bojov bola práve krajská derby séria Skalice s Trnavou. Reklama na hokej ponúkla množstvo gólových zvratov, ktoré vyvrcholili až v poslednom možnom stretnutí. „Minuloročné play-off bolo celkovo vyrovnané, začalo to už jeho predkolom. Štvrťfinálové zápasy ukázali, že všetky tímy mali vysokú kvalitu. Naše súboje s Trnavou dospeli až do siedmeho duelu, ktorý môže zvládnuť len jedno mužstvo - boli sme to my,“ kladne zhodnotil Lipovský.

Fanúšikovia Skalice

V Skalici sa mohli spoľahnúť aj na skvelých fanúšikov. Práve na Záhorí padol divácky rekord sezóny. Zdroj: HK Skalica

Nasledovali duely so súperom ťažkého rangu, ktorý v základnej časti stratil na Skaličanov iba jediný bod. „V semifinále nám ušiel dôležitý zápas, podpísalo sa to na celej sérii, my sme to už nedokázali otočiť a úspešnejší boli Martinčania. V lige sme skončili tretí a z tohto pohľadu sme boli spokojní,“ našiel možný dôvod neúspechu, no takisto aj pozitívum sezóny.

Počet odchovancov: 13 (Filip Vyskoč, David Hílek, Denis Kadlečík, Maximilián Mikula, David Polák, Michal Bulík, Radoslav Duban, Martin Hujsa, Patrik Janáč, Lukáš Kuba, Richard Nemec, Kristián Rajčák, Michal Šátek)

Počet legionárov: 3 (Alec Semandel, Conor Landrigan, Petr Obdržálek) 

Rozpočet na sezónu: 300-tisíc eur

Ambície: hrať vo vrchnej časti tabuľky

* údaje aktuálne k dátumu vydania článku 13.9.2022

Stavba kádra

Ako býva v letnom období zvykom, jednotlivé mužstvá sa snažia vyskladať čo najlepší káder na nový ročník. Klub zo Záhoria hlási príchod extraligových mien ako Juraj Jurík a Petr Obdržálek. Cieľom je mať čo najvyrovnanejší tím. „Vždy je čo zlepšovať , z tímu totiž odišli dôležití hráči. Znova však máme mix skúsenejších, ktorých pomaly dopĺňa stredná generácia hokejistov a pridali sa aj mladíci, ktorí dostanú šancu. Samotná sezóna najlepšie ukáže, čo sa nám podarilo vyskladať,“ priblížil kostru mužstva.

Trénerom na skalickej lavičke ostáva Michal Ružička, s ktorého prácou panuje v klube spokojnosť. „Nemáme dôvody niečo meniť, pán tréner Ružička je veľký profesionál. Odozva hráčov z kabíny na jeho prácu je vždy veľmi dobrá. Práve preto u nás pokračuje vo svojej kvalitnej práci,“ stručne vysvetlil dôvody spolupráce so zodpovedným lodivodom, ktorému sa do práce miešať nechce, čo naznačil aj slovami o posudzovaní predsezónnej pripravenosti mužstva.

„Hodnotenie letnej prípravy nechám na trénera. Zbilancuje si jej priebeh a výsledky jednotlivých testov. Všetko však prebehlo, ako sme plánovali a najlepšie to posúdi on sám,“ vyjadril sa Miroslav Lipovský.

Lipovský - Ružička

Spolupráca medzi riaditeľom Lipovským (vľavo) a trénerom Ružičkom (vpravo) pokračuje. Zdroj: HK Skalica

Postupné určovanie cieľov

K vytúženým výsledkom vo veľkej miere pomáhajú aj finančné možnosti klubov. S akým obnosom počítajú Skaličania na nadchádzajúcu sezónu? „Rozpočet ešte nie je uzavretý, stále sa na ňom pracuje. Chceli by sme sa však pohybovať okolo sumy 300-tisíc eur,“ hovorí Lipovský.

Kvalitne vyskladané mužstvo, ktoré minulý rok malo aj finálový apetít, napokon získalo spomínané bronzové medaily, čím do Skalice prinieslo radosť z hokeja. Ako to bude v blížiacom sa súťažnom ročníku? „Ambíciou bude znova hrať vo vrchnej časti tabuľky, samotná liga ukáže, ako na tom sme. Základným cieľom je postup do play-off. Následne si budeme stanovovať ďalšie ciele a budeme sa chcieť priblížiť k tým, ktoré sme minulý rok nenaplnili,“ uzavrel predsezónnou motiváciou.

Aktuálna súpiska tímu HK Skalica:

Brankári: Branislav Bernát, Oliver Nemec, Filip Vyskoč

Obrancovia: Ondrej Janík, Alec Semandel, Denis Kadlečík, David Hílek, Oliver Fatul, Filip Vidovič, Maximilián Mikula, David Polák

Útočníci: Martin Hujsa, Petr Obdržálek, Michal Šátek, Juraj Jurík, Richard Nemec, Patrik Janáč, Kristián Včelka, Branislav Kotvan, Conor Landrigan, Ondrej Šišolák, Kristián Rajčák, Lukáš Kuba, Michal Bulík, Radoslav Duban

Hlavný tréner: Michal Ružička

* súpiska aktuálna k dátumu vydania článku 13.9.2022


Súvisiace články