V šľapajach svojho otca. Antonín Bartoš sa udomácňuje v Martine

BRATISLAVA (SZĽH) – Priezvisko Bartoš netreba hokejovým fanúšikom bližšie predstavovať. V súčasnosti 48-ročný tréner pôsobiaci pri košickej mládeži s vyše tisíckou zápasov v slovenskej najvyššej súťaži na svojom konte síce profesionálnemu hokeju už pred pár rokmi dal definitívne zbohom, štafetu však po ňom pomaly preberajú jeho dvaja synovia – dvojčatá Antonín a Jan.

Rodáci z Českých Budějovíc, ktorí hokejovo vyrastali v Košiciach, zamierili pred aktuálnou sezónou do Martina. Pre oboch ide o relatívne známe prostredie, keďže práve z Martina pochádza ich otec, ktorý v tamojšej „zéteeske“ aj začínal s profesionálnou hokejovou kariérou vo vtedajšej Slovenskej národnej hokejovej lige.

„V Martine som zvykol tráviť letné prázdniny u babky, u ktorej teraz aj s bratom spolu bývame. Martin a okolie trochu poznám, preto keď sa naskytla možnosť, že by som tu absolvoval letnú prípravu s tým, že sa uvidí, či si dokážem vybojovať miesto v ‚áčku‘, tak som neváhal a šiel som to vyskúšať. Pán tréner Daniel Babka sa nakoniec rozhodol, že si ma v tíme nechá, za čo som veľmi rád,“ priblížil obranca Antonín pozadie jeho príchodu na Turiec.

Antonín Bartoš. Foto: Jakub Homoľa

Antonín Bartoš. Foto: Jakub Homoľa

Spočiatku to vyzeralo, že do Martina zamieri len starší zo súrodeneckej dvojice, čím by sa hráčske kariéry dvojčiat Bartošovcov po prvýkrát rozdelili. Nakoniec sa však k Antonínovi, ktorý na Turci absolvoval celú letnú prípravu, pripojil aj útočník Jan, hoci až v predsúťažnom období. „Pár hráčov, medzi nimi i brat, prišlo na try-out do Martina. Uspel v ňom, za čom som, samozrejme, veľmi rád,“ vysvetlil Antonín Bartoš.

Obaja si medzičasom už odkrútili aj svoje premiéry v seniorskom hokeji. Viac príležitostí v ňom nateraz dostáva obranca Antonín, ktorý si dres martinských seniorov obliekol už v piatich zápasoch TIPOS Slovenskej hokejovej ligy. „Je to obrovský skok,“ prezrádza onedlho 18-ročný obranca o mužskom hokeji v druhej najvyššej súťaži. „Navyše vieme, ako vyzerala posledná sezóna. Ja som stihol vlani odohrať len dva zápasy, takže som v podstate prešiel z dorastu hneď k mužom, a to je obrovský rozdiel. Ešte sa trochu oťukávam, ale sám cítim, že som zo zápasu na zápas istejší,“ hovorí Bartoš o svojej skúsenosti so seniorským hokejom.

Okrem pôsobenia v „áčku“ však pravidelne hrá aj za juniorské mužstvo. Umožňuje to aj vyžrebovanie oboch súťaží. Kým TIPOS Slovenská hokejová liga sa hrá predovšetkým cez týždeň, mládežníckym súťažiam sú vyhradené víkendy. Sám Bartoš tak za necelý mesiac stihol odohrať dohromady už deväť súťažných zápasov.

Mohlo by sa zdať, že prechod zo seniorského hokeja späť k juniorskému je jednoduchý, Bartoš však upozorňuje aj na určité úskalia. „Rozdiel v hokeji medzi oboma súťažami je, ale nemôžem povedať, že by zápasy v juniorke boli jednoduchšie,“ upozorňuje. „Nie je jednoduché prejsť od mužov späť do juniorky. Niektorí hráči zvyknú v takýchto prípadoch poľavovať a zápasy v juniorke podceňujú. Preto sa snažím na každý zápas si dôkladne a správne nastaviť hlavu i telo.“

Antonín Bartoš (vpravo) na fotografii so svojím dvojčaťom Janom. Foto: Jakub Homoľa

Antonín Bartoš (vpravo) na fotografii so svojím dvojčaťom Janom. Foto: Jakub Homoľa

Prípravu na zápas však do značnej miery ovplyvňuje aj pohoda v tíme. Tá najmä v juniorskom družstve Martinčanov nebude v súčasnosti bohvieaká. Po ôsmich zápasoch Extraligy juniorov sú totiž Martinčania na samom chvoste tabuľky bez zisku jediného bodu. Nič na tom nezmenil ani ostatný súťažný víkend, keď na ľade Slovana dva razy jasne prehrali po výsledkoch 2:6 a 2:9. Je však pravda, že v úvodných štyroch dvojkolách súťaže ich nečakalo nič jednoduché – okrem bratislavského Slovana si zmerali sily s lídrom súťaže z Popradu, niekoľkonásobným majstrom z ostatných sezón z Trenčína, či v tejto sezóne zaujímavo sa javiacou Skalicou.

„Rozlosovanie súťaže je dané a nemyslím si, že by nás to nejak negatívne ovplyvnilo. Po týchto prehrách je to náročné, no výsledky už teraz nezmeníme a musíme sa teraz už sústrediť na ďalšie zápasy,“ hovorí Antonín Bartoš, ktorý verí, že negatívna séria juniorov Martina sa čochvíľa zmení. „Odohrali sme aj slušné zápasy, hoci tomu postavenie v tabuľke veľmi nenasvedčuje. Každý z nás sa snaží, chceme podávať, čo najlepšie výkony a aj keď nám to zatiaľ nevychádza, verím, že jednou – hoci aj škaredou – výhrou sa nakopneme. Musíme sa viac tlačiť v útoku do brány, zlepšiť streľbu, pridať dôraz v obrane a hádam sa to potom prejaví aj na výsledkoch,“ dodal na záver.
 


Nasledujúce zápasy

Pre vybrané tímy nie sú naplánované žiadne zápasy

Súvisiace články