Po historickom úspechu zostal tím pokope. Žiar sa spolieha na kontinuitu a výbornú partiu

Na svoju tretiu sezónu v TIPOS Slovenskej hokejovej lige sa pripravujú hokejisti HK MŠK Indian Žiar nad Hronom. Po historickom postupe do semifinále play-off síce prišlo k zmene na poste hlavného trénera, ale úspešný káder zostal prakticky pokope. Napriek tomu nechcú „indiáni“ pred novým ročníkom oplývať silnými rečami.

S doterajším priebehom prípravy však panuje jednoznačne spokojnosť. Počas nej dokázali Žiarčania zdolať extraligové Nové Zámky, Dubnicu či Topoľčany a postúpili do semifinále JOJ Šport Slovenského pohára. „Príprava vrcholí a s tým, aký majú hráči prístup a ako prišli pripravení, sme veľmi spokojní. Všetko ide tak, ako má,“ začal na úvod generálny manažér klubu Jozef Budaj. „Doterajšiu prípravu hodnotíme veľmi pozitívne. Aj príchod trénera Baču sa ukazuje ako veľmi dobrý ťah, výborne si sadol s hráčmi.“

Úspešný káder zostal pokope

Práve koniec úspešného trénera Šimka a jeho návrat do Popradu zarezonoval medzi verejnosťou bezprostredne po uplynulom ročníku. „Tréner Šimko u nás odviedol výbornú robotu. Aj keď SHL je každým rokom kvalitnejšia, každý sa chce presadiť vyššie. On dostal ponuku pôsobiť v extralige, navyše doma pri rodine v Poprade. My sme mu v tom nebránili,“ pokračuje 43-ročný funkcionár.

Jerguš Bača

Tréner Jerguš Bača nahradil na lavičke Žiaru Jána Šimka. Zdroj: HK MŠK Žiar nad Hronom

Ako ďalej priznáva, angažovanie Jerguša Baču má zabezpečiť plynulú kontinuitu v klubovej filozofii dávania šancí mladým hráčom. „Veľmi dobre ho poznám ako trénera. Pracoval aj v mládežníckych reprezentáciách, a tak pozná aj veľa mladých hráčov. Má prirodzenú autoritu a som presvedčený, že je to muž na správnom mieste. A predsezónne obdobie to aj potvrdzuje,“ tvrdí Budaj.

Počet odchovancov: 1 (Martin Magdolen)

Počet legionárov: 0

Rozpočet na sezónu: 500-tisíc eur

Ambície: priamy postup do play-off, pokračovať v práci s mladými hráčmi

* údaje aktuálne k dátumu vydania článku (11.9.2023)

Ako bolo spomenuté, vedeniu klubu sa podarilo udržať najväčšie opory minulej sezóny na čele s gólmanom Romanom Petríkom i útočníkmi Martinom Jakúbekom a Viktorom Fekiačom. Z kádra odišli Radovan Gabri, Ethan Szypula a Reinis Demiters. Naopak, do tímu pribudli Matúš Rais, Adrián Zubák, Adam Kremnický, Lukáš Lunter, Mário Jamrich a Michal Súľovský. Klub bude aj naďalej pôsobiť ako farma Zvolena.

„Celé je to o vzťahoch. Hráči chcú byť v Žiari, pretože skupina ľudí pri hokeji sú srdciari. Hráči vedia, že sa snažíme vždy dodržať to, čo sa im sľúbi. Touto cestou by som chcel aj vyzdvihnúť niektorých hráčov, ktorí u nás zostali možno aj za trochu horších podmienok, ako mali sľúbené v iných kluboch. Potvrdilo sa, že partia v Žiari je dobrá a hráči ťahajú za jeden koniec povrazu.“

A práve kolektív si pochvaľujú aj samotní hráči. Aj to môže byť dôležitý prvok v ceste za prípadným zopakovaním si minulosezónnej spanilej jazdy do semifinále play-off. „Partia je veľmi dôležitá časť úspechu. Všetko, čím sme si prešli minulú sezónu, cez dlhú sériu prehier až po krásne play-off, zmobilizovalo mančaft. Keď si niečím podobným prejdete, posilní vás to. Aj preto ma teší, že tím zostal prakticky pokope,“ hovorí Budaj.

Nechcú mať silné reči

A aké sú hlavné ciele pre nadchádzajúci ročník? „Treba byť veľmi opatrný v nejakých veľkých vyjadreniach a cieľoch. SHL je každým rokom kvalitnejšia a vyrovnanejšia. My by sme sa veľmi radi dostali priamo do play-off, teda dostať sa do prvej šestky. Všetko ostatné by bol bonus navyše,“ priznáva rodák z Banskej Bystrice.

Žiar nad Hronom

Funkcionárom sa podarilo udržať úspešný káder pokope. Zdroj: Mário Bóna

Boom z ostatného play-off sa prejavil aj v záujme divákov o hokej v Žiari nad Hronom. „Neviem to presne v číslach, ale permanentiek sa predalo viac než po minulé roky. Sme veľmi vďační za podporu. Po covidových sezónach sa fanúšikovia pomaly vracajú naspäť. Koniec sezóny jednoznačne ukázal, že s fanúšikmi ťaháme spolu. Je ich cítiť, chodia nás podporovať aj na zápasy u súperov na úkor voľného času. Prepojenie medzi fanklubom a klubom funguje dobre.“

S prihliadnutím na infláciu a zvyšujúce sa náklady je už teraz jasné, že rozpočet klubu bude oproti minulej sezóne vyšší. „Samozrejme, budeme ho musieť navýšiť, ale nemyslím si, že práve hráči to nejak výrazne ovplyvnia. Ako vieme, všetko zdražuje, cez hokejky, dopravu, energie. Aj my musíme na to reagovať,“ dodal na záver rozhovoru Jozef Budaj.

Aktuálna súpiska tímu HK Indian Žiar nad Hronom:

Brankári: Richard Noskovič, Roman Petrík

Obrancovia: Filip Čulík, Michal Ganz, Adam Kobolka, Adam Kremnický, Marek Pač, Matúš Rais, Martin Šeliga, Adrián Zubák

Útočníci: Marko Brumerčík, Viktor Fekiač, Kevin Gabor, Nicolas Gašpar, Patrik Halama, Martin Jakúbek, Mário Jamrich, Lukáš Lunter, Martin Magdolen, Samuel Rajčan, Michal Suľovský, Jakub Tatár


Súvisiace články