Považanov ťahá za úspechom hráč a ambasádor v jednom. Ligas: Možno tu aj ukončím kariéru

Hokejisti Považskej Bystrice po šestnástich odohraných zápasoch mútia vodu v strede tabuľky. Pred sezónou sa manažér klubu Ján Zlocha vyjadril, že by už konečne rád postúpil do play-off z vyššej ako ôsmej priečky a v súčasnej vyrovnanej tabuľke to vôbec nie je nereálne. K dobrému výsledku na konci sezóny môže panterom pomôcť aj útočník Patrik Ligas.

Považania do aktuálnej sezóny nastúpili veľmi obstojne a z prvých šiestich zápasov brali plný bodový zisk hneď štyrikrát. Následne však prišiel útlm a štvorzápasová séria prehier. „Popravde ani neviem, čo sa vtedy stalo. Akoby sme urazili šťastenu. Vôbec sa nám nedarilo, mohli sme robiť, čo sme chceli. Hoci sme nehrali zle, nešlo to,“ ťažko hľadal dôvody neúspechu dvadsaťšesťročný útočník.

Z čiernej série vytrhol panterov až dvojzápas s Topoľčanmi, na ktorý si aj Ligas spomína veľmi príjemne. „Ten zápas nás nakopol. Do Topoľčian sme šli s tým, že chceme uhrať nejaký dobrý výsledok, predsa len, boli na tom dobre v tabuľke. Treba však povedať, že to na nich celkom vieme. Aj z minulých sezón, keď sme hrali v oklieštenej zostave, ich štýl nám vyhovoval a rovnako to bolo aj teraz. Vyhrali sme u nich 3:0, s čím asi nikto nerátal a doma sme to našťastie vybojovali. Zrejme sme však Topoľčany tiež zasiahli v kríze.“

Dôležitosť plného bodového zisku z dvojzápasu so „žochármi“ si Ligas uvedomuje aj pri pohľade na aktuálne ligové poradie. „Tabuľka je neskutočne vyrovnaná, je neuveriteľné, že medzi štvrtým a ôsmym tímom je rozdiel jediného bodu. Musíme sa pripraviť na každý jeden zápas. Neviem si predstaviť, kde až by sme boli, keby sme tie dva zápasy s Topoľčanmi prehrali,“ zamýšľa sa rodák z Považskej Bystrice. Práve v druhom dueli proti západniarom sa darilo aj jemu, keď k výhre 3:2 dopomohol bilanciou 1+1.

Patrik Ligas

Patrik Ligas zastáva pozíciu prvého centra „panterov". Zdroj: SportZoo

Považskobystrický center popri pozitívnych slovách na výkony mužstva našiel aj jeden vážny nedostatok. „Často doplácame na to, že sme veľmi vylučovaní. Povedali sme si, že to tak jednoducho nepôjde. Mali sme zápasy, v ktorých sme  na trestnej lavici sedeli osemnás´t minút, čo je skoro jedna tretina. Keď chodíme stále na oslabovky, stojí nás to veľa síl. Pokiaľ hráme vo vyrovnanom počte päť na päť, dá sa hrať s každým súperom,“ vystríha Ligas pred zbytočnou nedisciplinovanosťou.

Súčasnú formu „panterov" chce udržať, každá strata bodu je dôležitá

Momentálne sa Patrik Ligas cíti veľmi dobre a pochvaľuje si výkony tímu, no hneď dodáva, že každá strata bodov ho veľmi mrzí. Inak tomu nebolo ani v poslednom stretnutí so Žiarom nad Hronom. „Nezačali sme dobre, už v dvanástej minúte sme dostali gól, z ktorého sme zostali zaskočení a pomysleli sme si: čo to bude za zápas? Nakoniec sme ho však dotiahli do víťazného konca, i keď škoda, že to nebolo za tri body. Súpera sme úplne jasne prestrieľali a v druhej i tretej tretine sme boli na koni, no brankár Žiarčanov výrazne podržal. Každý jeden bod je dôležitý, preto nás veľmi mrzí, že sme vyhrali len za dva. Musíme dať do každého zápasu všetko a vyťažiť čo najviac bodov,“ poukazuje Ligas na pomer striel 45:22, ktorý ale Považania nedokázali premeniť na výraznejšiu gólovú prevahu.

Pred sezónou sa manažér klubu Ján Zlocha nechal počuť, že v aktuálnom ročníku by sa s tímom rád dostal do vyraďovacích bojov aj z lepšej pozície ako je ôsma. Považská Bystrica by sa tak vo štvrťfinále vyhla prvému celku v tabuľke. Patrik Ligas sa s týmto úmyslom stotožňuje. „Ak budeme aj naďalej pracovať tak, ako teraz, je to možné. Chceli by sme sa umiestniť do šiesteho miesta, čo nie je nereálne, ale v rámci takej vyrovnanej tabuľky nikto nič nevie. Máme za sebou prvé kolá a uvidíme, ako to bude po ďalších. Do šiesteho miesta sa však podľa mňa dá umiestniť a je to našim cieľom. Navyše, už tím na siedmej priečke čaká ešte osemfinále, o ktorom som najprv pred sezónou ani nevedel, ale majú aspoň šancu aj iné mužstvá. My sa však musíme pozerať na seba a na to, aby sme do play-off išli z toho šiesteho alebo aj lepšieho miesta,“ s nádejou sa pozerá na pokračovanie ligovej sezóny Ligas.

S prvým útokom ťahajú tím za lepšími výsledkami

Už onedlho dvadsaťsedemročný útočník momentálne kraľuje klubovej produktivite, ale darí sa celému prvému útoku, v ktorom hráva. Trio Ligas, Lušňák, Drevenák sa postaralo už o 32 bodov a spoluprácu si pochvaľuje aj samotný Ligas. „Už v príprave som mal fajn obdobie a cítil som sa dobre. Potom, keď prišiel Paťo Lušňák, sme si nejako sadli. S Drievkom (Milan Drevenák, pozn. red.) už hrám dlhšie a Paťo k nám zapadol.“

Vďaka produktivite sa na Ligasa a celý útok mnohokrát spolieha celý tím a samotný hráč si to dobre uvedomuje. Ako však sám hovorí, našťastie mu to ruky nezväzuje. „Sme prvou lajnou, takže asi každý v tíme sa na nás trochu spolieha. Cítim aj bremeno zodpovednosti, hlavne keď prehráme zápas a potom viem, že sme mali šance, ktoré sme nepremenili. Takisto sa na nás spolieha tréner. No akurát tiež prežívame trochu útlm, akoby sa to nejak zaseklo. Ale netreba tomu podliehať, vieme, že hráme dobre,“ povzbudzuje sa Ligas. Jeho kolegovia v útoku sú od neho starší, no tento fakt si mladý hráč pochvaľuje, keďže si uvedomuje veľké skúsenosti u jeho dvoch spoluhráčov.

Patrik Ligas

Forvard Považskej Bystrice už stihol pozbierať 12 kanadských bodov. Zdroj: HK 95 Považská Bystrica/Michal Trizuljak

Zaujímavosťou je, že hoci je Patrik Ligas tohtosezónnym najproduktívnejším hráčom Považskej Bystrice, na konte má len dva góly. Zvyšných desať bodov si pripísal za asistencie. Nedostatok gólov mu však vôbec nekazí náladu. „Ja rád nahrám. Keď je priestor, tak sa vždy obzriem, či niekto nestojí v lepšej pozícii ako ja. Máme systém, v ktorom sú krídelníci viac vpredu, pričom ja hrám centra, čo je tiež dôvodom, že zbieram hlavne asistencie. Vôbec mi to nevadí, vždy som radšej nahrával. Teraz som mal síce v príprave pocit, že budem strelec, no ako vidno, nie je to tak,“ s úsmevom útočník opisuje svoje nepravdivé predsezónne tušenie.

Lepšia informovanosť, väčší záujem

Patrik Ligas je rodákom z Považskej Bystrice a svoju doterajšiu hokejovú kariéru trávil takmer výhradne v domácom klube. „Musím sa priznať, že som ani nemal iné ponuky, kde by som mohol hrávať. Vyzerá to tak, že tu kariéru aj ukončím. Zápasy sa mi za Považskú Bystricu pomaly zbierajú, uvidíme, ako mi bude zdravie slúžiť a možno sa stanem aj hráčom s najviac odohratými zápasmi za klub,“ odľahčene komentuje situáciu Ligas, ktorému hranie za materský klub vyhovuje. Navyše, v klube nepôsobí len ako hokejista, ale zastáva aj inú pracovnú pozíciu. „Som aj ambasádorom športových aktivít. Ďakujem klubu, že mi dal aj túto možnosť, popri hokeji je to moja ďalšia robota.“

Na záver sa považskobystrický center pozastavil aj pri téme hokeja v meste a jeho potenciálu. V predchádzajúcich sezónach nebolo nič zvláštne, že sa na zápasy prišlo pozrieť len málo fanúšikov a výsledky klubu neboli presvedčivé. No Ligas je presvedčený, že táto situácia je už preč a že v súčasnosti sa záujem o hokej zvýšil. „Zlepšuje sa to a myslím si, že keby nie je teraz pandemická situácia, náš štadión by sa pomaličky každým zápasom len napĺňal a napĺňal. Diváci asi predsa len vnímajú, že hokej u nás prešiel na inú úroveň, lebo si pamätám zápasy, keď každý divák, čo prišiel na štadión, len tipoval, koľko budeme prehrávať po piatich minútach,“ opisuje Ligas nelichotivé spomienky, no rýchlo pridáva pozitívnejší pohľad. „Pán Zlocha (manažér klubu, pozn. red.) spoločne so sponzormi a ľuďmi, ktorí sa starajú o naše sociálne siete urobil kus dobrej roboty. Predtým tu nič takého nebolo, teraz sú ľudia o všetkom viac informovaní, predtým sa pozreli na teletext, kedy je zápas a to bolo všetko.“


Súvisiace články